van tuti finom, rögtön puha, de keményen is jó mézeskalács receptem, munkatársnőtől kaptam (azért is jó, mert eláll a hűtőben, elő-elő lehet venni egy adagot szórakozni)
Mézeskalács
76 dkg liszt
34 dkg porcukor
2 teáskanál szódabikarbóna
4 egész tojás
5 dkg olvasztott vaj / margarin
5 evőkanál méz
fűszerek: fahéj, szegfűszeg, gyömbér, kurkuma, ánizs, vanília, gyömbér stb. vagy kész mézeskalács fűszer
szárazakat, nedveseket külön összekutyulni, aztán összegyúrni
a tészta a hűtőben, zacskóban egy hétig is eláll
vékonyra (3-5 mm) nyújtva szaggatni
tojássárgáját kevés tejjel elkeverni, ezzel kenni sütés előtt
sütés: 8-10 perc, 200º -on (megdagad, gyorsan készen van)
máz / díszítés
1-2-3 tojás fehérje kemény habbá
(2 púpozott evőkanál rizsliszt - nem feltétlenül kell bele)
A birset legegyszerűbb befőttnek (kompótnak) feldolgozni.
Cukorszirupot kell főzni, én 1 liter vízhez 60 deka cukrot teszek. (Ez megy minden savanyú gyümölcshöz. Pl. meggy, kajszi, málna, stb.)
A birsek alapos mosás után kerülnek szeletelésra. Hámozni nem kell, de a ragyás részeket ki kell vágni, mert azok kemények maradnak. Legegyszerűbben egy kevésbé hosszú pengéjű, de erős késsel lehet felvágni. Belevágsz a birsbe a hossztengelyével párhuzamosan, mintha ketté akarnád vágni. Ameddig engedi a magház, olyan mélyre vágd be. A következő vágást 1-1,5 ujjnyival odébb ejtsd meg, úgy, hogy hold alakú cikket kapjál. Ha túl vastagot vágsz, nem tudod a cikket kitörni.
Ezután a a cikkeket az üvegben felöntöd sziruppal. Lezárod, kidunsztolod és meleg ágyikóban párnák közt tartod amíg kihül. Neked nem fontos melléjük feküdni.
nehéz ügy ez, mert tényleg kilószámra tudnánk termelni (idén kb. 25 kiló gyümölcs termett), piacon hírek szerint 400 ft/kg áron lehetne beszerezni, de pl. munkatársnő kapott valahonnan pár kilónyit, és mikor kérdeztem, tőlem kér-e még, azt mondta, hogy neki elég volt annyi próbálkozás, nem akar több birsalmasajtot látni...
viszont az a fránya gyümölcs hamar romlik (pedig idén még permeteztük is időben), és nem lehet vele várni, néhány nap alatt el kell tenni láb alól, bele kell férnie az időbe...
azert ez kulonbseg. neked van x birsalmafad, ahonnan akar kiloszamra tudnad a sajtot betermelni. addig itt a tobbiek nehany kilobol szeretnenek egy keveske sajtot. remelem, jol latom. persze, ez nem baj. meg foleg ez az eldugom karacsonyig, ez azert nem veendo komolyan. :)
nekem nincsen szívem eldugni a többiek elől, én magam is meg-megkóstolok egy kis szeletet, ha van - viszont senki nem akkora birssajt-fan, hogy direkt ezért csináljak - azért csinálom, mert terem a birsalmafa, és valamit kezdeni kell a terméssel
Akkor megígérem, nem foglak megkínálni vele. Annyi minden lekvár, befőtt. miegyéb van, hogy igazán mást is lehet választani. Rég nem ettem, és most ízlik. Vagy csinálok még egy adagot, vagy jól eldugom karácsonyig. Még nem döntöttem, melyik is legyen.
no én a pöfögés, fröcsögés, leégés miatt az elmúlt években inkább mikróban illetve sütőben csináltam, nem vagyok hajlandó más élvezete miatt ott állni mellette (én magam nem szeretem, illetve nem ehetem...)
utolsó nagyobb mennyiséget tavasszal 3 kg masszából, 1 kg xylittel, sütőben készítettem, 130-150 fokon "sült" több napon keresztül (mindennap pár órára rákapcsoltam a sütőt, amíg készen nem lett - ajándékba csináltam, finom lett)
Hát ez az! Igaz, hogy rövid lével főztem, de azt beleturmixoltam. Teszek talán még1 próbát, ha ez ilyen hamar fogy kiskanállal is. Azt majd el is dugom talán karácsonyig, ha szépen sikerül. Aztán amnéziába esek, hogy én se tudjam.
mikor sok éve először próbáltam birsalmasajtot csinálni, jól feltettem a hámozott birsalmát vízben főni, aztán vízzel együtt turmixoltam, utána pedig megpróbáltam főzni - hát, jó sokáig kellett, hogy a főzővíz is elfőjön...
(ma már egészben főzöm a birsalmát - csak a rossz részt vágom ki - és a megfőtt húsát a héjával együtt viszem tovább - 1 kilóhoz max 20 dkg gyümölcscukrot teszek, és mikrózom, férj szerint nem érdemes megvárni, hogy sajt legyen belőle, megeszi lekvár állagúan)
Nejem legalább 2 napig vacakol vele. Első nap szétfőzi, másnapig pihenteti, és akkor főzi készre, ami úgy mutatkozik meg, hogy kistányérra cseppent egy parányit kanállal, és ha az megmarad -pillanatok alatt kihül- félgombóckának, kész a birssajt.
Nála az össz főzési idő= 1 nagymosás (1/1,5 óra kézi lögybörészés), másnap a Nőklapja kiolvasása.