Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Szépjihászné környékén jellemzően kőriserdők vannak sok-sok vadcseresznyével. Ez azt jelzi, hogy a talaj meszes. A "nagyvad" gombák a savas, kisavasodott talajt kedvelik. Nézz utána az ezt jelző növényeknek. :-)
Szia! Hol találtad ezeket a pöfetegeket? Már egy csomó ideje járjuk az erdőt, de nem találunk. A Bakonyban. Milyen időjárás kell neki? És eső után mikor érdemesebb keresni? Milyen erdőben érdemes? Mi tölgyes erdőben néztük, de nem volt sem ma, sem tegnap semmi nyoma. Pedig az egyik helyen egyszer találtunk kicsi pöfeteget, de aztán visszamenve már nem volt semmi. Előre is köszi.
Én speciel egy vastagabb cérnára fűztem fel őket és a csillárról lelógva száradtak meg. Bp, 5. emelet panel, annyi a könnyebség, hogy két oldalra nyíló (K - NY, így állandóan biztosítható légmozgás. A cérnára fűzés úgy, hogy a gombák ne érjenek össze, az egy kicsit babrás, de nem lehetetlen. Idén jó pár kiló vargányát szárítottunk így.
Elegyes lomberdő,4-500 m.magasan, a csalán is jellemző lehet.De hallottam már arról is,hogy az Alföldön lucernaföldön és felhagyott szőlőben is terem.Itt viszont nem árt számolni azzal,hogy ezek a területek műtrágyát és egyéb vegyszereket kaphattak.
Az utolsó bek.-hez: annyira így lehetett, hogy Székelyföld legismertebb gombavizsgálója galócamérgezésben hunyt el. (én legalább is így tudom, de majd LP revideálja, ha hamis.)
Én szívesen ellentmondanék, hidd el, ha volna mire ... :-)
Amúgy ebben a receptjében 400 gr friss, lehetőleg még zárt galócáról és 30 gr friss, piros húsú szarvasgombáról beszél (+olivaolaj, citromlé, petrezselyem, parmezán, citromlé, só, bors).
Megjegyzem, a főzésnek sikere volt, az embereknek már a gombák látványa is nagy élményt jelentett. Nekem meg a sok-sok tévhit végighallgatása! Úgy 50-100 jelenlévőből nem akadt olyan, aki akár csak egy helyes megállapítást tett volna.
A legjobb még az az egykori mentős volt, aki elmesélte, hogy egyszer ő szállított gombamérgezéssel kórházba egy hivatalos vizsgálót... hát.. biztos így volt, ha ő mondja...
Egyet értek : ez a nick név,hogy Lila Pereszke ezen a fórumon kötelez valamire. Mert ha például én mondjuk "Nagy Papi " néven írogatnék,lehet,hogy szigorúbb "ön-cenzúrát"kellene bevezetnem :-))
ez elég korrekt mennyiség és méret...gratula! milyen területen találtad? ligetes? mezős? 20 éves rendszeres kirándulással sem láttunk még ilyen...(a max. méret az ököl volt...:-)) biztos rossz felé "mászkálunk"...:D
"Történelmi pillanat " Ez nagyon aranyos-----megnevettettél ! Nálam az a történelmi pillanat,ha nem ellenkezem:-)) Carlucciót én is nagyra tartottam.Igaz,hogy eddig még csak a "Nagy gomba salátát" próbáltam ki-----az mondjuk ízlik. Most azonban,hogy bele gondolok Nagypapi megjegyzésébe, attól mert szép, nagy színes könyv,lehet,hogy itt a topikon különb és" kézzel foghatóbb" recepteket találsz ! Amikor megvettem a könyvet még nem ismertem ezt a topikot és nem tudtam,hogy ennél jobb interaktív szakács könyv nem is létezik-------mindegy,a polcon jól mutat.
A tegnapi 15 mm eső után hihetetlen sebességgel nőttek a szegfűgombák, közel két kilónyi lett megpucolva, amit szedtünk mintegy másfél óra alatt, de miután végigsétáltunk a termőhely sávján, visszaúton a már leszedett folyásokon találtunk ezalatt kinőtt babákat. Szinte hallani lehetett, ahogy nőnek. :-)
A kukacrágásokban is pirulnia kell, a gallér bordás.ha piruló. Ezen a képen akár lehetne az is, de hátha a közelben van a másik pereszke is.Élőben könnyebb! :(