Keresés

Részletes keresés

zsorsz Creative Commons License 2014.01.12 0 0 95902

Még nem ittam Kovács Úr pálinkáját, semmire nem következtettem,egy kis olvasnivaló,hátha tanulunk valamit.

Előzmény: snapszmester (95896)
nemkezdő00 Creative Commons License 2014.01.12 0 0 95901

Van 200 L -es főzőüstöm és 600 L-es finomítóm. 15 főzés után van 1 finomítás hogy a végtermék egységes legyen. A finomító feltét töltetes, akár 95%-os szeszt is tudok főzni. Ez a müszaki ujjítás.

 

Más: van 50 L főzőm. 50 főzés után van 1 finomításom az 50 L-es főzőmben. Ez is műszaki ujjítás.

In Lak'ech Creative Commons License 2014.01.12 0 0 95900

Sajnos az emberek többsége erősen marketingfüggő. Ezen azt értem, hogy amit reklámoznak, azt komálja.  Kovács úrnak van pár jóbarátja, akik intejut készítenek vele, az megjelenik az Indexen, és máris dübörög a biznisz.

Hány háziasszony veszi havonta a ca...ont, hogy nehogy vízköves legyen a mosógépe? Mert nem tudják, hogy a mosópor már magában vízlágyító. Azért mosópor. De mert Kovács József mosógépszerelő ezt ajánlaj, megveszik.  Közben Kovács József felesége tutira nem használ ca...gont. :-) Láttatok már vízköves mosógépalkatrészt??? mert én nem. pedig nem használjuk azt a szart. :-)

 

(bocs a kitérőért, csak a reklám erejét akartam demonstrálni)

Előzmény: zsorsz (95894)
foxrudi Creative Commons License 2014.01.12 0 0 95899

  "A saválló tartályok összetételéről kevesen tudják, hogy 70 százalékban vasat tartalmaz, a többi összetevője a króm és a nikkel. "

   

   DIN 1.4404,1.4435 - AISI 316L:

Ez az acél vegyszerekkel telített környezetben is korrózióálló. Felhasználható olyan vegyipari konstrukciókban, műszerekben és berendezésekben, amelyeknek ellent kell állniuk a különböző kémiai anyagok (elsősorban hangyasav, ecetsav, kénsav, foszforsav
) hatásainak. Tipikus felhasználási terület még az olyan berendezések gyártása, amelyek kapcsolatba kerülnek tengervízzel, illetve ipari festékekkel, lakkokkal, szulfidokkal. Továbbá alkalmazzák még a különböző vegyipari üzemekben és tejfeldolgozásban is.

                                        <C          Cr               Ni               Mn        Mo

   

     DIN 1.4435AISI 316L< 0,03   17,0 -18,5   12,5 -15,0   < 2,0   2,5 -3,0

Aztán itt is lehetne vitát nyitni!D

Előzmény: snapszmester (95897)
Tucso69 Creative Commons License 2014.01.12 0 0 95898

A másik, hogy ha így finomhangolja is az elválasztást, akkor is az alul és felülvágás között nem tud szelektálni. Vagy ott nincs olyan összetevő amit ki kéne szűrni? (szerinte)

Ő is a "le a savazókkal" táborát erősíti. :-)

Meg azt nem értem, hogy miért hasonlítja gabonaszeszekhez a pálinkát, miért kéne faízt adni hozzá?

Eccő kíváncsiságból megkóstolnám azé amit főz.

Előzmény: snapszmester (95897)
snapszmester Creative Commons License 2014.01.12 0 0 95897

Az évmilliók által tökéletesített, kellemes íz- és aroma összetevőkkel rendelkező gyümölcs a fantasztikus beltartalma miatt fogyasztásra kiválóan alkalmas. Igen ám, amikor azonban jön a pálinkafőző ember, ezt az idilli állapotot megbolygatja és teret enged azoknak a mikroorganizmusoknak, amelyek a gyümölcs felületén élnek. Ám amíg a gyümölcs „élő” alany, nem tudják áttörni a gyümölcs védelmi vonalát és nem tudják átalakítani a beltartalmi értékét. Abban a pillanatban azonban, amikor összetörjük, ezek a baktériumok, penészgombák, élesztők, amelyek mosással sem távolíthatók el,„neki esnek” a gyümölcsnek és élettevékenységük során meglehetősen kellemetlen aromaanyagokat is előállítanak. Márpedig ezt a sok kellemetlen vegyületet a desztillációval el kellene távolítani. Na, erre nem igazán alkalmas az egyszerű lepárlás.

 

Ezzel az állítással lehetne vitatkozni.

Előzmény: snapszmester (95896)
snapszmester Creative Commons License 2014.01.12 0 0 95896

Adottság a nyitottsák is, fogékonyság a más véleményre, vitára. Na erre még gyúrni kell.

Itad Kovács Úr pálinkáját? Van a marketing és a müszaki ujjitás. Kóstóld meg és eldöntheted mit alkotott.

Előzmény: zsorsz (95893)
sogi01 Creative Commons License 2014.01.12 0 0 95895

    vf1 linkgyüjteménye  

 

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (95851)
zsorsz Creative Commons License 2014.01.12 0 0 95894
Előzmény: snapszmester (95870)
zsorsz Creative Commons License 2014.01.12 0 0 95893

Drukkolok neked,jó adottságaid vannak hogy előrukkolj valami újjal,pl egy lépcsőbe ötvözni a kisüstit,ne legyen túl parfűmös.Sok idő energia megmaradna.

Előzmény: Törölt nick (95869)
Feriba51 Creative Commons License 2014.01.11 0 0 95892

...."én meg az örökös kísérletezők frakciójában."

 

Nagyon nemes és követendő hozzáállás!!! Csak így tovább!

Tele van a szakma lehetőségekkel, akár a modernizálás, akár az egyszerűsítés terén is.

Jó nedűt!!!

Előzmény: Törölt nick (95869)
Tucso69 Creative Commons License 2014.01.11 0 0 95891

Jogos a pont!

Előzmény: fürészes (95890)
fürészes Creative Commons License 2014.01.11 0 0 95890

 

Elölte levő írásaimhoz van köze, Mikor dunsztos üvegbe engedem úgy kanalazom le az olajat, ugye az hamar megtelik, mivel nem nagy. A szűrőből meg közvetlen a 20 l balomba mehetne.

Előzmény: Tucso69 (95888)
Tucso69 Creative Commons License 2014.01.11 0 0 95889

Az más! De lehet, hogy a meglévő olajon könnyebben kicsapódik...

Kérdezd meg a mestert, ő milyen gyakran takarítja! :-)

 

Előzmény: In Lak'ech (95886)
Tucso69 Creative Commons License 2014.01.11 0 0 95888

Azt értem, de mi köze hozzá a leválasztónak?

Előzmény: fürészes (95887)
fürészes Creative Commons License 2014.01.11 0 0 95887

 

Nálam azért mert egy 20 literes edénybe folyatom, addigra meg talán hazaérek mire megtelik!

Előzmény: Tucso69 (95885)
In Lak'ech Creative Commons License 2014.01.11 0 0 95886

Mert ha leszedem, akkor még a lehetőségétől is megfosztom, hogy visszaoldódjon. Arról nem is beszélve, hogy amúgy is ott ülök az üst mellett végig. Ráérek, egyéb dolgom sincs. :-)

Előzmény: Tucso69 (95884)
Tucso69 Creative Commons License 2014.01.11 0 0 95885

Miért ne tudna kifolyni?

 

Előzmény: fürészes (95883)
Tucso69 Creative Commons License 2014.01.11 0 0 95884

Miért kéne leszedni?

Ha megfelelő a mérete, akkor nem lesz elég tömény az alszesz, amiben vissza tudna oldódni.

Előzmény: In Lak'ech (95879)
fürészes Creative Commons License 2014.01.11 0 0 95883

 

Nem egészen szó szerint értettem magamat, tudom hogy a kozmaolaj szűrőnél is le kell szedni közbe az olajat, de nem kell figyelnem hogy mikor telik meg az üveg és folyik ki az értékes párlatom a földre, mert volt pl rá hogy elmentem a boltba és közbe megcsúsztam valamiért, és mivel üveg megtelt, kifolyt a földre ami nem fért bele, ez ugye nem történik meg ha normális leválasztom van!

Előzmény: In Lak'ech (95879)
körte51 Creative Commons License 2014.01.11 0 0 95882

Igen! Nem értem, pedig mindent félreérthetetlenül leírtatok! Nekem működik ! Köszönöm!

Előzmény: snapszmester (95881)
snapszmester Creative Commons License 2014.01.11 0 0 95881

Nem tudnak hanem tudhatnának. Nem mind egy.

Előzmény: körte51 (95878)
In Lak'ech Creative Commons License 2014.01.11 0 0 95880

kiváló=kicsapódó

Előzmény: In Lak'ech (95879)
In Lak'ech Creative Commons License 2014.01.11 0 0 95879

Tévedésben vagy. A kozmaolaaj szűrő mellett is ott kell ülni, és manuálisan leszedni a kiváló olajat. Persze nem lebeszélni szeretnélek a szűrőről, hisz' nekem is van.

 

Előzmény: fürészes (95877)
körte51 Creative Commons License 2014.01.11 0 0 95878

Nem értem, miért nem vesznek komolyan, hisz neked köszönhetik ,hogy tudnak finom pálinkát főzni!

Előzmény: snapszmester (95876)
fürészes Creative Commons License 2014.01.11 0 0 95877

 

Terméseztessen olvastam mindenki véleményét, nem annyira opálosra gondolok hogy nem látni át rajt,lehet mást nem is zavarna de én szeretem a kristály tisztát, beválom ezt a cefrét úgy kaptam, tehát nem tudom mit is csináltak vele szerintem csak összeszedték ahogy hullott a gyümölcs, ezért nem is vártam tőle csodát!De időbe lett volna főzve valószínű hogy nem is lett volna ilyen gondom vele!De kozma olaj szűrőt minden kép akarok mivel akkor nem annyira vagyok a főzőhöz kötve, mint a dunsztos üvegezésnél!

Előzmény: snapszmester (95876)
snapszmester Creative Commons License 2014.01.11 0 0 95876

Észreveszem hogy nem reagálod le a hozzászólásomat, de vedd komolyan. Több évtizedes tevékenységem alatt még nem főztem olyan rossz cefrét ami 70%-nál opálos pálinkát adna. Vagy a fokolód téved sokat vagy valami eszetlenséget csináltál. Még egyszer: nincs opálosodás 70%-nál.

Előzmény: fürészes (95875)
fürészes Creative Commons License 2014.01.11 0 0 95875

 

Köszönöm a választ!A lehűtés, és szűrés se mindig oldta meg ezt a problémám, vissza szoktam önteni kihígítani, újból finomítás, az jó szokott lenni, de íz veszteséggel jár, meg a pihentetés akkor is leszokott tisztulni. Tudom azt is hogy ilyenkor már a cefrék se hibátlanok, de ez van!

Törölt nick Creative Commons License 2014.01.11 0 0 95874

Elismerem, de ez genetikai (gyári) hiba nálam. Eredményt még én sem értem el, de ez nem veszi el a kedvem..... mert ha egyszer mégis összejön valami, az nagy királyság...:) Ha meg nem, hát istenem, nem ártok vele senkinek.

Előzmény: snapszmester (95870)
Törölt nick Creative Commons License 2014.01.11 0 0 95873

Az ősszel rendberaktam egy olyan barackpálinkát, amit éppen ki akartak önteni. Oont azért szántam rá időt, mert érezhetőek voltak,  a barack jellemzői.

Elmondom mit tanácsolok, de ez nagyon unortdox módszer, és egyáltalán nem biztos, hogy nálad is beválik. Egy kisebb adaggal próbáld ki, annyit megér.

Tehát, újra finomítod, méghozzá úgy, hogy kb percenként veszel valamennyi mintát a kezdeteknél. Egy két cent bőven elég egy egy mintavételre. Ezt felhígitod ugyanannyi vízzel. Addig csinálod amíg már csak kicsit opálosodik. Ami addig kijött, azt kiöntöd. Ezután folyamatosan méred a szeszfokot, és 50 alkohol foknál elválasztod. A főzést folytathatod egészen addig amig nem lesz nagyon savanyú, fazékszagú, de ezt ne öntsd a középpárlathoz.

A középpárlatot pedig nagyon kemény vízzel (amiben sok ásványi anyag van, pl forrásvíz) hígitod. Ezután félreteszed, s vársz vele 1-3 napot. Ha az alján leülepedést látsz (elméletileg kell hogy legyen), akkor lefejted. Aztán vársz kb 8-10 napot, s ha van még az alján üledék, újra lefejted.

Ha ez nem válik be, akkor nem tudok jobbat, de jó esélyed van, hogy elég tűrhető barackpálinkád lesz ezzel a módszerrel.

Ára van, mégpedig a mennyiség az ár....fizetni kell mindenért...:)

Előzmény: fürészes (95868)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!