Van 200 L -es főzőüstöm és 600 L-es finomítóm. 15 főzés után van 1 finomítás hogy a végtermék egységes legyen. A finomító feltét töltetes, akár 95%-os szeszt is tudok főzni. Ez a müszaki ujjítás.
Más: van 50 L főzőm. 50 főzés után van 1 finomításom az 50 L-es főzőmben. Ez is műszaki ujjítás.
Sajnos az emberek többsége erősen marketingfüggő. Ezen azt értem, hogy amit reklámoznak, azt komálja. Kovács úrnak van pár jóbarátja, akik intejut készítenek vele, az megjelenik az Indexen, és máris dübörög a biznisz.
Hány háziasszony veszi havonta a ca...ont, hogy nehogy vízköves legyen a mosógépe? Mert nem tudják, hogy a mosópor már magában vízlágyító. Azért mosópor. De mert Kovács József mosógépszerelő ezt ajánlaj, megveszik. Közben Kovács József felesége tutira nem használ ca...gont. :-) Láttatok már vízköves mosógépalkatrészt??? mert én nem. pedig nem használjuk azt a szart. :-)
(bocs a kitérőért, csak a reklám erejét akartam demonstrálni)
"A saválló tartályok összetételéről kevesen tudják, hogy 70 százalékban vasat tartalmaz, a többi összetevője a króm és a nikkel. "
DIN 1.4404,1.4435 - AISI 316L:
Ez az acél vegyszerekkel telített környezetben is korrózióálló. Felhasználható olyan vegyipari konstrukciókban, műszerekben és berendezésekben, amelyeknek ellent kell állniuk a különböző kémiai anyagok (elsősorban hangyasav, ecetsav, kénsav, foszforsav ) hatásainak. Tipikus felhasználási terület még az olyan berendezések gyártása, amelyek kapcsolatba kerülnek tengervízzel, illetve ipari festékekkel, lakkokkal, szulfidokkal. Továbbá alkalmazzák még a különböző vegyipari üzemekben és tejfeldolgozásban is.
A másik, hogy ha így finomhangolja is az elválasztást, akkor is az alul és felülvágás között nem tud szelektálni. Vagy ott nincs olyan összetevő amit ki kéne szűrni? (szerinte)
Ő is a "le a savazókkal" táborát erősíti. :-)
Meg azt nem értem, hogy miért hasonlítja gabonaszeszekhez a pálinkát, miért kéne faízt adni hozzá?
Az évmilliók által tökéletesített, kellemes íz- és aroma összetevőkkel rendelkező gyümölcs a fantasztikus beltartalma miatt fogyasztásra kiválóan alkalmas. Igen ám, amikor azonban jön a pálinkafőző ember, ezt az idilli állapotot megbolygatja és teret enged azoknak a mikroorganizmusoknak, amelyek a gyümölcs felületén élnek. Ám amíg a gyümölcs élő alany, nem tudják áttörni a gyümölcs védelmi vonalát és nem tudják átalakítani a beltartalmi értékét. Abban a pillanatban azonban, amikor összetörjük, ezek a baktériumok, penészgombák, élesztők, amelyek mosással sem távolíthatók el,neki esnek a gyümölcsnek és élettevékenységük során meglehetősen kellemetlen aromaanyagokat is előállítanak. Márpedig ezt a sok kellemetlen vegyületet a desztillációval el kellene távolítani. Na, erre nem igazán alkalmas az egyszerű lepárlás.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Drukkolok neked,jó adottságaid vannak hogy előrukkolj valami újjal,pl egy lépcsőbe ötvözni a kisüstit,ne legyen túl parfűmös.Sok idő energia megmaradna.
Elölte levő írásaimhoz van köze, Mikor dunsztos üvegbe engedem úgy kanalazom le az olajat, ugye az hamar megtelik, mivel nem nagy. A szűrőből meg közvetlen a 20 l balomba mehetne.
Mert ha leszedem, akkor még a lehetőségétől is megfosztom, hogy visszaoldódjon. Arról nem is beszélve, hogy amúgy is ott ülök az üst mellett végig. Ráérek, egyéb dolgom sincs. :-)
Nem egészen szó szerint értettem magamat, tudom hogy a kozmaolaj szűrőnél is le kell szedni közbe az olajat, de nem kell figyelnem hogy mikor telik meg az üveg és folyik ki az értékes párlatom a földre, mert volt pl rá hogy elmentem a boltba és közbe megcsúsztam valamiért, és mivel üveg megtelt, kifolyt a földre ami nem fért bele, ez ugye nem történik meg ha normális leválasztom van!
Tévedésben vagy. A kozmaolaaj szűrő mellett is ott kell ülni, és manuálisan leszedni a kiváló olajat. Persze nem lebeszélni szeretnélek a szűrőről, hisz' nekem is van.
Terméseztessen olvastam mindenki véleményét, nem annyira opálosra gondolok hogy nem látni át rajt,lehet mást nem is zavarna de én szeretem a kristály tisztát, beválom ezt a cefrét úgy kaptam, tehát nem tudom mit is csináltak vele szerintem csak összeszedték ahogy hullott a gyümölcs, ezért nem is vártam tőle csodát!De időbe lett volna főzve valószínű hogy nem is lett volna ilyen gondom vele!De kozma olaj szűrőt minden kép akarok mivel akkor nem annyira vagyok a főzőhöz kötve, mint a dunsztos üvegezésnél!
Észreveszem hogy nem reagálod le a hozzászólásomat, de vedd komolyan. Több évtizedes tevékenységem alatt még nem főztem olyan rossz cefrét ami 70%-nál opálos pálinkát adna. Vagy a fokolód téved sokat vagy valami eszetlenséget csináltál. Még egyszer: nincs opálosodás 70%-nál.
Köszönöm a választ!A lehűtés, és szűrés se mindig oldta meg ezt a problémám, vissza szoktam önteni kihígítani, újból finomítás, az jó szokott lenni, de íz veszteséggel jár, meg a pihentetés akkor is leszokott tisztulni. Tudom azt is hogy ilyenkor már a cefrék se hibátlanok, de ez van!
Elismerem, de ez genetikai (gyári) hiba nálam. Eredményt még én sem értem el, de ez nem veszi el a kedvem..... mert ha egyszer mégis összejön valami, az nagy királyság...:) Ha meg nem, hát istenem, nem ártok vele senkinek.
Az ősszel rendberaktam egy olyan barackpálinkát, amit éppen ki akartak önteni. Oont azért szántam rá időt, mert érezhetőek voltak, a barack jellemzői.
Elmondom mit tanácsolok, de ez nagyon unortdox módszer, és egyáltalán nem biztos, hogy nálad is beválik. Egy kisebb adaggal próbáld ki, annyit megér.
Tehát, újra finomítod, méghozzá úgy, hogy kb percenként veszel valamennyi mintát a kezdeteknél. Egy két cent bőven elég egy egy mintavételre. Ezt felhígitod ugyanannyi vízzel. Addig csinálod amíg már csak kicsit opálosodik. Ami addig kijött, azt kiöntöd. Ezután folyamatosan méred a szeszfokot, és 50 alkohol foknál elválasztod. A főzést folytathatod egészen addig amig nem lesz nagyon savanyú, fazékszagú, de ezt ne öntsd a középpárlathoz.
A középpárlatot pedig nagyon kemény vízzel (amiben sok ásványi anyag van, pl forrásvíz) hígitod. Ezután félreteszed, s vársz vele 1-3 napot. Ha az alján leülepedést látsz (elméletileg kell hogy legyen), akkor lefejted. Aztán vársz kb 8-10 napot, s ha van még az alján üledék, újra lefejted.
Ha ez nem válik be, akkor nem tudok jobbat, de jó esélyed van, hogy elég tűrhető barackpálinkád lesz ezzel a módszerrel.
Ára van, mégpedig a mennyiség az ár....fizetni kell mindenért...:)