Keresés

Részletes keresés

felsov Creative Commons License 2010.03.18 0 0 172
Ha bemész a kerületileg /területileg/ illetékes FÜKÉSZ irodába ,ott szép szóért megmondják,ha már tudják,hogy mikor kerül sorra a ti házatok,/utcátok/ Van amikor még nem tudják,mert a SZÁMITÓGÉP irja ki a sormunka programot. Nem tudom milyen software alapján. Az ügyintéző hölgy itt is segithet,megfelelő NOKIA-ért!
A Google-ba beirod a KÉMÉNYBÉLELÉS és hasonló szavakat rengeteg céget találsz akik ezt csinálják,mert jó üzlet. Ingyen kijönnek felmérni, ajánlatot adni.
Müszaki és ár szempontjából sok tájékoztatást kaphatsz ingyen,felkészülve a kéményseprő ajánlatára!
Sok türelmet és kitartást.
Előzmény: fifty561 (171)
fifty561 Creative Commons License 2010.03.18 0 0 171
bakker, ez kemény. Meg is kérdem a szomszédot mikor járnak felénk
Előzmény: felsov (170)
felsov Creative Commons License 2010.03.17 0 0 170
Én éppen most értem ilyen kálvária körülbelül a közepére/2 hónap/
Itt legjobban a NOKIA doboz müködik!
Legjobban jársz,ha már a kezdeteknél ezt az utat járod. Sajnos csak igy megy és ez a legolcsóbb. Ez a BKV-nál is nagyobb maffia.
Nálam a kéményseprők még az ingatlan/budai családi ház/ vásárlása ,40 év!/ óta nem jártak. Most munkát keresnek és térkép alapján azonositják a telekkönyvet.
Igy horogra akadtam! Nélkülük el ne kezdj semmit, mert olyan ördögien keresztbebiztositott a rendszer,hogy nem tudsz olyat csinálni és csináltatni,amibe bele ne köthessenek,ha nincsenek benne!
Módszer!
8 nappal az adott időpont előtt végigragasztják a "SORMUNKÁT" /ez alapvető szakkifejezésük/ az adott utcákban.
Erre kell vadászni. Persze az otthonodhoz minnél közelebb. 8-12-ig JÖNNEK!!
Odasomfordálni az autóból kiszálló párhoz /mert párosával járnak/ és szépen megkérni a rangidőset,hogy kéménytanácsot szeretnél kérni ,itt valahol a szomszédban,nem tudnának-e Veled jönni 5 percre. Biztos,hogy tudnak.
Beviszed a házadba és elsirod,hogy szeretnél mindenben megfelelő kéményhez jutni,miket kell csinálni,mit ajánlanak? Ki tudná ezt jól megcsinálni???
Ők megcsinálják!!! Mennyiért,mikor,stb,stb.
Amit ajánlanak,az biztos a legolcsóbb és biztos elfogadják,mert ők jönnek majd ellenőrizni!
A rádkerülő SORMUNKÁNÁL biztos megfelelő papirt kapsz.
Minden egyéb megoldásnál sokszorosan elbukhatsz!
Sok sikert és kitartást!
Előzmény: fifty561 (169)
fifty561 Creative Commons License 2010.03.17 0 0 169
Sziasztok,

van egy ház, amely pince, fsz (52 nm), emelet (38 nm) -ből áll, van egy kémény kb a ház közepén (kémény keresztmetszet: 12 X 24) pincétől a tetőn kirakott végéig kb 9 méter magas. Fa tüzelésű cserépkályhát szeretnék a fsz-re építeni, a probléma hogy a kémény lyukacsos téglából épült, nincs kibélelve semmivel. Ráadásul van egy elhúzás benne (kb 40 cm kb 45 fokban) az emeleten. a tégla miatt ki kellene bélelni vagy újrarakni

1) kőműves adott árajánlatot saválló acéllal kibélelni, munkadíjjal 220/250e ft (220e: 13-as cső, 250e: 15-ös cső) - kicsit drágállom, de ahogy hirtelen körülnéztem reális ár, ha csináltatod. - vélemény?

2) a szerencsétlen keresztetszet miatt sztem 15-ös cső nem fog belemenni csak 13-as. Úgy gondolom egy 8 kw-os tűztér elég egy ekkora ház kifűtéséhez, ahhoz elég a 13-as cső?

3) valamint arra gondoltam, hogy meg tudom-e én ezt csinálni. Megveszem a csöveket, meg mindenféle járulékos cuccot, de hogy illesztem ezeket egymásba? - egymásba csúsznak simán, csak méretre kell vágni, ...?

4) ja és még1 kérdés, kéményseprő nem járt arra vagy 10 éve, ha én most megcsináltatom a kémény, használni fogom ... aztán egyszercsak arra jön beleköthet? - vagy jobban járok ha szólok, kijön, megnézi ha kész, ... - ehhez kell vmi hivatalos papír a kőművestől, mi egyáltalán a menete/formája?

előre is köszi!
felsov Creative Commons License 2010.03.16 0 0 168
Kémény jogismerőktől szeretnék segitséget kérni!
Van -e olyan érvényes törvény,vagy rendelet amely előirja,hogy egy régebb óta kifogástalanul, jelenleg is üzemelő gázkészülék/cserépkályha HÉRA égővel/,egyéni épitésü kéményét,mely minden előirásnak megfelel ,bélelni kell!!! Vagy???? ez csak a FŐKÉTÜSZ üzlete? Esetleg csak ajánlott és nem kötelezhető egy kisnyugdijas,hogy 150 000 forintért épitkezzen!
A konyhában lévő 4 rózsájú és sütőjü gáztüzhely sokkal több égésterméket "termel" mint egy HÉRA és semmilyen kéménye sincs!!!
Mindkét gázkészülék rendelkezik őrlánggal és gázömlés védelemmel!
Ha megtudhatnám a rendelet számát is!!
A véleményeket előre is köszönöm.
Émile Creative Commons License 2010.03.15 0 0 167

  Naná hogy lehetséges a szigetelés.

 És egyszerű is.

 Veszel valamilyen szálas szigetelő anyagot ( üveg, vagy ásvány gyapot, lehetőleg táblás kivitelben kb. 5 cm vastag megteszi ).

 Ezt az anyagot szépen a kémény köré simítod és valami lágyfém huzallal - magyarul dróttal oda kötöződ. Majd az egészet beburkolod alu fóliával. Igaz a háztartási erre nagyon vékony, de van ipari kivitel.

 A legjobb  az un. golyó nyomott alu fólia. Az iparban egyszerűbb  légtechnikai csöveket ezzel burkolják.

 Neked is jó.

 Viszont amennyiben a 'kicsapódás' már elérte a födémedet csak a bontás jöhet számításba.

 

 

 Ezekből :

 

 

 

  • "vizes fával tüzeltünk
  • nincs bélelve
  • kis kazánhoz relatíve nagy kürtő átmérő párosul azaz lassan halad benne a füst
  • a padlás nincs beépítve, nincs szigetelve ergo hideg van"
  •  
  •  fűts ezután száraz fával, a kürtő átmérőn változtatni nem tudsz, a bélelést ami akár több százezer is lehet, megúszod min 10 - 15 eft -ból, ha sk. csinálod.
  •  Rá megy vásárlással egy nap. !!!
Előzmény: exkimo (166)
exkimo Creative Commons License 2010.03.13 0 0 166

Sziasztok,

Remélem nem offolok nagyon akkor, ha nem a kémény belső, hanem a külső szigeteléséről kérdezek?!

Van egy km téglából falazott béleletlen kéményem szilárd tüzelésű kazánhoz, amelynek a padláson át haladó részé kivirágzott ami mind amelett, hogy nem túl szép ráadásul ibolyán túli illatú is ...

Ennek szvsz több oka is lehet:

  • vizes fával tüzeltünk
  • nincs bélelve
  • kis kazánhoz relatíve nagy kürtő átmérő párosul azaz lassan halad benne a füst
  • a padlás nincs beépítve, nincs szigetelve ergo hideg van

Tudom, hogy az elsődleges megoldás ilyen esetben elsősorban a belső bélelés és a száraz tüzifa!

Mégis a kérdésem az lenne, hogy szoktak-e ilyen kéményeket kívülről hőszigeteléssel ellátni (pl azért, hogy a fűtetlen padláson még ne kezdődjön meg a kicsapódás)?

köszi,

exkimo

felsov Creative Commons License 2010.03.02 0 0 164
Volna még egy keresztkérdésem!
Nem biztos,hogy van rá válasz.
Megegyeztem a főkétüszösökkel, igy aluminiummal /0,8 mm vastag!/ béleljük a kéményt. DE....... Ha kiveszem a termokoksz cserépkályhából /4 csavar!/ a HÉRA-t ,
használhatom-e a cserépkályhát a bélelt kéménnyel ujra mint termokoksz cserépkályhát koksztüzeléssel????
Sokan tiltakoznak a különböző fórumokon,hogy tönkremegy az aluminium bélés a hőtől!
Az aluminium ötvözet 900 fokon olvad,ilyen hőmérséklet pedig a kéményben nem lesz koksztüzelés esetén sem!
Van-e valakinek gyakorlati tapasztalata,vagy meggyőző érve???
Köszönöm a válaszokat előre is!
FELSOV
Előzmény: cides (161)
kardhal01 Creative Commons License 2010.02.19 0 0 163
A béléscsöveket csak a kezelhetőség miatt kell ugye szegecselni? Amennyiben nem utólag építik be, hanem úgy falazzák körbe, akkor csak elég összedugni igaz?
Dunit Creative Commons License 2010.02.19 0 0 162
Amúgy igazad van, ezek a csövek viszonylag könnyűek, végül egy erős ember a közepén megfogja és ledugja.
Előzmény: cides (161)
cides Creative Commons License 2010.02.19 0 0 161
de ha ügyes vagy és erős mint Toldi Miki akkor egyben is megy (persze szélcsendben)
Előzmény: Dunit (160)
Dunit Creative Commons License 2010.02.19 0 0 160
" Hogy lehet 5 méter csövet a nyeregtetőn állva a kéménylyukba bedugni?"


csak darabonként !
Előzmény: felsov (154)
Dunit Creative Commons License 2010.02.19 0 0 159
Igen vannak a kéményekre előírások.
Pl. a becsatlakozás magassága, de inkább a mennyezettől és két becsatlakozásnál az egymástól való táv. Magyarul szembe nem lehet egymással két becsatlakozás.
AZ ALSÓ KOROMZSÁK SZINT IS INKÁBB CSAK AJÁNLÁSNAK FOGHATÓ FEL.

Kell valami támpont a szakinak mikor csinálja. A kéményesek ezeket nagyon mereven értelmezik, mindig a maguk javára döntenek. klasszikus példa erre a tisztító ajtó magassága , az az ominózus 40 cm.
Előzmény: cides (156)
Axióma Creative Commons License 2010.02.19 0 0 158
Szerintem (nem vagyok szaki, csak par eve forumozok, es amit eddig kihamoztam) nagyon nem mindeyg, hogy nyilt egesteru (kemenyes) gazkeszulekhez, vagy turboshoz kell a beleles. Az utobbinal nyilvan van nyomas es igy kotelezo is legtomornek lennie! Nyilt kemenyesnel a beleles tomorsege azert nem kerdes, mert ha nem a beleles "lyukain", akkor a keszuleknel maganal vissza tudja nyomni az egestermeket (egy kedvezotlen idojarasi vagy egyeb korulmeny eseten azert lehet visszaaramlast okozo nyomas), tehat lenyegeben nincs jelentosege annak, hogy a kemeny mennyire tomor, ugyanoda jut.
Előzmény: cides (156)
cides Creative Commons License 2010.02.19 0 0 157
http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9114615 ez lemaradt
Előzmény: felsov (154)
cides Creative Commons License 2010.02.19 0 0 156
nálam úgy csinálták a gázhoz, hogy egymásba dugták a passzoló alucsöveket és én is így csináltam a kandallóhoz csak 2 szegeccsel rögzítettem és korr anyagból így flexibilis maradt igazából én döntöttem úgy ,hogy nem kell gáz tömörnek lenni de nem baj ha gáz tömör,ugyanis a kémény depressziós és csak akkor képes presszió kialakulni ha a szél belefúj fentről erre több dolog van kitalálva pl: a tetőgerinc felett 80-120 cm -el magasabban kell lenni a kémény végének mert így a tetőgerincen átbukó szél nem szorítja bele a kéménybe .....a másik a kémény végére szerelt szélkakas.....harmadik a körkeresztmetszetű kémény , amelyek mind a huzatot is növelik
ami kötelező az a 6 m-enként tisztitonyilás az elsö a füstcsőcsatlakozásalatt kell legyen kb 60 cm-re ez a koromzsákajto még ha nem kormol a kályha akkor is kell , ennek minimum40 cm-el a padlo szintje felett kell lennie hogy a vödör aláférjen vanmég előirás a lakáson belüli vizszintes kéményelvezetésre de nem emlékszem rá pontosan itt van valahol
Előzmény: felsov (154)
cides Creative Commons License 2010.02.18 0 0 155
ok brobálom
Előzmény: felsov (154)
felsov Creative Commons License 2010.02.18 0 0 154
Köszönöm,hogy válaszoltál naiv kérdéseimre/legalább is részben/ !
A Te kérdésedre :" Meddig birják" Én 30 éve nem engedtem be! Olyan eldugott helyen lakom,hogy nem fedezték fel, hogy itt van ház! Sajnos most tulajdonilapok böngészése és az Önkormányzat segitségével " LEBUKTAM" Most munkát keresnek maguknak és rámenősebbek lettek és bevonják a keresésbe az Önkormányzat Épitési osztályát is,mert Ők a hatóság. Igy fogsz járni Te is! Még most sem tudtak bejönni igy 30 éve senki sem látta a kéményemet. Igy nem kell megvalósitási igazolás sem,mert olyan amilyenre én meg tudom csinálni. Akkor hivom be őket ha kész leszek.
A gázt 10 éve vezették be a termokoksz cserépkályhába HÉRA-val. Azóta kifogástalanul müködik és még meg sem haltam! Több tizezer HÉRA müködik a városban és még nem is csökkent a lakosság! Az évszázados VII-VIII-IX kerületi többemeletes házakban a kétharmaduk kéménye biztos bélelés nélküli!
Nálam mint irtam földszintes családi ház 5 méteres igen jó épitésű kifogástalan kéménye ,amit a termokoksz cserépkályha nagy huzatigényeihez tökéletesen kiviteleztek.A cserépkályha kéménybecsatlakozása 40 centiméterre van a födém alatt abból a szobába biztos hogy nem jöhet semmi!
Az egész bélelési cirkuszt csak azért vagyok kénytelen megcsinálni,mert az Önkormányzat határidőt szabott a "beengedésre" és úgy akarom fogadni a "DRÁGÁIMAT" hogy ne tudjanak 150 ezer forintos kifogást találni.
AZ irt müszaki kérdésekkel és válaszokkal kapcsolatban probáld elképzelni a kémény mellett álló 230 cm magas cserépkályhát. Ebből kiáll egy 30X30 cm-es 20cm hosszú kerámia négyzetes cső csonk, ami belemegy a kéménybe a mennyezet alatt 40 centiméterre. A kémény a padlón áll,rajta tisztitó ajtóval.
Hogy lehet ezt a renszert kibélelni gáztömören hőálló tömitésekkel,a valóságban összerakni anélkül ,hogy a cserépkályhát le kéne bontani,vagy a kéményt szétszedni,amiről itt valaki azt irta,hogy nem szabad megvésni??? Csinált már valaki ilyet házilag???
Részletesen irtál,de nekem még mint laikus villamosmérnöknek nem világos a módszer. A popszegeccsel összeszegecselt aluminium cső miért gáztömör???
Hogy lehet 5 méter csövet a nyeregtetőn állva a kéménylyukba bedugni?
Ha lenne türelmed a feladat megoldását pontról pontra részletesebben elmagyarázni nagyon megköszönném!
Válaszodat várva üdvözlettel:
FELSOV
Előzmény: cides (153)
cides Creative Commons License 2010.02.17 0 0 153
a szerintem nem engem kérdeztél de a gázkéményekkel nem illik szórakozni ,ha mégis megcsinálod akkor hamisítanod kell kivitelezői nyilatkozatot is vagy lefizetni a kéményseprőt ,persze csak ha kis hibáról van szó, én például két éve nem engedem be de nem tudom ezt meddig bírják elviselni ,megmondtam nekik hogy a kémény tetején levő korongot rögzítsék mert lötyög máskülönben nem fizetek egy fillért se azt mondta ilyet nem csinál és elment azóta nem jött.......szerintem vedd meg az idomot ami alulra kell (koromzsákajtó) köztes részt ,majd a T idomot és 6m-enkét tisztítónyilast meg végkorongot vagy ,hogy hívják . az idom ha nem fér be ki kell bontani a kéményt popszegcseled és visszaemeled berakod a helyére alátámasztod visszafalazod ( kéményben a legkisebb téglaméret a féltégla ennél kisebb prokni nem építhető be és csak kötésben)
Előzmény: felsov (150)
cides Creative Commons License 2010.02.17 0 0 151
na megy a 8 kw-os kandallo popszegecseltem nem tömitettem bödületes meleget csinál 75 nm két szinten a kandallo sintjén 24 fok ehhez 5 db egyutas raklapot eszik meg egy nap
Előzmény: cides (148)
felsov Creative Commons License 2010.02.17 0 0 150
Leirásodból látom,hogy gyakorlott barkácsoló vagy,annak jó értelmével.
Pénz hiányában én is rákényszerülök erre,kisnyugdijasként nem tudok kifizetni százezreket a földszintes családi házam kéménybélelésére.
Elkapott a "F Ő K É T Ü S Z hajókötele és látatlanban az önkormányzathoz fordulva kijelenteték, hogy a kéményem É L E T VE S Z É L Y E S!!!!, köteleznek az átépitésére.Előre menekülök és mielött kijönnének magam meg akarom csinálni a bélelést 130-as alu csővel,ugy ahogy leirtad! Cserépkályhában H E R A égő üzemel kifogástalanul. A szobában 20 cm kéményszakasz a mennyezetig a becsatlakozástól. A kémény padlástéri része 2 méter, a tető fölött másfél méter. Mindez kifogástalan állapotban,termokoksz cserépkályhához készült nagy huzattal,teljesen egyenes belsővel.
Az aluminium csövet ledugnám /kb 5 méter/ a kéménytisztitó ajtó fenekéig és bejelölném szerinted a csatlakozó "stucni" térbeli félkörét. Visszahúzás,kivágás : K É R D É S??? Hogy lehet bent a kéményben csatlakozni és tömiteni és milyen elemekkel "GÁZTÖMÖREN???
Mindezek után mit fog mindehhez szólni,illetve irásban nyilatkozni a FŐKÉTÜSZ ???
Előre is köszönettel várom segitő tippjeidet .
FELSOV
Előzmény: Törölt nick (149)
cides Creative Commons License 2010.02.15 0 0 148
én is vettem egy kamino 8 KW-osat megvettem a rozsdamentes béléscsövet 8x1m-t összerakom magamnak 150-es saválló a bélés a kérdésem annyi lenne hogy miképp szokták illeszteni az 1 m-es darabokat ,szegecs az ok de raknak e a darabok közé tömitöanyagot és ha igen milyet
kardhal01 Creative Commons License 2010.01.24 0 0 147
Sziasztok!

A következő kérdésben szeretném segítségeteket kérni.
Egy 8 kw-os Kamino-val szeretnék fűteni. Adott egy 14x14-es kémény, a kályha csatlakozása 120 mm. A kémény állapota ramaty, átépítése szükséges, mivel előtte egy gázmelegítő volt benne béleletlenül.
Elképzelés szerint födémig visszabontanám és 130-as saválló acélcsővel béleltetném. A födém alatti részt nem akarom visszabontani.
Kérdések:
- az alsó rész elbontása nélkül be lehet-e helyezni a csövet és a füstcsőcsatlakozót?
- véséssel megoldható lenne biztosan,olvastam, hogy a kéményt nem lehet vésni. Vagy, ha bélelve van akkor lehet?
- a 130-as béléscső gondolom elegendő erre a kályhára, esetleg nagyobb teljesítményűre is?
- Tud valaki egy olyan linket, ahol részletesen le van írva ennek az utólagos bélelésnek a technológiája?

A kémény 6-7 méter magas. Maximális biztonságot és hosszú kéményélettartamot szeretnék, ezért gondoltam béleltetni, annak ellenére, hogy csak fával szándékozok fűteni.

Előre is köszönöm a segítségeket.
Dannythevito Creative Commons License 2010.01.18 0 0 146
Szia!
A ma hatályos szabványok alapján a nyílt égésterű készülékek friss-levegő utánpótlását összesen csak 2 típusú légbeeresztővel lehet megoldani.
Az egyik az Aereco típus (ennek van nyílászáróba és falba is építhető változata) a másik az Air-tronic. Ez fali, és általában elég belőle 1 db.
Zárt égésterű készülékek esetén nem kell telepíteni, (de dupla falú nyílászárók esetén hasznos, mert megszünteti a fal penészedését)
Ha kivitelezőt kerestek, akkor a Kamin-tech kft.-ajánlom.
kéménybélelés keresőszóra első a googleben, rengeteg referenciával.
www.kamin-tech.hu
Barbas Creative Commons License 2009.12.13 0 0 145
Köszi az infót, Társasházban lakom :(, ezért kellett bélelni.
A konkrét eset: lakótelepi fürdőszoba, gáz vízmelegítő, 3,5x2m alapterületű helység.
Ez az úgynevezett lélegeztető cső?
Előzmény: Törölt nick (144)
nagylúzervagyok Creative Commons License 2009.12.13 0 0 143

Van egy Junkers ZW24-2DHAE23 tipusú készülékünk, a bélelt kémény magassága 14 m. Az a probléma, hogy a fűtési szezon megkezdése után a kéménybevezető csővön levő kondenzvíz elvezető csonkról(?) - függetlenül attól, hogy bilinccsel is rögzítve van - a 22 átmérőjű műa. cső lecsúszik. Több helyen érdeklődtem, többféle választ kaptam: "A sima csonkra menetet kellene vágni, ez megakadályozza a lecsúszást. Ha nem csöpög a kondenzvíz, ne rakjam vissza a csővet. Dugaszoljam be egy dugóval. A jelenlegi csővet cseréljem hőállóra" A gázszerelő értetlenül áll a dolgo előtt, hogy ő ilyennel még nem találkozott.  Már arra is gondoltunk, hogy ehhez a kéménymagassághoz kevés ez a kazán.

Ha esetleg valakinek lenne valami javaslata, kihez forduljak valami megnyugtató válaszért, előre is köszönöm.

Barbas Creative Commons License 2009.12.11 0 0 142
Sziasztok, nálunk a héten volt kéménybélelés, a melósok azt mondták, hogy a műanyag ablakra kell tetetnem szellőzőt!!!
Ezt tudja valaki, milyen rendelet alapján kell csinálni? A vákumos ablakot fúrják szét???
powersoup Creative Commons License 2009.11.12 0 0 141
Oké, vajon szeretnék még 100-200e birodalmi tallért fizetni az eddig is 200e-be kerülő kéményemre? :) De köszönöm a tippet mindenesetre
Előzmény: Dannythevito (140)
Dannythevito Creative Commons License 2009.11.12 0 0 140
www.kamin-tech.hu
Előzmény: powersoup (139)
powersoup Creative Commons License 2009.11.12 0 0 139
2 kéményünk van:

1. Zárt kondenzációs kazán turbos kéménye, külön ügy (az se fogadták el, de az más tészta, arra kaptunk legalább indoklást, hiányzott egy tisztítónyílás, pótlás alatt, no para

2. Egy kandallónak szánt kémény, 180-as belméretű samott béléscsővel, ami kisméretű téglával van körbefalazva.

A 2. számú a kérdéses-problémás. Több "mondás" van rá.
- Gyártó képviselő szerint lejárt a műszaki engedély
- Kéményseprő vállalat húszezeré' adott egy számomra semmitmondó szakvéleményt, hogy nem ÉMI szerint lett kivitelezve (ebbe azért sok minden belefér szerintem)
- Kőműves szerint ez így jó ahogy van, mindenhol engedélyezik, nem érti mi a gond (én elhiszem neki, nem az a taknyolós lúzer fajta)

Kérdés az, hogy valakivel privátban tudok-e beszélni aki baromira ért hozzá, és ismeri kéményengedélyezési eljárások labirintusát alfától omegáig :)
Előzmény: cszoli (137)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!