Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

1Forma Creative Commons License 2 napja 0 0 657388

Az agymérettel kapcsolatban valahol az olvastam, hogy Charles Darwin agya közel kétszer akkora volt, mint Anatole France-é, mégis a maga területén mindkettő kiemelkedőt alkotott. Nem hiszem, hogy az agy mérete és az intelligencia között egyenes arányosság állna fenn, pl. az értelmi fogyatékosok többségének átlagos méretű agya van.

Előzmény: Csűrdöngölde (657385)
Hooshee Creative Commons License 2 napja 0 0 657387

Vissza kell vennie, persze, csak más az,hogy kihagysz másfél-két évet belőle, és rosszabb esetben mikor visszamész, kezdhetsz a nulláról, természetesen mindezt gyerekenként, meg más az hogy nem dolgozhatsz feszt túlórában, mert néha a gyerekeid is látnának.

Előzmény: tyler-durden (657386)
tyler-durden Creative Commons License 2 napja 0 0 657386

Én sem hiszem, hogy ez a kvótaprobléma oka képességekben keresendő. Szerintem ennek nagyrészt beidegzódések és berögzült szokások az okai. Én személy szerint inkább arra erősítenék rá, hogy a nőknek is legyen több ambíciójuk, legyenek terveik és kitartásuk. Merjenek és akarjanak továbblépni, akár önállóan és vállalva a felelősséget. Mondjuk az is igaz, hogy a klasszikus vezetőktől elvárt tulajdonságok (dominancia, keménység, törtetés) általában nem annyira jellemzőek a nőkre, és most még ott tartunk, hogy a legtöbb női vezető jellemében inkább férfi, de lehet, hogy ez is változik majd idővel. A másik pedig, ami elő szokott jönni, hogy dehát a család. Viszont ez a férfiaknál is ugyanúgy fennáll, akár tetszik, akár nem. Ha egy férfi családot akar, akkor neki is vissza kell venni a karrierből, ha fenn akarja tartani a családi békét.

Előzmény: brewer (657384)
Csűrdöngölde Creative Commons License 2 napja 0 0 657385

Szerintem én csak tényeket állítottam, nem a véleményemet. Jó, a tájékozódásos történetet egy TV műsorban láttam, de az agyméret-különbség tény, az is, hogy ennek szerepe volt az evolúcióban és a sportban mutatott teljesítmény is. Hogy ezekből milyen következtetéseket lehet levonni, arról lehet beszélni, de ezek attól még tények.

Egyébként nem gondolom, hogy bármelyik nem összességében jobb lenne a másiknál, csak különbözőek, szemben azzal, amit manapság a társadalomra akarnak erőltetni. A két nem kiegészíti egymást, szövetségesek kell legyenek, nem ellenfelek (ellenségek meg pláne), sőt biológiailag a nők értékesebbek, ezért is voltak kivételezettek mindig a vészhelyzetekben. De egyébként véleményem szerint a korábbi társadalmi szokások is alapvetően praktikus módon alakultak ki, azonban a technológiai fejlődésnek hála a praktikumok is változnak.

Előzmény: brewer (657384)
brewer Creative Commons License 2 napja 0 0 657384

Aha :)

 

Mondjuk, ezek szerint élő cáfolatként fórumozok itt :) Pl. a részletek sosem érdekeltek, mindig is untam őket, helyette az nagyobb ívű dolgokat szeretem :) A munkám is ilyen, nagyon logikusan kell gondolkozni, rendezetten, összefüggésekben. Mondanám, h ezek szerint kivétel vagyok, de ez nem lenne igaz, mert nálunk a munkatársak töbsége nő. Persze, a vezetők férfiak... de ennek, jónéhány év tapasztalattal a hátam mögött, nyugodtan mondhatom, h nem képességbeli okai vannak...

 

Szóval azt hiszem, azért vagyok ebben a kérdésben ennyire sarkos, mert saját magam körül krvára nem azt látom, amit Csürdöngölő állít.

 

Azt kár lenne persze cáfolni, h a nők hátrányban vannak, még egy ilyen európai országban is, mint a miénk, de évszázados berögződéseket nem lehet néhány évtized alatt megváltoztatni, mint ahogy jó öreg Bernie nyilatkozatai, vagy itt Csürdöngöle nézetei is alátámasztják ezt, de azért szerencsére sokat változott a világ és remélhetőleg még fog is, a jó irányba :)

Előzmény: tyler-durden (657382)
Csűrdöngölde Creative Commons License 2 napja 0 0 657383

A tájékozódásbeli különbségek azért vannak, mert a férfiak égtájakban gondolkodnak, területileg jobban tudják, hogy hol vannak, a nők meg jellegzetességek alapján tájékozódnak. Mindkettőnek más körülmények között van előnye.

Nem csak a sakk szellemi sport, és mindenképp furcsa magyarázni azt, hogy minden jellegű sportban miért jobbak a férfiak. És ezt a Polgár lányok sem cáfolják sehogy sem, mert ha jól tudom, a legjobbnak is csak egyszer sikerült valami 5-6. helyre odaérni a férfiak között, de ez már a nonszensz kategória volt.

Előzmény: brewer (657379)
tyler-durden Creative Commons License 2 napja 0 0 657382

te nő vagy?:) 

 

egyébként a nők kommunikálni jobban tudnak, vagy legalábbis sokkal folyamatosabban és gördülékenyebben. Viszont azt is megfigyeltem, hogy a nők általában úgy vitáznak, hogy pl egy férfi állít vmit, hogy ez vagy az a dolog az általánosan jellemző, és erre a női vitapartnere ezt úgy cáfolja meg, hogy mond egy kivételt. A férfiak sokkal inkább képesek összefüggésekben, rendszerszerűen, stratégiában gondolkodni, addig a nők nem annyira. Ezt számtalanszor láttam pl társasjátékozásnál, de az élet más területein is. Viszont egy adott probléma megoldásában a nők sokszor gyakorlatiasabbak, mint a ffiak.

Előzmény: brewer (657379)
brewer Creative Commons License 2 napja 0 1 657381

Mondjuk, azt is cáfolták tudományosan, amit te állítasz, miszerint a nagyobb fejméretnek bármi köze lenne az agyi képességekhez, de akkor ezeket a cikkeket biztosan nem olvastad :) Most úgy gondolják, h az idegpályáknak és a köztük lévő összekötettések számának van köze a szellemi teljesítményhez. Abban meg a nők nem rosszak ;) :) Sőt. 

Előzmény: Csűrdöngölde (657378)
brewer Creative Commons License 2 napja 0 1 657380

A magam részéről teljesen biztos vagyok benne, h ezeknek a "kőbevésett" "közhiedelmeknek" a nagy része semmi másnak nem fog bizonyulni, mint kulturális-szociális-történelmi okokból, kvázi mesterségesen kialakult különbségeknek. Nem pedig biológiai meghatározottságúnak. Már ami az agyat és az agyi képességeket, valamint az ehhez kötődő szellemi jellegű teljesítményt illeti. Nyilván a fizikai rész az egy más történet, de tekintve, h a sportokon kívül az életben való boldoguláshoz egyre kevesebb köze lesz a fizikai képességeknek, így ezek a "szokások" szépen el tűnnek majd. Ideális esetben :)

Előzmény: brewer (657379)
brewer Creative Commons License 2 napja 0 1 657379

Lehet. De ugyanígy az is egy téveszme akkor, h a nők rosszabbul tájékozódnak. Mert pl. én ezerszer jobban tájékozódom, mint a párom, aki képtelen egy 100 főnél nagyobb ismeretlen településen eligazodni. 

 

Milyen szellemi sportokra gondolsz, a sakkra? Épp azt fejtegettem, h gondolkodásbeli különbségek valószínűleg vannak (magyarán h kinek milyen képessége a fejlettebb és ennek szimplán evolúciós okai vannak, értsd, van különbség az egyidejű figyelés és az egyhetyű figyelemre való képesség között és ennek oka még valahol az őskorban keresendő.... A sakk valószínűleg ezen terület lehet. Bár ez is kérdéses, mert azért a Polgár lányok elég jól cáfolták ezt a tételt is. 

Előzmény: Csűrdöngölde (657378)
Csűrdöngölde Creative Commons License 2 napja 0 0 657378

Nem akartam ilyen mélyen belemenni, de így van. Azért terjedt el ez a közhiedelem, mert korábban az általános női feladatok megengedték ezt (amíg fő a leves, lehet vasalni, és fél szemmel a gyereket nézni).

Előzmény: shadowbull (657377)
shadowbull Creative Commons License 2 napja 0 0 657377

"egyszerre tudnak több dologra is figyelni"

 

Ezt mar szamtalanszor megcafoltak. A nok ugyanugy nem tudnak tobb dologra figyelni egyszerre mint a ferfiak, nincs kulonbseg.

Előzmény: brewer (657371)
Csűrdöngölde Creative Commons License 2 napja 0 0 657376

Nem ide tartozik ez a téma, de pontosan úgy van, hogy nincsenek kőbe vésve azok a feltételezések, hogy miben különbözik a férfiak és a nők agya, kivéve az agyméretet. Hogy ennek mekkora a jelentősége nem tudjuk, de azért az az evolúcióból látszik, hogy van jelentősége. Természetesen már a 20. században is egyre több nő tett le valamit az asztalra, mert egyre többen jutottak lehetőséghez, és az az arány vélhetően tovább fog javulni, de hogy ki fog-e egyenlítődni, nem tudom és nem hiszem.

A sport, egy jó felmérési lehetőség, de miért felejted ki a szellemi sportokban nyújtott teljesítményeket?

Előzmény: brewer (657371)
tyler-durden Creative Commons License 2 napja 0 0 657375

*ez legalább...

Előzmény: tyler-durden (657374)
tyler-durden Creative Commons License 2 napja 0 1 657374

szerintem rendben van. nekem mindegy melyik lesz a befutó. mondjuk egy legalább védelmet nyújt a Senna vagy Massa féle balesetek ellen, míg a Ferrarié nem.

Előzmény: LordPole (657373)
LordPole Creative Commons License 2 napja -1 1 657373

vélemények a red bull glóriájára? Szerintem tetszetős, és magasabb mint a terveken. Nem rossz, szerencsére nem tűnik ki annyira a plexi miatt. 

Jamie A. Creative Commons License 3 napja 0 0 657372

Motorsport.com Inside Grand Prix 2016: Russia - Part 1/2: Квят nevét még a saját főnöke se tudja kiejteni:

(4:40)

 

brewer Creative Commons License 3 napja 0 1 657371

Jézusom.

 

Arra mondjuk, esetleg nem gondoltál, h az agy mérete helyett inkább az egyes agyi képességekben van különbség? Mert annak valószínűleg lehet biológiai alapja, csak éppen még fogalmunk sincs róla, h mi. Azt pl gondolják, h a férfiak térlátása jobb. A nők meg a részleteket figyelik meg sokkal pontosabban és egyszerre tudnak több dologra is figyelni, míg pl a férfiak erre sokkal kevésbé képesek. De persze még ezek sem kőbe vésett dolgok, nagy valószínűséggel minél több idő fog eltelni olyan feltételek között, ahol természetes h a nők tanulhatnak, annál inkább ki fog derülni, h még a természettudományokban is pusztán társadalmi oka volt annak, h inkább férfiak alkottak ezen a téren maradandót (eddig).

 

A sportokban természetesen a különbség, fizikai okok miatt, mindig meglesz.

 

Az F1-ben viszont szerintem semmi olyan nincs, ami miatt a nők biológiai hátrányban lennének. A mostani F1-ben meg pláne nem, ráadásul bizonyos okok miatt (jóval kisebb súly, összetett feladatkezelés) a nők valószínűleg előnyben lennének, ha náluk is 10-ből 9 kislány autóversenyző akarna lenni és apukájuk már 2 évesen beleültetné egy általa eszkábált gokart kocsiba.

Előzmény: Csűrdöngölde (657370)
Csűrdöngölde Creative Commons License 3 napja -3 0 657370

Na ja.

Az autóverseny szerintem is inkább szellemi sport, amellett hogy persze kell a fizikai állóképesség. Vagyis véleményem szerint jobbak ebben a férfiak. Ahogy a tisztán szellemi sakkban is. És hogy is van ez a pókerben, dartsban?

Tény, hogy a férfiak agya átlagosan 10%-kal nagyobb, és ma polkorrekt módon azt mondjuk, hogy ez nem számít, mert a felépítés fontosabb, de azért az emberi fejlődést is végigkísérte az agytérfogat növekedése, és az egész állatvilágban van összefüggés az agyméret és szellemi képességek között.

Előzmény: dokeee (657368)
Csűrdöngölde Creative Commons License 3 napja 0 0 657369

Ma meg épp ők a bűnözők/elnyomók.

Előzmény: Inner Circle (657363)
dokeee Creative Commons License 3 napja 0 0 657368

Felemás korlát.

Előzmény: Csűrdöngölde (657367)
Csűrdöngölde Creative Commons License 3 napja 0 0 657367

Egyáltalán mely sportokban jobbak a nők? A sakkban is jobbak a férfiak, pedig ott a fizikai szintet bárki megugorja.

Előzmény: Cold Heart (657318)
Rumcice Creative Commons License 3 napja 0 0 657366

Engem nem zavar a biztonsági öves szöveg. És közvetlen a rajt előtt, mikor pörgő motorral várnak a rajtjelre, jól lehet hallani a motorok hangját, nem beszélnek bele. Ez nagyon pozitív. :)

Előzmény: Jamie A. (657364)
tyler-durden Creative Commons License 3 napja 0 0 657365

én is egyetértek ezzel. Bár nem áll közel hozzám Szujó stílusa, mérföldekkel elviselhetőbb, mitn a nagyképű Palik.

Előzmény: Jamie A. (657364)
Jamie A. Creative Commons License 3 napja 0 0 657364

Én se szeretem a biztonsági öves szövegét, de inkább ő maradjon, mint hogy Palik jöjjön.

Előzmény: fitosi (657350)
Inner Circle Creative Commons License 4 napja 0 0 657363

Ebből is látszik a régi igazság: "Minden római katolikus, heteroszexuális férfi egyenlő."

Előzmény: toto92 (657361)
_fortune nip Creative Commons License 4 napja 0 0 657362
toto92 Creative Commons License 4 napja 0 0 657361

Mintha Danica kapcsán ment is volna a sipákolás, hogy vasággyal együtt 40 kiló és ezért előnyben van.

Előzmény: Inner Circle (657340)
Cold Heart Creative Commons License 4 napja 0 0 657360

tul tragar vagyok sajnos

Előzmény: _fortune nip (657355)
Cold Heart Creative Commons License 4 napja 0 0 657359

penisz viccel probaltam minden lehetoseget lefedni, ez is oda tartozik :)

Előzmény: Inner Circle (657354)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!