Keresés

Részletes keresés

Feriba51 Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96141

Ez a hűtőcső téma engem is foglalkoztat valamilyen mértékben.

Én azt képzeltem el, hogy talán egy gagyi cső nagyobb hatásfokkal dolgozna. Gagyi = több helyen megtört, behorpasztott, nem körre tekert cső. Tudod olyan, amilyet rézműves nem tud csinálni:-)))

Ez talán megtörné a párák lamináris folyását.

Jó nedűt!!!!

Előzmény: In Lak'ech (96117)
successful77 Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96140
a gyanús részt nem értem)))

amugy lehet folytatom a gyűjteményt ha a kakiszilvam termőre fordul. esetleg füge is belevaló lenne, esetleg még kivi. )))
Előzmény: In Lak'ech (96138)
Babar66 Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96139

No, ha ez sikerül, valóban hű leszel a nick nevedhez...    :)

Előzmény: successful77 (96136)
In Lak'ech Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96138

Esélytelen

 

....meg gyanús is....

Előzmény: successful77 (96136)
snapszmester Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96137

Szerintem semennyit. Eszmei értéke lehet a számodra, de élvezeti nem sok.

Előzmény: successful77 (96136)
successful77 Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96136
sárga fosóka volt az alap, abbol lett a pálinka. )))

minimum 20ezerert válnék meg darabjaert, nem akarom olcson eladni emléknek jó. csak mondom mennyit érhet ilyen régebbi pálinka.
Előzmény: cloaked (96134)
Forman68 Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96135

34 éves parafadugós pálinkát már kóstoltam.Semmi alkohol nem volt benne!

Előzmény: cloaked (96134)
cloaked Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96134

A folyadékszintből azért látható, hogy az alkohol nagy része még megvan.

 

14 év palackos tárolástól nincs plusz értéke, sőt, valszeg rosszabb, mint újonnan (és felteszem, már akkor sem egészen világklasszis pálinka volt.) Most az más kérdés, hogy sokan azt hiszik, 14 évvel csak mennyei lehet, de mivel csak ismerősökön keresztül tudod továbbadni, nem biztos, hogy szeretnél egy elégedetlen vevőt.

Előzmény: successful77 (96123)
successful77 Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96133
valami csak lehet mert a gyümölcsök nem rohadnak. amugy alkoholmentes palinka milyen ízű lehet?
Előzmény: Forman68 (96132)
Forman68 Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96132

Szerintem kóstold meg nyugodtan.Lehet még van benne valami alkohol.De akkor ne tartogasd tovább.

Előzmény: successful77 (96128)
In Lak'ech Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96131

Az teljesen rendben van. Hacsak nem egy, az Adrián ringatózó yachton végezted a mérés. Remélem nem, mert akkor nagyon irigyellek. :-)

 

Előzmény: bezzeg Jani (96129)
Forman68 Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96130

Akkor retorzió nélkül árulható?:)

Előzmény: successful77 (96128)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96129

Gondolom 101,325 kPa  légköri nyomáson.

Beépítés előtt teszteltem a digitális hőmérőm 15 percig forrásban lévő vízben, a légköri nyomás 1012 kPa  az eredmény 99,5 és 99,6 C között változot.  

Előzmény: rézműves1 (96120)
successful77 Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96128
Alkoholmentes pálinkaként kellene meghitdetni. )))
Előzmény: Forman68 (96126)
successful77 Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96127
És deigazad van.


Meglepődött az eladó: NAV-osok
licitáltak a pálinkára a neten

2013. január 11.
hvg.hu

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrei
licitáltak arra a pálinkára, amelyet egy somogyi
termelő hirdetett meg egy közismert árverési
oldalon - közölte a sonline.hu Somogy megyei
híroldal. Az eladóra az áru átvételekor csaptak
le a NAV pénzügyőrei.


Így lehet pálinkát árulni;

A pálinka értékesítésére csak abban az
esetben van lehetőség, ha a magánfőző
kistermelőnek minősül, és megfizette a teljes
adómértéket - idézte fel a szabályokat a
sonline.hu. A NAV tájékoztatása szerint a
pálinkát csak palackozva, a vámhatóságtól
igényelt zárjeggyel ellátva, a saját gazdaság
helyén folytatott, megfelelő engedéllyel
rendelkező vendéglátás, vagy falusi
szálláshely-szolgáltatás keretében lehet
értékesíteni.

Az interneten licitált a NAV olyan pálinkára,
amelyet az eladó illegálisan hirdetett meg online
- közölte a sonline.hu .
Az adóhatóság munkatársai Somogyban
italkészletet foglaltak le és számottevő
büntetéssel sújthatják az eladót. A NAV
csütörtökön közölte, hogy egy, a pálinkafőzésre
alkalmas saválló edényeket értékesítő eladó
ellen is eljárás indult.
Fülöp Eszter, a NAV megyei igazgatóságának
szóvivője szerint a jövedéki termékek
forgalmazásáról szóló törvény kimondja, hogy
jövedéki terméket – néhány kivételes esettől
eltekintve – kizárólag üzlethelyiségben lehet
árusítani. A házi pálinka sem számít kivételnek.
"Éppen ezért volt merész az a hirdető, aki egy
közismert kereskedelmi oldalon hirdette saját –
immár legálisan – készített párlatát, méghozzá
rögtön 59 litert bocsátott árverésre" - ismertette
az eset hátterét a szóvivő. "Ráadásul személyes
átvétellel tette fel hirdetését a világhálóra,
vagyis házhoz hívta az ellenőröket."
Azt nem tudni, hogy melyik somogyi településen
történt az eset. A szóvivő szerint a civil
ellenőrök hat liter párlatra licitáltak. Az üzletet
megkötötték, az eladó megadta a címét, és az
adóellenőrök próbavásárlás keretében átvették
az árut. Eközben a pénzügyőrök készenlétben
vártak.

A revizorok bemutatkozása után az
egyenruhások megkezdhették a jövedéki
ellenőrzést, ugyanis személyes fogyasztásra
kizárólag kisüsti pálinkát lehet főzni, illetve
bérfőzetni, azt kereskedelmi forgalomba hozni
csak meghatározott feltételek mellett lehet.
Az eladó nem rendelkezett adószámmal. Emiatt
az adózás rendjéről szóló törvény alapján akár
200 ezer forintos mulasztási bírsággal
sújthatják. Fülöp Eszter szerint a pénzügyőrök
lefoglalták a készletet és jövedéki bírságot
szabnak ki a pálinka igazolatlan származása és
árusítása miatt is.

Az az eladó sem járt jobban, aki szintén a neten
árusított pálinkafőző kialakítására alkalmas
saválló edényeket. Az adásvétel időpontjában az
adószámát szüneteltette, így nem volt "élő
vállalkozása", őt bejelentési kötelezettség
elmulasztásáért bírságolják meg.
Előzmény: In Lak'ech (96124)
Forman68 Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96126

Ha parafadugó van benne,garantált az alkohol veszteség!

Előzmény: successful77 (96123)
rézműves1 Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96125

 ...azért nem semmi az a kitartás, amit az igaznak vélt megfigyelésed  megmagyarázásakor tanúsítasz...nem lehet, hogy egyszerűen azért jobb a Te pálinkád a környezetedben főzötteknél, mert egyszerűen csak jól csinálod???...ők meg nem! ...

...a stílusodból és a fogalmazásból látszik, hogy alapos vagy...

...ha elovasod a hiteles szakirodalmat (de gondolom már megtetted), akkor mindegyik azt írja, hogy a cefrefőzést lehet ugyan gyorsabban (de azt se "döngessük"), a finomítást viszon jóval lassabban, óvatosabban csináljuk, amit nem mindenki tart be...

...Te viszont megfogadtad a szakértő tananácsot...

...végig követve itt a hsz-ket, azért az látszik, hogy képes vagy (ha nehezen is), revidiálni az általad eddig leírtakat és ez jó..

 

                                                                            ...jó nedűt...

...(irígylem, hogy ilyen sok időd van)...

 

 

Előzmény: Törölt nick (96113)
In Lak'ech Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96124

Hát, ha meg akarsz felelni a jövedéki törvénynek, akkor nem adod el, hanem elszopogatod.

Előzmény: successful77 (96123)
successful77 Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96123

Szerintetek ennek mennyi lehet az eladási értéke? Egyáltalán az alkohol nem párologhatott el belőle 14 év alatt? Saját gyártmány )))

 

zsuzska60 Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96122

Próbáld meg fajtánként külön szedni, aztán úgy főzd le - meg is lepődhetsz.

Ilyenkor látszik meg, hogy mi marad még az üstben, amit kidobnál, ha nem gyűjtenéd az utópárlatot.

Előzmény: kaktuszpeti (96044)
barkócza Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96121

Nekem most egy kb. 80cm hosszú Liebig hűtőm van. Indukciós rezsóval, 2kW teljesítménnyel fűtve az elején a kifolyó párlat (amikor alkoholban gazdag)  kicsit langyos (25-30oC), a végén, amikor alkoholban szegény, akkor már remek hideg. (Maga a hűtő csak a fölső végén meleg, a fölső harmadánál már jéghideg.) A jelenség okát nem tudom pontosan, de a következőkre gondolok:

 

1. Az elején, amíg alkoholban gazdag a párlat, ugyanazzal a fűtőteljesítménnyel némileg több anyag jön (az alkoholnak lényegesen kisebb a párolgáshője, mint a víznek), és ez a több anyag kevésbé hűl le.

 

2. A réz és a kicsapódó pára közt a hőátadás függhet a pára összetételétől, ha több benne az alkohol, lehet, hogy ez a hőátadás rosszabb?

 

3. Túl meredek a hűtőm, és az alkoholban gazdag párlat túl gyorsan kifolyik belőle, nincs ideje lehűlni. Az alkoholban szegényebb esetleg jobban tapad a rézcső falához, és ezért lassabban folyik ki, jobban lehűl.

 

Mindenesetre megpróbálom laposabb szögűre állítani a hűtőt, ez egy kis barkácsolást igényel. Meg ki kell találni, hogy hogyan fér úgy el.

 

Mindig a rövid és meredek hűtő híve voltam, de lehet, hogy most túlzásba vittem?

Előzmény: In Lak'ech (96117)
rézműves1 Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96120

...rendőrök "érettségiznek"...kérdés, hány fokon forr a víz???...annak van igaza, (a vizsgáztató főtörzs szerint) aki 100-at mondott, mert a 90-fok az derékszög ...:):):)...

Előzmény: hevezoli64 (96080)
sogi01 Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96119

                                                        vf1 linkgyüjteménye  

 

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

In Lak'ech Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96118

...vagy már teljes térfogatában felmelegedett.  A hűtővíz.

Előzmény: In Lak'ech (96117)
In Lak'ech Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96117

Ugyanilyenen gondolkodtam már én is.  Azon, hogy meleg attól tud lenni a kifolyó párlat, ha túl rövid a hűtőcső, vagy már teljes térfogatában felmelegedett. Viszont, ha meleg a párlat, valyon az összes gőz tud-e halmazállapotot váltani? Bár nálam ilyen soha nincs, főleg ősztől, mert olyan hideg a 205 literes hűtőhordó, mint a vesztés. :-)

Mindig van egy olyan fóbiám, hogy a hűtőcsőben áramló gőzből lecsapódás nélkül is ki tud jutni bizonyos mennyiség. Ezt pedig kiküszöbölni azzal lehet, ha statisztikailag növeljük az összes gázrészecske számára, hogy "találkozzon " a hűtő belső falával. Ezt úgy tudjuk megtenni, ha a hűtőben eltöltött idejét növeljük:

 

1; Kis áramlási sebesség  -  a; óvatos fűtés

 

                                            b; nagy keresztmetszet  (igaz, ijenkor vélelmezhető, hogy megint csökken a csőfallal való találkozás esélye)

 

2; Hűtő hosszának növelése

 

Talán már kérdeztem még kb. fél éve, de a sok - kezdeti, lakus - kérdésem közt átsiklottatok rajta, hogy van annak hátránya (azon kívül, hogy elszédül benne a párlat), hogy ha pl. extrém hosszú a hűtőspirál??

 

Olyanon is gondolkodtam, hogy valyon milyen hatása volna annak, ha a hűtőcső nem egy viszonylag vastag, hanem több vékonyabb spirál volna, úgy, hogy a páracsőből több spitálba ágazna?

 

Az biztos, hogy növelné a természetes deflegmátiót, ha a páracső állna több, egymással párhuzamos, ámde egymástől megfelelő távolságban haladó csőből.

Előzmény: Feriba51 (96116)
Feriba51 Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96116

Üdvözöllek e.enzsol!

 

" Egy infó, hogy kb. 1200-1300 liter gőzből lesz 1 liter foyladék."

 

 

Számomra ez egy érdekes adat. El lehet gondolkozni rajta.

A páracső, a hűtő tervezésénél figyelembe kéne venni. Ez azt jelenti, hogy a gőz formájában a sebesség nagyon nagy a páracsőben. Ezért szorgalmaztam eddig is a keresztmetszet csökkentést, az akadályok elhelyezését a páracsőben. Ugyanis ilyen sebesség mellett meg kell adni a lehetőséget a flegma kicsapódásának, és meg kell akadályozni, hogy a gőz tovább „söpörje” a hűtő felé a flegmát.

Talán ezzel magyarázható Miklós1 egyik mérése, miszerint a meredekebb páracső nagyobb deflegmációt bíztosít ( itt már nem tudták a gőzök előre söpörni a flegmát)

Az már pedig technikai érdekességnek tűnik, amikor „golyós” fórumtársunk ezt a hatalmas térfogatú párát egy 4 miliméteres hűtőcsőbe vezeti be. Milyen lehet ott a sebesség??? Létezik, hogy mégsem keletkezik túlnyomás??? Bizonyosan a hűtőspirálnak pedig egy elszívó effektusa lehet a lehülés miatt.

Mi történik abban az esetben, amikor a párlat előre pisilve, melegen, kissé gőzölögve jön ki??? (ilyet is láttam és úgy véltük, hogy a kiválasztás igen jó volt)

Bocs, csak hangosan gondolkoztam.:-)

Jó nedűt!!!

Előzmény: e.enzsol (96103)
Törölt nick Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96115

Szakmai vitát látok, ami nem ok a tiltásra.

A fórum szabályzata nem tiltja a hülyeség közzétételét, sőt hazudni sem tilos. Viszont az ezek miatti pofonokat is állni kell.

Tiltás a személyeskedésért, politizálásért, személyes adatok és képek közzétételéért, engedély nélküli reklámért jár.

UFF

In Lak'ech Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96114

Senki nem fog innen kitiltani. Ezért biztosan nem. Ezzel nem a moderátor idegeire mégy, hanem a miénkre.

 

Jóéjt!

Előzmény: Törölt nick (96113)
Törölt nick Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96113

Nem szükséges a közvéleménykutatás, látszik. Meg a rólam alkotott vélemény is.

Ha valami himbilimbi topik lenne, már régen nem lennék itt.

De ez a topik jó, s nyilván várható a válasz, hogy nélkülem még jobb lenne.

Amint kitilt a moderáció meg is szűnök itt létezni, nem reklamálok, de ha nem akkor maradok.

Azt viszont megígérem, mindenkinek jobb lesz így, hogy nem bocsátkozom ehhez hasonló vitákba. Ha valamihez van hozzáfűznivalóm megteszem, de ennyi lesz nem több.

Legközelebb akkor jelentkezem, ha meglesz a Feribácsinak megígért kísérletem. Beteszem a képeket leírom mi történt, de nem próbálom megmagyarázni miért.

Egyszer már elhatároztam ezt, be is írtam, a reakció az volt, hogy elmenekülök.

Van kalapja, nincs kalapja.... így aztán a reakció se így, se úgy nem lesz jó.

Ennél többet is kibírtam, túlélem.

Tehát legközelebb, ha meglesz a Feribácsinak megígért kísérlet.

Addig is minden jót a topiklakóknak...!:)

Előzmény: In Lak'ech (96110)
In Lak'ech Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96112

szerinte=szerintem

Előzmény: In Lak'ech (96110)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!