Keresés

Részletes keresés

BZoltan Creative Commons License 2017.07.10 0 0 61998

Fontos apróság, hogy a borainkat nem én adom el. Erre van szakképzett, rutinos és minden részletre odafigyelő kereskedőim. Én nem vagyok kereskedő... és bazári majom sem. Nem hiszem, hogy egy agrárvállalkozónak a külsőségekre kellene a hangsúlyt helyeznie.

Én továbbra is tartom, hogy a tartalom és a hitelesség számít. De lehet, hoy 16 éve szarul csinálom... ezért állnak hegyekben az eladatlan borok a pincémben és ezért kell fillérekért élelmiszerdiszkonban kipörgeni a borainak. Ohh, wait ...ja, hogy pont nem így van. Akkor megnyugodhatok, mert mágiscsak működik, hogy nem a külsőség a lényeg hanem a tartalom.

Előzmény: ronin s8 (61994)
ronin s8 Creative Commons License 2017.07.10 0 0 61997

Ebben az egészben érdekes módon nem a ruha a lényeg, hanem a "csakazértis", vagy ha jobban tetszik "csak azért sem" adom meg a tiszteletet a másiknak (akitől egyébként valamit remélek - pénzt, elismerést, tiszteletet...

Ez viszont protelár.

Előzmény: kifli (61995)
BZoltan Creative Commons License 2017.07.10 0 0 61996

"Nagyon tisztelem a hozzáállásodat de így nem igazán lesz Somló nemzetközi hírű borhatalom."

Tényleg? A francba :D Pedig azt hittem, hogy több London presztízs helyén borbemutató, meg Kalifornia és New York menő helyein borvacsorákon ott lenni. A világ top10 angol nyelvű borbloggerei által megénekelve a Somló halad előre...

De lehet, hogy én nézek be valamit és Londonban meg New Yorkban a műbársony palásra buknak és nem a jó borra meg a hiteles kommunikációra :D

 

"A külsőségek igenis hozzátartoznak a borfogyasztáshoz, pontosan ez különbözteti meg többek között a borivót az alkoholistától."

Ohh, megható, hogy ez mennyire nem igaz. _NEM_, nem... nem és nem. Nem a külsőségek különböztetik meg hanem a tartalom és a hitelesség. A palástban pukedlizés az sem nem hiteles sem nem valódi tartalom.

Előbb lesz az én szakad munkásgatyám és koszos farmerom hiteles mint egy bordó függöny.

 

"ha bejelentett vendéget vársz akkor ne mond már nekem, hogy direkt a melós gúnyádba bújsz!"

Nem direkt, de ha az van rajtam akkor abban fogadom. Kiöltözni én operába, színházba, esküvőre, temetésre és a templomba szoktam.


" a szaros melósgatya "

Te figyusz... én nem tehenészetet viszek és nem is sertésüzemet :D Az én ruhám max földes lehet, szaros nem. A föld pedig nekem nem kosz.

Előzmény: Jocó0423 (61991)
kifli Creative Commons License 2017.07.10 0 0 61995

a borosgazda nem proletár, akármilyen ruhábn is van.

 

a proletárt nem a ruha teszi, ahogy az előttem szólók hozzászólásaiból is látszik:)

Előzmény: ronin s8 (61994)
ronin s8 Creative Commons License 2017.07.10 0 0 61994

Hát igen... ennek a protelárosdinak megvan a maga vad romantikája, de az üzenete bizony az, hogy olcsó bort tolok a képedbe, még rendes ruhát sem veszek fel hozzá, mert nem telik rá. Teljesen mindegy, hogy az őstermelő milyen hóna alól előrángatot filozófiát kreál hozzá, prémium bort így nem lehet eladni, legalábbis azon a piacon nem, ahová szánják. A szegényesség, parasztosság csak akkor elfogadható, ha mögötte egy kétszáz éves francia-olasz-spanyol minőség van, de ott is tudják a vevők, hogy marketing fogást látnak, nem pedig Huszonötödik Cheval Blanc vincellér saját közegét.

Ez a mentalitás nálam is kiveri a biztosítékot...

Előzmény: Jocó0423 (61991)
Hepci Creative Commons License 2017.07.10 0 0 61993

Ha sokat iszol, jobb a perzsaszőnyeg - kevésbé ütöd meg magad, ha elperecelsz.

Előzmény: kifli (61992)
kifli Creative Commons License 2017.07.10 0 0 61992

én mindig felveszem a fügönyt, ha iszom

Előzmény: Jocó0423 (61991)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.07.10 0 0 61991

Nos nem tudom hogyan fogalmazzak, hogy ne bántsalak meg téged.

Nagyon tisztelem a hozzáállásodat de így nem igazán lesz Somló nemzetközi hírű borhatalom.

Kicsit durván fogalmazok de a sírás meg a rinyálás megy a szakmában de ha te nem adod meg a tiszteletet a bornak, akkor mit vársz a fogyasztótól? A külsőségek igenis hozzátartoznak a borfogyasztáshoz, pontosan ez különbözteti meg többek között a borivót az alkoholistától.

Én proli létemre tartom magam ahoz, hogy nem ülök le melós ruhában az asztalhoz és megadom a tiszteletet a szakácsnak is és a bornak is. Még egy ultipartihoz is normálisan öltözünk, hiszen poharazunk közben :)

Azt megértem ha valaki váratlanul betoppan, az egy dolog de ha bejelentett vendéget vársz akkor ne mond már nekem, hogy direkt a melós gúnyádba bújsz! Tán attól többre fognak tartani?

A tisztességet bizony külsőségben is megkel adni, különben szart se ér az egész. Az egyszerűséget meg ne keverjük össze az igénytelenséggel! Az egyszerű címke és az egyszerű környezet lehet nagyon szép de benne a szaros melósgatya visszataszító.

Otthon azt tanultam, hogy a vendégnek minden tiszteletet megadunk addig amíg érdemes rá.

Igaz a vendéglátás külön szakma, amit tanulni kell.

 

Ez van, nekem ez nem fér bele, bocsi.

Előzmény: BZoltan (61990)
BZoltan Creative Commons License 2017.07.09 0 0 61990

Kérdezz meg bátran bárkit aki járt már nálunk, hogy nem szoktunk kiöltözni senki kedvéért. Ha éppen a retkes melósgatya van rajtam amikor valaki kóstolóra jön akkor az is marad rajtam. De nálunk nincsen klasszikus, üzleti alapú vendéglátás. Inkább csak letesszük a dolgunkat ha jön valaki vendég, akár beeső akár bejelentkezett.

Azt pedig komolyan gondolom, hogy a jó bor és a hiteles kommunikáció elég. Így dolgozunk immáron tizenhetedik éve a Somlón. Aki járt már nálunk az pontosan tudja, hogy semmi nem áll tőlem olyan távol mint a külsőségek. Csak a Somló a bor és az egyenes beszéd van. Mindez a lehető legegyszerűbb csomagolásban. Én tizenegyedik évjárat óta ugyanazt az egyszerű, egyszínű címkét használom, ugynabban a stílusban, ugyanazon értékek menték kommunikálok. Nálunk nincsen látványpince meg élményborászat. Nálunk velünk egyidős traktor van, félig felújított borház, puritán kóstoló benne egy asztallal és egy paddal meg négy székkel. De a szőlőültetvény tökéletes és a borok olyanok amilyenket kompromisszum nélkül ki tudunk hozni.

Mondom, nekem ebbe nem fér bele a műbársonyban való lovagoskodás.

Előzmény: Jocó0423 (61989)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.07.09 0 0 61989

Nem tudom honnan veszed ezt az arisztokrata dolgot de semmi ilyesmiről nincs szó, soha nem is volt.

Én mint volt panelproli jókat röhögök az ilyen téveszméken :D

Én és a családom is egyszerű emberekből áll, állt. Igaz nem szőlőt műveltek, hanem a Csepel autógyárban dolgoztak és Erzsébeten nem igazán álmodoztunk szőlőbirtokról. Bár anyám testvérei Zalában laktak és volt szerencsém a "finom" noha borhoz :)

Ízlésekről meg megint aztmondom ne vitázzunk mert nem vezet sehová ha nem ismerjük egymást!

Azt pedig végképp nem hiszem, hogy amiben szőlőt metszel, már ha magad teszed, abban a ruhában fogadod a vendégeid, mert az tényleg ciki lenne :)

Nem tudom hol élsz ha szerinted elég csak a jó bor meg a hiteles kommunikáció.

Ettől biztos előrébb leszünk.

Előzmény: BZoltan (61988)
BZoltan Creative Commons License 2017.07.09 0 0 61988

Elhiszem, hogy nem esett jól. De azért neked is fontos tudni, hogy külső szemlélő számára hogyan is jön le ez a borrendesdi dolog.
Engem úgy általában minden külsőségtől és minden pátosszal teli szertartásosdi nagyon zavar. Én egyszerű ember vagyok, az én családom, szüleim, nagyszüleim átlagos, egyszerű emberek (voltak). Az én nagyapám, aki szőlőt művelt és jó brt készített a térdét csapkodta volna a röhögéstől az ilyen műbársonyos műlovagosdi láttán. Én be vagyok oltva a lovagosdi, papundekli arisztokrásdi külsőségektől.

Úgy látom, hogy ezzel a jó izlésű és jó érzésű átlagember is így van.

Én amúgy nem találok ki semmi jobbat... én egy dologban hiszek, a jó borban és a hiteles kommunikációban. Én abban a ruhában állok ki a fogyasztók elé amit a munkában vagy más hétköznapi teendőre használok. Én nem vagyok lovag sem nemes... én egy átlagos senki vagyok aki átlagos senkiként állok a borok mögé. Én részemről hazugságnak tartanám ha lovagosdit játszanék a fogyasztóknak.

Előzmény: Jocó0423 (61987)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.07.09 0 1 61987

Szó mi szó nem esett jól a cikizés de vigasztal a tudat, hogy a 35 éves lányom is borrendi tag :)

Múlt héten voltunk Marcelházán (Szlovákia, bár én csak magyar szót hallottam) és az ottani borrend több mint a fele fiatal korosztály. Óriási falunap volt és alig láttam sört inni.

Biztosan van jobb megoldás a bor népszerűsítésére, de én egyenlőre nem tudok. Talán majd ti kitaláltok valami jobbat :)

Előzmény: BZoltan (61986)
BZoltan Creative Commons License 2017.07.09 0 0 61986

Sajnálom, hogy a lelkedbe tapostam a borrendekről alkotott véleményemmel. Én továbbra is azt tartom, hogy a magyar borok népszerűsítésének nem az a legjobb módja az amit a borrendek csinálnak. 2017-et írunk és a 18-48 éves korosztályt akarjuk megszólítani.

De ezen én nem fogok már senkivel veszekedni :)

Előzmény: Jocó0423 (61984)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.07.09 0 0 61985

Bocsánat csak még egy megjegyzés:

Igen proli ivadék vagyok és büszkén vállalom! Sőt a te értékrended szerint még rosszabb, panelproli is voltam :)

Kimásztam belőle de soha nem fogom a múltam megtagadni és vállalom velük a közösséget.

Te biztos milliomos csemete vagy, de az is lehet, hogy tisztes polgári család vadhajtása.  Mert tudod az igazi, hangsúlyozom igazi, polgári értékrendbe nem fér bele a stílusod.

Elnézést az offért.

Előzmény: Z-vitamin (61978)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.07.09 0 0 61984

Azért még folynak utóvédharcok ám :)

Tulajdonképpen hasonlóan gondolkodunk csak máshonnan közelítjük meg a témát!

Ezért vettem kicsit zokon amikor lekicsinylően írtál a függönyrojtos öreg bácsikák társaságának aposztrofált borrendekről.

Ez a pár ezer ember sokat tesz azért, hogy visszahódítsa az embereket a borivásnak, a bor szeretetének.

Szinte az összes borrend alapszabályában az egyik legfontosabb pont, hogy népszerűsítsük és terjesszük a magyar borok hírét!

Nyilván nem ezek a hobbi borászok, illetve borkedvelő emberek fogják megoldani a Magyar bortermelés gondjait de arra nagyon jók, hogy terjesszék a civilizált borivás kultúráját.

Nálunk Orbán napon a hegyünnepen sok borászat rakja ki portékáját és több ezer ember kóstolgatja a nedűt. Ennél jobb marketing kevés van.

A külsőségekről lehet vitatkozni de a cél azthiszem mindenképp becsülendő.

Előzmény: BZoltan (61982)
Hepci Creative Commons License 2017.07.09 0 0 61983

A nagyon kicsik biztos nincsenek könnyű helyzetben, nyilván sok a hitelből tolt vagy hobbivállalkozás is, de a közepes méretű, gasztróban jól beágyazott termelőknél is csak látvány lenne a látható fejlődés-terjeszkedés-építkezés?

Etyeki Kúria, Gere Attila, St. Andrea, PAP és hasonlók - ezek se élnek meg a magyar piacról?

Előzmény: BZoltan (61982)
BZoltan Creative Commons License 2017.07.08 0 0 61982

A tömegborok piaca szerintem már bedőlt, ha egyáltalán volt honnan dőlni. A nép már most is inkább olcsó sört, igénytelen kommersz töményt és részben külföldi tömegbort iszik.

A hazai tömegbor piaca mindig is kihagyott lehetőség volt. Nem sikerült valódi fröccskultúrát kialakítani, nincsen nimbusza a haza olcsó boroknak. Az lenne a kívánatos, hogy minden magyar család hűtőjében ott legyen mindig 2-3 liter olcsó magyar bor amit apa-anyag és a vendégek óvatosan felszippantanak egy hét alatt. De erről szó sincs. Kommresz sör és pancsolt tömények, meg igénytelen szar, szomszédjózsi páleszek vannak.

A minőségi termelés pedig ugyancsak bajban van, pontosan a hátország hiánya nélkül.  Ma, Magyarországon belföldi piacról kizárólag minőségi bortermelésből tisztesen megélni nem lehet.

Előzmény: Jocó0423 (61981)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.07.08 0 0 61981

Az idő eldönti, hogy igazad van e, de én még mindig azt mondom, hogyha bedőlnek a tömegtermelők akkor elfogy a hátország és bajban lesz a minőségi termelés is.

Hiszen ott is megvannak a kemény versenytársak.

Előzmény: BZoltan (61979)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.07.08 -1 0 61980

Köszönöm, hogy leszálltál a szintemre, igazán értékelem a hősies erőfeszítésedet.

Az a baj veled, hogy érvek helyett sértegetni tudsz, ömlik belőled a sötétség :)

 

Amiket meg böfögések között leírsz, megpróbálva igazolni a marhaságaidat, nem értelmezhető a borászat szegmensében.

A tömegboroknál meghatározó az előállítási költség a polci árban, pontosan erről vitatkoztunk Zoltánnal, fogod? Szerintem kevésbé, szerinte döntően, remélem jól értelmezem hangyányi agyammal.

A bizniszben pedig épp eléggé otthon vagyok ahoz, hogy tudjam, olasz mustsűrítmény nélkül is lehet diszkont áron árulni.

Mondjuk egy Balatonboglári 2015-ös elfekvő irsai tételnél bizony elképzelhető ez az ár must nélkül.

Igaz nincs rajta 3-400% haszon de a tisztes 20-30% biztosan.

 

Az ízlésről meg aztán igazán bunkó dolog véleményt mondani olyanról olyannak akinek semmi ismerete nincs a másikról!

Talán valami más szúrta a csőrödet de akkor tehetsz egy szívességet, ennyi :)

Előzmény: Z-vitamin (61978)
BZoltan Creative Commons License 2017.07.08 0 0 61979

Aztán majd térjünk vissza a békésebb mederbe :)

A lényeg szerintem az, hogy a jelenlegi tömegtermelésbe beállt magyar gazdaságok nem életképesek hosszú távon. De valószínűleg már rovidtávon is komoly problémáik lesznek.

A magyar bor jövője a grand-cru területeken nagy hozzáadott értéket képviselő termőhelyi tipicitást hordozó és elsősorban organikus szemléletel készült borokban van. Az alapokat pedig minél több rezisztens fajtának kell adnia.

Z-vitamin Creative Commons License 2017.07.08 0 0 61978

Jó, akkor lemegyek a te szintedre, hogy értsd, bár nagyon mélyen vagy, nehéz lesz onnan visszakapaszkodni:

 

Durvaság on:

Buta proli vagy, nem tudsz szöveget értelmezni, de a buták végtelen önbizalmával bárkit képes vagy kiosztani.

Durvaság off.

 

A termelő/polci ár viszonyáról indultunk, hogy mennyi köze van a termelői árnak a végfelhasználóinak. Nyilván van, mint kiindulás, de hogy mi a vége, az már a teljes eladói-kereskedelmi lánc függvénye. Lehet egyenes arányos a növekedés, de lehet teljesen elszállt is. Éééérted?

 

Magyar borász magyar bora, diszkontboltban, diszkontáron? Te kis oktondi... Ha kicsit is tájékozott lennél ebben a bizniszben, ha csak újságot olvasnál, ami még mindig nem sok,  már akkor sem írnál le ilyen magabiztosan ilyen állításokat. Pláne, ha elolvasnád, és értelmeznéd, amit itt mások is írnak... de nem... Mindegy..

 

Az ízlésedet meg olyanra saccolom, mint amilyenek a kommentjeid itt. Gyengének.

 

Válaszolhatsz, természetesen, bármit leírhatsz, részemről innen ignore on.

Előzmény: Jocó0423 (61975)
BZoltan Creative Commons License 2017.07.08 0 0 61977

"de magyar borász magyar irsaiját vettem meg "

Azért a 700 forintos árkaliberű borok polca előtt én komolyabb összeggel nem mernék fogadni arra, hogy melyik borban mennyi olasz mustsürítmény van. Pont az aromás fajtáknál közismert tény, hogy akár 60-80% neutrális bor beházasítása esetén is megmarad a bukés fajtajelleg. Irsai, cserszegi, tramini, muskotályos fajták mind tudják ezt. Ezért veszik eszetlen mértékben ezeket a fajtákat. Ugyanis ezekkel a fajtákkal húzzák fel az értelem szerűen jellegtelen és olcsó olasz sűrítményeket.

Előzmény: Jocó0423 (61975)
BZoltan Creative Commons License 2017.07.08 0 0 61976

Többször leírtam, hogy a 40 cent környéki és alatti újvilági borok bag-in-box, zacskós vagy tetrapak kiszerelésben kerülnek a fogyasztók elé.
Ahogy azt is leírtam, hogy nem helybeli az ár. Ez az ár a millió literes tankerhajós kiszerelésben a világ bármelyik kikötőjébe behajózva értendő.

Értem én, hogy szépítenéd a magyar tömegborok helyzetét, de egyszerűen nem fog sehogy kijönni a matek. Leírtam, hogy az újvilági tömegbor termelés miért kerül harmadába, negyedébe mint a magyar. Az arányokon vitatkozhatsz, de a tényen, hogy döbbenetes mértékben olcsóbbak a dél-afrikai, dél-amerikai tömegborok mint a magyar az nem lehet kérdés.

Előzmény: Jocó0423 (61974)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.07.07 0 0 61975

Most akkor durva leszek de nem tehetek mást!

Ha hülye vagy valamihez akkor miért kommentálod?

Mi köze van a rabszolgamunkának a borhoz?? Zoli legalább végigviszi a termelőtől a felhasználóig és nem a divatmárkákról regél ami egész más tészta!!

Megint félreértelmezted mert igaz, hogy német tulajdonú boltban de magyar borász magyar irsaiját vettem meg okoska!

Honnan a francból veszed a bátorságot, hogy eldöntsd, én nem értek a borhoz?? Te vagy a tudomka?

Előzmény: Z-vitamin (61973)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.07.07 0 0 61974

Már ne haragudj de ez badarság!

Hogyan jönne ki 40 centes helybeni liter árból 80 cent polci ár?? Üvegről beszélünk ám nem zacskóról!

Előzmény: BZoltan (61971)
Z-vitamin Creative Commons License 2017.07.07 0 0 61973

Már ne is haragudj, de....

A Vietnamban 2 dollárért előállított, nyugaton 150 dollárért polcra kirakott Nike cipő két száma között mi a kereskedelmi összefüggés?? Magyarázd már el, légy szíves, kereskedőkém.

 

A 750 Ft-os irsai neked ízlett, de attól az még lehetett egy silány tömegbor, pláne olyan, amit Olaszországból tartálykocsiban hoztak Izsákra, és ott egy kis vegyszerrel feljavítva lepalackozták. Te meg boldogan megvetted a legkommerszebb német bolt olcsó, ám minőségi magyar borát.... Gratulálok. Tényleg van fogalmad a (bor)világról.

Előzmény: Jocó0423 (61969)
BZoltan Creative Commons License 2017.07.07 0 0 61972

"Honnan veszem a megérzéseimet? Például gyakorlati tapasztalatokból."

 

Sajnos aránylag kevés még a teljesen tiszta szőlészeti és borászati technológival készült bor. Mint már sokszor írtam minél szabadabb kezet kap a termőhely annál intenzívebb lesz a termőhelyi jelleg.


" személyiséged rétegeire is célzó vélemény nem személyeskedés"


Látom nem érted. Minden ami valakinek a személyére vonatkozik az személyeskedés. Kérlek, hogy ezt hanyagold. Semmi értelme és csak rontja a hangulatot.


Az újvilági boroknak pedig szerintem nem te vagy a célközönsége.

Előzmény: Hepci (61970)
BZoltan Creative Commons License 2017.07.07 0 0 61971

"lehet ma itthon 2 euró alatt is előállítani iható tömegbort és 2,5 euróért árulni! "

 

Hangsúlyoznám, hogy a lédig dél-afrikai az 0.40 cent átlagban és ebből a polcon 0.8 euró körüli literár jön ki. Bőven fele-harmada az újvilági tömegborok polci ára a magyarokénak.

Előzmény: Jocó0423 (61969)
Hepci Creative Commons License 2017.07.07 0 1 61970

Honnan veszem a megérzéseimet? Például gyakorlati tapasztalatokból.

Többször írtam már, hogy szoktunk tartani félkomoly tematikus borkóstolásokat. A kb. 10 főnyi, részben változó összetételű társaság legalább fele hardcore borbuzi. Általában egy fajtából kóstolunk 8-10 példányt, némi külföldi kitekintéssel, kettős vak szisztémában. Amennyire a költségvetés engedi, a kiválasztott borok zömmel a természetes/terroir kategória művelőitől, borkereskedésből származnak. Természetesen a saját pontozás/borleírás elkészítése mellett megpróbáljuk azonosítani a borokat, mivel a szereplő borok listáját mindenki előzetesen megkapja.

No most, vannak találatok, persze. Én pl. el szoktam találni a Bott-vörösöket, tehát a Garam-mente (esetleg Bott-) terroirt. :)

De azért az egyezések nem hatalmas arányúak, ami nem túl meglepő, és egybevág a megérzésemmel: mivel nemzetközileg se túl gyakoriak a master of wine-ok, feltehetőleg a kb. 10000 (?) hardcore magyar borbuzi zöme se az.

 

[Technikailag megint megemlítem, hogy a tiédtől jelentősen eltérő, időnként személyiséged rétegeire is célzó vélemény nem személyeskedés, az általad hangoztatott vélemény pedig nem tény.]

 

Az újvilági borok mindent elsöprő rohamában nem annyira hiszek. Minden normális ország polgárai hajlamosak a saját országuk termékeit favorizálni. Ebben itthon nagy elmaradás volt, de a mostani permanens (nagy)magyarkodás talán segített valamit. Ettől elvonatkoztatva, miközben legkevésbé se értek egyet a plakátokon látható tartalmakkal, de ugyanakkor eszemben sincs tömegesen venni az általam ismert legjobb olcsó bort, ami az Aldiban kapható African Rock Sauvignon Blanc (kb. 850 Ft). Ebből veszünk úgy 1 palackot évente, míg magyar technóból (500-1200 Ft) 30-40-et. Ez az arány egészen biztosan nem fog attól változni, hogy tetrapakos kiszerelésben lesz dél-afrikai sauvignon 450 forintért - tetrapakos bort a nyomik fognak venni. Akikből kétségtelenül sok van, de nem elég ahhoz, hogy a teljes hazai iható techno ágazat becsődöljön.

Előzmény: BZoltan (61959)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.07.07 0 0 61969

Miket is írok?

Szerinted nincs összefüggés a termelői ár és a polci ár között? Akkor valószínűleg nem voltál kereskedő.

Talán azt is elfogadod, hogy a kínált borok 95-97%-a palackos a kereskedelemben egyenlőre.

Ha végigolvastad akkor azt írtam, hogy nem baj ha sokan akarnak megélni belőle, ez a következő mondatom "ami nem is baj ha..."

Arra bizonyíték a 750 Ft-os irsai, hogy lehet ma itthon 2 euró alatt is előállítani iható tömegbort és 2,5 euróért árulni! Ami jóval alatta van a polci Délafrikai palacknak!

 

kielégítő a magyarázatom?

Előzmény: Z-vitamin (61968)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!