nehéz ügy ez, mert tényleg kilószámra tudnánk termelni (idén kb. 25 kiló gyümölcs termett), piacon hírek szerint 400 ft/kg áron lehetne beszerezni, de pl. munkatársnő kapott valahonnan pár kilónyit, és mikor kérdeztem, tőlem kér-e még, azt mondta, hogy neki elég volt annyi próbálkozás, nem akar több birsalmasajtot látni...
viszont az a fránya gyümölcs hamar romlik (pedig idén még permeteztük is időben), és nem lehet vele várni, néhány nap alatt el kell tenni láb alól, bele kell férnie az időbe...
azert ez kulonbseg. neked van x birsalmafad, ahonnan akar kiloszamra tudnad a sajtot betermelni. addig itt a tobbiek nehany kilobol szeretnenek egy keveske sajtot. remelem, jol latom. persze, ez nem baj. meg foleg ez az eldugom karacsonyig, ez azert nem veendo komolyan. :)
nekem nincsen szívem eldugni a többiek elől, én magam is meg-megkóstolok egy kis szeletet, ha van - viszont senki nem akkora birssajt-fan, hogy direkt ezért csináljak - azért csinálom, mert terem a birsalmafa, és valamit kezdeni kell a terméssel
Akkor megígérem, nem foglak megkínálni vele. Annyi minden lekvár, befőtt. miegyéb van, hogy igazán mást is lehet választani. Rég nem ettem, és most ízlik. Vagy csinálok még egy adagot, vagy jól eldugom karácsonyig. Még nem döntöttem, melyik is legyen.
no én a pöfögés, fröcsögés, leégés miatt az elmúlt években inkább mikróban illetve sütőben csináltam, nem vagyok hajlandó más élvezete miatt ott állni mellette (én magam nem szeretem, illetve nem ehetem...)
utolsó nagyobb mennyiséget tavasszal 3 kg masszából, 1 kg xylittel, sütőben készítettem, 130-150 fokon "sült" több napon keresztül (mindennap pár órára rákapcsoltam a sütőt, amíg készen nem lett - ajándékba csináltam, finom lett)
Hát ez az! Igaz, hogy rövid lével főztem, de azt beleturmixoltam. Teszek talán még1 próbát, ha ez ilyen hamar fogy kiskanállal is. Azt majd el is dugom talán karácsonyig, ha szépen sikerül. Aztán amnéziába esek, hogy én se tudjam.
mikor sok éve először próbáltam birsalmasajtot csinálni, jól feltettem a hámozott birsalmát vízben főni, aztán vízzel együtt turmixoltam, utána pedig megpróbáltam főzni - hát, jó sokáig kellett, hogy a főzővíz is elfőjön...
(ma már egészben főzöm a birsalmát - csak a rossz részt vágom ki - és a megfőtt húsát a héjával együtt viszem tovább - 1 kilóhoz max 20 dkg gyümölcscukrot teszek, és mikrózom, férj szerint nem érdemes megvárni, hogy sajt legyen belőle, megeszi lekvár állagúan)
Nejem legalább 2 napig vacakol vele. Első nap szétfőzi, másnapig pihenteti, és akkor főzi készre, ami úgy mutatkozik meg, hogy kistányérra cseppent egy parányit kanállal, és ha az megmarad -pillanatok alatt kihül- félgombóckának, kész a birssajt.
Nála az össz főzési idő= 1 nagymosás (1/1,5 óra kézi lögybörészés), másnap a Nőklapja kiolvasása.
Igen, így kell kinézni! Ezt a szép zselés állagot hiányolom. Talán az a gond, turmixolás után nem sokat főztem, mert borzasztóan pöfög. Azóta kis kapszlikban a fűtőtesten aszalódik. Nem lett szebb, de legalább tömörödik.
Én is nyírfacukorral főztem, bele is tellett két napba, míg megkeményedett. A színe szép, sárgás-vöröses, mert a recept szerint egy kevés mustot is tettem bele. No meg pár mogyorót, nem darálva, csak apróra törve. Négy darab muffinmormát töltött ki, igaz, ezeket púpozottan. Alighanem az egyiket megkóstolom ma, legalább kiderül, fölöslegesen dolgoztam-e.
lehet, hogy az eredeti, nagyon sok cukrot használó recept alapján készülő hamarabb kemény lett, és megmaradt a sárga színe, de kevés cukorral nálunk is sötét lesz a színe, de átlátszó, ha sajttá keményedik
My only resolution for the new year was to try more vegetables. I'm pretty brave when it comes to eating new vegetables, but I've been hesitant to try to prepare them myself. I'd never tried to make anything with fennel before. But then a friend shared a recipe for potato-fennel gratin with me, and I thought, "well, why not?" Anything covered in a creamy cheesy sauce has to be good, right? Right. The recipe is from the one and only Ina Garten, aka the Barefoot Contessa. It is definitely not low-fat. But it is delicious!
I served the gratin with sauteed chicken breasts with a creamy mustard sauce and sauteed spinach. I'll share the chicken recipe later this week. It was a nice pairing. The chicken is lighter, but still rich in flavor. Since I was just cooking for two (plus leftovers!), I cut the recipe for the gratin in half--we still have plenty of leftovers!
Pictures and recipe below the cut!
Start by assembling the ingredients. (Note: these are the ingredients for a half recipe.) Yes, that olive oil is from France--we bought it on our trip last spring, in Nice. It is the best olive oil I've ever had. It tastes best when dipping bread in it, but it's starting to get "old," so I'm using it in cooking now, too.
Prep the fennel by cutting off the fronds and stalks, and cut it in half, lengthwise. Trim out the core and then thinly slice the rest. Ina's recipe calls for slicing crosswise, but I sliced lengthwise. It's fine either way. Heat the butter and olive oil in a skillet over medium low, and add the fennel and onion. The purpose of sauteeing the fennel before baking it in the gratin is to lessen (significantly) the licorice-y flavor of the fennel. If you are like me and hate licorice, you'll appreciate this.
Sautee the fennel and onion, stirring regularly, until tender, 10-15 minutes.
Thinly slice the potatoes, and mix with the cream, cheese, salt, and pepper. Add the fennel and onion mixture, and mix well.
Pour the potatoes into a buttered baking dish, and press down.
Bake at 350 degrees for 90 minutes. Let set for 10 minutes before serving. Note: the recipe does not say to cover the gratin, but after 30-40 minutes, I could tell that it was browning a lot, so I covered it with foil for the rest of the baking time, and it was perfect. You could cover for the first 45-60 minutes, and then uncover for the rest of the time.
Potato-Fennel Gratin, recipe from Ina Garten Serves: 10 to 12. Time: 2 hours, 15 minutes.
Ingredients
2 small fennel bulbs
1 yellow onion, thinly sliced
2 tablespoons good olive oil
1 tablespoon unsalted butter
2 pounds russet potatoes (4 large potatoes)
2 cups plus 2 tablespoons heavy cream
2 1/2 cups grated Gruy?re cheese (1/2 pound)
1 teaspoon kosher salt
1/2 teaspoon freshly ground black pepper
Directions
Preheat the oven to 350 degrees F.
Butter the inside of a 10-by-15-by-2-inch (10-cup) baking dish.
Remove the stalks from the fennel and cut the bulbs in half lengthwise. Remove the cores and thinly slice the bulbs crosswise, making approximately 4 cups of sliced fennel. Saute the fennel and onions in the olive oil and butter on medium-low heat for 15 minutes, until tender.
Peel the potatoes, then thinly slice them by hand or with a mandoline. Mix the sliced potatoes in a large bowl with 2 cups of cream, 2 cups of Gruy?re, salt, and pepper. Add the sauteed fennel and onion and mix well.
Pour the potatoes into the baking dish. Press down to smooth the potatoes. Combine the remaining 2 tablespoons of cream and 1/2 cup of Gruy?re and sprinkle on the top. Bake for 1 1/2 hours, until the potatoes are very tender and the top is browned and bubbly. Allow to set for 10 minutes and serve.
Kozeledik a Halaadas - minden evben szoktam valami ujat az asztalra tenni, annak ellenere, hogy kovetunk egy csaladi hagyomanyt.
Iden a krumplin es a tolteleken akarok valtoztatni.
A krumpli - szokasos krumpli pure. Iden "scallop potatoes"-t akarok csinalni, meg soha nem csinaltam, de holnap foprobat tartok.
A toltelek... van valakinek egy jo receptje? Hogy szoktatok? Nem toltom meg a madarat, hanem kulon sutom.
Ha valakit erdekel, itt a krumpli recept - amit valtoztatok, nem teszek bele fennelt. Masik valtoztatas, a tetejere Panko morzsat szorok sajttal keverve - probaltam, izlik, finom ropogos.
Potato-Fennel Gratin
Ingredients
2 small fennel bulbs
1 yellow onion, thinly sliced
2 tablespoons good olive oil
1 tablespoon unsalted butter
2 pounds russet potatoes (4 large potatoes)
2 cups plus 2 tablespoons heavy cream
2 1/2 cups grated Gruyère cheese (1/2 pound)
1 teaspoon kosher salt
1/2 teaspoon freshly ground black pepper
Directions
Preheat the oven to 350 degrees F.
Butter the inside of a 10-by-15-by-2-inch (10-cup) baking dish.
Remove the stalks from the fennel and cut the bulbs in half lengthwise. Remove the cores and thinly slice the bulbs crosswise, making approximately 4 cups of sliced fennel. Saute the fennel and onions in the olive oil and butter on medium-low heat for 15 minutes, until tender.
Peel the potatoes, then thinly slice them by hand or with a mandoline. Mix the sliced potatoes in a large bowl with 2 cups of cream, 2 cups of Gruyère, salt, and pepper. Add the sauteed fennel and onion and mix well.
Pour the potatoes into the baking dish. Press down to smooth the potatoes. Combine the remaining 2 tablespoons of cream and 1/2 cup of Gruyère and sprinkle on the top. Bake for 1 1/2 hours, until the potatoes are very tender and the top is browned and bubbly. Allow to set for 10 minutes and serve.
Burgonya -édeskömény Csőben
Hozzávalók 2 kis édeskömény izzók ( ezt hagyom... nem javitom :)), kell a mosoly) 1 sárga hagyma , vékonyra szeletelve 2 evőkanál jó minőségű olívaolaj 1 evőkanál sótlan vaj 2 £ rozsdavörös burgonya ( 4 nagy burgonya) 2 csésze plusz 2 evőkanál tejszín 2 1/ 2 csésze reszelt Gruyère sajt (1/ 2 £ ) 1 teáskanál só kóser 1/2 teáskanál frissen őrölt fekete bors Directions Melegítsük elő a sütőt 350 ° F. Vaj a belsejében egy 10 - by -15 -by- 2- es (10 -cup ) baking dish. Vegye ki a szárak az édeskömény és vágja a hagymákat hosszában ketté. Vegye ki a magok , és vékonyan szeleteljük keresztben az izzók , így mintegy 4 csésze szeletelt édeskömény . Saute a édeskömény és a hagymát az olívaolaj és a vajat közepes - alacsony lángon 15 percig , amíg meg nem puhul . A burgonyát meghámozzuk , majd vékonyan szeleteljük őket kézzel vagy a mandolin . Keverjük össze a szeletelt burgonyát egy nagy tálba , 2 csésze tejszín , 2 csésze Gruyère , só és bors. Adjuk hozzá a pirított édesköményt és a hagymát , és alaposan keverjük össze. Öntsük a burgonyát a sütés étel. Nyomja le a sima a burgonyát . Keverjük össze a maradék 2 evőkanál tejszín és 1/2 csésze Gruyère és megszórjuk a tetején. Bake for 1 1 /2 órát , amíg a burgonya nagyon érzékeny , és a felső pirított és pezsgő. Hagyjuk meg 10 percig, és tálaljuk.