Keresés

Részletes keresés

meteo93 Creative Commons License 2010.11.29 0 0 8854

Üdvözletem!

Eddig csak nagy élménnyel olvasgattam a topicot csemegéztem a meto-os képek írások között szívesen venném, ha többet olvashatnánk a meteosokról.Mint a nick nevemből kiderül én is "időjós" voltam igaz az én időmben már csak 2 szakasz volt időjárásjelentő a felderítő ae. alatt.Szakaszparancsnok,rajpk.rádiószondás kidolgozó,telefonos kidolgozó,kidolgozók a gázfejlesztőnél,pszihométer, szélmérő, barométer leolvasáshoz,sátorállításhoz, ballonok feltöltése,lokátor parancsnok, lokátorosok.Sajnos már kezdenek megfakulni az ismereteim, de a mai napig szívesen emlékezem az eltöltött időre.Amikor nem tanultunk gyakoroltunk akkor szolgálat szolgálat jött.Legtöbbet őrszolgálat, telephely,kapu,konyha,de azért jutott tűzraj. ügyal.néha katonairendész,konyha. szinte mindenhol voltunk szolgálatban.Sajnos mi már nem használtunk gázfejlesztőt ,hanem hidrogén palackból töktöttük a ballont, ha valki írna a gázfejlesztőkről nagyon megköszönném.

Előzmény: Figaro-no1 (8851)
Ricky Hawk Creative Commons License 2010.11.29 0 0 8853

Mi, a műhely sorkatonái is 32-en voltunk. Az első 16 hónapban mi sem adtunk őrséget, de még hadtápot sem, hiszen akkor a műhelyben folyó munkák ennek kárát látták volna.

Aztán valaki kiötölte, hogy szombat délután vasárnap délutánig el tudunk mi menni őrt állni... Még szerencse, hogy az utolsó nyolc hónapunkban mindössze hároszor került erre sor.

Munkára vezényelt alegységet ugyanúgy adtunk, mint bármely más század. Minket is ébresztett az ügyeletes az éjszka kellős közepén a rossz hírrel, hogy  szenet kell kiraknunk. Egyúttal, hogy ellensúlyozza, mindjárt közölte a jó hírt is, miszerint lapát az van bőven..

Élelmiszert is pakoltunk ki, csak itt a raktárostól kaptunk üdítőt, nápolyit meg ilyesmiket.

Két dolgot nem értettem:

1. Miért mindig éjszaka, max. hajnalban tolta be a MÁV a szerelvényeit, legyen akár vasárnap, a katona egyetlen pihenőnapja?

2. Miért kellett azonnal kirakodni mindent, a MÁV-nál a legtöbb vasúti kocsiról azt sem tudták, épp merre jár a világban, így aztán, ha nem éjszaka, hanem reggel rakodunk ki, fel sem tűnt volna.

Persze azt már nem tudtuk követni, mikor vitte el a vasút a kiürített kocsikat, csak feltételezem, hogy nem azonnal. No de ahogy katonáéknál illik, a kipakolás riadószerűen végre lett hajtva.

Előzmény: Figaro-no1 (8851)
Ricky Hawk Creative Commons License 2010.11.29 0 0 8852

Hogy a szolgálatoknak éberen kellett ellátniuk a feladataikat, s azt ellenőrizték, érthető és logikus.

Még az is, hogy időnként nem szokványos módon történt az ellenőrzés, hiszen az őrt sem mindig a felvonulási úton támadhatják meg, s az egyéb szolgálatokhoz sem feltétlenül az ajtón mennek be rossz szándékkal.

Ellenben az, hogy a cél gyakran nem a szolgálat éberségének az ellenőrzése volt, hanem az említett "lebuktatásoké", az bizony nem volt egy tisztességes eljárás.

Nem értem, V. parancsnok miért tartotta magát törvény - azaz szolgálati szabályzat felett állónak, mikor az világosan megszabja az őr feladatait, valamint azt is, ki közelítheti meg a felállított őrt. Emlékezetem szerint még az Egységügyeletes (röviden ÜTI) is csak az őr felvezetőjével vagy az őrparancsnokkal, jól látható módon, és csak a felvezetési útvonalon.

Egy ilyen haditechnikai eszközökkel ellátott laktanyában (de más laktanyák esetében is hasonlóképp) felelőtlenség elvárni a kapuk szélere tárását, pusztán mert a parancsnoki autó jön.

S ha menetközben megtámadták az autót, elfoglalták és egy fegyveres csoport, esetleg még robbanószerekkel is ellátva gördülne be akadálytalanul a kapun?

Figaro-no1 Creative Commons License 2010.11.29 0 0 8851

A meteo század kis létszáma 32 fő miatt őrséget nem ,de annál több hadtáp és telephely szolgálatot adott. Talán három alkalommal mint munkára vezényelt alegység vasúti vagon  kirakodásában vettem részt. Akkor láttam előszőr, hogy mekkora is egy vagon belülről, ráadásul tele szénnel , többet álmomban se jöjjön elő!

Leszerelés előtt hónapokig azzal riogattak bennünket , hogy éles kézigránát gyakorláson kell részt vennünk , valamint egy alkalommal őrséget fogunk adni. Az éles  kézigránát gyakorlat megvolt , az őrséget megúsztuk!

A század épülete mellett volt a fogda és az őrség ,idönként kellő tisztelettel figyeltük felelősségteljes ténykedésüket.

Svejk52 Creative Commons License 2010.11.29 0 0 8850

Árpapapa!

 

Az hagyján,hog Ő milyen képet vágott volna a lövéshez, de én milyen sz...ul éreztem volna magam, ha arra sor került volna?

Egyébként biztos vagyok benne, hogy a Cár ezt nem szándékosan csinálta. Szerintem Ő csak büszkén mutogatta a birodalmát és eszébe sem jutott, hogy vannak a laktanyának olyan részei ahová még Ő sem sétálhat be csak úgy. Ha eszébe jutott volna akkor nyilván szól az ÜTI-nek, hogy kisérje el Őket. Civil országgyűlési képviselőket miért tett volna ki ilyen veszélynek?

Továbbá, amikor az ÜTI megjegyezte, hogy Én csak azt tettem, amit tennem kellett, akkor Ő azt válaszolta, hogy ez Olyan mintha a saját lánya szobájából kizárnák. Erre mondta a Kása Balázs, hogy még az is megtörténhet. Meg az is azt erősíti, hogy nem szándékos volt részéről ez az eset, másanap reggel nem volt ezredsorakozó, ami minden hasonló esemény után megrörtént.

Azért voltak az ezrednél olyan tisztek is, akik viszont előszeretettel tesztelték így a szolgálatokat. Ebben nagy mester volt a Kobra. Hogy csinálta, azt még ma sem tudom elképzelni. Képes volt a támlás háta mögött besurranni az őrszobára, és megbuktatta a szundikáló készültséget. Más alkalommal meg századnapos voltam, és a híradók voltunk az épület fölszintjén. Éjjel üldögéltem a napos asztal mellett, amikor meghallottam, hogy nyílik a WC ajtaja és kilép a folyosóra a Kobra. Egyik kezével jelezte, psszt. Amásikkal intett, hogy nem kell jelentkeznem. Én meg ahogy felugrottam a székről az felborult, és a jelzés ellenére sikerült egyszer a mozaikhoz csapnom as urranó talpát. Az emeleteken vettk az adást, és senki sem bukott meg azon az éjjelen. Ettől kezdve a WC ablakát minden éjjel becsuktuk.

 

Marc-i-pan!

 

Egyszer voltam csak kapu ügyeleteshelyettes. Az volt a rend, hogy amikor a volga letért a laktanya felé a bekötőútra a kaput nyitni kellett, hogy lasítás nélkül be tudjon hajtani a kocsi. Mi hárman helyettesek megbeszéltük, hogy reggel elfelejtjük kinyitni a kaput. Az egész arra ment ki, hogy H főtörzset megbosszuljuk, mert Ő különösen sokat kötekedett a kimaradásra menő sorállománnyal. Volt olyan, hogy kétszer-háromszor is visszaküldte a kimaradásra menőket mindenféle mondvacsinált ürüggyel. Jócskán megrövidítette a kimaradás idejét ezzel. Egyszer a Csoma és Somogyi őrvezetőkkel együtt úgy kerültünk a kapuhoz, hogy pont H. főtörzs volt a kapuügyeletes. Mi ahogy megbeszéltük magunk között, nem nyitottuk ki a kaput, csak amikor a Volga már állt a kapu előtt és szólt a kürtje. Akkor beengedtük a kocsi megállt. A Cár mindjárt odarendelte az ÜTI-t. elmondott minket mindenféle részeg bandának.

Másnap reggel ezredsorakozón a Cár ékes szavakkal ecsetelte, hogy mekkorát vétettünk. H. főtörzs "mozigépész tanfolyamon" továbbképzésen vett részt. Mi meg fejenként két hét laktanyát kaptunk. H főtörzs ezután nagyon sokáig nem adott kapuügyeletet.

 

Üdv: Svejk.

 

Előzmény: arpapa (8848)
Marc-i-Pan Creative Commons License 2010.11.28 0 0 8849

A Cárral kapcsolatban két élményem is volt, ráadásul egymásnak ellentmondó.

Amikor kapuügyeletben voltam, távcsővel kellett lesni, hogy mikor tűnik fel a Volga,hogy lóhalálában

 nyissuk a kaput, ne kelljen még lassítania sem, úgy tudjon bejönni.Viszont az egyik hadgyakorlat

 alkalmával, mikor egy este látogatást tett a századunknál, előre szóltak, hogy tartsam nyitva

 a szemem, - őrségben voltam - mert fog jönni ellenőrzésre.

Jött is az ösvényen a parancsnoki Uaz, én meg tisztelegve és előzékenyen félreálltam, pont

úgy ahogy a laktanyában szoktuk. Utána meg megkaptam a lebaszást, hogy miért nem állítottam

meg. Kérdeztem, hogy a várvölgyi erdőben, éjjel egy parancsnoki Uazt miért kellene feltartóztatni,

mikor tudtuk hogy jön a Cár? A pontos válaszra nem emlékszem, de azt hiszem nem nekem volt igazam.

 

arpapa Creative Commons License 2010.11.28 0 0 8848

 

Volt egy időszak, mikor ezzel a névvel hárman voltunk az alakulatnál, sőt az általad említett K. Balázs örnagy néhány évig a szomszédom volt, jól mutattunk egymás mellett, egy örnagy és egy örmester, a lakótelepen soha senki nem élt vissza a rendfokozatával, ott mindenki családapa volt, persze a kellő tiszteletet megadtuk.

Nemrég hunyt el, pár éve még rendszeresen találkoztam vele a helyi piacon.

Az őrséggel kapcsolatban annyit, mindig utáltam azokat, akik nagyképüsködtek, hogy az őrt szabálytalanul akarták megközelíteni.

A fegyver nem játék.

Az őr megközelítésének voltak szabályai, aki nem tartotta be, annak úgy kellett.

Nem tudom milyen pofát vágott volna az ilyen ember, ha egy életre megnyomorítják teljesen jogosan, netán agyonlövik?

 

 

 

 

 

árpapi

 

Előzmény: VV Helyszínelő (8845)
arpapa Creative Commons License 2010.11.28 0 0 8847

 

A HTK a ( Honvédség iránti Tartozási Kötelezettség ) 1480 - nál szinte mindennapos volt, főleg a konyhán, hat évig adtam ott szolgálatot, ezért utáltam a legjobban, a sok kanál és villa kifizetéséért.

Egyetlen esetben fordult elő az én pályafutásom során bajtársi lopás, mikor valakinek a pénzét vitték el alapkiképzés során, próbáltuk a "tettest" lelkiismeretén keresztül célozni, de a pénz soha nem került elő, igaz lopás sem történt ilyen jellegű többé.

Más jellegű azért gyakori volt, ma már azt is lopásnak tekintem mikor a hivatásos parancsnok a saját telkére vitette velünk a horgásztanyára kiutalt töltés földet, és még arra sem volt képes, hogy megkínáljon bennünk.

Érdekes, ez az ember mára is megmaradt jellemtelennek.

 

 

 

Árpapi

Előzmény: Marc-i-Pan (8844)
Svejk52 Creative Commons License 2010.11.28 0 0 8846

Ejnye! Csak most vettem észre, hogy nem váltottam nick nevet és a gép egy másik fórumban használt nevemet rendelte hozzá az előző hozzászólásomhoz.

VV helyszínelő = Svejk52 = Svejk

Előzmény: VV Helyszínelő (8845)
VV Helyszínelő Creative Commons License 2010.11.28 0 0 8845

Kedves Árpapapa!

 

Meghallgattam a zenédet, nosztalgiázni nem rossz, de én azért inkább az Omegát meg a Rolling Stones-t kedvelem. Érdekes, ahogy idősödünk úgy erősődik egyre inkább a hajlam a nosztalgiázásra. 15 évvel ezelőtt el sem tudtam volna képzelni, hogy egyszer azon meditálok, milyen volt amikor fiatal voltam? Most meg mindennap benézek a fórumra meg a hivatalos lapra.

Megnéztem a 8839 bejegyzésedhez tartozó képeket, és a Boros Elemér mellett felfedeztem Zsohár Tibort. Ő fiatal hadnagyként akkor került a tisztiiskoláról a századunkhoz, amikor én másodidőszakos voltam.Egyszer laktanyás voltam, Ő meg ÜTI h. Bejött a körletbe és én meg éppen a JUrek Aurél Belsőégésű motorok című könyvéből tanulgattam. Először ellenőrizte, hogy a laktanyás megvan-e, majd megkérdezte, hogy mit csinálok? Én meg jelentettem, hogy tanulok, és Ő békén hagyott. Nem kellett mennem külön munkára. Ha jól emlékszem Salgótarjánból származott Baglyasaljáról.

 

Veled nem találkozhattam, mert Te ahogy írod 76-ban kerültél az alakulathoz, de egy mási Kása nevű tisztre emlékezem. Nem tudom rokonod volt-e, vagy csak a vezeték nevetek azonos? Kása Balázs (akkor őrnagy)-ról van szó. Egy alkalommal Ő volt at ÜTI, mikor én felállított őr voltam az ötös őrhelyen a raktáraknál. A Cár két civil országyűlési képviselővel be akart jönni a raktárakhoz. Gondolom az Öreg büszkélkedni akart a képviselők előtt a "birodalmával." A raktárakhoz azonban Ő is csak az ÜTI, vagy a töltőszakasz parancsnokának kiséretében jöhetett volna be. Egyik sem volt velük, ezért én megállítottam Őket. Nem akartak megállni hát én a felszólítások után csőre töltöttem, Ők meg lefeküdtek a földre. Na lett belőle nagy cirkusz. Rohant a készültség az ÜTI-vel az élen. Az Öregék addig nem mertek felállni míg le nem váltottak és ki nem táraztatták a géppisztolyomat. Utána a Cár annyit mondott "őrnagy et ezt az embert tüntessék el". Kása őrnagy meg vissza kérdezett "miért ezredes elvtárs? ez az ember csak a kötelességét teljesítette. Ha nem Ő az ÜTI, hanem valamelyik "gumigerinc" akkor bizony lehet, hogy el is tüntem volna. Így megúsztam annyival, hogy másna századsorakozón az "Öcsi főhadnagy" Horváth István kiállított a század elé és annyit mondott "nézzék meg, ez az ember tudja, hogy miért állították oda".

Egy hónappal később az I. zászlóaljból egy srác ugyanott a Hamar alest fektette le. Ő kapott négy nap jutalom szabadságot az éberségéért. Én meg örülhettem, hogy megúsztam.

Írod,hogy Te is idealista vagy. Azért nem kis merészség kellett hozzá, hogy idealista létedre a katona hivatást választottad, azt ahol parancs volt, meg végrehajtás. Gondolkodni nem nagyon illett. Gondolkodott az ember helyett a parancsnoka. Én meg jobb szerettem saját magam gondolkodni. EZ volt a legnagyobb bajom.

 

Üdv: Svejk.

Előzmény: arpapa (8841)
Marc-i-Pan Creative Commons License 2010.11.26 0 0 8844

A fürdővel kapcsolatban eszembe jut egy történet........

Amikor bevonultunk, mindenki megkapta a felszerelését, kulacsot, fegyvert, ruházatot, mindent. De az idő

múlásával valahogy mindig elveszett ez-az. Ezek pótlására kitűnő hely volt a legénységi fürdő. Az egyik szoba-

társunk jön fel, hogy a kurva életbe, ellopták a fürdőben a sapkámat. Mondtuk neki, hogy menj vissza, és lopj egyet

magadnak! Aha, tényleg- mondja és lement, nemsokára visszatért egy vadi új sapkával. Kisvártatva jön egy másik

szobatársunk káromkodva, hogy a kurva életbe, ellopták a sapkámat. Mi meg poénkodva mondjuk neki, hogy a

Sanyi most lopott egy sapkát, biztos a tied! Erre megnézi, és tényleg az övé volt :) Add csak vissza! Sanyi visszaadta,

és újból irány a fürdő, ahol is beszerzett egy újabb sapkát, de már megnézte, hogy ne ismerősé legyen.

Akinek nyilván hiányzott a fürdés után, és biztos hasonlóan cselekedett. És ez így ment gondolom tovább és tovább.

Vajon hol lehet az első eltűnt sapka? És az utolsó hogy oldotta meg? Lehet hogy anyja neve három példányban.....

arpapa Creative Commons License 2010.11.26 0 0 8843

Szó volt a 1480 fürdési lehetőségeiről, aki ott volt, az tudja, hogy fürdetési igazolvány volt a napos asztalnál, és ott névszerint lehetett ellenőrizni, hogy ki mikor tisztálkodott.

Mikor én 1976 - ban odakerültem, már mindenhol kiépítésre került a vizes blokk.

Minden emeleten volt, és  a parancsnoki folyosókon is.

 

A laktanya hasznosítása folyamatos, a legénységi fürdőből úgy vették ki a kazánt, hogy megbontották a tetőt.

Tegnap felballagtam a felettem való szintre ezt látni a laktanyából.

A piros négyszög a kazán kiemelésének a helye, a nyíllal azt akarom mutani, hogy a volt gyengélkedő tetején áll víz, ugye nincs aki pucolja a csatornát, az épület összedőlésre van ítélve.

 

 

 

 

 

Közelebbről a kazán akció:

 

 

 

 

Néhány kép a mosdókról, ezt kevesen láttátok, én is csak akkor mikor készítettem a képet a parancsnoki irodából nyílik ez a tiszálkodó:

 

 

 

 

 

Ezt az egyik hivatásos mosdóban fotóztam, minden a helyén!

 

 

 

 

 

 

 

Ez volt a legénységi fürdő.

 

 

 

 

 

 

Ez pedig tiszti étkezde mosdója, itt már látszik hogy a nagy harcosok festék fegyvereikkel leszámoltak vele.

 

 

 

 

 

Ha a nevemre kattintatok, eljuttok az MN 1480 egyik képtárába és ott majdnem 60 képet nézhettek meg a fürdőkről, tessék az első képre kattintani és lapozni.

( Sajnos ékezetes betüket nem komálja, de már nem volt kedvem átírni őket. )


Van ott több album is, meg majd még lesz is, de várom a javaslatokat, valszeg a picassába készítek új albumokat, mert ezek gondolnak egyet és megszűnnek.

 

Ha bárkinek a volt szolgálati helyiségével, épületével kapcsolatban van kérése, hogy látni szeretné, szívesen mutatok képet róla, akár télit, nyárit, pusztítás előttit, vagy utánit!

 

 

Árpapi

 

Törölt nick Creative Commons License 2010.11.26 0 0 8842

Ennyi talán elég is lesz...

arpapa Creative Commons License 2010.11.25 0 0 8841

 

Kedves Svejk!

Engedelmeddel nem vagy egyedül, magam is idealista voltam és vagyok is.

A seregben is az voltam, és ez a szerencsém, ezért tudok ma belenézni mások szemébe.

Szerintem meg ez nem baj.

 

Halgassad meg egy idealista egyik kedvenc zenéjét a nevemre kattintva

 

 

Árpapi

 

Előzmény: Svejk52 (8838)
arpapa Creative Commons License 2010.11.25 0 0 8840

 

 

Kedves Mit tudsz?

 

 

Ha megengeded most nem emailben küldöm el.

 

Semmi kifogásom nincsen a hozzászólásoddal kapcsolatban, már csak azért sem, mert a név említésén kívűl más konkrétumot nem tartalmaz:

 

 

"Tudják, kedves honfitársaim, azért egy hivatásos nagyon nagyot alkotott a sorállomány megalázásában.

A neve: B. E."

 

( Kedves engedelmeddel, itt a névnek csak a kezdőbetüit írtam ki.

Azért mert így tartom korrektnak, ha valakit itt név szerint dícsérnek azt szívesen veszi bárki, ha negatívan írunk róla, ma már nem kellene megnevesíteni, mert lehet egy elhunyt, olvashatják unokái, gyermekei, hozzátartozói. Hadbíróságra került sorkatonák nevét sem fogom kiírni.)

Ha annyit írsz, hogy B. E. a D elegység parancsnoka, akkor itt mindenki tudja, hogy kiről van szó, akik meg csak olvasnak bennünk, azok bogarásszák ki.

Szerintem annyi is elég, ha csak úgy írjuk, hogy D alegység parancsnoka.

Van aki meg jót írt róla és konkrétumot.

 

Ennyi erővel azt is írhatnám, hogy aki itt publikál és én kinyitnám számat, hát bizony mindenki beszarna! ( A röhögéstől remélem. )

Az lenne a javaslatom, vegyél részt itt a fórumon, írjad meg  emlékeid, az sem baj ha azok negatívak, de ne akard,  hogy ezért mindenki negatívnak lássa az egészet.

Mondok egy példát, sokan tudni fogják kiről van szó, fényképet is mutatni fogok róla, még sem fogom megsérteni:

 

Az én első szakaszparancsnokommal legendásan utáltuk egymást, ezt mindenki tudta, tudja.

Mikor gyakorlaton voltunk azt szokta mondani, én ugye újonc örmester voltam:

- A sorállomány gyújtson rá, örmester elvtársnak meg gáz,  és gyakorlunk!

Simán agyon tudtam volna csapni ott a helyszínen.

Aztán pár éve találkoztunk, így kezdte.

- Árpád ugye még mindig utálsz? ( már azt utáltam, hogy árpádnak szólított mindig )

- Persze, hogy utállak, de gyere a keblemre te "vén" csibész!

 

 

 

 

A személyt akiről írtál, a múlt héten láttam, már alig bír menni, egymásba karolva mentek a feleségével, ez nem mentesíti semmi alól, de meggyőződésem, hogy bármilyen témát elő lehet hozni, megfelelőlen tálalva, hiszen nem csak magunknak írunk itt, hanem az utókornak is.

Teszek ide  egy képet a 2007 - es találkozóról, nem véletlenül.

 

 

 

 

 

Amúgy én nem gondolom, hogy troll lennél, azokkal már volt és van is dolgom, illetve nincs!

 

Árpapi

 

Előzmény: Törölt nick (8836)
Megtért Creative Commons License 2010.11.25 0 0 8839

Svejk52!

 

Szerintem mindig lehet, és kell is jó irányba változnunk, néha engednünk, néha ki kell tartani dolgok mellett.

Senki nem kényszeríthető, hiszen minden embernek joga van a szabad véleményhez, és főleg a szabad akarathoz.

Az élet, és a világ változik, ezt muszáj követni, ahhoz, hogy életben maradjunk.

 

Ez az én véleményem, és egyben a legnagyobb tapasztalatom egyike eddigi életem során.

Azt, hogy eddig eljutottam azt az MN1480-nál töltött katonai szolgálatomnak, és az ott lévő embereknek köszönhetem!

Előzmény: Svejk52 (8838)
Svejk52 Creative Commons License 2010.11.25 0 0 8838

Nem csak ebben  a kérdésben vagyok idealista, hanem egy-két dolog kivételével mindenben.

Ez volt a legnagyobb baj velem a seregben is.

 

Üdv.: Svejk

Előzmény: Megtért (8834)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.24 0 0 8837

Jelentem, rosszul emlékeztem; nem kellett az e-mail-emet publikussá tenni, mert eddig is az volt. Szemben az Önök közül a legtöbbé "nem publikus" bejegyzést tartalmaz. Hogy is van ez, ki vállalja magát?

Törölt nick Creative Commons License 2010.11.24 0 0 8836

Az én nevem megtudhatják, ha küldenek egy e-mail-t, válaszolok is, ha igénylik. Amit leírtam az valós eseménysorozatok következménye. Nem csip-csup kis szívatások, vagy túlhajszolás, mert az olyasmire előre felkészítettek. Pillanat és szabaddá teszem az e-mail elérhetőségemet.

Előzmény: arpapa (8830)
arpapa Creative Commons License 2010.11.24 0 0 8835

 

Örülök, hogy egyre többen jöttök újra, hogy elmondjátok a véleményetek.

Szeretném elmondani, hogy ezen a fórumon résztvevők 90 % - ban ismerik egymást vagy a közös katonai szolgálat köti össze őket, vagy utólag találkoztak és már itt a virtuális világban lettek ismerősök.

Magam soha nem találkoztam rakétásként sok hivatásos katonával, de a találkozók alkalmával örömmel fedezzük fel egymást.

Ő a legendás P. Albert akivel itt talákoztunk először.

 

 

 

 

 

Ők többségükben majdnem mind idősebb sorkatonák, a közös múlt a rakétadandár köt össze bennünk.

 

 

 

 

 

Nézzétek ezt a gyönyörű párost, micsoda emlékeket idéztek fel, én meg még gyerek voltam, mikor Ő már éles rakétát indított.

 

 

 

 

 

Lenne miről beszélnünk, lenne minek emléket állítanunk, ha ezt úgy tesszük, hogy megértjük egymást akkor van értelme.

 

Mielőtt belelendülnék szeretnék mutatni valamit a "később jövőknek", amikor mi itt elkezdtük a "topicolást", ez az ember tett egy nagyszerű kezdeményezést, felvállalta a nevét, és azt követően sokan követtük.

Jellemző azóta, hogy amikor viták szoktak lenni, ellenségeskedések, azt legtöbbször névtelenek kezdeményezték.

Barátaim!

Nem kötelező, de nincs is mit szégyellni, ha felvállaljuk akár névszerint, vagy csak egy képpel, utalással magunkat.

Az elmúlt négy évben sok barátra tettem szert, nagyságrenddel többre mint nem barátra, mert sajnos még mindig vannak akik most akarnak harcolni egy halott alakulat ellen.

Nem kell velük foglalkozni.

 

 

A nevemre kattintva a könyvbemutató hozzászólásokról van egy klip, 9' 15" - nél szólal meg P. Albert, érdekes dolgokat mond, egy igaz becsületes, szókimondó ember.

 

Árpapi

 

Megtért Creative Commons License 2010.11.24 0 0 8834

1. idealista. az erkölcsi eszményekhez ragaszkodó; gyakorlatiatlan; az érdekek befolyásoló hatását el nem ismerő.

2. Az "idealizmus" jelentése: Olyan irányzat, mely az emberi tudatot tartja elsődlegesnek az anyaggal szemben.

 

HG4I Creative Commons License 2010.11.24 0 0 8833

Nem. Egyáltalán nem vagy hülye.

Csak idealista - ahogy mondod (legalábbis ebben a kérdésben).

 

üdv.

Előzmény: Svejk52 (8831)
a-megtert Creative Commons License 2010.11.24 0 0 8832

Kedves Svejk52!


Igazad van, csak tényleg, ha mindig, mindenre, mindenkinek válaszolunk, akkor előfordulhat, és elő is fordul, hogy jön az, amit kedves barátom Hawk írt le olyan érthetően.

Tehát, jól gondolod, nincs is ebben semmi gond, csak annyi annyival más, hogy míg az életben így gondolkodsz,

Sajnos itt a virtuális térben mindig egy kicsit másként kell.

Persze ez nem jelenti azt, hogy néha mi sem tévedünk bele abba a gondolatmenetbe, hogy elfelejtjük egy néhány mondat erejéig.

 

Még valami, kérlek ha, ezen túl majd megszólítalak, ne vedd rossznéven, ha csak a Nick neved, azaz a Svejk52 lesz, és más nem.

Ez nem lenézés, csak egy fajta virtuális rövid megszólítása az itteni rövidségnek

Köszönöm.. És kellemes szép napot, ebben a rázingós télire fordulóban lévő időben is. ☺

Előzmény: Svejk52 (8831)
Svejk52 Creative Commons License 2010.11.24 0 0 8831

 

Kedves a-megtert és Ricky Hawk!

 

Adásotokat vettem, értem amit írtok. Azonban a Trollokkal kapcsolatban van némi észrevételem.Mégpedig a következő. Ha a viták elkerülése érdekében nem reagálunk a Troll bejegyzésére, akkor Ő az internet látszólagos névtelensége mögé bújva bátran szórhatja a rosszindulatú megjegyzéseit. Ez legalább annyira közösség romboló hatású mintha reagálunk, és emiatt vita kerekedik, és tisztázódnak a dolgok.

Talán emlékeztek még rá. Nem olyan régen ezen a Topicon volt egy "névtelen (no name)" kolléga, aki odáig ment, hogy mégül a moderátoroknak kellett intézkedniük.

Azonkívül, valahol a Troll is ember. Még meg javulhat. Nem tudom, lehet, hogy egy hülye idealista vagyok?

 

Üdv: Svejk 52

 

Előzmény: a-megtert (8827)
arpapa Creative Commons License 2010.11.24 0 0 8830

Kedves Hawk és Megtért Barátaim!

 

Szólíthatlak így bennetek, mert nem csak a közös múlt, hanem a jelen személyes találkozásai is összekötnek bennünk.

Ti tudjátok, hogy trollokkal más helyeken meg vagyok áldva bőséggel.

Itt az illető szerintem csak annyiban troll, hogy nem meri felvállalni magát, mert tán kiderülne, hogy más névem meg mást szokott itt publikálni.

Ezen gerinctelenség jellemző a trollokra is.

Valóban nem kell velük foglalkozni, ez legyen nekem is utolsó szavam.

 

Kedves Svejk!

Tisztellek, mert véleményed érvekkel mondtad el.

 

Árpapi

 

a-megtert Creative Commons License 2010.11.23 0 0 8829

Kedves Hawk Barátom!

 

☺ Én sem mindennel születtem együtt, csak át éltem ☺

Bár a történet igaz, és velem történt meg..

Viszont a megfogalmazásod számomra érthető, és frappáns, csak nem biztos, hogy akiknek kéne, azoknak világos.

Előzmény: Ricky Hawk (8828)
Ricky Hawk Creative Commons License 2010.11.23 0 0 8828

Az alsó sor a forrás feltüntetése, az alanti írás nem tőlem ered. Mindössze olvastam, és idézőjelben, az eredetet megjelölve közzétettem.

Mindössze a kiemelés származik tőlem.

 

Előzmény: a-megtert (8827)
a-megtert Creative Commons License 2010.11.23 0 0 8827

Ez így van, csak annyi kiegészítésként, (jó szándékkal) hogy én 1993-ban már a világhálót jártam, és akkor még itt nálunk ilyen még csak messzeségben sem volt fellelhető.

Sőt magyar oldalak sem, és magyarul sem volt még a net.

Akkor, amikor még egy réteg a Commodore, illetve egy másik kevesebb réteg megkezdte az internetezést:

1992 a www születési éve.

1993-ban elindult az első magyarországi WWW-szerver, a www.fsz.bme.hu. A HUNGARNET-NIIF alapító tagként csatlakozott az európai kutatói hálózati központhoz (DANTE, Delivery of Advanced Networking Technology to Europe). A lenti kép a DANTE teljes kiépítettségét mutatja.

Nos, Magyarország is hamar felzárkózott Hawk barátom leírásának lényegéhez.

Előzmény: Ricky Hawk (8826)
Ricky Hawk Creative Commons License 2010.11.23 0 0 8826

"A trollok a skandináv népmesékből származó misztikus óriások, akik a különböző irodalmi feldolgozásokban vad, agresszív hősökként jelennek meg, gyakran szerepelnek sötét, erdei környezetben.

...

Az internetes szövegkörnyezetben funkcionális, metaforikus jelentésváltozáson ment keresztül a troll kifejezés, és elsőként az 1980-as évek végén, az 1990-es évek elején jelent meg a troll új jelentéstartalommal. Ez az új jelentés a következőképpen írható le: a Usenet, majd később a fórumok, a csetszobák, a blogok közösségeiben azokat a szereplőket nevezik trolloknak, akik kizárólag provokatív, közösségromboló, heccelődő céllal jelennek meg, kötekedő magatartást tanúsítanak. A troll tehát egy misztikus, mesebeli lény nevéből valós, magatartásforma nevévé vált. A trollok magatartása és a közösségromboló, provokatív, vitázó internetes szereplők magatartása megegyezik, hisz veszélyesek egy közösségre nézve.

A troll főnév, ám az angolban a folyamatot is képesek kifejezni ennek a szónak a továbbképzett formájával: a trolling jelentése és alakja hozzávetőlegesen a trollozás, provokálás, közösségrombolás alakokkal fejezhető ki.

Ugyan nincs közvetlen nyelvi vonatkozása, de ha már a trollokról ejtünk szót, említsük meg, hogy nagyon fontos alapelv fejeződik ki A trollok etetése tilos! felszólításban. Ez azt jelenti, hogy ha troll téved a közösségbe, akkor ne válaszoljon senki a provokatív, közösségromboló hozzászólásaira, mert azzal csak kialakul egy senki által nem kívánatos vita. Azzal, hogy a troll hozzászólására való reagálást etetésnek nevezik, metaforikusan a vita táplálására asszociálunk. Emellett kicsit becsmérlő értelmezéssel A trollok etetése tilos! mondatról az állatkertben olvasható Az állatok etetése tilos! felhívásra gondolhatunk, így a közösségromboló trollokat az állatokkal azonosíthatjuk."

Forrás: http://netidok.postr.hu/misztikus-oriasok-romboljak-a-netes-kozossegeket

Svejk52 Creative Commons License 2010.11.22 0 0 8825

Tisztelt Mit Tudsz?

 

Nem tudom, hogy te mit tudsz? Én csak azt tudom, hogy 1973 tól 75-ig szolgáltam a 1480 hiradó századának 1. nagyrádiós szakaszában. Az R102 rádióállomáson voltam főtávírász. Boros Elemér alhadnagy volt a szakaszparancsnokom. Nem voltam örömkatona mutatja az is, hogy honvéd voltam amikor bevonultam és akkor is honvéd voltam amikor leszereltem. A rádiós szakmai dolgokat mindíg igyekeztem a legjobban ellátni. Reggeli tornán, alaki foglalkozásról mindíg lógtam. Ezt csak azért írom, hogy érezd, nem voltam mintakatona. 

1974-ben történt. Hat hónapja nem voltam sem szabadságon, sem eltávon, sem kimaradáson. Úgy gondoltam itt az ideje szabadságot kérni. A kérelmem végig ment a szamárlétrán, mindenki engedélyezte. A szabis papír is meg volt írva. Aztán úgy alakult, hogy B.R. szkv. a "nagyhatalmú" századírnok a szabi első napjára berakott őrszolgálatba. Mikor a Boros Elemér megtudta mindent megpróbált, hogy kiváltson. Tényleg nem ment mert ezredszolgálatot adtunk, és a századból sokan kinnt voltak Kapusztyin Jarban. Megkért, hogy menjek el szoliba és ne legyen balhé. Cserébe megígérte, hogy amikor leadtam az őrséget, hogy ne veszítsek időt meg lesz írva az új szabis papír, és hogy a vonatot is elérjem a saját trabantján visz ki a vonathoz. Megcsináltam az őrséget, Ő pedig kivitt a vonathoz.

A két év alatt, ha gyakorlaton voltunk és jól sikerült a gyakorlat, a laktanyába bevonulás előtt mindíg engedélyezett valamelyik faluban mindenkinek egy üveg sört. A sofőrök persze csak a laktanyában ihatták meg. Persze a maximális teljesítményt elvárta.

Én nem tudom? Ha ezeket megalázásnak nevezik...? Nem vagy Te egy kicsit túlérzékeny?

 

Üdvözlettel: Svejk52 örökös honvéd

Előzmény: Törölt nick (8823)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!