Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2021.03.22 0 0 690

Mi az amivel érdemesebb foglalkozni, ami a Parkside szerszámgép-éra, s nem a tesco kategória, de nem is a makita vagy az elcseszett reklámbosch. Webes rendelésnél a színkérdést nehéz nézni... erősen megkérdőjelezendő.

Előzmény: tropixo (689)
tropixo Creative Commons License 2021.03.22 -1 0 689

A Perfect Home az öntöttvas éra Tesco gazdaságos terméke, hanyagolandó. Ökölszabályként vehető, hogy minél sötétebb az alapanyag, annál minőségibb termékkel állunk szemben, de legalábbis megvéd a legalja kreálmányoktól. A szürke szín jellemzően gyenge minőséget mutat. Mellévéve még egypár jellemzőt természetszerűleg. Gyártási eljárásokról lehet olvasgatni a neten.


Vetemedéshez: forralni kell benne vizet, jó hatásfokkal rendezi vissza az edénysegget, serpenyőaljat. Kis bibi az eljárásban, hogy pont a patinából vesz el, de nem élhetetlen módszer, el lehet találni a hasznosság-veszteség arányt, azon felül vissza is jön belőle a későbbi pirításokkal. Serpenyőnél jól tartható a patina, holland sütőnél, lábasnál már kell a sakkozás és emlékezés, hogy vízforralás, paradicsom vagy egyéb savas érintkezéseket pepitában kövesse kiégetés vagy zsíros-olajos történet, pirításra való felhasználás.

Törölt nick Creative Commons License 2021.03.12 0 0 688

Gázon, tábortűzön menne és csak a serpenyőfélék.
Ez a kiégetés jó buli. Olyankor szabad csinálni amikor kint hideg van.... azaz jó nagy huzatot lehet csinálni. Megtanultam a leckét. :)

Előzmény: GPF (687)
GPF Creative Commons License 2021.03.12 0 1 687

A Perfect home nem éppen egy minőségi cucc. Itt billeg, ott nem zár, az anyagminőség sem csúcs. De, ha gázon használnád, akkor pont a serpenyő nem a legkritikusabb. Ha nem sík az alja, akkor kerámialapon indukcióson tud probléma lenni vele. De mondjuk ilyet már más márkánál is hallottam. 10-szeres áron.

Előzmény: Törölt nick (686)
Törölt nick Creative Commons License 2021.03.11 0 0 686

Ezek a perfect home cuccok milyenek? Ez már jó lesz egy kezdőnek?

https://www.konyhatizezercikk.hu/kategoriak/sutes-fozes/ontottvas-edenyek.html
van belőle jó nagy, 28m-es külső, 26cm-es belső átmérőjű palacsintasütő is. (ami szerintem biztos, hogy ennél kisebb ha a lényegi résznél azaz a lapján mérjük)

https://www.emag.hu/perfect-home-14753-ontottvas-palacsintasuto-28cm-es-5999563648321/pd/DJS5P2MBM/

Előzmény: tropixo (684)
Törölt nick Creative Commons License 2021.03.11 0 0 685

Manapság semennyiért sem szokás, mindenhol csak a teflonosakat árulják.

Előzmény: tropixo (684)
tropixo Creative Commons License 2021.03.10 0 0 684

Megfontolandó, hogy ennyiért érdemes-e venni. Többért szokás. Kevés szó esik a minőségi osztályokról, pedig vannak. Nem vagyok én sem kohászati szaki, de vannak lépcsők.

Előzmény: Törölt nick (680)
Törölt nick Creative Commons License 2021.02.06 0 0 683

A Leidenfrost hatás. Miért nem ragad le a tojás?

Ha még nem megy a kínai akkor: fordítás, autoomatikus fordítás, magyar :)

https://www.youtube.com/watch?v=_t3t4x3m_WI

Ez játszódik a Szárnyát vagy a combját-ban amikor az étteremben sóműsor keretében repkednek a sült húsok!

 

És egy továbbképzés, ennek folytatásaként! miért is öntögetik örökké ki-be az olajat, és miért is sokkal jobb a vastag, tényleg hőtartó öntöttvas cucc minden másnál.
https://www.youtube.com/watch?v=_t3t4x3m_WI

 

Viszont felmerült egy kérdés. Mi ad jobb alapot az olajráégetéshez?
Ha az edény felülete tükörsima, esetleg ki is van polírozva, vagy ha sima, de fel van karistolva mondjuk egy 36-os smirgliszivaccsal mattra? (mondjuk azért, hogy az olaj tulajdonképpen meg tudjon kapaszkodni)  Erre ugyanis eleddig egyik videnyóban sem tért ki senki, és nem hiszem, hogy mindegy lenne.

 

Törölt nick Creative Commons License 2021.02.05 0 0 682

Mindenképpen.

Eszembe jutott valami. Szerinted lenne értelme a mákdarálót is kiégetni, leolajozni? Legalább a csigatengelyt. Öntöttvasból van. Azért nem szokták elmosni, hogy ne rohadjon be... A gyárban ugye eladásra gyártanak mindent, szóval, ha az öntöttvas edényeket és a préselt lapokat is kiégetik-olajozzák azért, hogy ne rozsdásodjon be, akkor az öntöttvas mákdarálót miért is ne lehetne ugyanilyen alapon? Simán be lehet tenni a sütőbe is 200 fokra vagy akár többre is a rácson 1 órán át. (átalánygázam van, minél többet megy, annál olcsóbb lesz...) de  van benne felső gázgrill is.

Előzmény: GPF (681)
GPF Creative Commons License 2021.02.05 0 0 681

Vegyél nagyobbat!

 

Előzmény: Törölt nick (680)
Törölt nick Creative Commons License 2021.02.05 0 0 680

Igen, ez pont 1 tányérnyi. igazából úri giccs, az éttermes minigiccsbogrács párja.

Ez az! https://www.alza.hu/banquet-ontottvas-serpenyo-vagodeszkaval-a06298-d4089155.htm

 

De az nem vágódeszka, hanem tányéralátét, mert ez igazából csak egy tányér. A pincérek kedvence :)

Előzmény: GPF (679)
GPF Creative Commons License 2021.02.05 0 0 679

A fándli vicces ötlet! Próbára jó lesz.

 

Láttam pici öntöttvas edényeket, sőt van is nekem egy. Kb. egy szerlet húst lehet megsütni benne. De, azt hiszem, ezeket inkább tálalásra találták ki. Ott sül meg a vendég előtt az erre alkalmas hús.

 

Meg kell nézni, hogy a hőforrásod nem nagyobb-e mint az edény. 

Meg, minél nagyobb, annál több hőt tárol, annál nehezebben hűl le egy szelet valamitől.

 

Előzmény: Törölt nick (678)
Törölt nick Creative Commons License 2021.02.05 0 0 678

Megvan. Például egy nagyobb lemezalátétet lehet így rozsdamentessé alakítani és a lábasfedő csavarjához használni.

 

Közben lett egy 1 személyes wok-om 800Ft-ért. Igen, a kőműves fándli, lefűrészelt akasztóval. :)
ezzel fogom végigszórakozni az olaj beégetését.

 

Találtam viszont egy ontopic cuccot is, egy szintén 1 személyes kis öntöttvas serpenyőt. Akkora mint egy tányér, a füle levehető, egy kis fa tálca is jár hozzá. Rendkívül szimpatikus! Olyan 4500 körüli. Láttál már ilyet?

Előzmény: GPF (677)
GPF Creative Commons License 2021.02.05 0 0 677

Hát, passz. Ehhez nem értek.

 

Előzmény: Törölt nick (676)
Törölt nick Creative Commons License 2021.02.05 0 0 676

Lehet, hogy hülyeség amit kérdezek, de akármilyen vasat lehet így kiégetni-olajozni? Miben más amikor a felizzított vasat olajba dugják lehűlni? "eddzeni" Mintha ugyan azt a felületi hatást érik el vele, azon túl, hogy a lassabb hűléssel feszültségmentesíti.

Mikor lehet célszerűbb (olcsóbb) ilyet alkalmazni és nem festést, alvázvédőzést, krómozást, porszórásos festékráégetést?

Előzmény: GPF (674)
Törölt nick Creative Commons License 2021.02.04 0 0 675

Köszi. Arra mindenképpen tökéletes, hogy megtanuljam használni. Utálom azokat amikben finnyáskodni kell, ha ezt valahogy elcseszem, akkor le lehet smirglizni és újrapatinázni elölről.

Előzmény: GPF (674)
GPF Creative Commons License 2021.02.04 0 0 674

A de Buyer az egyik legjobb márka vasserpenyők terén. Nekik a legvastagabb 2.5, 3 mm vastag.
A legvékonyabb van 1mm környékén. De nem 1000Ft-ba kerül :) 
Húsokra nem hiszem, hogy jó a 1mm-es, de palacsintára, tojásra jó lehet.

 

Előzmény: Törölt nick (673)
Törölt nick Creative Commons License 2021.02.04 0 0 673

Sziasztok!
Jobb topicot nem lelek, de biztos tudtok válaszolni. :)

Kaptam egy préselt vaslemezes palacsintasütőt, a falvastagsága 1mm. Ez milyen? A vékonyabbak közül, vagy ez az átlagos-szokásos vagy a vastagabb fajta? Palacsitasütő, gázon használnám beavatás után. Praktiker is árul 1000Ft-ért azt meg szabad venni?

somoyra Creative Commons License 2021.01.21 0 0 672

Szervusz tropixo!

Köszönöm az építő-segítő  hozzászólást, indukcióson használom (nincs gázunk) Bevonatost nagyon nem szeretnék, mert egy idő után lepattog, sérül, bármennyire is vigyázok rá. Van Pyrexem, de nem szeretem, mert sérülékeny és a fehér zomáchoz minden ragad. Volt régen a Bonyhádi kacsasütőm, szép nehéz darab volt, de ott is sérült a zománc egy idő után..  Ezért gondoltam, hogy most elmegyek egy kicsit a másik irányba. Csak az öntöttvas és szénacél közötti különbség megzavart, hogy teljesen más lesz, mint amire vágyom. 


Más!
Tudtok e olyan helyet, ahol leszedik az edényről a sérült zománcot és esetleg valami újjal pótolják, vagy ez teljesen hiú remény. 

Előzmény: tropixo (671)
tropixo Creative Commons License 2021.01.20 0 1 671

Nem máz az. A linkelt márka termékei bátran vehetők. Jó választás ez a félprofesszionális megoldás. A szegecselt nyél is ki fog tartani. Némi vas ebből is oldódik, ebben nincs eltérés. Ez ferdülhet, míg az öntött csak jóval magasabb hőfokon teszi, így az szabadtűzre, kemencébe is tehető. Gázon nincs gond, de rezsón - főleg ha a platni kisebb, mint a serpenyő - hasat ereszthet a sima vas, tehát forgásba, billegésbe kezdhet, visszarendezni élhető-használható állapotra nehéz. Ugyanez indukcióson is megeshet ha jól megküldöd (pl. 1200 Watton elindul és te azt gondolod, hogy előmelegíted, közben görbíted csak a felfekvési felületét, igaz, indukciósnál ez kevésbé szempont, mint egy kerámialaposnál/rezsónál). Ez van akit kevésbé, van, akit jobban zavar. Nem tanácsos üresben előmelegíteni, a hőnek az ételben kell végződnie amivel dolgozunk, amit belerakunk. Nem jó az sem, ha a zsír önkényesen gyűlik mindig a lejtmenet irányába. Nem akarom túlmagyarázni ezt, sem felnagyítani, de az öntöttekhez képest ez egy tényező, szempont, sőt, még azoknál is az. Személy szerint az öntött masszívsága miatt választottam és fogok is öntöttet. Te tudod min fogod használni. Széles lángú égőrózsával nincs gond.

Gyorsabban melegszik a kiszemelted, indukciósnál ez kibukik, fogod akarni gyorsabban, ha már egyszer tudja gyorsabban, csak hát vigyázni kell. Bár ezt nem kérdezted, de ha indukciós játszik esetleg, akkor azzal az öntött termékek passzolnak/üzemelnek a legjobban.

 

A többi különbség engem is érdekelne.

 

Klasszikus lehet még a belül tarkazománcozott, Bonyhádi néven elterjedt család, de annál jobb választás amit kinéztél, ugyanis egy egészséges vaspatinával jóval előbbre vagy, mint egy leégés szempontból örökké rakoncátlankodó zománccal. Ennél leégetősebb már csak a tarkazománcos vékony vaslemez, a szeletsütők legalja. Gyakorlott kezek persze kiküszöbölik a bajt, rutinnal vagy több zsírral/olajjal, de ha megnézed, az éttermek séfjei is vasat használnak, nem véletlenül.

Opció lehet még zománcozott öntöttvas serpenyő, vannak szépek és persze drágák is, de a linkelt áráért is be tudsz szerezni, könnyebb tisztítani és tárolni, a bonyhádiknál kevésbé odaégetősek, de a burkolatlan, patinával dolgozó, fenti vasaknál viszont jobban, de abszolút élhető ez is, ez inkább egyéni lövés kérdése.

 

Létezik egy ideje a gránitbevonat is, klasszikusként értelmezhető, ma sok hitvány termékben ölt testet, alapvetően nincs vele baj, a patinára képes jószágoktól elmarad azért. A többiről nem írok, azok nem eshetnek klasszikus megítélés alá.

 

Összességében: jó úton jársz, nem nyúlsz mellé, de ha szeretnél, nyiss a többi irányba is.

 

 

 

Előzmény: somoyra (670)
somoyra Creative Commons License 2021.01.20 0 0 670

sziasztok

Ha klasszikus vasedényt szeretnék, akkor ez mennyire teljesíti ezt a fajta elvárásomat? Mennyiben  különbözik az öntöttvastól amit feketére mázolva árulnak?

 

https://vasserpenyo.hu/termek/de-buyer-minderal-b-nyeles-vas-labas/

tropixo Creative Commons License 2021.01.19 0 0 669

Nagyon nagyszerű, örülök és együttérzek. Ha olvasgattál visszább, panaszom volt a holland sütőm önterjesztő hatásáról, azóta sütőben ki lett égetve, zsírral előzőleg bekenve, tehát az integrálódott belé. Azóta erős, ujjal nyomott csuszmatolásra sem terjeszti magát molekulárisan, tehát nincs áttevődött szag vagy vasmolekula által színezett, emberi ujj. A tojássárgája a következő teszt, de szerintem ott sem lesz jelen az eddigi méregzöld, elszínező hatás. Ez így már jó! Tapintásra is teljesen más, a amolyan plasztikus-selymes, ezt is vártam egyébként a sütőben történő eljárástól. Mivel ez egy lábas, kíváncsi leszek, meddig tartja meg a patináját (paradicsommal, mint erős savas tényezővel nem tervezem terhelni). Zavar a dologban az, hogy modern technika kell hozzá, hogy használható legyen, de ha azt veszem, hogy kemencében is megejthető a kiégetés, akkor ez az aggály is feledhető.

Előzmény: stefano33 (668)
stefano33 Creative Commons License 2021.01.17 0 0 668

Azóta elkészült benne az első rakott krumpli.😊 Nem égett le semennyire, és azóta kevésbé tapad az alja.👍

Előzmény: tropixo (667)
tropixo Creative Commons License 2021.01.15 0 0 667

A legelső olajréteg lehet a gond. Csak használd, beáll.

Előzmény: stefano33 (666)
stefano33 Creative Commons License 2021.01.13 0 0 666

Ok, köszönöm a segítséget.

Előzmény: GPF (665)
GPF Creative Commons License 2021.01.13 0 0 665

Hátha egy pár főzés helyrehozza. Ha nem, akkor ezt a vastag réteget le kell szedni, és előlröl kezdeni sokkal kevesebb olajjal.

Előzmény: stefano33 (664)
stefano33 Creative Commons License 2021.01.12 0 0 664

Ajajj.

Akkor mit lehet tenni?

Előzmény: H_G (663)
H_G Creative Commons License 2021.01.12 0 0 663

Fényes, sima és síkos tapintású kellene, hogy legyen.

 

Előzmény: stefano33 (661)
GPF Creative Commons License 2021.01.12 0 0 662

Hú, az nem jó, ha ragadós a felület. Akkor sok olajat kentél rá.

 

Előzmény: stefano33 (661)
stefano33 Creative Commons License 2021.01.12 0 0 661

Azt írja a hasznàlati utasítást, hogy olajozzam be, hevítsem fel egy óráig, hagyjam kihülni, és a felesleges olajat töröljem le. Aztán még kétszer ugyanígy. Nem töröltem nagyon le róla semmit, mert a papír beleragadt volna. Kicsit ragadós a felület.

Előzmény: GPF (660)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!