Keresés

Részletes keresés

Gobe Creative Commons License 2001.10.05 0 0 104
Nééézdmár! Mostanában furcsa dolgokat művel az index...
Mikor Pipéktől kérdeztem a kagylóról, nekem következő hozzászólásnak Leha "szétfagyós" hozzászólását mutatta... Azóta valahogy oda került a válasz is... Pedig nyakamat rá, hogy amikor néztem nem volt ott!
Ezért így utólag, de köszönöm! :o)

És ha már úgyis új hozzászólásba fogatm:
Nekem is lesz hal amit az idei télre be kell hoznom akváriumba. Névszerint a cirka 30 fős aranyhalivadék banda. :o) Június elején úsztak el, és most már úgy 4-5 centisek. De még nem merem kint hagyni őket... Viszont ha valakinek esetleg tavasszal kellene halacska, az szóljon! :o) Mind egészséges, erős egyed (erről a természetes kiválogatódás gondoskodott (sajnos)), és ha jó helyre kerülnek egy köszönömért szívesen adok bárkinek! :o)

Gobe

Gobe Creative Commons License 2001.10.05 0 0 103
Ez egész jó ötlet! :o)
Nekem a beton felső része terméskőböl van, de lejjebb azért látszik. Azaz látszott, mert teljesen benőtte az alga, így elég természetes hatást kelt. De most hirtelen az jutott eszembe, hogy néhol én is kicsit még szépítem ezzel a módszerrel! :o)

De Fly, arra nem gondoltál, hogy magára az eredeti fóliára ragaszd a kavicsokat? Vagy az szerinted nem megoldható (fóliához nem értek...). Mert akkor végülis Demjenginek ez egy elég jó alternatíva lenne. Nem?

Gobe

Gobe Creative Commons License 2001.10.04 0 0 101
Áááá...Látom már... Fóliás :o)
Gobe Creative Commons License 2001.10.04 0 0 100
Demjengi:
Ez derékig gaz volt??? :o) Mert akkor gondolom megizzadtatok, hogy ilyen szépe kertet varázsoljatok belőle! De mégérte!!! :o)

Ez a tó miből van? Fólia? Mert a képről nem igazán lehet eldönteni. Viszont a kerthez ahsonlóan nagyon jó lett!
Fóliaragasztás ügyben nem tudok mit mondani, az én tavacskám betonból van - amit még egyszer sem bántam meg. Ha lejjeb lapozol, ott leírtam, hogy azért megfelelő kezelést kapott a beton, hogy tartós legyen. Én mindenképpen ezt ajánlom, de magam is megvárnám a többiek véleményét a fóliával kapcsolatban. Viszont ha a bővítésen gondolkozol, akkor egyszer bővíts, de akkor nagyot! :o) Ha fóliával csinálod, akkor később még van lehetőséged bővíteni, de a beállt tó tönkretétele árán. Ha meg betonból, akkor elég macerás... :o)
Az aranyhalak, és a koik nálam a 70cm-es vízben gond nélkül elteleltek, de elvileg a koinak legalább 1,20-1,50 mélység kell. Ha van rá mód, nem kell tétovázni.
Viszont arról nem írtál bővebben, hogy most milyen halak vannak benne. Mert ha trópusi édesvizi, akkor azok szerintem a nagyobb tóban sem bírják ki a telet. Az jó ötlet, hogy most télire beviszed őket. és ha esetleg nem tudod mindről, hogy milyen, akkor az akváriumban könnyebb őket beazonosítani.

Fólia eltüntetés :o)
Én olyan fóliás tavat láttam, amineka partján körül volt egy párkány, úgy 5-10cm-el a víz alatt. A parton a kövek tartották a fóliát, a párkányra ültetett növények pedig eltakarták a fólia látszó részét.

Gobe

p.s.: azért ha megtudsz valamit arról a fűtőről (hol lehet kapni, mik a paraméterei)szólj! Megnézném, hogy mit tud... :o)))

demjengi Creative Commons License 2001.10.04 0 0 99
Kedves Gobe!
Köszönöm a válaszodat. Én csak hozzá nem értőként hallottam erről. Ki fogom szedni a halakat és akváriumba fogom rakni télen. Jővőre pedig bővíteni szeretnénk a tavat egy mély résszel, hogy ilyen gondunk ne legyen. A fóliát próbáltátok már összeragasztani egy másikkal? Ha igen, milyen speicális ragasztót kell használni?

Van egy pár képem a kertünkről, így a kis tóról is. Ha van kedvetek nézzétek meg. Minden jó tanácsot szívesen veszek, hogy mivel lehetne még szebbé tenni a tavat. Pl.: a fekete fólia széle kilátszik, Ti hogy oldottátok meg ezt a problémát?

A kertünk.
Sziasztok

Előzmény: Gobe (96)
Gobe Creative Commons License 2001.10.03 0 0 98
:o) Hát igen, ebben van valami! Sőt, ez így van! :o)))

Gobe

leha Creative Commons License 2001.10.03 0 0 97
Gobe: úgy értettem, ami egy 20-30 centis tóban megoldja a halak életbenmaradását, azzal egy nagyobb családiházat is lehetne fűteni ...
Gobe Creative Commons License 2001.10.02 0 0 96
Leha: nem az egész tavat tartja 0 fok felett :o)))
Ez olyasmi, mint az akváriumi melegítő. Csak egy kis léket tart fenn a jégen. No persze ez akkor is belekerül legalább 2-300 Wattba - akárhogy is nézzük. Viszont 20-30cm-es tónál szerintem kár vele vesződni. Az egy rendesen hideg hét után befagy leig. No meg attól függ milyen halak vannak benne. Demjengi "egész kicsi" halakat említett. Gondolom akkor nem aranyhalak, és nem Koi. A többi édesvizi hidegvizi faj viszont legalább 8-10 fokos vizet igényel. Ha meg trópusi édesvizi - akváriumi - halak, akkor meg tuti nem élik túl a telet.
Viszont egy kis csobogóval is jégmentesen lehet tartani egy két-tenyérnyi vízfelületet. Ahol rendesen mozog a víz ott nem fagy meg. Csak persze nem szökőkutat kell csinálni, hanem inkább olyasmit, aminek nincs ereje a felszín fülé nyomni a vizet, csak hullámot csinál rajta.

Visszatérve a melegítős eljárásra - olyasmit tudok elképzelni, hogy egy kisfeszkós melegítő, olyan mint az akváriumi. Csak a táp kint van a vízből, hogy ha esetleg valami gáz van, akkor ne legyen a 220 a halak közt, és hogy kevesebb legyen a fogyasztás. Habár ez utóbbiban nem vagyok meggyőződve...

Gobe

demjengi Creative Commons License 2001.10.02 0 0 95
Egyik sem, de a sógorom hallott ilyen berendezésről ami kb 12 ezer forint és nagyon keveset fogyaszt. Csak tudni szerettem volna, hogy ez igaz-e. (Még nem tervezek fűtött járdát sem.)
Előzmény: leha (94)
leha Creative Commons License 2001.10.02 0 0 94
demjengi: lopod az áramot, vagy jó vastag a buxád?

az ilyen berendezések fogyasztását ezer wattokban mérik!

demjengi Creative Commons License 2001.10.02 0 0 93
Sziasztok! Van egy 20, 30 cm-es mély tavunk. Jövőre bővíteni szeretnénk mélyebb résszel, hogy a halak is jól érezzék magukat. Eddig nem is szándékoztunk halat tenni bele, de volt aki hozott egész kicsi halakat és beleöntötte. Állítólag már 20 van benne, amit nagyon ritkán látunk. Hallottam olyasmiről, hogy lehet kapni egy szerkentyüt, ami télen képes melegíteni a tavat, és nem fagy be. Valamelyikőtöknek van ilyen?
Gobe Creative Commons License 2001.10.01 0 0 92
:o)
Hát gondolom úgy jártál, mint én a halakkal. Az első csapat ivadék után 1-1,5 hónappal jött a következő adag. Ebből a csoportból már nem maradt annyi, mert a nagyobbak gondolom rendesen megtizedelték őket, meg már hidegebb is van, de azért maradt pár. Így most a nagyok és a 4-6 centis első ivadékok mellett van pár 1 centis 3 hetes túlélő is. :o)
Ezt vetítsd békákra! :o)

Gobe

Gobe Creative Commons License 2001.10.01 0 0 90
No, szerény lehetőségeim határáig utánanéztem a dolognak.

Amit leginkább békatutaj néven árulnak, az a békalencse, vagy a hozzá hasonló 1-2cm átmérőjű vízfelszínen úszó növényi képződmény :o) Én már vettem kagylótutajt is békatutaj néven. A kagylótutaj jó nagy, nálam a tóban 10-15cm átmérőjűre is megnő. Levelei hosszúak, és nem csak a víz felszínén terülnek szét, hanem mint a rózs, a belső levelek a levegőben "lógnak". Gyökere akár 30cm mélyre is lecsünghet.
Ennyit tudok.

Gobe

Gobe Creative Commons License 2001.09.30 0 0 89
***-tutajokkal kapcsolatban nagy a homály. Az esetek 95 százalékában összekeverik a fajtákat.
Ebből kifolyólag én sem tudom már, hogy melyik melyik. Mindenesetre a gyakoribb békatutajokra jellemző, hogy a "szőrös", bolyhos levelek miatt ha vizesek is lesznek, akkor az rögtön le csorog a levelekről. Így az eső, és a felcsapódó vízcseppek miatt nem lesz semmi bajuk. Más a helyzet akkor, hogy ha a halak leráglák a gyökerüket, és így egy hullám könnyebben felborítja őket. És ha így huzamosabb ideig vannak víz alatt, akkor átnedvesedik a levelük, és akkor tényleg tönkremennek. (Nálam az aranyhal ivadékok előszeretettel legelik az említett gyökereket, így már egy ideje pr növényt a szűrő vizére raktam, hogy ott nyugalomban átvészelje az időszakot, és maradjon jövőre is.

Más:
Lassan itt az ősz. Itt az ideje a nagyobb tavi munkálatoknak: levelek eltávolítása a tóból, vitamin a halaknak, hogy gondok nélkül átvászeljék a telet, tótakaró háló, vagy palló ideőbeni beszerzése elkészítése. Ne feletkezzetek meg ezekről! :o)

Gobe

leha Creative Commons License 2001.09.20 0 0 87
a békatutaj az a szőrös levelű úszó akármi?
mert ha az, azzal én akvarista koromban kagylótutaj néven találkoztam és tudni kell róla, hogy beledöglik abba, ha vizes lesz a levele ...
Pepszi Creative Commons License 2001.09.20 0 0 86
mi a teendő ősszel a tavirózsával?
Gobe Creative Commons License 2001.09.19 0 0 85
Egyetértek Fly-al. Nekem is kezdenek puszulni. Csak pénzkidobás lenne...

Gobe

Pipiék Creative Commons License 2001.09.18 0 0 83
Sziasztok! Tudtok-e egy helyet Bp környékén, ahol békatutajt vehetnék? Pipiné
l-l Creative Commons License 2001.09.15 0 0 82
> Esetleg érdekelt vagy az ügyben?

Nem

Előzmény: Gobe (81)
Gobe Creative Commons License 2001.09.15 0 0 81
Még nem, de most megnéztem... :o)
Jónak tűnik, de még elég hiányos. Esetleg érdekelt vagy az ügyben?

Gobe

l-l Creative Commons License 2001.09.14 0 0 80
Láttátok már?

www.kertito.hu
Gobe Creative Commons License 2001.09.11 0 0 79
Nem... :o) A tó sem fagy szét - ugyanezzel az eljárással (felületkezelés). De ha felmerül a gyanú, akkor a hűvösebb napokra kiürítem. :o)
Meg télen amúgy sincs rá olyan nagy szükség...

Gobe

leha Creative Commons License 2001.09.11 0 0 78
nem fog az a szűrő szétfagyni?
Pipiék Creative Commons License 2001.09.10 0 0 77
Szia Gobe!
A kagyló - mert sajnos csak egy darab volt már - folyami kagyló, állítólag a Dunából, 500 Ft volt. Lehet, hogy egy akvarista boltban olcsóbban is hozzá lehetett volna jutni, nem tudom. Ott is lehet ilyeneket kapni, majd megkérdezem az egyik barátomat, ő ott vette a kagylóit.
De itt a Dominiknél is lesz utánpótlás.
A szűrőd tényleg nagyon jól hangzik!
Gobe Creative Commons License 2001.09.10 0 0 76
Megosztom Veletek legújabb tavas ténykedésemet.
Mivel a belső, készen kapható tószűrőkben nem nagyon bízom, és nem is tartom esztétikusnak ha bármi nem odaillő van a vízben, úgy döntöttem, hogy építek egy külső szűrőt.
A tó mellé a földbe ástam egy jó nagy téglatest alakú gödröt, és kibetonoztam. Most úgy 100-120 literese körüli a belső mérete. Miután ez megvolt, befalaztam még egy válaszfalat, ami 20%-80% arányban kettéosztja a szűrőt, és alul nem ér le teljesen, tehát a víz át tud jönni. A felső része a vízszint fölött van, így a víznek alul kell megkerülnie. A nagyobbik részbe a garavitáció hozza át a vizet, a kissebkiből meg egy kis pumpa húzza ki, és viszi a patakocska elejére. Szűrőanyagnak az ajlán apróra tört cserépdarabok vannak, fölötte egy méretrevágott 4cm vastag szivacs, afölött pedik 2x1,5cm vastag szűrőbetét. És ennek a tetején megint a cserépdarabok. Hely még bőven van, így az első tisztításnál duplájára fogom emelni a szűrőréteg vastagságát.
Habár így is bőven hatásos. A nagyobbik részben a zöld, algás víz, mellettem meg a kicsiban a teljesen átlátszó... Elég szembetűnő... :o)
Eddig tökéletesen megy (3 napja), és úgy nézem, hogy elég sokáig fogja bírni. Szerintem tavasztól őszig max kétszer kell majd tisztítani.
És persze nincs semmi műanyag a vízben...

Mi a véleményetek?

Gobe

Gobe Creative Commons License 2001.09.10 0 0 75
No! Milyen kagylók, és mennyiért vesztegetik őket?
nekem is kellene egy pár...

Gobe

Pipiék Creative Commons License 2001.09.10 0 0 74
Kedves Gobe, Fly és többiek!
Végre úgy-ahogy kész a tavunk, a hétvégén vettünk bele növényeket (ausztrál nádat, vizi salátát, jácintot, meg valamilyen hínárt). Ismertek-e Budapest környékén vizinövény-kertészetet a Dominikon (Kamaraerdei u.) kívül? Nem mintha annak nem lenne jó a választéka -, csak úgy, körülnézni.
Vettünk egy tenyérnyi kagylót is, sajnos csigák nem voltak.
Hát majd alakul. Most még csak egy csíbor mozog benne, de azt is el tudjuk nézegetni a gyerekekkel órákig. Tényleg jó dolog ez a tó!
Az előbb láttam, hogy feléledt a "Kerti tó" topic is. Össze kéne vonatni a kettőt.
Sziasztok! Pipiné
Gobe Creative Commons License 2001.09.04 0 0 73
Nem kell elcsüggedni! AZ elején ez normális. Idő kell amíg beáll a tó természetes egyensúlya...
A csobogó frissíti a vizet, és mozgatja is, ezért kevésbé algásodik.
Én búvárszivattyút nem tennék bele, mert - főleg ha sekély a tó - akkor eléggé szembeötlő, és nagyon elrontja az összképet. Viszont hagyományos külső szivattyúval, vagy egy nagyobb akváriumi szivattyúval is meg lehet oldani a dolgot. Nekem most egy ilyen mozgatja a vizet. Nem egy látványos dolog - 800 liter/h, de azért szépen csordogál a víz a patakocskában...

És majd ha lesznek benne növények, meg csigák, a víz is mindjárt tisztább lesz...

Tél: nálam télen a fagy beálltáig működik a csobogó. Átlagban úgy napi 5-6 órát. Amikor már jég képződik, akkor nincs sok értelme a szivattyúnak, meg az egyszerűbbek nem is nagyon bírják.

Gobe

Pipiék Creative Commons License 2001.09.03 0 0 72
Köszönjük a bátorító szavakat!
Ami azt illeti, ránk fér, ugyanis a hétvégén megtöltöttük vízzel a tavat és most elég lehangoló, teljesen zavaros. A héten megpróbálunk növényeket és csigákat szerezni bele, aztán várunk, mi lesz.
A csobogónak mennyit kell mennie naponta? És télen is olyan fontos? Egy mezei búvárszivattyúval érdemes-e próbálkozni, vagy tényleg kell a speciális szivattyú? Előre is köszönjük a további tanácsokat! Sziasztok!
Gobe Creative Commons License 2001.08.29 0 0 70
Pipiék:
Én csak lehetőségként mondtam, hogy lehet mélyebb is. Az én tavam is két szintes: 80, és 65cm. És vígan elvannak benne a halak. Sőt annak ellenére, hogy jópár könyv szerint a Koinak 1,3-1,6m kell az átteleléshez, nekem a 80centis vízben kutya bajuk se lett, a többi aranyhalról nem is beszélve.
Ha nem lehet lejjebb ásni (nekem ez is a masszív sóder volt a végső határ), akkor nyugodtan fóliázzátok le így. Pocsolya biztos nem lesz! :o)
Másrészt meg a fólia nem beton(! :o)...), és ha később úgy gondoljátok, hogy inkább csákányoztok még, akkor megoldható. Persze újra kell telepíteni a tavat, de nem kivitelezhetetlen.

Gobe

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!