Keresés

Részletes keresés

Luca_41 Creative Commons License 2013.11.09 0 0 91168

Köszi, ki fogom próbálni.

 

Előzmény: Bubo.Bubo. (91160)
ZsuR Creative Commons License 2013.11.07 0 0 91167

Koszonom!  Nagyon jo otlet...

Előzmény: Luca_41 (91165)
Luca_41 Creative Commons License 2013.11.07 0 0 91166

Ami előtt megszórtam kókuszreszelékkel a tetejáre félbevágott meggyet tettem sorba. Mintha kúpcserepek lennének.  Én meggybefőttből csináltam.

Előzmény: Luca_41 (91165)
Luca_41 Creative Commons License 2013.11.07 0 0 91165
Előzmény: ZsuR (91164)
ZsuR Creative Commons License 2013.11.07 0 0 91164

Ez nagyon kedves!!  Van leiras is melle?

Előzmény: Luca_41 (91163)
Luca_41 Creative Commons License 2013.11.07 0 0 91163

Egyik évben csináltam házikót. Ami képet beteszek, auz a netről másoltam. Ilyen volt egy szelet, a nagy tepsi hosszú volt a ház.

 

 

Előzmény: ZsuR (91162)
ZsuR Creative Commons License 2013.11.07 0 0 91162

En is csinaltam tavaly hazikot - de nem sajat sutesbol.  Kekszet vettem - es azt hasznaltam, a kremmel ragasztottam fel kartonbol keszult hazra.

 

 

Igy nez ki a keksz - es szepen ehet szabni fureszes kessel.

Előzmény: Bubo.Bubo. (91161)
Bubo.Bubo. Creative Commons License 2013.11.07 0 0 91161

keményen=megszáradva, egyszer megettük a kéthetes mézeskalácsokat a fáról, szárazon, finom volt

 

 

egyszer kipróbáltam, de ezzel az előbb belinkelt ikeás ötlettel (hogy nem kell ragasztgatni, ahanem megáll magában - újra ki fogom próbálni)

 

 

 

Előzmény: Bubo.Bubo. (91160)
Bubo.Bubo. Creative Commons License 2013.11.07 0 0 91160

van tuti finom, rögtön puha, de keményen is jó mézeskalács receptem, munkatársnőtől kaptam (azért is jó, mert eláll a hűtőben, elő-elő lehet venni egy adagot szórakozni)

 

Mézeskalács

 

76 dkg liszt

34 dkg porcukor

2 teáskanál szódabikarbóna

4 egész tojás

5 dkg olvasztott vaj / margarin

5 evőkanál méz

 

fűszerek: fahéj, szegfűszeg, gyömbér, kurkuma, ánizs, vanília, gyömbér stb. vagy kész mézeskalács fűszer

 

szárazakat, nedveseket külön összekutyulni, aztán összegyúrni

a tészta a hűtőben, zacskóban egy hétig is eláll

 

vékonyra (3-5 mm) nyújtva szaggatni

tojássárgáját kevés tejjel elkeverni, ezzel kenni sütés előtt

sütés: 8-10 perc, 200º -on (megdagad, gyorsan készen van)

 

máz / díszítés

1-2-3 tojás fehérje kemény habbá

(2 púpozott evőkanál rizsliszt - nem feltétlenül kell bele)

5-10 dkg porcukor (amennyitől jó sűrű lesz)

Előzmény: Luca_41 (91159)
Luca_41 Creative Commons License 2013.11.07 0 0 91159

http://www.moksha.hu/design/karacsonyi-keszulodes-sutemenyre-fel/

Tudtok valami jó mézeskalács receptet, amit ha az ember megcsinál nem dobócsillag keménységű?

Törölt nick Creative Commons License 2013.10.28 0 0 91158

:)

Előzmény: Bubo.Bubo. (91157)
Bubo.Bubo. Creative Commons License 2013.10.28 0 0 91157
Előzmény: Törölt nick (91156)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.28 0 0 91156

pedig szép. És finom is.

Előzmény: Bubo.Bubo. (91150)
ke_fe Creative Commons License 2013.10.28 0 0 91155

A birset legegyszerűbb befőttnek (kompótnak) feldolgozni.

Cukorszirupot kell főzni, én 1 liter vízhez 60 deka cukrot teszek.  (Ez megy minden savanyú gyümölcshöz. Pl. meggy, kajszi, málna, stb.)

A birsek alapos mosás után kerülnek szeletelésra.  Hámozni nem kell, de a ragyás részeket ki kell vágni, mert azok kemények maradnak. Legegyszerűbben egy kevésbé hosszú pengéjű, de erős késsel lehet felvágni.  Belevágsz a birsbe a hossztengelyével párhuzamosan, mintha ketté akarnád vágni. Ameddig engedi a magház, olyan mélyre vágd be. A következő vágást 1-1,5 ujjnyival odébb ejtsd meg, úgy, hogy hold alakú cikket kapjál. Ha túl vastagot vágsz, nem tudod a cikket kitörni.

 

Ezután a a cikkeket az üvegben felöntöd sziruppal. Lezárod, kidunsztolod  és meleg ágyikóban párnák közt tartod amíg kihül. Neked nem fontos melléjük feküdni.

Előzmény: Bubo.Bubo. (91150)
H_G Creative Commons License 2013.10.28 0 0 91154

Braun nagyon jó.

 

Előzmény: magoston2 (91153)
magoston2 Creative Commons License 2013.10.28 0 0 91153

Szaisztok !

 

Nem tudom jó helyen járok-e, de nem találtam olyan topikot ami közelebb lenne a kérdésemhez.

Szeretnék egy akkumulátoros botmixert vásárolni, de ismerettségi körben nincsen senkinek,

így semmiféle tapasztalatom nincs a különböző márkák termékeiről.

Az árukereső.hu-n találtam párat, de ott műszaki információk, felhaszanálási tapasztalatok nincsenek.

Nézegettem a gyártói honlapokat, de ott sincs túl sok info.

A Bosch honlapján pl. nem is létezik nekik vezeték nélküli, pedig én tudom, hogy gyártanak :)

Aztán a Moulinex-nél ott van az adott típus (Moulinex Turbomix) amit az árukeresőről kinéztem,

de a honlapon még az sincs feltüntetve, hogy az drótmentes gép....

 

Van itt közöttetek olyan, akinek van tapasztalata valamilyen vezeték nélküli botmixerrel ?

Szívesen venném ha megosztaná velem ! Mit érdemes, mit nem ?

Alapvetően csak gyümölcsturmixox készítésére szeretném használni,

esetleg a habverés jöhetne még szóba, egyéb igény nincs a géppel kapcsolatban.

Komolyabb feladatokra mindenképpen a vezetékes gépet használnánk a jövőben is.

 

Előre is köszönöm:

Ágoston

homerx Creative Commons License 2013.10.22 0 0 91152
persze, ez tiszta sor, hetente tobbszor jarok piacra :) azert orulok, h egyre gondolunk ugy alapbol. :)
Előzmény: Bubo.Bubo. (91151)
Bubo.Bubo. Creative Commons License 2013.10.22 0 0 91151

(ja, a birsalma maga 400 ft/kg, nem a birsalmasajt)

Előzmény: homerx (91149)
Bubo.Bubo. Creative Commons License 2013.10.22 0 0 91150

nehéz ügy ez, mert tényleg kilószámra tudnánk termelni (idén kb. 25 kiló gyümölcs termett), piacon hírek szerint 400 ft/kg áron lehetne beszerezni, de pl. munkatársnő kapott valahonnan pár kilónyit, és mikor kérdeztem, tőlem kér-e még, azt mondta, hogy neki elég volt annyi próbálkozás, nem akar több birsalmasajtot látni...

 

viszont az a fránya gyümölcs hamar romlik (pedig idén még permeteztük is időben), és nem lehet vele várni, néhány nap alatt el kell tenni láb alól, bele kell férnie az időbe... 

Előzmény: homerx (91149)
homerx Creative Commons License 2013.10.22 0 0 91149
azert ez kulonbseg. neked van x birsalmafad, ahonnan akar kiloszamra tudnad a sajtot betermelni. addig itt a tobbiek nehany kilobol szeretnenek egy keveske sajtot. remelem, jol latom. persze, ez nem baj. meg foleg ez az eldugom karacsonyig, ez azert nem veendo komolyan. :)
Előzmény: Bubo.Bubo. (91148)
Bubo.Bubo. Creative Commons License 2013.10.22 0 0 91148

nekem nincsen szívem eldugni a többiek elől, én magam is meg-megkóstolok egy kis szeletet, ha van - viszont senki nem akkora birssajt-fan, hogy direkt ezért csináljak - azért csinálom, mert terem a birsalmafa, és valamit kezdeni kell a terméssel

 

Előzmény: joy (91147)
joy Creative Commons License 2013.10.22 0 0 91147

Sajna pár éve +nyekkent a mikrónk, és úgy döntött a buxám, nincs rávalója.

Végül is, van élet mikro nélkül is.

 

Valóban macerás a jó birssajt készítése, de amikor 1* összejön, rögvest le kell írni a módját.

Anyókámnak sikerült, és pörkölt dióval turbózva most is szikkad pár tenyérnyi ufo. :o)))

Csak tudnám, hová tette a tavajiból maradtakat.

Gyanítom, ötyéjére dugta el előlem.

:o<

Előzmény: Bubo.Bubo. (91145)
Csimpolya Creative Commons License 2013.10.22 0 0 91146

Akkor megígérem, nem foglak megkínálni vele. Annyi minden lekvár, befőtt. miegyéb van, hogy igazán mást is lehet választani. Rég nem ettem, és most ízlik. Vagy csinálok még egy adagot, vagy jól eldugom karácsonyig. Még nem döntöttem, melyik is legyen.

Előzmény: Caipi (91139)
Bubo.Bubo. Creative Commons License 2013.10.22 0 0 91145

no én a pöfögés, fröcsögés, leégés miatt az elmúlt években inkább mikróban illetve sütőben csináltam, nem vagyok hajlandó más élvezete miatt ott állni mellette (én magam nem szeretem, illetve nem ehetem...)

 

utolsó nagyobb mennyiséget tavasszal 3 kg masszából, 1 kg xylittel, sütőben készítettem, 130-150 fokon "sült" több napon keresztül (mindennap pár órára rákapcsoltam a sütőt, amíg készen nem lett - ajándékba csináltam, finom lett)

Előzmény: joy (91144)
joy Creative Commons License 2013.10.22 0 0 91144

Ha csak pöfögne -mint én szoktam, de fröcsög is -én azt nem, ezért teszünk rá féloldalasan födőt.

:o)

Előzmény: dulci (91142)
dulci Creative Commons License 2013.10.21 0 0 91143

Hát ez az! Igaz, hogy rövid lével főztem, de azt beleturmixoltam. Teszek talán még1 próbát, ha ez ilyen hamar fogy kiskanállal is. Azt majd el is dugom talán karácsonyig, ha szépen sikerül. Aztán amnéziába esek, hogy én se tudjam.

 

Férjjel egyetértek. :)

Előzmény: Bubo.Bubo. (91141)
dulci Creative Commons License 2013.10.21 0 0 91142

Jó az időmérés. :)

Nálam úgy pöfög, hogy magától kiugrik a kistányérra.

Előzmény: joy (91140)
Bubo.Bubo. Creative Commons License 2013.10.21 0 0 91141

mikor sok éve először próbáltam birsalmasajtot csinálni, jól feltettem a hámozott birsalmát vízben főni, aztán vízzel együtt turmixoltam, utána pedig megpróbáltam főzni - hát, jó sokáig kellett, hogy a főzővíz is elfőjön...

 

(ma már egészben főzöm a birsalmát - csak a rossz részt vágom ki - és a megfőtt húsát a héjával együtt viszem tovább - 1 kilóhoz max 20 dkg gyümölcscukrot teszek, és mikrózom, férj szerint nem érdemes megvárni, hogy sajt legyen belőle, megeszi lekvár állagúan)

Előzmény: dulci (91138)
joy Creative Commons License 2013.10.21 0 0 91140

Pedig épp a főzés a lényege.

Nejem legalább 2 napig vacakol vele. Első nap szétfőzi, másnapig pihenteti, és akkor főzi készre, ami úgy mutatkozik meg, hogy kistányérra cseppent egy parányit kanállal, és ha az megmarad -pillanatok alatt kihül- félgombóckának, kész a birssajt.

Nála az össz főzési idő= 1 nagymosás (1/1,5 óra kézi lögybörészés), másnap a Nőklapja kiolvasása.

:o)

Előzmény: dulci (91138)
Caipi Creative Commons License 2013.10.21 0 0 91139

:D

Én részemről az ízét nem állhatom, bár igaz, az állagát sem. 

Előzmény: Csimpolya (91137)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!