Keresés

Részletes keresés

joker01 Creative Commons License 2023.09.11 0 0 185080

Sziasztok!! De rég jártam erre :) Ha bort főztök le, tisztázáskor arról is elveszitek az EP-t? Elég megosztóak a vélemények,kiváncsi vagyok a tietekére is.

naivkezdo Creative Commons License 2023.09.11 0 1 185079

Más stílus, klasszikus kisüsti a 65-70%-os középpárlat. 

Előzmény: The Dark Side of the Moon (185078)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2023.09.11 0 0 185078

Nálam a kész kihígítatlan KP 65% körül szokott lenni.

 

A finomítást kis 17 literes főzővel csinálom, tehát nem ipari mennyiségben gondolkozom és veletek ellentétben nem vagyok profi. Az első főzéshez használok egy némileg nagyobb, 50 literes főzőt.

Figyelem az alkohol %-ot. 50-55%-ig nem szokott gond lenni, még sima KP. Ilyenkor elkezdem külön tenni 3-4 dl-ként a párlatot. Ezt szoktam szagolgatni, ízlelni. Amíg jó, addig megy a többihez. Van olyan cefre, aminél egészen 40 %-ig is jó. Az első "gyanús" már UP tartalmú adagot is hozzáöntöm a KP-hez, mert még nem ront annyit, mint amennyit javít aromákkal.

Előzmény: 1zsakkrumpli (185067)
endrepp Creative Commons License 2023.09.10 0 0 185077

Ha jó volt a cefréd, akkor a berendezésed, az ízlésed és a hozzáértésed, ami leginkább meghatározza.

Előzmény: imre2018 (185074)
naivkezdo Creative Commons License 2023.09.10 0 0 185076

Hogyan, mennyi ideig erjedt, leginkább ez.

Up határán meg az erősítés segít, illetve ha eleve erősebb alszest finomítasz, könnyebb az up elválasztás. 

Régen én a gyenge alszesz finomításnak voltam híve, de be kellett látnom, hogy hiába könnyebb úgy ep-t elválasztani, up-t nehezebb.

Előzmény: imre2018 (185074)
mzoli02 Creative Commons License 2023.09.10 0 0 185075

Köszönöm a választ!

Előzmény: Jolida (185072)
imre2018 Creative Commons License 2023.09.10 0 0 185074

Mi határozza meg azt,hogy az alszeszből mennyi szeszt tudok átmenteni a kpba?

imre2018 Creative Commons License 2023.09.10 0 0 185073

Nem teljesen a képletre hagyatkozok,persze megy az illatolés és a szaglás is.Hát az biztos,hogy sokkal nehezebb egy 100 literes üstben tisztázni ilyen kis mennyiségű alszeszt mint egy 25-30 literesben.

Előzmény: Jolida (185071)
Jolida Creative Commons License 2023.09.10 0 0 185072

"Egy használaton kívüli húsdarálón ledaráltam mind a 130kg-ot."

Jééézus. :-)

Kimaxoltad a mazochizmust. :-ppp

 

60l-es hordó, 1-2kW-os festékkeverő, élezett, esetleg speciálisan darálásra tervezett keverőszár.

Berakod a szilvát egyben, két-harmadig, dolgozol rajta 10-15 percet, kiöntöd a pépet.

Maggal együtt erjeszted, főzés előtt átszűröd M15-ös ládán, hogy a mag ne kerüljön a főzőbe.

 

Az ezüstös réteg a szilva héjában levő viasz. Főzés után le kell sikálni.

Előzmény: mzoli02 (185068)
Jolida Creative Commons License 2023.09.10 0 0 185071

"A képlet szerint már 170 előtt ott kell lennem"

Ha a "képletnek" hiszel és nem a tapasztalatnak, ízlelésnek, így jársz.

 

Kevés mennyiségnél ha jelentős erősítést (pisztoriusz) alkalmazol, egy pillanatra sem lehet félre nézni.

Ilyen -viszonylag- kis mennyiségnél, fokozottan kell figyelni... mondom ezt úgy, hogy -kényszerűségből- tisztáztam már 15l-t DES100-ban ... először és utoljára. :-)

Azóta vannak 30l-es tisztázó rendszereim a kis mennyiségeknek.

Előzmény: imre2018 (185069)
naivkezdo Creative Commons License 2023.09.10 0 0 185070

Lehet a fele jön ki tutira és kétharmadnál már up, régen volt.

Előzmény: 1zsakkrumpli (185067)
imre2018 Creative Commons License 2023.09.10 0 0 185069

Igen nincs.Amikor kb. 1,3-1,4 liternél jártam,elmentem ki wécére és sajna amikor visszajöttem már megjelent az up.

Na de nembaj,most már tudom,hogy hol hibázok állandoan.A képlet szerint már 170 előtt ott kell lennem és izlelnem a dolgokat.Mert mindig az volt bennem,hogy nem létezik,hogy ennyi meg ennyi sok alszesz nem adhat kis adagokat.

Miért vagyok abban a hitemben,hogy minnél több az alszesz annál több kp.nak kell lennie,vagy már hülyeséget irok mert megzavarodtam :D.

Előzmény: 1zsakkrumpli (185065)
mzoli02 Creative Commons License 2023.09.09 0 0 185068

Üdv. Mindenkinek!     Most először tökéletesen megoldottam a szilva aprítását. Egy használaton kívüli húsdarálón ledaráltam mind a 130kg-ot. A rozsdamente üst felső 10 cm - én ahól nem fedi a cefre illetve a fedél belselyén vékony viaszréteg rakódik fel a főzés során. Olyan sárga mint a méhviasz. Ezt amikor csak elnagyoltan aprítottam fel nem tapasztaltam. Találkoztatok már ezzel a jelenséggel és főleg nem árt a pálinkának? Szép napot!

1zsakkrumpli Creative Commons License 2023.09.09 0 0 185067

Nálam max  55-60 %. Ízlések és...

Előzmény: naivkezdo (185066)
naivkezdo Creative Commons License 2023.09.09 0 1 185066

Azért a kétharmada simán kijön nálam. 

Előzmény: 1zsakkrumpli (185065)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2023.09.09 0 0 185065

Alszesz:

15x23=345

KP:

2*88=176

 

Alkohol tartalomnak a 51 %-a KP-ban van. 

Simán lehetséges, nincs ezzel semmi gond.

 

 

Előzmény: imre2018 (185062)
imre2018 Creative Commons License 2023.09.09 0 0 185064

Ugy,hogy az alszeszt mindig pisz.tányér nélkül főzőm és leengedem mindig olyan 5-6 százalékig.Aztán tisztázásnál felteszem a pisz.tányért felöntöm vizzel és ugy tisztázok.Igy már amikor a páracsőben a hőmérő kb.22 fokot mutat már kezd csepegni ez ep.

Előzmény: naivkezdo (185063)
naivkezdo Creative Commons License 2023.09.09 0 0 185063

Hogy lett ilyen gyenge az alszesz ha kp-t ilyen erősre tudsz főzni?

Előzmény: imre2018 (185062)
imre2018 Creative Commons License 2023.09.08 0 0 185062

23 fokos volt az alszesz de 2 litert engedtem le,ami 88 százalékos lett.

De valami izt érzek ami nem oda való.Na kihigitok egy kicsit,aztán várok,hogy milyen lesz.

Előzmény: öreg_néne_b (185061)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.09.08 0 0 185061

Hány fokos az alszesz? És a középpárlat?

Előzmény: imre2018 (185060)
imre2018 Creative Commons License 2023.09.08 0 0 185060

Hello.Lenne egy kérdésem.Miért van az,hogy adott 15 liter szilva alszesz és amikor elkezdem tisztázni,az előpárlat szépen,lassan csepegtetve el tudom kapni,van egy pár deci.Utána érzem,hogy jön a középpárlat,szép,tiszta,illatos szilva illat. De ez csak kb.1 liter.Utána már érzem,hogy jön az up.Most az van bennem,hogy 15 liter alszeszből csak 1 liter középpátlat lenne?Mi adja meg,hogy mennyi lesz kb. a kp?

vizus Creative Commons License 2023.09.07 0 0 185059

Köszi!

Előzmény: öreg_néne_b (185054)
vizus Creative Commons License 2023.09.07 0 0 185058

Úgy szoktam, de most nagyobb mennyiséget kell főzni.

Előzmény: The Dark Side of the Moon (185053)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2023.09.07 0 0 185057

Azt a drága gyümölcsöt lekvárra pazarolja? <8-O

Előzmény: öreg_néne_b (185055)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.09.07 0 0 185056

Igen.

Előzmény: vizus (185052)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.09.07 0 0 185055

Lehet, nem két kilóból szeretne...

Előzmény: The Dark Side of the Moon (185053)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.09.07 0 0 185054

Igen, többen is. Működik.

Előzmény: vizus (185052)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2023.09.07 0 0 185053

Minek koszolnad vele? Csinald meg a tuzhely villanysutojeben! Gyorsabb, tisztabb, nem kell kevergetni, nem eg oda.

Előzmény: vizus (185052)
vizus Creative Commons License 2023.09.07 0 0 185052

Egy szentségtörő kérdés. Főzött már valaki lekvárt keverővel ellátott pálinkafőző üstjében?

szervezkedő Creative Commons License 2023.09.06 0 0 185051

Igaz én nem vagyok szakértő, de a számunkra is gyanús értéket 2 refraktometerrel is megnéztük, majd a dűlőszomszédom elvitt egy flakon mintát hogy otthon megfokolja normális fokolóval.

IsKol szőlője is tényleg olyan fokos volt.

(Még van pár fürt belőle a hűtőben. Uzsonnáztam belole a délután.)

:-)))

Előzmény: The Dark Side of the Moon (185047)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!