Keresés

Részletes keresés

csinnnKA Creative Commons License 2002.07.10 0 0 296
Zavarba hozol!
De azért köszönöm! :-)
Előzmény: zmrzlina (294)
csinnnKA Creative Commons License 2002.07.10 0 0 295
Thor!
"egész pontosan hány perc alatt várod hogy új füved sarjadjon? :)"
Egészen pontosan június 25. óta, vagyis több mint két hete (16 napja), tehát egészen pontosan 23.040 perce várom, hogy új füvem sarjadjon (persze lehet, hogy egy negyedórácskát tévedtem valahol). :-D
A 20 perces locsolást illetően pedig tessék már figyelembe venni, hogy egy 6x8-as, mindössze 48 nm-es piciny kertet nem locsolhatok órákig, mert volt idő, amikor annyira gyönyörű volt a füvem (sajna ez tavaly volt), hogy ennek megőrzése érdekében rekordot locsiztam. Utána meg csodálkoztam, hogy gombák nőttek a kertembe, a széle pedig elkezdett mohásodni. Na szóval semmi se nem jó! :-DDD

GIS!
De, borzalmasan néz ki: egyrészt hatalmas, másrészt tele van levelekkel, és valahogy olyan rendetlen hatást kelt. Mellesleg pedig úgy terjeszkedik, mint a rossznyavalya, tavasszal még gondoltam, hogy veszek mellé egy kis menyasszonykát, hogy teremjen már a nyomorult, de most már úgy látom, nem nagyon lenne hová ültetni, így is megfojtja a környezetét. Pedig amikor megvettük, volt rajta 11 szem nagyon fincsi mogyi. De önmagában nem tud teremni, a közelben meg nincs másik mogyoróbokor! :-(

Komárom!
Na, végső soron ezért költöztünk mi sorházi lakásba (nem ám azért, mert csak ennyi pénzünk volt, á, dehogy), mert azt mondtam, hogy kertes ház legyen, de ne kelljen órákig füvet nyírni és locsolni. Most mindkettő jó negyedóráig tart, ami igazán belefér! :-)
Persze ha lenne egy szép nagy hatalmas kertem, gyeptéglával, egzotikus tujákkal és dísznövényekkel, akkor a kertészt szívesen eligazgatnám. ;-)

Előzmény: Thor (290)
zmrzlina Creative Commons License 2002.07.10 0 0 294
Az ENSZ egyik utóbbi tanulmánya az Alföldet már a félsivatagos területek közé sorolja. Itt nálunk Morvaországban amúgy gyakran esik ezért ritkán kell locsolni, elképesztő a különbség a két ország éghajlata között, pedig csak 350 km a távolság Brno és Siófok között.

Komárom, csak nálatok sikerült beszereznem szelídgesztenyét, nehogy abbahagyd a kertészkedést!

A hét felfedezése: ha derűsebbé akarod tenni a napodat, olvass Csinnnka írásokat! Megéri!

Üdv: Zmrzlina

Előzmény: Komárom- (293)
Komárom- Creative Commons License 2002.07.10 0 0 293
csinnKA !
--- Nekem teljesen elment a kedvem a kertészkedéstől.
1200 nöl területen napi 2 órát locsolok + 1 másfél órát megy az öntözőrendszer és éppenhogy nem száradoznak a növények.
Faiskola + kert.
Pont ma gondoltam arra, hogy egy sima --- kertben ennek a töredékét sem öntözik.
Akkor meg jön a csalódás.
Ha ilyen száraz és meleg nyarak követik egymást, akkor tényleg meggondolandó, hogy érdemes-e igényesebb növényeket ültetni.
Maradnak az évelők és cserjék, no meg a fű egy kis területen.
Előzmény: csinnnKA (288)
Tozatu Creative Commons License 2002.07.09 0 0 292
Nálam is szörnyű,barna a levele,pedig még gombaölővel is belocsoltam,mert tavaly is ezt csinálta.
Előzmény: Törölt nick (291)
Törölt nick Creative Commons License 2002.07.09 0 0 291
a csavart mogyoróbokor ilyenkor nyáron nem néz ki borzalmasan? emlékeim szeint nyáron szörnyű, mint egy súlyos beteg.
Előzmény: csinnnKA (288)
Thor Creative Commons License 2002.07.09 0 0 290
csinnKAdrága, mikor is történt a baleset a füveddel? Csak azért kérdem, hogy egész pontosan hány perc alatt várod hogy új füved sarjadjon? :)
(meg nemazééé, de a locsolás, legalábbis nálam 1 óránál kezdődik és ez durvakánikulás száraz időben tovább fokozandó. Negyedóra az kutyafüle).
Előzmény: csinnnKA (288)
Törölt nick Creative Commons License 2002.07.09 0 0 289
a gyep napközben is öntözhető. a többinél nem tanácsos.
Előzmény: csinnnKA (280)
csinnnKA Creative Commons License 2002.07.09 0 0 288

Locsolom, locsolom, locsolom... tegnap is vagy negyedórán át locsoltam ezt az icipici kertet, de még mindig nem tért magához. És hát változatlanul aggasztanak azok a bizonyos lyukak, amit alulról (s némelyiket felülről) valami állat fúrt, mellesleg azon a részen sokkal puhább a talaj, járásnál érezhető, hogy ott nem olyan kemény a föld, mint a többi helyen. Van bajom elég! :-(((

Fagyika!
Hát ez az, mi is panelből szabadultunk anno... és most olyan jó "azt játszani", hogy kertes házam van. :-)))
Ne tudd meg, hogy elől is, az utcai fronton, ahol a kocsibeálló mellett csak egy kb. 2x6-os csíknyi kertem van, mi minden található. Meghagytam egy pici füves részt, annak a közepén áll egy, az előző tulajtól megörökölt, sejtelmem sincs, milyen nevű törpefa (kicsit szúrós, cakkos levelei vannak, sárga-világoszöld mintával, nagyon jópofa, és nem nő meg 80 cantinál magasabbra). Aztán kis félhasáb alakú fa ágyás-szegéllyel körbekerítettem egy 2x2-es részt virágágyásnak, felkapáltam róla a füvet, majd jól felástuk, és hordtuk rá szorgosan az 50 lityis földeket, végül teleültettem rózsával, nagyon szép. Az utcán pedig a kerítésünk mellett szintén van egy kb. 2x2-es kültéri kertrészünk, ahová terülő borókát, meténget és más árnyékkedvelőket ültettem, mivel a szomszéd fája teljesen leárnyékolja. Emellett a bejárat mellett egy 3 szintes "kandelláber" virágtartóban muskátli, illetve begónia, büdöske. Hátul pedig a füves kert szélén kék, illetve arany tuja, a kert végében pedig egy egy méteres csíkban a kerítés mentén sziklakert. De mivel szeretem az eklektikát, így futórózsák, sőt a szélén egy csavart mogyoróbokor is helyet kapott. Úgyhogy full vagyok, azt hiszem, kihasználtam minden talpalatnyi helyet, és jól belaktuk (értsd: betelepítettük) a kis kertecskénket is. :-)
(Mellesleg kellemes -hűs és édes- emlékeket idéz fel bennem a neved!)

Előzmény: Tozatu (287)
Tozatu Creative Commons License 2002.07.08 0 0 287
A kocsolás mellett estleg ősszel a nap felől cserjékkelpl.leárnyékolhatod és nem ég ki olyan hamar.Meglátod egy jó eső sokat javit rajta.Aztán már kocsolhatod a cserjéket is.Inkább kevesebbszer,de jól áztasd be.
Előzmény: csinnnKA (285)
zmrzlina Creative Commons License 2002.07.08 0 0 286
Persze hogy megértem, csak kocsold mexállottan :)

Harminc év után sikerült kiszabadulnunk a panelból, tudom, hogy mit jelent egy tenyérnyi pázsit.

Előzmény: csinnnKA (285)
csinnnKA Creative Commons License 2002.07.08 0 0 285
Idefigyelj, Te FAGYI!
1. Ha neked is (csak) 50 nm-nyi füved lenne, akkor a szíved csücsökében lakozna az a kis darab fődbirtok. Meg aztán én ha kiülök a teraszkámra, akkor azt a 6x8-as kertet látom, amiben egyáltalán nem mindegy, hogy millen a pázsit. Na érted már? Ha 2000 nm lenne, én sem tudnék azonosulni a jelenlegi (igen nagy) problémámmal, de nekem egy kicsit kisebb a kertecském... és kocsolom... mexállottan! :-)

Thor!
:-))))))))))))))

Előzmény: zmrzlina (284)
zmrzlina Creative Commons License 2002.07.08 0 0 284
Jókat vigyorogtam a problémátokon. Nem vagyok kárörvendő, én tavaly ősszel vetettem el 50 kg fűmagot 2000 négyzetméteren a nyaralónkban. Mivel ekkora területet nem locsolhatok, az idei hőség teljesen kiégette, egy zöld foltot nem látni rajta. Azért bízom benne, hogy ha enyhül az idő és jön egy kis eső, még minden rendbe jöhet, mert a tavalyi vetés jól megeredt. Tapasztalataim alapján füvet csak az esti órákban érdemes vágni, éjszaka szépen felépül a sokkból.
Előzmény: Thor (283)
Thor Creative Commons License 2002.07.08 0 0 283
Kár. Lettek volna még 5leteim. Pl:
- árnyékolás fekete fóliával
- teljes felület lekezelése 25-ös faktorú naptejjel
- akciós műfűből (cak most, csak Önnek) 50 nm leterítése
- szerződéskötés a helybéli vakondokokkal, hogy a turkálásért cserébe apró vizesvödrökkel kötelesek közlekedni és azt úton-útfélen kiborítani
- ugyanezen szerződés kiterjesztése a pókokra a lyuggatásért cserébe
- kültéri légkondi + párásító beüzemelése
Szal, csak szép sorban :)
Előzmény: csinnnKA (282)
csinnnKA Creative Commons License 2002.07.08 0 0 282
Na jó, ezt a fűnyírógép-állítást még megjátszhatom. (Egyébként 3 fokozat van, és a gép a középsőre volt lőve.) Tényleg nagyon kockázatos volt rövidre vágni, talán ha egy cantival hosszabbra hagyom, az is számít.
Már ha kinőtt persze... a nyomorult! :-(
Előzmény: Thor (281)
Thor Creative Commons License 2002.07.08 0 0 281
Next idea: A fűnyírón a vágásmélységet eggyel fennebb állítani.
(persze majd ha a szerencsétlen fű kinőtt)
És a későbbiekben is így használni: tavasszal-ősszel, amikor nincs nagy meleg és sok az eső a legrövidebbre nyírni (attól sűrűsödik-gyomtalanodik), nyári kánikulában (25 fok C fölött, száraz időben) hosszabbra hagyni, 1-2-3 fokozattal feljebb.
Előzmény: csinnnKA (280)
csinnnKA Creative Commons License 2002.07.08 0 0 280
Thor Hercegnő, ne bosszantson! :-)))
Reggel fél 7-től este 7-ig garantáltan nem vagyok otthon, sőt, mi több, még 7végén is csak 8 óra tájban jutok hozzá az öntözési szertartás elvégzéséhez (előkert, hátsókert, lógósok, kandelláber stb.).
Azt egyébként mindjárt ideköltözésünk mondta a szomszéd, amikor én jót akartam, hogy a nagy melegben jólesik egy kis sprickolás, hogy "Szomszédasszony! Sem a rózsáknak, sem a fűnek nem tesz jót a déli locsolás, mert 'megfázik', és csak jó sokára tudja majd rendbeszedni!" Én pedig szófogadó jókislányként többé nem locspocsoltam napközben, csakis este (olykor egészen késő este, ami persze azért is logikus, hisz éjjel nem szárítja fel a napfény a vizet, többet tud a növény felszívni és hasznosítani).
Any other idea? :-)
Előzmény: Thor (279)
Thor Creative Commons License 2002.07.08 0 0 279
Mikor locsolod? Ugye csakis reggel, este, amikor árnyékban van?
A déli forróságban-napsütésben locsolás kiégeti.
Előzmény: csinnnKA (278)
csinnnKA Creative Commons License 2002.07.08 0 0 278
Ezt a "cserét" hogy érted pontosan?
Kapáljam fel, gereblyézzem össze és vessek friss magot?
Vagy valami komolyabb "beszántásra" gondoltál?
Hozzátenném, hogy sorházi kicsiny kertem középső lakáshoz tartozik, ily módon semmilyen oldalról nem közelíthető meg, csak a lakás felől, másik 3 oldalán kerítés van.
Szóval? :-)
Előzmény: Törölt nick (277)
Törölt nick Creative Commons License 2002.07.05 0 0 277
cseréld ki az egészet, ha ennyre elgyomosodott.
Előzmény: csinnnKA (274)
csinnnKA Creative Commons License 2002.07.05 0 0 276
Ezt a "nyírd-sarlózd csak a pitypangot" ugye nem gondoltad komolyan?! :-DDDDD
Számomra teljességgel elképzelhetetlen és kivitelezhetetlen, kb. 4 órai munka lenne az 50 nm-es kertecském ilyesfajta "lenyírása".
Viszont a tavaszi pitypang-irtó akció már komolyabb megfontolást igényel... ráadásul van ám nékem egy olyasfajta szerszámom, amit én csak "dinnye-lékelő"-nek hívok, a Gardéna család terméke, jó hosszú, és kicsit hajlított (ha nem is egészen félkör alakban)... na, azzal szoktam én a pitypangot irtani, viszont csak a virágos-kertemben, a fűben lévő "kollekcióra" már nem jut energy. :-(

Előzmény: tibor0322 (275)
tibor0322 Creative Commons License 2002.07.05 0 0 275
Nyírd (sarlózd) csak a pitypangot. Ha elég nedves a föld (főleg tavasszal) van esélyed gyökerestől kihúzni (esetleg egy bottal lyukat böksz mellé, és úgy kiszedni). Pár darab nekünk is van, de annyi kell a gyerekeknek :)
Előzmény: csinnnKA (274)
csinnnKA Creative Commons License 2002.07.05 0 0 274
Köszi a segítséget és az 5leteket! Az az igazság, hogy én is úgy gondoltam, nem lenne szabad lenyírni, de az az igazság, hogy eléggé pitypangos, tehát ha nem nyírom le legalább kéthetenként, akkor bizony nagyon gazos és csúnya, másrészt frissen nyírva pár napig nagyon szép, rendezett.
Hát igen... tény mi tény, június elején, amikor azok az óriási mindenéjszakás felhőszakadások voltak, csudaszép volt, friss, harsogó zöld, dús, egészséges, öröm volt ránézni. Most viszont nagyon ágrólszakadt, és nem tudom, mit tehetnék érte.

PÓK-ÜGY: jesszasz, miket mondsz, miféle pók(ok) lehet(nek) az(ok), ami(k) ekkora (mondom: kb. 8-10 cm átmérőjű), szabályos és mély lyukakat, járatokat csinál(nak)??? :-O

Apropó pittypang: van ellene (az egyesével történő kiásáson kívül) valami jó 5letetek? Én egyszer próbálkoztam valami jó drága (kb. 5e Ft-os) porral, emlékezetem szerint zömében műtrágya és gyomírtó, ami ugyi a fűre nem ártalmas. Nagyon gondosan ügyeltem az adagolására és eloszlatására, ehhez képest 2 nap múlva kb. rondább volt az egész füvem, mint most. Totál sárgára és barnára kiégve az egész... hosszú hetek múlva jött csak rendbe... és azt hiszem, előbb a pitypangok tértek magukhoz, s csak utána a fű, mint ahogy saccolásra úgy láttam, a fűben nagyobb kárt tett, mint a gyomokban! :-(

tibor0322 Creative Commons License 2002.07.05 0 0 273
Nyáron, ha nagy kánikula van akkor nem nyírok füvet, vagy megpróbálok többet (5cm-10cm) hagyni (ez árokban azért nem nagyon sikerül), különben a nap kiperzseli (most is elég magas, de legalább zöld). Mivel az udvaron itt-ott van lucerna is (tudtommal annak mélyebb a gyökere, mint a fűnek), 1x-2x egy évben próbálom meghagyni annak a termését is.
Előzmény: csinnnKA (271)
Tozatu Creative Commons License 2002.07.04 0 0 272
Nálunk is elég siralmas a fű,mert annyit nem lehet locsolni,ami kéne.Azt mondják,ha kicsit locsoljuk az rosszabb,mert a hozzászokik és a gyökere nem lefelé megy,igy hamarabb kiég.A jó elárasztás a hasznos és nem szabad ilyenkor nagyon megnyirni és a kaszálékot oszlassuk el rajta,ami árnyékolja egy kicsit.A miénkben pókok csináltak ilyen járatokat,kedvenc kutyáim még mélyebben kikaparták.Várjál,hátha az esőre megindul.
Előzmény: csinnnKA (271)
csinnnKA Creative Commons License 2002.07.04 0 0 271
Help plíz!
Két problémám van, könyörgöm, segítsetek, ha tudtok:

1. Sorházi lakáshoz tartozó zsebkendőnyi (kb. 50 nm-es) füves kertemben múlt vasárnap lenyírtam a füvemet, és utána gondosan és jó alaposan belocsoltam, kb. dupla mennyiségű vízzel, mint egyébként szoktam. Hétfőn nagyon későn értem haza, nem volt kedvem vele vacakolni (meg éjfél felé talán már nem is illik ilyesmivel háborgatni a szomszédok nyugalmát), kedden viszont elképedve láttam, hogy a füvem legalább 60 %-a kiégett. Oké, elég erős napsütés volt, de én fűnyírás után nagyon megöntöztem. Hogyan lehetséges, hogy egyetlen kihagyás ekkora károkat okozott? :-(((
Azóta egyébként -mondanom sem kell, nem kevés bűntudattal- még több vizet adok neki, de mégis minden délutánra tök száraz, ugyanolyan fakó, egész világosra szívta a nap, olyan halott az egész gyönyörű kertecském! :-(
Mit lehet tenni a csúnyán kiégett fűvel, hogy mielőbb magához térjen? Feléledhet-e még egyáltalán, vagy kapáljam fel és vessek új fűmagot? Vagy mit tegyek?

2. Halmazati büntetésként tegnap még nagyobb szörnyűséget vettem észre, amit azelőtt sohasem: sacc/kb. olyan 2-3 méteres sugarú területen több helyen jócskán golflabda, helyenként teniszlabda méretű, különböző nagyságú lyukakat találtam ebben az amúgy is gyászos állapotú fűben. Első gondolatom az volt, hogy vakond, de mindegyik lyuk mellől hiányzik a jellegzetes "vakondtúrás", viszont több helyen ott van mellett a kilökött fűcsomó. Van olyan lyuk is, ami tutira felülről "készült", ugyanis alig 10 cm mély, de találtam olyat is, ami nagyon mély lehet (valami járatféleség), bár láthatóan beomlott.
Keserítsetek el: ürgénk is van? :-(((
Vagy vakond?! :-/
S mit lehet csinálni? A teraszom egy mindeddig gyönyörű, tujákkal és hátul sziklakerttel díszített, kb. 6x8-as pázsitra nézett, most viszont ha kiülök a teraszra, olyan az egész, mint ahová bomba csapott. Pocsék kiégett fű, na és most már benne ezek a lyukak is! :-(((
Valami 5let? Javaslat?
Előre is köszönet annak, aki vesződik velem! :-*

Nagy G. Creative Commons License 2002.07.02 0 0 270
Szia!
Köszi, már azon gondolgoztam, hogy valamit rászórok (pl. homok), hogy a télen egy kicsit keveredjen, de ha az agyag mindent elnyel akkor semmi értelme.
A fűvel kapcsolatban viszont, mivel nem múlt el a gombásodás, a kevesebb víz ellenére sem, ezért lepermeteztük Fundazol-lal. Remélem jó lesz és kiöli a gombát. Ha ez sem jön be van még jó tanács?
köszi
Nagy G.
tibor0322 Creative Commons License 2002.07.02 0 0 269
> Kérdés: Ez jó e így, ha nem akkor érdemes e vele valamit csinálni
- nem jó, de mi az erősen agyagos földünkkel nem csinálunk mást. Tavasszal nem megyünk rá (legyen esélye a fűnek megnőni), nem engedjük ki rá a baromfit (később már ki lehetne, de nejem nem engedi), meg nyírjuk rendszeresen (bár ez sem lenne szükséges, de akkor jobban gazosodna)
- nem mondom azt, hogy nem érdemes vele semmit sem kezdeni, de nálunk 2-3 év alatt a csapadék miatt az agyag egyszerűen elnyeli, ami felette van (téglától kezdve a termőrétegen át mindent). Ezt a jelenséget maga a fű elég jól megköti, bár erős és hirtelen zápor után így is képes kimosni dolgokat.
Előzmény: Nagy G. (268)
Nagy G. Creative Commons License 2002.07.01 0 0 268
Hali!

És még egy kérdés. A talaj amibe vetettem eléggé furcsán viselkedik. Nagyon jól tartja a vizet, de a teteje a felső 5-8 mm teljesen kiszárad és kicsrepesedik, mély és széles barázdák keletkeznek. HA megszárad kőkeménnyé válik, ha átázik akkor puha, krémszerű és ragadós. Valószínűleg agyagos lehet.
Kérdés: Ez jó e így, ha nem akkor érdemes e vele valamit csinálni (a fű most -ami még megvan- benne van) pl. trágyázni, vagy vaahogy kezelni. Mikor és mivel

köszi

Nagx G.

Nagy G. Creative Commons License 2002.07.01 0 0 267
Hali!

Köszi. Sajnos nem jó a helyzet. Csökkentettem a vízet, olyannyira, hogy nem is locsoltam. Nem is volt vele probléma, egészen kiszáradt a talaj. A baj az, hogy amint vizet kap rögtön elkezd képződni az a fehér (pókhálószerű) valami. Lehet ezt kezelni, ez valami gomba, van valami jó szer ellene?

Minden tippet köszönök!

NAgy G.

Előzmény: tibor0322 (266)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!