Akárhonnan (nem feltétlen, de persze elsősorban Skóciából és Írországból) származó single malt whiskyk kedvelőinek topikja. De nem zavarjuk el azt sem aki jóféle pálinkát iszik, sőt azt sem akinek néha blended whisky lecsusszan. (de a bourbon kedvelők lehetőleg máshol mulassanak)
Illat: ah, jó ég, milyen jó! Mély, mézédesm csokoládés...ahh!!! :D Idővel friss gyümölcsösség köszön be, elég szép intenzitással. Ódon bútorok némi porral, masszív méz, erdei bogyós gyümölcsök. A háttérben megbújik némi fás alap, kiváncsi vagyok, mennyire bújik majd elő. Vízzel: az aromák még jobban egybeolvadnak, a csokoládá és a tölgy vezeti őket. Van valami nagyon erotikus az illatában.
Íz: konyakban áztatott gyümölcsök (alma, banán, ananász), csokoládélikőr, chilis mazsola, némi fásság. Egy kövér csepp vízzel: citromos-gyömbéres étcsokoládé, barna sör, áfonya, apró chilis csokigolyók mindenütt, karamell, vanília, málnaszörp fapohárban.
Fanyarkeser lecsengés.
Csokoládés-gyömbéres tölgyszelet.
Az illata valami fantasztikus, és itt is, de inkább ízében a fás rész nekem túlzó. Ettől függetlenül nagyon ott van.
Deep & Complex fedőnevű, Oloroso és PX érlelt Islay-malt.
Illat: mély, édes füstpaplan. Füstölt bőr (nem emberi! :D), odaégett cukor, enyhe fás jegyek. Tőzegfüst. Idővel szép, száraz füstösség uralja az egészet, alatta pedg valami szedres, fémes aroma.
Íz: kesernyés kezdet, kicsit vékonynak hat, majd befut egy kellemes édes-málnás íz. Vízzel: étcsokoládé, ribizli, odakapott tutti-frutti (nem, nem az újság...bár...), száraz mazsola és füge, narancslekvár ás áfonyalé.
Narancslekváros étcsokoládé és száraz füst.
Finom, érdekes darab, néhol vékony, néhol túl száraz, de tetszik, egyszerű, iszogatós malt.
Illat: intenzív, édes, meggyes. Vízzel: emberi bőr, kevés mész (oké, ez eddig elég bizarr, de valójában nem az!), meggyfa mindenestül, cement, lángoló fahasáb, gyufafej.
Íz: fűszeres, édes, picit talán "húsos". Vízzel: meggyszörp, kóla, vaníliás marcipán, dió, karamellizált virágok, sütőtök, vajas keksz, barna sör, pörköltcukor.
Meggyes kóla.
Igazából Kilkerran valahogy nem került sose közel hozzám, nem tudom miért - de ez rohadtul itatja magát...
Íz: fincsi krémes Islay csemege, de mintha picit le lenne halkítva. Vízzel: klasszikus Laphroaig, pörkölt, sózott mandula, sült gesztenye, szén és hamu, jó sok, füstölt körte, Mirinda, csípős fűszerek, kesernyés, orvosságos lecsengés.
Cadenhead's Creations 31 éves (1987-2019) - 50,1% (Light Fruity Syrupy)
Egy koros blended malt, ami egy single cask-ból (bourbon), amibe 2004-ben helyezték őket.
Illat: zárt, édeskés, gyümölcsös. Idővel és vízzel: ó, finom, az érettség illata: karamell, méz, lágy fűszerek, vaníliakrém, ódon bútorok. anCnoc 24-et idézi. Végül egy mentolos fuvallat is érkezik.
Íz: friss gyümölcsösség, tejszínhab (rengeteg), mogyoró és pisztácia. Vízzel: csak finoman, elég jónak tűnik így is! Nagyon édes, de jól áll neki! Vásári cukorkás stand (igen, a fa asztal ad némi balanszot az édes hullámnak), mézbe mártott ribizli és és málna. Törökméz, grillázs, mogyorós tejcsokoládé, egy csipet só.
Koncentrált cukorkás stand.
Nagyon szép, érett holmi, az egyetlen amibe bele tudnék kötni, hogy néhol már túl édes (nekem, az édesszájúnak).
Tobermory 21 éves (1995-2016) - 53,8% /Cadenhead's Authentic Collection/
Illat: fura, fűszeres gyümölcsök. Picit poros, fás, napraforgó, viszonylag zárt dolog. Valami édes aroma kezd befonni mindent, de csak szép lassan, alattomosan.
Íz: krétapor és karamell, mindez málnaszörppel leöntve. Vízzel: szilva és szőlő, karamellizált cukor, nugátos csokoládé, körtepálinka, és kartonpapíros lecsengés.
Dalmore 18 éves (2001-2019) - 51,7% /Cadenhead's Wood Range - Sherry Cask/
Illat: tömör, édes, kakaós, narancsos, majd további finom gyümölcsösség. Később masszív mandarinság, és pici füstösség, de inkább amolyan dohányos füst.
Íz: igen koncentrált ízvilág, legalábbis elsőre. Rengeteg narancs, mogyoró, baracklekvár. Vízzel: továbbra is szép krémes az egész, nagyon lédús, tele narancs, mandarin, körte és barack ízekkel, virágok, gyümölcsös tea, enyhe gumis vonal a háttérben, valamint késve érkező fűszeresség és száraz fás lecsengés.
Narancsbarack.
Érdekes, finom Dalmore, de nekem valami fura benne. Így elsőre nem vennék belőle. :)
Illat: markáns füst, menta és kakaó. Hűvös szél, mi temperát hordoz magával, szé, narancslé és barna rum. Kámforos gyógynövényes krém, a mentás füstös fuvallat továbbra is ural mindent.
Íz: erőteljes tőzeg, grapefuit kifacsarva és citrom héja szétrágva. Vízzel: lédús gyümölcsök, de héjjal együtt, ami megfelelő kesernyés balanszot ad az egésznek. Szőlő, maggal együtt elrágcsálva, túlsült mogyoró, medvecukor, körtepálinka, kis szén, robbanó cukorkák és minimális sós-füstölt szalonna.
Kormolt grapefruit és mentafüst.
Nagyon finom cucc, de talán vékonyabb, mint a második kiadás.
Illat: gabonás, kukoricás, vaníliás. De nem úgy, mint egy olcsó bourbon, hanem kellemesen. Markáns fás fűszeresség. Enyhe citrusos-mentás vonal. A friss faforgácsok végül felülkerekednek mindenen. Not bad...
Íz: édes, fűszeres, karamellás. Van egy érdekes pörkölt íve az egésznek. Viszonylag fás, de talán annyira nem zavaró. Light kóla, popcorn, odaégett cukor és marcipán.
Pörkölt karamell és fűszeres vanília.
Hmm...finom? :D Ok, nem fogok letérni a single maltokról, de ez tetszik.
Illat: meglepően friss, dér csípte erdei gyümölcsöket sejtet. Vízzel: ismét meglepetés, markán fűszeres támadás, de mögötte azért ott a mézes, málnás, szedres finomság is. Frissen gyalult cseresznyefa. Idővel szép mentás ívet kap.
Íz: málnás perzselés. Vízzel: masszív mályvacukor, édes szamócalekvár, túlérett banán, mandulás-mascarpones sütemény, de van itt valami savanyúcukor, citromos íz is, kellően egyensúlyban tartva az édes kezdetet. Nem túl édes szeder, dió, vérnarancs, és elegáns fás háttérbútorzat. Lédús malt.
Cherry Coke & Lemon.
Vaskos egy malt, igen finom is, de valahogy többet vártam. Talán a szín miatt? Na mindegy, többször is el tudnám vele képzelni, ez a lényeg, finom darab.
GlenDronach 25 éves Master Vintage (1993-2019) - 48,2%
PX és Oloroso érlelt csemege.
Illat: ah, mély, édes, ragacsos sherry. Méz, fekete erdő torta, rengeteg érett szamóca, málna továbbá mogyorós, diós aromák, fűszeres parfüm. Veszélyes indítás. Vízzel: a sherrys, gyümölcsös aromák még jobban előtérbe kerülnek, gumicukor, mellette enyhe gumis illat is van, marcipán. Érett és komplex, pazar.
Íz: édes, fűszeres, krémes ízvilág. Adok hozzá pár csepp vizet, kívánja: mézédes, érett szeder (jé!), szamóca, málna, áfonya, diós sajttorta, pár csepp citromlé, mogyorós tejcsokoládé, mandula, minimális pisztácia, tejszínhab, a végén étcsokoládé és enyhe bizsergető borsosság.
Száraz lecsengés.
Fekete erdő torta extra szederrel, extra csokoládéval.
Illat: egzotikus gyümölcsök, minimális borsos fűszeresség. Vízzel: gyönyörű komplex elegye az érett gyümölcsöknek és az érett, édes süteményeknek, a háttérben pedig némi fásság hoz egyensúlyt.
Íz: telt, olajos, trópusi gyümölcsök szépen megfűszerezve, tejcsokoládé és vaníliafagylalt. Vízzel: mesés egzotikus gyümölcsök, finom borsosság, édes vanília és karamell, narancshéj és marcipán, a végén ingerlő chili és fás háttér.
Fűszeres vanília és grapefruit.
Nem hiába lett a 2019-es Whisky Show sztárja, pazar palackozás.
Illat: gyümölcsös, és mintha enyhén tőzeges aromát is felfedezni vélnék. Vízzel: fűszeresdoboz kartonból, édes bor, hasított fa, további gyümölcsös aromák, ingerlő füstösség. Szép, összetett!
Visszafogott, citrusos, kávés jellegű aromák. Adunk neki időt meg pár cseppecske vizet. Finom fűszeresség, narancs, papírlap, viasz. A háttérben őszi betakarítás utáni pince - teli hordók, teli ládák. :)
Íz: lágy, nagyon puha, ugyanakkor bizsergető fűszerességgel rendelkezik. Picike vízzel: a gyümölcsös mag nagyon szépet domborít (alma, narancs és füge), az enyhén borsos fűszeresség pedig különösen értékessé teszi. Kandírozott gyümölcsdarabok, dió és mogyoró, sós csokoládé. Egyik íz sem durrant nagyot, szépen csendben, de egyszerre muzsikálnak. Citrusos, száraz, minimálisan fanyar lecsengés.
Püspökkenyér és bors.
Ritka szép és finom, összetett blend, klasszikus ízekkel. Ritka jelenség, de nekem ízben többet mutat, mint illatában.
Williamson (Laphroaig) 9 éves (2010-2019) - 47,5% /Cárn Mór Strictly Limited/
Illat: édes tőzeg, egy kis érett déligyümölcsös vonal...vízzel: erősödő hamusság, borókabogyó, kéményfüst.
Íz: puha, krémes tőzegesség, banánhabos tejcsokoládé, egy picike hamu, almahéj. Vízzel: a krémes tőzeg marad, mellé kerül étcsokoládé, kávé, citromhéj, mangó, sült banán mézzel, túlpörkölt földimogyoró és barna kenyér héja.
Napsütötte Islay.
Semmi brutális, inkább egy könnyedebb, krémesebb tőzeges ízvilág, szeretem az ilyet. De semmi esetre sem karakter nélküli, mert azért határozott ízvilággal bír.
Benrinnes 10 éves (2009-2019) - 47,5% /Cárn Mór Strictly Limited/
Illat: vaníliás, enyhén borsos gyümölcsösség. Víz nélkül picit fakón adja elő ezeket, szóval: gyufafej? Aha, sherry butt, nem néztem, milyen érlelés, de lebukott. :D. Almakompót, érett, megfűszerezett őszi gyümölcsök, sörhab.
Íz: friss, harosgó gyümölcsök, dió és fás ízek. Vízzel: vaníliás és pisztációs fagylalt, körte és bors, marcipán, szép, krémes karakter. Ananászos tejcsokoládé, egy kis cappuccino, minimális kesernyés-fanyar sörös jelleg.
Shaved, toasted, re-charred portugál vörösboros hordó.
Illat: elsőre kicsit fura, émelygős füstösség. Mazsola és kátrány. Vízzel: így már helyén van az Islay-füst, mellette pedig zöld füves, növényes aromák, füstölgő bőrdarab. Idővel a füst egyre dominánsabb lesz.
Íz: meglepően édes, déligyümölcsös kezdet, a várt tőzegbumm elmarad. Vízzel: szamócás, marcipános édesség, mályvacukor, barackos falatok, de fölöttük ott lebeg a fekete tőzegfelhő. A 'BenRiach Solstice emlékét idézi, csak persze markánsabb tőzegeléssel. Igen lédús malt, krémes szép, krémes lecsengéssel.
23 Bourbon hordó és 7 Oloroso Sherry Butt keverése.
Illat: intenzív füstösség és frissen sült kenyér, illatos zöldségek. Vízzel: hamu, orvosság, enyhe gyümölcsös ív, de a füst beborít mindent.
Íz: az illat alapján durvább dologra számítottam, de ez egy viszonylag lágy, tőzegkrémes karakter. Vízzel: enyhe borsos fűszeresség, vaníliás csokoládé, a tőzeg ott van mindenütt, de nem monster stílusban. Annyira. :)
Ardmore 21 éves (1997 - 2018) - 51,5% /Douglas Laing - Old Particular/
Illat: füstös, alatta épphogy felsejlő piros gyümölcsök, kis cementpor. Vízzel: őszi kéményekből felszálló füst, pincékben pedig a beládázott gyümölcsök, minimális szappanosság (not bad).
Íz: jól megfüstölt őszi gyümölcsök. Vízzel: szép, összetett, igazi whisky-íz! Érett, érdekes módon hirtelen sör bukkan fel, citromhéj, háztartási keksz, szőlő és grapefruit, az füst pedig szépen bekígyózik az ízek közt, bár nincs annyira beléjük simulva, mint pl egy korrekt Highland Park esetében.
Sör citrommal és füstölt alma.
Elég jó, a tőzegesség néha több, mint ahogy nekem optimális lenne, de az érettség íze kárpótol.
Illat: édes, kávés, karamelles. Vízzel: komplex gyümölcsösség, csokoládé és vanília, enyhe fűszeresség.
Íz: lágy, gyümölcsös ízvilág, mézzel és csokoládéval. Vízzel: óvatosan, hogy a fás rész ne vonja el a figyelmet a gyönyörű, kerek és érett gyümölcsökről. Gyömbér, ez most kifejezetten tetszik itt (Glen Garioch-ban sokszor túl van tolva), citromos-kakaós nápolyi, vörösáfonya, tejcsokoládé, a háttérben enyhe kesernyés és csípős fás jegyek.
Gyümölcsös müzli szelet, tejcsokival bevonva.
Talán az előző 18 éveshez képest lágyabb, és emiatt talán nem is annyira jó, deee..ez csak egy minta utáni véleményem. Ettől függetlenül egy érett, finom single malt, tetszik.
Illat: zárkózott, édeskés, citrusos. Vízzel: citromfa, mindenestül. :) Azt hiszem túl fás, túl nyers. Nem rossz, de nem az igazi.
Íz: erőteljes, édes, narancsos. Vízzel: markáns a déligyümölcs vonal, sok narancs és citrom, mellettük barack és sárgadinnye. Kis vanília, kis karamell. Fahéjas-kakaós keksz, citromhéjjal reszelve. Sok vizet elbír.
Narancs és citromliget.
Sherry cask létére nem egy sherry monster, a hasonló palackozások mellett (GlenDronach, Glengoyne cask strength) inkább a könnyedebb, citrusosabb vonalat képviseli. Finom, de kicsit kiforratlannak érzem.
Illat: kezdetben remek édes aromák, majd befurakszik ide valami fura, talán dohos aroma. Annyira nem kellemetlen, csak váratlanul ért. Szerencsére gyorsan eltűnik és marad az édes, süteményes jelleg. Vízzel: megerősödik a fás rész, főleg a frissen fűrészelt fajta, de továbbra is a cukrászda a vezérvonal.
Íz: édes, fűszeres ízvilág. Kellemes, de én azért szeretném kinyitni. Víz: szép, szép! Karácsonyi fűszerek, rengetek csokoládé és vanília, enyhén pörkölt mogyoró és mandula társaságában.
Fűszeres képviselőfánk.
Nagyon jó iszogatós holmi, talán a legjobb amerikai cucc, amit mostanában ittam (vagy a Blanton's?).
Íz: fás-földes tőzeg, szénkrém. Vízzel: barack és ananászlé, durván pörkölt mogyoró, túlsült vaníliás banán, feketeribizlis csokoládé, zeller, mentás kakaó és sötét rum. A masszív tőzeg pedig ott van mindenhol, természetesen.
Illat: kezdetre elég visszafogot, édeskés, vaníliás, picit gabonás. Vízzel: most már előkerülnek az édes gyümölcsök, főként a szamóca, szeder, málna, feketeribizli, majd karamell, gyümölcsfagyi, csokis és sherrys aromák. Fincsi!
Íz: masszívan édes és erős! :) Víz! Aha, így már érthető és élvezhető. Emlékszem, a Show-n valaki megpróbált meggyőzni, hogy víz nélkül minden sokkal finomabb. Hát ez pl hol? Perzsel, éget, és a felét sem érezni azoknak az ízeknek, amiket víz hozzáadásával kapunk. Én vállalom, hogy még a 40%-os whiskybe is kerül pár csepp víz. Csak! :D Egy ilyenbe meg akár több kávéskanállal is elfér, bőven.
A háttérben lepuló fás ízbe tudnék talán kicsit belekötni, de nem fogok, finom whisky.
Erdei gyümölcs torta.
Nem egy dark sherry monster, de ettől még igen javallott anyag.
Kellemesen édeskés, cseresznyés, vaníliás aroma. Enyhe fás füstösség. Vízzel: kb marad ugyanez, csak tisztább, intenzívebbé válik. Azt kell mondjam, szép!
Íz: kukorica, cseresznye és vanília itt is, mogyorós tejcsoki, vattacukor. Vízzel: a kesernyés oldala nagyon szépet villant, sokszor háttérbe szorítva az amúgy igen édes alapot, de valamiért nagyon jó az összkép.