Keresés

Részletes keresés

csinnnKA Creative Commons License 2002.07.11 0 0 307
GIS!
Jó alaposan lebuktattál, mert valóban nem sok dendrológia előadást hallgattam. Viszont én balga lélek gyakorta lapozgattam a Sieberz Kft. virágküldő katalógusát, ahonnan már jóval azelőtt kinéztem egy-két dolgot ("nekem ilyen lesz!" felkiáltással), még mielőtt kertem lett volna. Többek között igazán csinosnak és (nevess ki) egzotikusnak találtam a csavart mogyoróbokrot a jópofa spirálos ágaival, tavasszal nyíló, csüngő virágaival. Azt a kutya nem mondta (és nem írta oda sem le), hogy egy hatalmas nagy, csúnyán rendetlen bokor lesz belőle nyárra.
Kiszedni (talán) azért nem szedem, mert a kert legsarkában-csücskében van, abszolút nem feltűnő helyen, csak épp a csúnyaságának elviseléséért cserébe elvárnék tőle egy kis termést. De ahhoz megint be kéne ruháznom alsó hangon 5e Ft-ot, és őszintén szólva hely sincs túl sok a számára, hogy melléültessem, át kéne rendezgetnem a fél kertemet. Elég gáz.
Luxus, nem luxus, azért egy hidromasszázs-kádat el tudnék viselni! ;-)
S mint afféle burzsujok, már vehettünk volna egyet, de egy éppen ezzel foglalkozó ismerősünk azt mondta, hogy nem szabad megvenni, csakis a jacuzzit, mert a többi csak játék, nem ér semmit, gyenge a hatás, minden kuncsaftjának csalódást okozott, ráadásul semmi gyógyászati hatása nincs. A jacuzzi viszont minttoménhány szeleppel dolgozik, igazi masszázst jelent, nemzetközi kutató orvos-csoport vizsgálta be, és nem véletlen az árbéli különbség: amíg egy szimpla pezsgőkádat kapsz 250-400e Ft körül, addig a jacuzzi legjobb áron is 1 milla fölött van. Na ez már tényleg luxus egy átlagembernek. Addig ha pezsegni akarok, marad a BB, vagy jobb esetben a Törley! ;-)

Komárom!
Én személy szerint kb. 10-15 éve észrevettem már, hogy az osztrák kertek milyen kis tüchtigek, ápoltak, gondozottak, csinosak, imádnivalóak. Amióta kertesházas vagyok (3,5 éve), magam is erre törexem. Mit gondolsz, miért virít a(z utcára néző) konyhaablakomban tiroli muskátli? :-)))

Előzmény: Törölt nick (297)
tibor0322 Creative Commons License 2002.07.11 0 0 306
> a felhők pontosan ismerik az országhatárokat
- én inkább domborzati határoknak nevezném

> Van a cseheknél egy mondás: ahol nem esik, ott rossz emeberek élnek.
- nem ismertem, de nekem nem tetszik ez a mondás, meg szerintem nem mindenhol lehet igaz. Viszont ennél általánosabbnak, és találóbbnak tartom: "ahol nevetnek, ott nyugodt lehetsz" -- Shakespeare

Előzmény: zmrzlina (305)
zmrzlina Creative Commons License 2002.07.11 0 0 305
Szerintem ez nem csak pénz kérdése, a felhők pontosan ismerik az országhatárokat.

Egy példa: Medárd napján szakadó esőben elindultam Brnoból hazafelé. Tele voltam kételyekkel, hogy van-e értelme az útnak, de az előrejelzés csak vasárnapra várt esőt Siófokon. Gondoltam, még időben sikerül levágnom a füvet azon a 2000 négyzetméteren. Egészen Komáromig esőben autóztam, mindíg itt lépek be az országba, hogy megnézzem a Wiandt faiskolát. Otthon felszakadozó fehőzet, Siófokon pedig ragyogó napsütés várt. Kánikulai hőségben hajtottam mint a barom, mert tudtam, hogy az a hidegfront hamarosan ideér. Vasárnap egy csepp sem esett, ebéd után Brno felé vettem az irányt, amint Komáromnál átléptem a határt, megint szakadó esőben autóztam hazáig. Hétfőn bronzbarnára sülve beestem a munkahelyre, a kollégáim kicsit furcsán néztek rám, mert a hétvégén itt 130 mm eső esett. A siófoki webkamera borús, esős időt mutatott, elégedetten döltem hátra a székemben, nem volt hiábavaló út. Később tudtam meg, hogy aznap Siófokon egy esőnek nem nevezhető, permetszerű valami esett, összesen 4 mm csapadékot adva. Hát ez az én kiégett füvem története.

Van a cseheknél egy mondás: ahol nem esik, ott rossz emeberek élnek. De erről egy másik témát kellene nyitni.

Előzmény: Komárom- (302)
tibor0322 Creative Commons License 2002.07.11 0 0 304
"kiég a fű"
- ezt én úgy pontosítanám, hogy a nyírt, kaszált (gondozott) fű ég ki. Elég 'dzsumbujosan' néz ki most az udvarunk, árok meg a partja, de még zöld. Aki a faluban lenyírta, annak meg ég kifele. Talán a hét végén majd nyirás helyett kaszálom (ahhoz meg még kicsi :).
- az általam 'hangafűnek' ismert fűnek sem volt szokása a kiégés (ez nagyobb 'bokrokban' nő, levele kissé széles, megszáradva bőrömet sokszor (véresre) megvágta, tehát direkt ilyen füvet szerintem senki nem tart otthon, viszont lehetett kaszálni, megszáradt részeit (ősszel vagy tavasszal) begyújtani, ettől még zöldelt szépen)
Komárom- Creative Commons License 2002.07.11 0 0 303
zmrzlina !
--- Mennék inkább szemetesnek a németekhez, ... de a nejem folyton lebeszél erről.
Előzmény: zmrzlina (294)
Komárom- Creative Commons License 2002.07.11 0 0 302
GIS !
.... El kell fogadni, hogy nyáron hazánkban kiég a fű ??
Hm... medig ??
--- Lassan, lassan majd talán akinek kertje --is van, az ad annyit magára, hogy ne égjen ki a füve, ha egysze máá bevetette.
--- Majd, ha a szomszéd füve szebb lesz, akkor az a melletti is odafigyel jobban erre-arra...
( NNa erre mondtam, hogy lassan-lassan)
Tényleg szerintetek hány év kell ahhhoz, hogy szép, ápolt, öntözött kerteket lássunk, mint a magyar határ mellett kb. 300 méterre Ausztriában?
Voltatok már ott? Észrevettétek, hogy arrafelé egésszen más felfogás szerint művelik a kerteket? Engem "elborzaszt" mindig a látvány. Ott sok a zseton, itt meg kevés.
Előzmény: Törölt nick (297)
esz-ki-mo Creative Commons License 2002.07.10 0 0 301
Kutya nincs, max. a szomszéd macskája..:-)

Szóval először kisebb, labdányi foltokban kezdett halványulni, sárgulni.
Erre különböző folyékony, és szemcsés (N alapú) kifejezetten erre ajánlott szerekkel vettem kezelésbe ( persze a napi reggeli és főleg esti locsolás mellett) de a folyamat úgy tűnik nem volt reverzibilis, és a sárgás foltok átmentek rozsdaszínüvé...

Plusz, most zsiráfmintás a gyepem: világosabb és sötétebb zöld foltok váltogatják egymást (csak abban nem vagyok biztos, hogy helyenként kifakult a gyep, vagy helyenként besötétzöldült...;-) de komolyan! )

Várom a fejleményeket...mindenesetre biztató, hogy a fű regenerálódik, tűz eddig még nem volt..

Esz-ki-mo

Előzmény: Törölt nick (299)
zmrzlina Creative Commons License 2002.07.10 0 0 300
Nálunk a helyzet a következő: a ház mellett egy 16m hosszú és 3m széles út vezet a kertembe. Mivel ezen gyakran parkolunk, kidobtam a felső talajréteget, leterítettem fél méter makadámmal, 10cm betonréteg, arra pedig 10cm beton gyeprács került. Az első évben gyönyörű volt a fű, a következő tavaszon egy zöld szál nem bukkant elő. Májusban esett le, hogy a talajvíz nem tud áthatolni a beton alapon, ezért locsolni kell. Szépen ki is bújt, pedig nem vetettem újra, a gyökerek kitartanak. És most köpjetek le vagy kövezzetek meg: néha meglocsolom a kétkamrás derítő szenyvizével, ettől gyönyörű, méregzöld színben pompázik a pázsitom.

Egyébként a fű a préritüzet is túléli, szerintem egy kiadós eső a Hortobágyot is gyorsan rendbehozza majd.

Előzmény: esz-ki-mo (298)
Törölt nick Creative Commons License 2002.07.10 0 0 299
"foltokban kirozsdásodott"?

lanykutya van? a foltszeruseg miatt kerdem, mert ez az o specialitasuk. persze az is lehet, hogy a tragyat nem keverted elegge egyenletesen el, ezert aztan helyenkent tulkoncentraltt es most eget.

na most ugye a fufelek jelentos resze gyokersarjakkal bir, ergo ha a level el is szaradt, osszel viz hatasara meg ki hajthat. de itt a foltszeruseg miatt nem teccik a dolog...

Előzmény: esz-ki-mo (298)
esz-ki-mo Creative Commons License 2002.07.10 0 0 298
Sziasztok!

Elfogadva a "nyáron a fű így is - úgy is kiég" axiómát, inkább előre gondolkodnék:
Ősszel mit tudok kezdeni a foltokban kirozsdásodott gyepemmel?

Regenerálódik?

Újat kell ültetnem?

Egyéb?

Köszönettel:

Esz-ki-mo

Előzmény: Törölt nick (297)
Törölt nick Creative Commons License 2002.07.10 0 0 297
kedves csinnnKA, gondolom sok dendrológia előadást nem hallgattál? :). na mert akkor nem raktál volna ilyet a kertedbe... nem tom, milyen a kerted, de szvsz biz én kihajítanám ezt a mogyi bokrot vagy ha nagyon ragaszkoccc hozzá, akkor vmi olyan helyre raknám át a helyedben, ahol _csak_ télen látszik. ez ugyanis defaultban erre van kitalálva leginkább. persze 48 nm-ben ez nem lesz könnyű...

sajnos mo-i viszonyok közt el kellene fogadni, hogy a fű nyáron kiég. ez van, ráadásul ebben a formájában ökologikusabb is a dolog, hisz nem használsz rá méregdrága ivóvizet köbméterszámra. sajnos az alapértelmezett kerttulajdonos számára az automata öntözőrendszerek korában kezd olyan státuszszimbólum lenni a zöld gyep az árnyékmentes júliusi 65 fokban is, mint a hidromasszázskád vagy a három avtomobil/család. miközben már vannak országok, ahol a víz értékesebb kincs, mint az arany :(

Előzmény: csinnnKA (295)
csinnnKA Creative Commons License 2002.07.10 0 0 296
Zavarba hozol!
De azért köszönöm! :-)
Előzmény: zmrzlina (294)
csinnnKA Creative Commons License 2002.07.10 0 0 295
Thor!
"egész pontosan hány perc alatt várod hogy új füved sarjadjon? :)"
Egészen pontosan június 25. óta, vagyis több mint két hete (16 napja), tehát egészen pontosan 23.040 perce várom, hogy új füvem sarjadjon (persze lehet, hogy egy negyedórácskát tévedtem valahol). :-D
A 20 perces locsolást illetően pedig tessék már figyelembe venni, hogy egy 6x8-as, mindössze 48 nm-es piciny kertet nem locsolhatok órákig, mert volt idő, amikor annyira gyönyörű volt a füvem (sajna ez tavaly volt), hogy ennek megőrzése érdekében rekordot locsiztam. Utána meg csodálkoztam, hogy gombák nőttek a kertembe, a széle pedig elkezdett mohásodni. Na szóval semmi se nem jó! :-DDD

GIS!
De, borzalmasan néz ki: egyrészt hatalmas, másrészt tele van levelekkel, és valahogy olyan rendetlen hatást kelt. Mellesleg pedig úgy terjeszkedik, mint a rossznyavalya, tavasszal még gondoltam, hogy veszek mellé egy kis menyasszonykát, hogy teremjen már a nyomorult, de most már úgy látom, nem nagyon lenne hová ültetni, így is megfojtja a környezetét. Pedig amikor megvettük, volt rajta 11 szem nagyon fincsi mogyi. De önmagában nem tud teremni, a közelben meg nincs másik mogyoróbokor! :-(

Komárom!
Na, végső soron ezért költöztünk mi sorházi lakásba (nem ám azért, mert csak ennyi pénzünk volt, á, dehogy), mert azt mondtam, hogy kertes ház legyen, de ne kelljen órákig füvet nyírni és locsolni. Most mindkettő jó negyedóráig tart, ami igazán belefér! :-)
Persze ha lenne egy szép nagy hatalmas kertem, gyeptéglával, egzotikus tujákkal és dísznövényekkel, akkor a kertészt szívesen eligazgatnám. ;-)

Előzmény: Thor (290)
zmrzlina Creative Commons License 2002.07.10 0 0 294
Az ENSZ egyik utóbbi tanulmánya az Alföldet már a félsivatagos területek közé sorolja. Itt nálunk Morvaországban amúgy gyakran esik ezért ritkán kell locsolni, elképesztő a különbség a két ország éghajlata között, pedig csak 350 km a távolság Brno és Siófok között.

Komárom, csak nálatok sikerült beszereznem szelídgesztenyét, nehogy abbahagyd a kertészkedést!

A hét felfedezése: ha derűsebbé akarod tenni a napodat, olvass Csinnnka írásokat! Megéri!

Üdv: Zmrzlina

Előzmény: Komárom- (293)
Komárom- Creative Commons License 2002.07.10 0 0 293
csinnKA !
--- Nekem teljesen elment a kedvem a kertészkedéstől.
1200 nöl területen napi 2 órát locsolok + 1 másfél órát megy az öntözőrendszer és éppenhogy nem száradoznak a növények.
Faiskola + kert.
Pont ma gondoltam arra, hogy egy sima --- kertben ennek a töredékét sem öntözik.
Akkor meg jön a csalódás.
Ha ilyen száraz és meleg nyarak követik egymást, akkor tényleg meggondolandó, hogy érdemes-e igényesebb növényeket ültetni.
Maradnak az évelők és cserjék, no meg a fű egy kis területen.
Előzmény: csinnnKA (288)
Tozatu Creative Commons License 2002.07.09 0 0 292
Nálam is szörnyű,barna a levele,pedig még gombaölővel is belocsoltam,mert tavaly is ezt csinálta.
Előzmény: Törölt nick (291)
Törölt nick Creative Commons License 2002.07.09 0 0 291
a csavart mogyoróbokor ilyenkor nyáron nem néz ki borzalmasan? emlékeim szeint nyáron szörnyű, mint egy súlyos beteg.
Előzmény: csinnnKA (288)
Thor Creative Commons License 2002.07.09 0 0 290
csinnKAdrága, mikor is történt a baleset a füveddel? Csak azért kérdem, hogy egész pontosan hány perc alatt várod hogy új füved sarjadjon? :)
(meg nemazééé, de a locsolás, legalábbis nálam 1 óránál kezdődik és ez durvakánikulás száraz időben tovább fokozandó. Negyedóra az kutyafüle).
Előzmény: csinnnKA (288)
Törölt nick Creative Commons License 2002.07.09 0 0 289
a gyep napközben is öntözhető. a többinél nem tanácsos.
Előzmény: csinnnKA (280)
csinnnKA Creative Commons License 2002.07.09 0 0 288

Locsolom, locsolom, locsolom... tegnap is vagy negyedórán át locsoltam ezt az icipici kertet, de még mindig nem tért magához. És hát változatlanul aggasztanak azok a bizonyos lyukak, amit alulról (s némelyiket felülről) valami állat fúrt, mellesleg azon a részen sokkal puhább a talaj, járásnál érezhető, hogy ott nem olyan kemény a föld, mint a többi helyen. Van bajom elég! :-(((

Fagyika!
Hát ez az, mi is panelből szabadultunk anno... és most olyan jó "azt játszani", hogy kertes házam van. :-)))
Ne tudd meg, hogy elől is, az utcai fronton, ahol a kocsibeálló mellett csak egy kb. 2x6-os csíknyi kertem van, mi minden található. Meghagytam egy pici füves részt, annak a közepén áll egy, az előző tulajtól megörökölt, sejtelmem sincs, milyen nevű törpefa (kicsit szúrós, cakkos levelei vannak, sárga-világoszöld mintával, nagyon jópofa, és nem nő meg 80 cantinál magasabbra). Aztán kis félhasáb alakú fa ágyás-szegéllyel körbekerítettem egy 2x2-es részt virágágyásnak, felkapáltam róla a füvet, majd jól felástuk, és hordtuk rá szorgosan az 50 lityis földeket, végül teleültettem rózsával, nagyon szép. Az utcán pedig a kerítésünk mellett szintén van egy kb. 2x2-es kültéri kertrészünk, ahová terülő borókát, meténget és más árnyékkedvelőket ültettem, mivel a szomszéd fája teljesen leárnyékolja. Emellett a bejárat mellett egy 3 szintes "kandelláber" virágtartóban muskátli, illetve begónia, büdöske. Hátul pedig a füves kert szélén kék, illetve arany tuja, a kert végében pedig egy egy méteres csíkban a kerítés mentén sziklakert. De mivel szeretem az eklektikát, így futórózsák, sőt a szélén egy csavart mogyoróbokor is helyet kapott. Úgyhogy full vagyok, azt hiszem, kihasználtam minden talpalatnyi helyet, és jól belaktuk (értsd: betelepítettük) a kis kertecskénket is. :-)
(Mellesleg kellemes -hűs és édes- emlékeket idéz fel bennem a neved!)

Előzmény: Tozatu (287)
Tozatu Creative Commons License 2002.07.08 0 0 287
A kocsolás mellett estleg ősszel a nap felől cserjékkelpl.leárnyékolhatod és nem ég ki olyan hamar.Meglátod egy jó eső sokat javit rajta.Aztán már kocsolhatod a cserjéket is.Inkább kevesebbszer,de jól áztasd be.
Előzmény: csinnnKA (285)
zmrzlina Creative Commons License 2002.07.08 0 0 286
Persze hogy megértem, csak kocsold mexállottan :)

Harminc év után sikerült kiszabadulnunk a panelból, tudom, hogy mit jelent egy tenyérnyi pázsit.

Előzmény: csinnnKA (285)
csinnnKA Creative Commons License 2002.07.08 0 0 285
Idefigyelj, Te FAGYI!
1. Ha neked is (csak) 50 nm-nyi füved lenne, akkor a szíved csücsökében lakozna az a kis darab fődbirtok. Meg aztán én ha kiülök a teraszkámra, akkor azt a 6x8-as kertet látom, amiben egyáltalán nem mindegy, hogy millen a pázsit. Na érted már? Ha 2000 nm lenne, én sem tudnék azonosulni a jelenlegi (igen nagy) problémámmal, de nekem egy kicsit kisebb a kertecském... és kocsolom... mexállottan! :-)

Thor!
:-))))))))))))))

Előzmény: zmrzlina (284)
zmrzlina Creative Commons License 2002.07.08 0 0 284
Jókat vigyorogtam a problémátokon. Nem vagyok kárörvendő, én tavaly ősszel vetettem el 50 kg fűmagot 2000 négyzetméteren a nyaralónkban. Mivel ekkora területet nem locsolhatok, az idei hőség teljesen kiégette, egy zöld foltot nem látni rajta. Azért bízom benne, hogy ha enyhül az idő és jön egy kis eső, még minden rendbe jöhet, mert a tavalyi vetés jól megeredt. Tapasztalataim alapján füvet csak az esti órákban érdemes vágni, éjszaka szépen felépül a sokkból.
Előzmény: Thor (283)
Thor Creative Commons License 2002.07.08 0 0 283
Kár. Lettek volna még 5leteim. Pl:
- árnyékolás fekete fóliával
- teljes felület lekezelése 25-ös faktorú naptejjel
- akciós műfűből (cak most, csak Önnek) 50 nm leterítése
- szerződéskötés a helybéli vakondokokkal, hogy a turkálásért cserébe apró vizesvödrökkel kötelesek közlekedni és azt úton-útfélen kiborítani
- ugyanezen szerződés kiterjesztése a pókokra a lyuggatásért cserébe
- kültéri légkondi + párásító beüzemelése
Szal, csak szép sorban :)
Előzmény: csinnnKA (282)
csinnnKA Creative Commons License 2002.07.08 0 0 282
Na jó, ezt a fűnyírógép-állítást még megjátszhatom. (Egyébként 3 fokozat van, és a gép a középsőre volt lőve.) Tényleg nagyon kockázatos volt rövidre vágni, talán ha egy cantival hosszabbra hagyom, az is számít.
Már ha kinőtt persze... a nyomorult! :-(
Előzmény: Thor (281)
Thor Creative Commons License 2002.07.08 0 0 281
Next idea: A fűnyírón a vágásmélységet eggyel fennebb állítani.
(persze majd ha a szerencsétlen fű kinőtt)
És a későbbiekben is így használni: tavasszal-ősszel, amikor nincs nagy meleg és sok az eső a legrövidebbre nyírni (attól sűrűsödik-gyomtalanodik), nyári kánikulában (25 fok C fölött, száraz időben) hosszabbra hagyni, 1-2-3 fokozattal feljebb.
Előzmény: csinnnKA (280)
csinnnKA Creative Commons License 2002.07.08 0 0 280
Thor Hercegnő, ne bosszantson! :-)))
Reggel fél 7-től este 7-ig garantáltan nem vagyok otthon, sőt, mi több, még 7végén is csak 8 óra tájban jutok hozzá az öntözési szertartás elvégzéséhez (előkert, hátsókert, lógósok, kandelláber stb.).
Azt egyébként mindjárt ideköltözésünk mondta a szomszéd, amikor én jót akartam, hogy a nagy melegben jólesik egy kis sprickolás, hogy "Szomszédasszony! Sem a rózsáknak, sem a fűnek nem tesz jót a déli locsolás, mert 'megfázik', és csak jó sokára tudja majd rendbeszedni!" Én pedig szófogadó jókislányként többé nem locspocsoltam napközben, csakis este (olykor egészen késő este, ami persze azért is logikus, hisz éjjel nem szárítja fel a napfény a vizet, többet tud a növény felszívni és hasznosítani).
Any other idea? :-)
Előzmény: Thor (279)
Thor Creative Commons License 2002.07.08 0 0 279
Mikor locsolod? Ugye csakis reggel, este, amikor árnyékban van?
A déli forróságban-napsütésben locsolás kiégeti.
Előzmény: csinnnKA (278)
csinnnKA Creative Commons License 2002.07.08 0 0 278
Ezt a "cserét" hogy érted pontosan?
Kapáljam fel, gereblyézzem össze és vessek friss magot?
Vagy valami komolyabb "beszántásra" gondoltál?
Hozzátenném, hogy sorházi kicsiny kertem középső lakáshoz tartozik, ily módon semmilyen oldalról nem közelíthető meg, csak a lakás felől, másik 3 oldalán kerítés van.
Szóval? :-)
Előzmény: Törölt nick (277)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!