Keresés

Részletes keresés

dszysssz Creative Commons License 2010.08.29 0 0 66132
Szépjihászné környékén jellemzően kőriserdők vannak sok-sok vadcseresznyével. Ez azt jelzi, hogy a talaj meszes. A "nagyvad" gombák a savas, kisavasodott talajt kedvelik. Nézz utána az ezt jelző növényeknek. :-)
Előzmény: Butabi (66065)
balagan_ Creative Commons License 2010.08.29 0 0 66131
Gratula! Csak nem éhes volt? :)
Előzmény: tantien (66130)
tantien Creative Commons License 2010.08.29 0 0 66130
Mi sem találtunk ma, nyugi, pedig sokat mentünk a Bakonyban. Viszont a kuty megtalálta az első nyári szarvast :)
Előzmény: manettino (66129)
manettino Creative Commons License 2010.08.29 0 0 66129
Szia!
Hol találtad ezeket a pöfetegeket? Már egy csomó ideje járjuk az erdőt, de nem találunk. A Bakonyban. Milyen időjárás kell neki? És eső után mikor érdemesebb keresni? Milyen erdőben érdemes? Mi tölgyes erdőben néztük, de nem volt sem ma, sem tegnap semmi nyoma. Pedig az egyik helyen egyszer találtunk kicsi pöfeteget, de aztán visszamenve már nem volt semmi. Előre is köszi.
Előzmény: scrofa (66106)
Butabi Creative Commons License 2010.08.29 0 0 66128
Köszönet:-D
Előzmény: scrofa (66121)
Tendrei Creative Commons License 2010.08.29 0 0 66127

Egy kicsit általánosítva  a mai napot: összességében megdöbbentő, hogy

- általában az embereknek milyen kevés az ismerete a gomba témában,

- ennek megfelelően: mennyi a tévhit, hamis vélekedés,

- ennek megfelelően 2.: a gomba ételként milyen hihetetlenül kimarad a mindennapi vagy épp az ünnepi étrendből, táplálkozásból.

Előzmény: Tendrei (66117)
Butabi Creative Commons License 2010.08.29 0 0 66126
Köszönjük:-)
hasznosítani fogjuk...
Előzmény: Funghi (66124)
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.29 0 0 66125

Hétvégi mátrai képek (Galyatető észak),  valószínűleg az utolsó császárgalócák idén.

 

 

 

 

 

 

Funghi Creative Commons License 2010.08.29 0 0 66124
Én speciel egy vastagabb cérnára fűztem fel őket és a csillárról lelógva száradtak meg. Bp, 5. emelet panel, annyi a könnyebség, hogy két oldalra nyíló (K - NY, így állandóan biztosítható légmozgás. A cérnára fűzés úgy, hogy a gombák ne érjenek össze, az egy kicsit babrás, de nem lehetetlen. Idén jó pár kiló vargányát szárítottunk így.
Előzmény: Butabi (66067)
Gamma Leonis Creative Commons License 2010.08.29 0 0 66123
Ez nagyon tetszik. Lementettem és kiraktam háttérképnek. :-)
Előzmény: Shroomer (66052)
Kistáltos Creative Commons License 2010.08.29 0 0 66122

Tudna - e nekem felvilágosítást adni valaki, hogy idén indul-e Budapesten (TIT) vagy környékén gombaismereti tanfolyam?

Köszönöm.

scrofa Creative Commons License 2010.08.29 0 0 66121

milyen területen találtad? ligetes? mezős?

 

Elegyes lomberdő,4-500 m.magasan, a csalán is jellemző lehet.De hallottam már arról is,hogy az Alföldön lucernaföldön és felhagyott szőlőben is terem.Itt viszont nem árt számolni azzal,hogy ezek a területek műtrágyát és egyéb vegyszereket kaphattak.

Előzmény: Butabi (66113)
pbprivate Creative Commons License 2010.08.29 0 0 66120

Sziasztok!

 

Dr. Rimóczi Imre - Gombaválogató sorozatáról bármi jót vagy rosszat tudtok nekem mondani?

Köszi:

B.

nagypapi51 Creative Commons License 2010.08.29 0 0 66119
Az utolsó bek.-hez: annyira így lehetett, hogy Székelyföld legismertebb gombavizsgálója galócamérgezésben hunyt el. (én legalább is így tudom, de majd LP revideálja, ha hamis.)
Előzmény: Tendrei (66117)
nagypapi51 Creative Commons License 2010.08.29 0 0 66118

Egyetértek, így, egybeírva...:)

Viszont a helyzet az, hogy van lilapereszke ill. Lila Pereszke nick is, de a két személy nem ua.

Előzmény: pauli-f (66114)
Tendrei Creative Commons License 2010.08.29 0 0 66117

Én szívesen ellentmondanék, hidd el, ha volna mire ... :-)

 

Amúgy ebben a receptjében 400 gr friss, lehetőleg még zárt galócáról és 30 gr friss, piros húsú szarvasgombáról beszél (+olivaolaj, citromlé, petrezselyem, parmezán, citromlé, só, bors).

 

Megjegyzem, a főzésnek sikere volt, az embereknek már a gombák látványa is nagy élményt jelentett. Nekem meg a sok-sok tévhit végighallgatása! Úgy 50-100 jelenlévőből nem akadt olyan, aki akár csak egy helyes megállapítást tett volna.

 

A legjobb még az az egykori mentős volt, aki elmesélte, hogy egyszer ő szállított gombamérgezéssel kórházba egy hivatalos vizsgálót... hát.. biztos így volt, ha ő mondja...

Előzmény: nagypapi51 (66115)
Tendrei Creative Commons License 2010.08.29 0 0 66116

Nem feladatom megvédeni Carlucciot - ugyanis nem is szorul rá. :-)

Az viszont tény, hogy a világ egyik elismert, vezető gasztronóniai tekintélye ezen a  területen... http://en.wikipedia.org/wiki/Antonio_Carluccio

 

http://www.antonio-carluccio.co.uk/

Előzmény: pauli-f (66111)
nagypapi51 Creative Commons License 2010.08.29 0 0 66115

Nyugodtan mondj ellent bárkinek, ha úgy érzed, igazad van.

Carlucciot ismerem, ezzel együtt mondom, amit. A szg íze sokkal erősebb, mint a csg, és együtt sem emelik egymásét.

Persze a motto: De gustibus...

Előzmény: Tendrei (66104)
pauli-f Creative Commons License 2010.08.29 0 0 66114
Egyet értek : ez a nick név,hogy Lila Pereszke ezen a fórumon kötelez valamire.
Mert ha például én mondjuk "Nagy Papi " néven írogatnék,lehet,hogy szigorúbb "ön-cenzúrát"kellene bevezetnem :-))
Előzmény: magyar bucó (66089)
Butabi Creative Commons License 2010.08.29 0 0 66113
ez elég korrekt mennyiség és méret...gratula!
milyen területen találtad? ligetes? mezős?
20 éves rendszeres kirándulással sem láttunk még ilyen...(a max. méret az ököl volt...:-))
biztos rossz felé "mászkálunk"...:D
Előzmény: scrofa (66106)
gombákos Creative Commons License 2010.08.29 0 0 66112
Rókagombát csak elvétve láttam tegnap a Mátrában, trombitag. sok volt, de nem frissek. Sok és sokféle gomba volt, a kosárba is került belölük.







Előzmény: trombitagomba (66074)
pauli-f Creative Commons License 2010.08.29 0 0 66111
"Történelmi pillanat "
Ez nagyon aranyos-----megnevettettél ! Nálam az a történelmi pillanat,ha nem ellenkezem:-))
Carlucciót én is nagyra tartottam.Igaz,hogy eddig még csak a "Nagy gomba salátát" próbáltam ki-----az mondjuk ízlik. Most azonban,hogy bele gondolok Nagypapi megjegyzésébe, attól mert szép, nagy színes könyv,lehet,hogy itt a topikon különb és" kézzel foghatóbb" recepteket találsz ! Amikor megvettem a könyvet még nem ismertem ezt a topikot és nem tudtam,hogy ennél jobb interaktív szakács könyv nem is létezik-------mindegy,a polcon jól mutat.
Előzmény: Tendrei (66104)
Ormótlan Creative Commons License 2010.08.29 0 0 66110
A tegnapi 15 mm eső után hihetetlen sebességgel nőttek a szegfűgombák, közel két kilónyi lett megpucolva, amit szedtünk mintegy másfél óra alatt, de miután végigsétáltunk a termőhely sávján, visszaúton a már leszedett folyásokon találtunk ezalatt kinőtt babákat. Szinte hallani lehetett, ahogy nőnek. :-)
Feri_gom Creative Commons License 2010.08.29 0 0 66109
Jajj, igen. Elnéztem.
Este asszem' rántott pöfi meg gombapörkölt lesz... :-)
Előzmény: tantien (66107)
103,4 Creative Commons License 2010.08.29 0 0 66108
A kukacrágásokban is pirulnia kell, a gallér bordás.ha piruló. Ezen a képen akár lehetne az is, de hátha a közelben van a másik pereszke is.Élőben könnyebb! :(
Előzmény: Lila Pereszke (66099)
tantien Creative Commons License 2010.08.29 0 0 66107
A második tinórudról beszélgettünk Bucóval. Én nem vagyok szaki sajnos.
Előzmény: Feri_gom (66100)
scrofa Creative Commons License 2010.08.29 0 0 66106

Amiből viszont sok volt az az óriás pöfeteg.

Több mint huszat találtam,de a többsége már eléggé el volt gyengülve az elmúlt napok száraz és meleg időjárásának köszönhetően.

Néhányat,levágva a nyüves részeket azért begyüjtöttem.

 

 

 

Előzmény: scrofa (66102)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2010.08.29 0 0 66105
A második gondolom vörös tinóru.
Előzmény: Lila Pereszke (66081)
Tendrei Creative Commons License 2010.08.29 0 0 66104

Történelmi pillanat: ellent kell mondanom! :-)

Carluccio recept (nem egy kiköpött sarlatán...), megjegyzése szerint: "...a világ legkülönlegsebb és legízletesebb ételeinek egyike..."

 

Előzmény: nagypapi51 (66103)
nagypapi51 Creative Commons License 2010.08.29 0 0 66103

Lehet, hogy olasz, és non+ultra, de én semmiképp nem keverném a kettőt.

Ott is - mint mindenütt - van bóvli, kipróbálatlan sarlatán recept.

("Nem baj ha nem jó, csak drága legyen!")

Előzmény: Tendrei (66101)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!