Nekem úgy rémlett, hogy a Három szív után rövid ideig volt Park, de lehet hogy tévedtem. Mindenesetre mindkét név nagyon rossz választás, ahogy a la Terra is az. Többek között az elhelyezkedése határolja be a forgalmat. Szinte alig lehet parkolni, és egyáltalán nincs a sarokra kitettsége miatt bensőséges hangulata.
A Három szívet ki csinálta annak idején? Egyszerűen nem jut eszembe a neve.
Ahogy például a Márvány-Alkotás sarok a Gombai étterme volt és elég jó a maga idejében. A da Lello van ott most nem?
Vele szemben a Márványban a Polska korcsma sokkal jobb étterem volt mint a helyén nyíló Mongolian barbecue, és így tovább.
Egyszer írtam az egyik díványos "újságírónőnek" (Tuna J.) egy nyilvánvalóan korrupciós indíttatású cikkében található baromságok kapcsán, egy olyan témában (kések), amihez meg én értek. Nem méltatott válaszra...
Nem kell ezeket az irományokat komolyan venni - talán minden "tesztet" pénzért csinálnak, talán nem, de minimum nem értenek hozzá és fogalmuk sincs arról, hogy mi a jó. Volt olyan tesztjük is, ahol az egyértelműen legjobb minőségű terméket hozták ki a legrosszabbnak...
Ez az a teszt amiből most már egyértelmű számomra, hogy ezek fizetett hirdetések lehetnek. Az értékelésük pont szart sem ér. A mozzarellákhoz-a nálunk kaphatókhoz-jól értek. Ez a sorrend röhejes, katasztrofális.
A Tanti helyén nem örülnék, ha bármi más nyílna - a Tanti nagyon jó.
Mostanában nőttek az adagok és a teljesen kretén anyagfelsorolós ételnevekről (marha-quinoa-csillagánizs) áttértek a könnyebben emészthetőkre (csirkemell-édesburgonyakrém-zsenge zöldségek).
A La Terra másik történet. Ott hosszú ideig egy üzemeltető volt jobb-rosszabb, de szerintem tolerálható színvonallal, aztán 2 éve átadta egy ismerősének, aki történetesen barátom. Ő sajnos tovább duzzasztotta a korábban se szűkös étlapot, lett pizza, hamburger, stb. Ezt feltehetőleg nem bírta a parányi konyhában a csapat és a konyhafőnök lelépett. Utána egyszerűen nem talált megfelelő ember(eke)t kigazdálkodható fizuért, így tavaly az utolsó hónapokban néha olyan volt az ebédmenü, mint egy gyenge kifőzdében.
La Terra eleinte jó volt és jól is ment. Aztán kétszer ettünk ott pocsékul és többet nem mentünk. Amint láttam mások se mentek. Vannak helyek amik képtelenek tartani a szinvonalat. Pedig inkább legyen drága de jó, mint olcsó és pocsék.
Alessiót nem az olaszsága miatt szeretjük, hanem, nekünk, jó helyen van, könnyen elérhető és amit eddig ott ettünk mindig jó volt. A télikert rész kifejezetten kellemes. Nagyon örülnék ha itt, tényleg a közelben, nyilna valami értelmes hely, pl. a Tanti helyett.
Hát, ajánlottam neked a La Terrát, azóta a volt pincérek vették ki és Park lett. Lokáció és terasz tökéletes, bár nem ment jól - a bérleti díj az előző üzemeltetőnek 8 kiló volt.
Meg ott áll üresen a Törökbálinti úton az egykori Barackos, bár lehet, hogy csak az ingatlannal együtt kiadó/eladó.
Egy ilyen helyet és is látogatnék szívesen, de nem nagyon találom. Vagy meg is csinálnék egy ilyet, de nem találtam alkalmas ingatlant, terasszal, megfizethető bérleti díjjal vagy vételárral.
Nem tudom hol rejtőzik az a Pasarét Bisztro. Egyszer elmentem direkt a 5-ös busz végállomására, de csak egy üres lepukkant kávézót láttam ott. Szerencsére a pasaréti út 55-ben van az Alessio, ahol azóta is sokszor jót ettünk. Rendes fehér abrosz van, olaszos beütés. Mi szeretjük.
Itt Budán biztos elkélne egy olyan vendéglő, ami hagyományos "olcsó" ételeket kínál kiváló minőségben, de modern szemlélettel: viszonylag rövid étlap, naponta változó napi ajánlatok, nem óriási adagok, frissen készülő köretek.
Eszem megáll például, hogy miért nem csinálnak szinte sehol szalontüdőt vagy resztelt májat, és miért nem lehet egy harcsapaprikáshoz a túrós csuszát frissen készíteni, vagy miért nem lehet palacsintát frissen készíteni.
Persze, ott van a néhány fine dining felé kacsingató csúcsétterem, elsősorban a Bíró-félék és a Pasarét Bisztró, ahol előfordulnak ilyenek az étlapon, de a minimum 4000 forintos pörkölt nem nagyon fogja visszahozni a budai kockásabroszos hangulatot a tömegeknek.
Amikor még nem ment szét a térdem, rengeteget jártam a Vértesbe és a Gerecsébe, madarász ismerősökkel. Akkoriban, ha jól emlékszem Bajóton volt egy olyan hely, ami bolt és étterem volt egyben, így akkor tudtál nagyobb társasággal enni, ha előre megrendelted az ételt, amit ugyan ők készítettek, de le volt fagyasztva. Remek vadakat ettünk ott, kenyérrel és csalamádéval, de a pacalt is nagyon jól készítették. Sajnos már rég bezárt az egység. Szóval valóban nem tragédia, ha egy pörköltet lefagyasztanak.
Ha baromira ráérnék, akkor egyébként csinálnék egy olyan kisebb láncot, ami klasszik leveseket adna, jóféle pörkölteket, pár tisztességesen elkészített húst, 3 desszertet és szevasz tavasz. Szerintem működne a dolog, de aztán fene tudja.
Úgy látszik, te szerencsésebben választasz bele, mint én, ráadásul kifejezetten igyekszem mindig más és más helyet kipróbálni, ezzel vidéken komoly csalódásokat kockáztatva.
Ilyet egy látogatás alapján nem merek állítani, de pár hónapja minden kettőnk által kóstolt étel - csárdai viszonylatban - teljesen rendben volt. Az adagok pont jók, az árak barátiak.
Most voltak nálam a német barátok, akik szintén a régi Baricska után sóhajtoztak. A Baricska csárdáról nagyon régi jó emlékeim vannak. Aztán haza járós koromban, 80-as évek, pocsék volt.Barátaim tavaly Hévizen nyaraltak és felkeresték. Nagyon rossz volt a véleményük.
Még eszembe jutott pár csárda, ahol jót ettünk az elmúlt 2-3 évben: Pokol Csárda (Leányfalu), Tanyacsárda (Lajosmizse), Csali Csárda (Pilisszentiván), Víg Molnár (Csopak).
És nyilván jó a Baricska Balatonfüreden és a Nagylaposi valahol Békésben, ezeket rengeteget reklámozták különféle gasztrofelületeken, mint a modern (szemléletű) csárda prototípusait.
Nem, persze hogy nem azt várom, normális ízeket, normális hőmérsékletű és nem kásává főzött / melegített ételeket várnék. Amikből ne csorogjon az olaj. :)
Elég vicces, ha csak egy ilyet találtál Budapesten (és az a Rosenstein).
Csak itt a szűkebb mozgásteredben Budán lenne 4-5 ilyen: Mezzo, Fióka, Mandragóra, Park (a La Terra utóda) és a már sokszor emlegetett Kisbíró. Ezek közül egyik se túl modernista (nem 4 főételből áll a kínálat), az adagok is tisztesek, az alapanyagok a leggyengébben is elfogadhatóak.
Pásztor Csárda tényleg nagyon jó. Tökéletesen elkészített sertésszűzet kaptam ott, omlósat, rózsaszín belsejűt, nagyon jóízűt. A hozzá tartozó vargányamártás is teljesen rendben volt, pedig nem gombaidényben voltunk. És az adag is normális volt, nem kicsi, de bőven elfogyasztható. Férjem hagymás rostélyosa viszont valóban óriási volt, de tökéletesen elkészített az is. Mindjárt megyünk megint :))
Hát, ha azt várod, hogy egy csárdában olyan minőségű/jellegű/választékú kínálat legyen, mint a Bock Bisztróban, akkor óhatatlanul csalódni fogsz... de gondolom, nem ezt várod.
Teljesen vállalható a Nagypapi által írt szombathelyi csárda, a Kígyósi, egy csomó halászcsárda (Százhalombattán mindkettő, az akasztói, a fehértói, a baracsi), a modernistán rövid étlapú Udvarház Bándon, és még nyilván van sok, ahová nem jutottam el vagy most nem jut eszembe.
Ezekben nyilván alap, hogy egyes ételek le vannak adagonként fagyasztva, és a köretet nem á la minute készítik - ez része a műfajnak, és engem nem túlzottan zavar.
Halászcsárda ahová halászlét és sült halat enni tér be az ember. Ha jól emlékszem, Te a Tanya csárdát dicsérted de halászlében a Potyka jobb, a legjobb Baján.
Bennem sajnos az utóbbi évek tapasztalatai azt a meggyőződést alakították ki, hogy csárda az egyenlő: alacsony minőségű, olajos / zsíros, ámde sok étel, túlsúlyos, bizalmaskodó, hetves évekből ittmaradt pincérek. És a környezet sem tetszik egyikben sem, de ez már ízlés kérdése.
Nekem nagyon hiányzanak a középosztályu étteremek. Nem gasztro csodák, számomra értelmezhetetlen dolgokból művészi szinten előállitva, hanem normális europai ételek, jól elkészítve jó alapanyagból. Szerintem lenne rá bőven kereslet. Nekem eddig csak egyetlen ilyen helyet sikerült találnom Pesten. Ott mindig telt ház van, hétköznap is esélytelen foglalás nélkül asztalt kapni.
A jól elkészített "olcsó" ételhez kell a szaktudás mellett valamiféle igényesség és gasztrokulturális környezet, ami talán nincs meg Nyíregyházán és Mezőcsáton. Így aztán a Józsi is olyan, amilyen, nem véletlenül főz ő Mezőcsáton...
Azért nem látom ennyire reménytelennek a helyzetet - ha nem vagyok végtelenül igényes, találomra is lehet találni elfogadható részleteket tartalmazó ételeket, nem különösebben magas színvonalú vendéglőkben. Pár napja Szombathelyen jártam, rendben volt a gulyás a Stőgerben (Vasszécseny), és kifejezetten jó a szarvaspörkölt a Dabrókai csárdában, pedig a pincér erősen elgondolkodott, amikor féladagot kértem. No most, egy pörköltben nem tesz nagy kárt a fagyasztás... Ha viszont végtelenül idényesen állok az egészhez, akkor mélységesen elszomorodtam volna, mert a vasszécsenyi gulyás nem lábszárból készült, a dabrókai szarvashoz pedig dödölle néven - némileg elcseszett, de házi - burgonyafánkot szervíroztak, a mellette található, penetránsan olcsó-édes áfonyadzsemről nem is beszélve, ami szerencsére egy külön üvegcsében érkezett.
Nekem úgy tűnik, még mindig szubminimális az a réteg, aki ért az ételhez és meg is akarja/tudja fizetni a jót - minden más ebből következik.