Sziasztok!! De rég jártam erre :) Ha bort főztök le, tisztázáskor arról is elveszitek az EP-t? Elég megosztóak a vélemények,kiváncsi vagyok a tietekére is.
Nálam a kész kihígítatlan KP 65% körül szokott lenni.
A finomítást kis 17 literes főzővel csinálom, tehát nem ipari mennyiségben gondolkozom és veletek ellentétben nem vagyok profi. Az első főzéshez használok egy némileg nagyobb, 50 literes főzőt.
Figyelem az alkohol %-ot. 50-55%-ig nem szokott gond lenni, még sima KP. Ilyenkor elkezdem külön tenni 3-4 dl-ként a párlatot. Ezt szoktam szagolgatni, ízlelni. Amíg jó, addig megy a többihez. Van olyan cefre, aminél egészen 40 %-ig is jó. Az első "gyanús" már UP tartalmú adagot is hozzáöntöm a KP-hez, mert még nem ront annyit, mint amennyit javít aromákkal.
Nem teljesen a képletre hagyatkozok,persze megy az illatolés és a szaglás is.Hát az biztos,hogy sokkal nehezebb egy 100 literes üstben tisztázni ilyen kis mennyiségű alszeszt mint egy 25-30 literesben.
Ha a "képletnek" hiszel és nem a tapasztalatnak, ízlelésnek, így jársz.
Kevés mennyiségnél ha jelentős erősítést (pisztoriusz) alkalmazol, egy pillanatra sem lehet félre nézni.
Ilyen -viszonylag- kis mennyiségnél, fokozottan kell figyelni... mondom ezt úgy, hogy -kényszerűségből- tisztáztam már 15l-t DES100-ban ... először és utoljára. :-)
Azóta vannak 30l-es tisztázó rendszereim a kis mennyiségeknek.
Igen nincs.Amikor kb. 1,3-1,4 liternél jártam,elmentem ki wécére és sajna amikor visszajöttem már megjelent az up.
Na de nembaj,most már tudom,hogy hol hibázok állandoan.A képlet szerint már 170 előtt ott kell lennem és izlelnem a dolgokat.Mert mindig az volt bennem,hogy nem létezik,hogy ennyi meg ennyi sok alszesz nem adhat kis adagokat.
Miért vagyok abban a hitemben,hogy minnél több az alszesz annál több kp.nak kell lennie,vagy már hülyeséget irok mert megzavarodtam :D.
Üdv. Mindenkinek! Most először tökéletesen megoldottam a szilva aprítását. Egy használaton kívüli húsdarálón ledaráltam mind a 130kg-ot. A rozsdamente üst felső 10 cm - én ahól nem fedi a cefre illetve a fedél belselyén vékony viaszréteg rakódik fel a főzés során. Olyan sárga mint a méhviasz. Ezt amikor csak elnagyoltan aprítottam fel nem tapasztaltam. Találkoztatok már ezzel a jelenséggel és főleg nem árt a pálinkának? Szép napot!
Ugy,hogy az alszeszt mindig pisz.tányér nélkül főzőm és leengedem mindig olyan 5-6 százalékig.Aztán tisztázásnál felteszem a pisz.tányért felöntöm vizzel és ugy tisztázok.Igy már amikor a páracsőben a hőmérő kb.22 fokot mutat már kezd csepegni ez ep.
Hello.Lenne egy kérdésem.Miért van az,hogy adott 15 liter szilva alszesz és amikor elkezdem tisztázni,az előpárlat szépen,lassan csepegtetve el tudom kapni,van egy pár deci.Utána érzem,hogy jön a középpárlat,szép,tiszta,illatos szilva illat. De ez csak kb.1 liter.Utána már érzem,hogy jön az up.Most az van bennem,hogy 15 liter alszeszből csak 1 liter középpátlat lenne?Mi adja meg,hogy mennyi lesz kb. a kp?
Igaz én nem vagyok szakértő, de a számunkra is gyanús értéket 2 refraktometerrel is megnéztük, majd a dűlőszomszédom elvitt egy flakon mintát hogy otthon megfokolja normális fokolóval.
IsKol szőlője is tényleg olyan fokos volt.
(Még van pár fürt belőle a hűtőben. Uzsonnáztam belole a délután.)