Keresés

Részletes keresés

bd Creative Commons License 1999.06.16 0 0 38
Zolddiot cukorszirupba hogy tesztek el?
bd
Xenike Creative Commons License 1999.06.16 0 0 36
Te elérhetőbbnek tüntél az adott pillanatban, de ne legyen az ember lánya telhetetlen!:-))))
Előzmény: originalqszi (26)
Mulan Creative Commons License 1999.06.16 0 0 35
Az én lekvárom sem folyik ki, noha soha nem is tettem bele semmi hőre keményedőt. A ribizlizselé viszont kifolyna - ha beletenném. (Egyáltalán: úgy lehet kicsalogatni az üvegből, hogy meleg vízbe állítom, azután mehet a gyümölcstortára, és újra összeáll). A bolti lekvár viszont kifolyik. Ezért firtatgatom, hogy érdemes-e megpróbálkozni ezekkel az izékkel, bár azt hiszem én már maradok a bevált szisztémáknál, még ha macerásabbnak tűnik is.
Előzmény: Sehonnai Bitang Ember (34)
Sehonnai Bitang Ember Creative Commons License 1999.06.16 0 0 34
Amit az én Jó Édesanyám főz/süt az nem folyik. Szépen engedelmesen benne marad a tésztában. (Persze nem zseléset tesz bele ...)
Előzmény: Mulan (33)
Mulan Creative Commons License 1999.06.16 0 0 33
És akkor az miből lehet? Mert a "hagyományos" az bizony hőre lágyuló. (Gondolj a kocsonyára vagy akár a segédanyag nélkül főzött ribizlizselére)
Előzmény: Sehonnai Bitang Ember (32)
Sehonnai Bitang Ember Creative Commons License 1999.06.16 0 0 32
Szerintem hőre keményedő, tehát nem folyik ki.
Előzmény: Mulan (31)
Mulan Creative Commons License 1999.06.16 0 0 31
Valaki, aki már próbálta, igazán válaszolhatna arra a kérdésemre, hogy kifolyik, vagy nem folyik ki a zselés lekvár a sütiből?
Előzmény: MAMAhal (23)
rahell Creative Commons License 1999.06.16 0 0 30
Köszi Mulan, köszi MAMAhal! Bevallom férfiasan én az utóbbit választom. Lusta is vagyok, meg időhiányos is...:o)
Mulan Creative Commons License 1999.06.16 0 0 29
Sajnos én nem tudok béraszalást, pedig biztosan létezik.

Eperfagyasztás: ha blnsírozva fagyasztod le, és kevés hideg vízben engedteted fel, sokkal kevésbé jelentkezik az a bizonyos állag- és küllemváltozás - esetleg próbáld ki egy kis tételen. Van, aki a cukrozva fagyasztásra esküszik. Ha szeretitek a gyümölcsturmixokat, eperkrémlevest, ilyesmit:összetörve, lecukrozva (esetleg pár csepp citromlével) is lehet fagyasztani (ráadásul jól tárolható csinos kis tömböket csinálhatsz belőle)

A nyersen eltett szörp esetén is minimális a vitaminveszteség. Ha direkt szörpnek kezeled aprítva (de vágva, és nem zúzva) is lecukrozhatod és kendőn jól lecsurgatva elég sok levet ad.

OLvastam valahol, de nem próbáltam a nyers, szódavizes eltevést, amiben fitt marad a gyümölcs - talán az idejárók közül ismeri valaki.

Előzmény: Sehonnai Bitang Ember (28)
Sehonnai Bitang Ember Creative Commons License 1999.06.16 0 0 28
Kedves Mulan,

én is abban gondolkodtam, hogy esetleg összebarkácsolok valamit és munkába állítom a hajszárítót. De amíg van jobb,addiig megkérdezem.
Bérbe nem lehet aszaltatni valahol ? (Gondolom ez meg macerás a szállítgatások miatt.)
Eper : nem tudom, de valamit kell kezdeni vele, én meg újító hajlamú ember vagyok. Fagyasztóból kivéve olyan érdekes állaga van, hogy inkább nem. Próbáltuk, nem jött be.
Az aszalás "tisztább szárazabb érzés", bárhol tárolható, nem foglalja el a helyet a zöldféléktől, kellemesebb így gyümölcsözni.

Előzmény: Mulan (27)
Mulan Creative Commons License 1999.06.16 0 0 27
Hát, azt hiszem nagyobb mennyiségek aszalására tényleg nem igazán alkalmas a környezet - egy-két zacskónyit, ami elég mondjuk a diákkenyérbe télen, még csak meg tudsz csinálni, de a dömpingfeldolgozást még akkor sem nagyon, ha ideális az időjárás (száraz meleg), és az egész lakást beteregeted gyümölccsel. Ha van valami szellőztethető de fűthető helyiséged (egy kamra, vagy valami, egy egyszerű ventillátoros hősugárzóval), amit be tudsz polcozni, talán nem olyan reménytelen az ügy.

Nem gondolkoztok esetleg inkább fagyasztóládában?

Ps: Aszalt eperről még nem hallottam, azt is szoktak?

Előzmény: Sehonnai Bitang Ember (25)
originalqszi Creative Commons License 1999.06.16 0 0 26
Xenike kedves: persze, hogy lehetsz a feleségem (majd az otthonival megbeszéljük!!!), csak előbb az együttélési hibalistában írd meg légyszi, hogy milyen hibákat nem szeretsz a férfiakban:-)))) Szeretek ugyanis megfelelni! No most, ha mégsem jönne össze a dolog, akkor azt javaslom, hogy Eisenstadtba ugorj ki és ott kb. 10-12 ezer fornyákért megkapod!....szerintem ez utóbbi megoldással jobban járnál, bááááár ki tudja?????? qszi
Előzmény: Xenike (21)
Sehonnai Bitang Ember Creative Commons License 1999.06.16 0 0 25
Meglátásom szerint az aszalás is a télire eltevés kategóriába sorolható.
Tudnátok okos tanácsokat erre vonatkozóan ?

Az a helyzet, hogy mi a szüleimtől szerezzük be a gyümölcsöket - meggy, eper, cseresznye, barack -, de dömping szerűen, tehát egyszerre elég sokat. A klasszikus befőzés a cukrozás és a vitamin-vesztés miatt nem szimpatikus, ezért gondolkodom az aszalásban (lakótelepi lakás!).
A kapható aszalógépek elég kicsik, lassúak.
Van megoldás ?

Mulan Creative Commons License 1999.06.16 0 0 24
Bocs, kicsit későn kapcsoltam, hogy kimondottan ilyen zselírozósat kértél. Én nem próbáltam, egyszerűen kikoppintottam az ehavi Magyar Konyha Oetker-mellékletéből, de nem bírtam ki kommentár nélkül:))))
Hozzávalók:
1250 g eper (előkészítve mérjük meg), 1 tasak (500 g) dr. Oetker Zselírozó cukor Speciál (a neve kész horror - Mulan megj.), 1/2 tasak (5 g) dr. Oetker Citromsav (nehogy más márkájú, netán gyógyszertárban beszerzett kisbetűs citromsavat próbálj használni - Mulan megj.)
Elkészítés:
Az epret megmossuk, jól lecsöpögtetjük, kicsumázzuk, kicsire vágjuk, lemérjük. (lehetőleg analitikai mérlegen, nehogy 1253 g legyen! - Mulan megj.)

A gyümölcsöt egy edénybe rakjuk, a Zselírozó cukrot és a Citromsavat hozáadjuk, jól elkeverjük. Az elegyet nagy lángon, állandó keverés mellett felforrlajuk, 1 percig forrni hagyjuk, majd a tűzről levesszük. Még párszor megkeverjük, üvegekbe töltjük, lezárjuk, 5 percig fejjel lefelé állni hagyjuk.

(A vastag betűs kiemelések az eredetiből származnak - Mulan megj.)

Előzmény: rahell (14)
MAMAhal Creative Commons License 1999.06.15 0 0 23
Rahell, bár a használati útmutató nem egészen ezt ajánlja, de én ( ismerőstől kapott recepttel) így csináltam:
Az epret leszáraztam, megmostam, és egy jó nagy edénybe tettem, aztán jól összegyúrmáztam.Van aki turmixolja, vagy késsel apróra vágja.Én egyszerűen szétnyomogattam, így darabos is, meg nem is.1 kg eperhez 1/2 kg cukrot adtam, plusz az egészhez 1 csomag szalicilt.Indőnként megkevergettem, hogy a cukor elolvadjon.Amikor ez megtörtént, 2 csomag zseléfixet felfőztem 4 ekanál cukorral, és amikor már nem volt túl forró, belekevertem az eperbe.Aztán zsupsz az üvegekbe.Tavaly kóstoltam, isteni finom volt.
Előzmény: rahell (14)
Xenike Creative Commons License 1999.06.15 0 0 22
Tegye=tegyek
Előzmény: Xenike (21)
Xenike Creative Commons License 1999.06.15 0 0 21
Na jó. Akkor most hazamegyek és szétnézek. Eddig úgy tudtam, hogy ilyen ENTSAFTER nincs a birtokomban, de meglátjuk. Ha találok, akkor jó. Ha azonban nem, akkor mit is tegye? Esetleg lehetek a feleséged?:-)))))))))
Előzmény: originalqszi (20)
originalqszi Creative Commons License 1999.06.15 0 0 20
Xenike: MONDOM? HOGY ENTSAFTER!!!!!! el lehet felejteni a befőzést, energia pocsékolást.... no persze az edényt, amely 4 részből áll, azt el kell mosni, de ezért nősül meg az emberfia:DDDDD
Előzmény: Xenike (19)
Xenike Creative Commons License 1999.06.15 0 0 19
És a sütőben készített lekvárokról tényleg senki sem tud semmit?:-(
Előzmény: Mulan (18)
Mulan Creative Commons License 1999.06.15 0 0 18
Én úgy szoktam, hogy egy éjszakára lecukrozom (1 kg gyümölcsre 20 dkg cukor) ráfújok egy kis szalicilt. Leöntöm, leszűröm a levét, és máris van némi eperszörpöm, üvegbe megy, szalicilt fújok rá, lekötöm és kész.

A sűrűjét jól felfőzöm - de nem szét -, ez is megy üvegbe, szalicil, celofán, száraz dunszt.

Ugyanígy működik a dolog szederrel és kimagozott meggyel is.

Előzmény: rahell (16)
Mulan Creative Commons License 1999.06.15 0 0 17
Egy cseresznyebefőtt: (ugyanígy szoktunk meggyet, őszibarackot, barackot, nórabórát, vegyesbefőttet is)

Megpucolni, megmosni, üvegbe rakni. Az üvegeket feltöltjük vízzel, majd egy edénybe visszaöntjük. Egy liter vízre teszünk bele 20-25 dkg cukrot (a gyümölcstöl is függ, mennyi kell bele, meg az ízlésedtől is), két-három szem szegfűszeget, egy körömnyi fahéjat, eg karika citromot (hajastól). Na ezt felforraljuk, rámerjük a gyümölcsre, leöntjük róla, felforraljuk, rámerjük a gyümölcsre, és ezt addig ismételgetjük, amíg az üveg és a gyümölcs jól átforrósodik. Akkor szétfújunk rajta egy leheletnyi szalicilt, lekötjük és száraz dunsztba megy.

Előzmény: bd (12)
rahell Creative Commons License 1999.06.15 0 0 16
Na ja, ez kétségtelen. De mi lesz az eperlekvárommal?
Előzmény: originalqszi (15)
originalqszi Creative Commons License 1999.06.15 0 0 15
Meg udvarolni:)))) de azt piszok jól:DDDDD
Előzmény: rahell (14)
rahell Creative Commons License 1999.06.15 0 0 14
Drága qszi, te ilyeneket tudsz?!:o)

Azt vki meg tudja nekem mondani, hogy azzal a befőzőcukorral, ami zselírozó anyagot tartalmaz, hogyan kell eperlekit csinálni?

Előzmény: originalqszi (13)
originalqszi Creative Commons License 1999.06.15 0 0 13
No jó! Tudományosan:
Az entsafter az tulajdonképpen egy extrakciós berendezés, konyhai kivitelben. Az extrahálás vegyipari anyagátadási művelet, amikor az egyik anyagból, a másik anyag segítségével kiválasztunk egy szubsztansot előzőből! Pl. a sárgabarckból a vízgőz segítségével kiválasztjuk a folyadékfázisú anyagokat, amely rostokat és cukrokat tartalmaz, miután a sejteket felszakítja. A gőz közben kondenzálódik és keveredik a folyékony fázissal. Visszamarad a gyümölcs száraz része, amely persze még rengeteg vizet tartalmaz, de lekvárnak a legjobb állagú!
Sajnos Mo-on még nem láttam ilyen készüléket, de Ausztriában rozsdamentes acélból árulják! Az enyém aluminiumból van:-))))5db gyümölcsfa a család egész évi ivólé és lekvár szükségletét ellátja!!!
Előzmény: Mulan (11)
bd Creative Commons License 1999.06.15 0 0 12
Most cseresznye érik.
Hogy lehet eltenni?
bd
Mulan Creative Commons License 1999.06.15 0 0 11
Nekem olyannyira nincs, hogy azt sem tudom, hogyan működik. Eddig a közönséges fazékkal is egész jól elboldogultam - de nyitott vagyok.
Előzmény: originalqszi (10)
originalqszi Creative Commons License 1999.06.15 0 0 10
ÁLLJATOK MEG A BEFŐZÉSSEL!!!!! mert akinek nincs Entsafter-je, az ne kinlódjon!!! Nekem 100 éve van, még az NDK-ban vettem, jó ország volt!!!! tudjátok milyen olcsó volt a Salamander cipő???:)))))) No szóval
1. Entsafter feltesz
2. 3 l víz betölt
3. Puha gyümölcs: ribizli, málna, cseresznye, meggy, SÁRGABARACK (!!! a legjobb!), őszibarack.... más nem esetleg puha körte!
4. Izlés szerint cukor rátesz! De cukor nélkül is OK
5. tűzhely bekap
6. 1 óra múlva forró ivólé letölt, min. 2 l.
7. Sűrűjét kivesz, cukorral még kicsit átkever, lekvárnak eltesz
Az egész művelet 4,5 kg gyümölccsel másfél 2 óra. Közben nő moshat, takaríthat, férj sercegtethet:DDDDDDD
Jaaaa, ha nincs Entsafter, akkor Ausztria a legközelebbi ország:(((( Ára kb 10 rongy, megsúgom, az NDK-ban 38 márka volt:-))))))
Mulan Creative Commons License 1999.06.15 0 0 9
Nincs válasz?
Előzmény: Mulan (8)
Mulan Creative Commons License 1999.06.10 0 0 8
Azt sejtettem, hogy az üvegben megkocsonyásodik; a kérdésem az volt, a sütőben vagy forró vízben (lekváros gombóc) nem lesz-e újra folyékony? Mert a bolti lekvár az bizony kicsorog pl. a buktából.
Előzmény: Vajk (4)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!