Keresés

Részletes keresés

snapszmester Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96160

Csak vélemény: Ha nagyon hosszú és erősen tudod hűteni kiválhat a kozma olaj a belsejére és az később gondot okozha.

Ha vastagabb könnyebben tudod takarítani és nem lesz a rendszernek feleslegesen ellenállása.

Előzmény: In Lak'ech (96159)
In Lak'ech Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96159

Kösz. Mindenki tapasztalatának örülök, főleg ha ezt meg is osztja velem. De falkában ez már csak így szokás. :-)  De még mindig nem tudom azt, hogy mi a különbség akkor, ha pl. kétszer olyan hosszú a hűtőspirál, mint az ideális, vagy duplája az átmérője az ideálisnak.

Előzmény: snapszmester (96149)
snapszmester Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96158

Ha már ilyen elfogadó vagy had segítsek neked is.

Nincs és nem is lehet nyomás a rendszerben. Tapasztalat: ha a kifolyó(hűtő) cső 1-2 mm-re folyadék alá kerűl a gőz már emelgeti a néhány kilós nagy felületü üst fedelet.

Torlódás miatt nem számolhatunk jelentős hőfok emelkedéssel.

Előzmény: Feriba51 (96155)
Törölt nick Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96157

persze, hogy olvasok.

Elmondom hogy tervezem.

Veszek lombikot, hőmérőt. A lombikot parafadugóval lezárom, a dugóban két lyuk. egyikben a hőmérő, a másikban rézcső, s az egész olyan lesz mint egy kis pálinkafőző, spirállal, hűtővel. A lombikban tíz alkohol fokosra hígított almapálinka.

S úgy 10-15 kísérlet.

Az üvegen keresztül látható, hogy forr a víz, éppen forr, vagy zubogva forr. Jegyzem az időegység alatt kifolyó mennyiséget, a hőmérsékleteket,. Nem a pontosan mért C fok amire kíváncsi vagyok, hanem éppen az hogy van e különbség a háromfajta főzésnél, s hogy ez mennyi.

Aztán kiderül, hogy nincs, vagy kiderül, hogy minimális (tehát gyakorlatilag nincs), vagy kiderül, hogy van hőmérsékletkülönbség.

Ez kicsit eltér attól amit javasoltál, de ha már pénzt és időt fektetek bele, legyen precíz.

Előzmény: Feriba51 (96150)
vasbicikli Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96156

Szerintem is 1, azzal a kiegészítéssel, hogy amikor több a párlat, több a gőz is, ami jobban "tolja" előre a (többé-kevésbé) lehűlt cuccot, szóval megrövidül a tartózkodási idő, ezért nem játszódik le maradéktalanul a hőátadás.

Előzmény: barkócza (96121)
Feriba51 Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96155

Sőt, hogy ha figyelembe vesszük azt a lehetőséget is, hogy az erős fűtés esetén még egy kis nyomáskülönbség is keletkezik (megnő a nyomás a gőztérben), akkor a két mérés közötti különbség jóval nagyobb lesz, mint 1,5 celsius fok.

Jó nedűt!!!

Előzmény: Feriba51 (96150)
cloaked Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96154

Akkor nem is kérdés: tartsd meg dísznek, vagy idd meg:) Ha valaha is meg akarod inni őket, akkor viszont minél hamarabb, mert lesz ez még rosszabb.

 

Ha legközelebb ilyen hosszú távra akarsz pálinkát eltenni, akkor

 

1. érdemes szorosan ledugózni, borosüvegbe, új borosdugóval, nem pedig ki-be járó dugót (és nem is hozzá való üveget) használni.

 

2. Ezután a dugót leöntöd pecsétviasszal úgy, hogy teljesen leszigetelje a dugó és a nyak találkozását. Művészellátóban lehet kapni, ez kemény, rideg, de persze jól olvasztható viasz.

 

Az így ledugózott-leviaszolt szesz akár száz éven felül is élvezhető marad, ha hűvösben tárolják, persze eltenni csak igazán jó pálinkát érdemes, mert ezzel csak konzerválni lehet, jobb már nem lesz.

Előzmény: successful77 (96136)
Feriba51 Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96153

Nem tudom, nincs tapasztalatom e téren.

Ha nehezen is, de azt hiszem egyet kell értenem snapszmesterrel:-)))))

Jó nedűt!!!

Előzmény: In Lak'ech (96146)
Forman68 Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96152

Ezért ajánlottam a kóstolást!:)

Előzmény: cloaked (96143)
successful77 Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96151
jah, nem vagyok navos, arulni sem arulok, csak erdekelt az ilyen régi cuccnak van-e értéke. ))))

Előzmény: In Lak'ech (96145)
Feriba51 Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96150

Kedves fondar!

 

Remélem azért még olvasol bennünket.

Azt a kísérletet szeretném leegyszerűsíteni, egyben élethübbé tenni.

Ha még van főznivalód próbáld ki a következőket: Az elején fűts rendesen addig amig szoktad. Ilyenkor jó bőven folyik a párlat. Olvasd le a hőmérsékletet akkor, amikor már nem tudod növelni. Aztán vedd vissza a fűtést minél gyorsabban lehet addig, amíg csak cérnaszálként folyik. Mikor stabilizálódott olvasd le megint a mért értéket.

Na, lesz különbség a kettő között, vagy nem???? Nem a mért hőmérséklet érdekel, hanem a köztük levő különbség. Szerintem lesz olyan 1-1,5 fok, de ez nem bíztos.

Jaaa, jártam egy néhány évet iskolába, a hetediket is kijártam:-))) Én nem is akarom megcáfolni a fizika törvényeit (egyik kedvenc tantárgyam volt), esetleg annyit, hogy egy elméleti pont (a pontnak nincsen mérete) azért a praktikában rendelkezhet alsó és felső értékkel is. (Azért nehéz egy fizikai mérést elvégezni pontosan, mert mindig vannak zavaró tényezők)

Amint már írtam a fortyogó, fővő vegyület nem homogén, vannak melegebb és kevésbé meleg pontjai is.

Jó nedűt!!!!

Előzmény: Törölt nick (96113)
snapszmester Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96149

Nem engem kérdeztél, de talán hasznos.

A hűtő fajtája befolyásolja az elválasztás pontosságát.

Alszesz főzésnél mind egy milyen csak nagy legyen a teljesítménye.

Finomításkor fontos hogy az alacsony forráspontu elegyek biztosan az elején jöjjenek. Erre garancia az egyenes és a spirál hűtő. A csőköteges nem garantálja ezt.

Előzmény: In Lak'ech (96146)
Törölt nick Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96148

köszönöm...:)

Előzmény: rézműves1 (96125)
snapszmester Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96147

Az első az esélyes. Pont az alszesz főzésnél kell vigyázni a főzdékben hogy a tömény alkohol hideg legyen mert beoldodhat a kozmaolaj.

Előzmény: barkócza (96121)
In Lak'ech Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96146

De a hűtőcső többszörözéséről mi a véleményed? Végül is vannak olyan hűtők, amiben csőköteg van. De azok jobbak?

Előzmény: Feriba51 (96141)
In Lak'ech Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96145

Tudod, az is büntethető, aki zárjegy nélküli pálinkát vesz. És az ördög nem alszik (azért piros a szeme). Mi itt figyelünk a jelekre. Volt már, aki olyan gyanús (ámde átlátszó) dolgokkal kereste meg a fórum közösségét, hogy pl. pálinkát venne. de olyan is volt, aki több ezer liter mennyiségű cefre főzősére keresett vállalkozó szellemű. Persze nem gondolom, hogy te NAV-os volnál. Csak irónia volt a "gyanús" jelző.. :-)

Előzmény: successful77 (96140)
Feriba51 Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96144

Én az 1-es pontra tippelek, na meg a szép lamináris folyásra, amiről az előbb beszéltem.

Jó nedűt!!!!

Előzmény: barkócza (96121)
cloaked Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96143

Jó-jó, de mivel van tele az üveg, ha az alkohol (=a térfogat kábé fele) már eltűnt?

 

Meg mondjuk egy esetből nem érdemes általános következtetéseket levonni. A dugó minősége, a páratartalom, a hőmérséklet, illetve 14 vagy 34 év az mind nem mindegy.

Előzmény: Forman68 (96135)
Törölt nick Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96142

ha Te is hű lennél, nagy ormányod lenne :)

Előzmény: Babar66 (96139)
Feriba51 Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96141

Ez a hűtőcső téma engem is foglalkoztat valamilyen mértékben.

Én azt képzeltem el, hogy talán egy gagyi cső nagyobb hatásfokkal dolgozna. Gagyi = több helyen megtört, behorpasztott, nem körre tekert cső. Tudod olyan, amilyet rézműves nem tud csinálni:-)))

Ez talán megtörné a párák lamináris folyását.

Jó nedűt!!!!

Előzmény: In Lak'ech (96117)
successful77 Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96140
a gyanús részt nem értem)))

amugy lehet folytatom a gyűjteményt ha a kakiszilvam termőre fordul. esetleg füge is belevaló lenne, esetleg még kivi. )))
Előzmény: In Lak'ech (96138)
Babar66 Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96139

No, ha ez sikerül, valóban hű leszel a nick nevedhez...    :)

Előzmény: successful77 (96136)
In Lak'ech Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96138

Esélytelen

 

....meg gyanús is....

Előzmény: successful77 (96136)
snapszmester Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96137

Szerintem semennyit. Eszmei értéke lehet a számodra, de élvezeti nem sok.

Előzmény: successful77 (96136)
successful77 Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96136
sárga fosóka volt az alap, abbol lett a pálinka. )))

minimum 20ezerert válnék meg darabjaert, nem akarom olcson eladni emléknek jó. csak mondom mennyit érhet ilyen régebbi pálinka.
Előzmény: cloaked (96134)
Forman68 Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96135

34 éves parafadugós pálinkát már kóstoltam.Semmi alkohol nem volt benne!

Előzmény: cloaked (96134)
cloaked Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96134

A folyadékszintből azért látható, hogy az alkohol nagy része még megvan.

 

14 év palackos tárolástól nincs plusz értéke, sőt, valszeg rosszabb, mint újonnan (és felteszem, már akkor sem egészen világklasszis pálinka volt.) Most az más kérdés, hogy sokan azt hiszik, 14 évvel csak mennyei lehet, de mivel csak ismerősökön keresztül tudod továbbadni, nem biztos, hogy szeretnél egy elégedetlen vevőt.

Előzmény: successful77 (96123)
successful77 Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96133
valami csak lehet mert a gyümölcsök nem rohadnak. amugy alkoholmentes palinka milyen ízű lehet?
Előzmény: Forman68 (96132)
Forman68 Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96132

Szerintem kóstold meg nyugodtan.Lehet még van benne valami alkohol.De akkor ne tartogasd tovább.

Előzmény: successful77 (96128)
In Lak'ech Creative Commons License 2014.01.14 0 0 96131

Az teljesen rendben van. Hacsak nem egy, az Adrián ringatózó yachton végezted a mérés. Remélem nem, mert akkor nagyon irigyellek. :-)

 

Előzmény: bezzeg Jani (96129)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!