Keresés

Részletes keresés

rézműves1 Creative Commons License 2014.01.18 0 0 96370

...lehet lejjebb is menni...biztos kimaradt a minimum szó, a 10-15% előtt, mert voltak akik már 20-30%-nál abbahagyták a cefrefőzést...a fűtést is úgy célszerű belőni, hogy a csöpögés megindulása után, 2-2,5-óra alatt lejöjjön az egész...persze ehez kell egy kis gyakorlat, de majd az is megjön...az opálosodással meg ne törődj, ez még csak az alszesz, aminél elég ritka, hogy végig tiszta...majd a finomítvány tiszta lesz...

Előzmény: pickup007 (96369)
pickup007 Creative Commons License 2014.01.18 0 0 96369

Köszi, a megnyugtató választ. A „Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről” azt olvastam, „A lepárlást addig kell folytatni, amíg a kifolyó alszesz alkoholtartalma 10-15°” ezért gondoltam, hogy gond lehet. Amikor elkezd, jönni az opálosodás akkor egy kicsit megváltozik az illata is, nem nagyon, de azért érezhető.

Előzmény: rézműves1 (96366)
gombászok Creative Commons License 2014.01.18 0 0 96368

Üdv a "grósztaták" táborában!! Sok jó egészséget!!

Előzmény: héjja60 (96327)
sogi01 Creative Commons License 2014.01.18 0 0 96367

 Szia! Szerintem ezt kéne elolvasnod!

  Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: pickup007 (96364)
rézműves1 Creative Commons License 2014.01.18 0 0 96366

...aggodalomra semmi okod...a cuccod is rendben van...ahogy a mesterünk mondja, az alszesznek az a dolga, hogy "opálos" legyen...ha meg tiszta annál jobb...az a kevés amit találtál, lehet, hogy pont kellett bele...cefrefőzéskor nem kell megállni 10-15 foknál, mert az a cél, hogy mindent kifőzzünk, amit még gazdaságosan lehet...én a fokolót csak a végefelé figyelem ilyenkor az epruvettában és csak akkor zárom le, ha már a fokolóban lévő skálapapír alja is fél centire kiemelkedett a folyadékból...ilyenkor már alig van benne szesz nem érdemes tovább fűteni...

 

Előzmény: pickup007 (96364)
Zotya71 Creative Commons License 2014.01.18 0 0 96365

Sok boldogságot!

 

Az pedig természetes, hogy ilyenkor a férfi ember "másállapotos"!!::))))

Előzmény: héjja60 (96360)
pickup007 Creative Commons License 2014.01.18 0 0 96364

Sziasztok!

Mivel nagyon kezdő vagyok a főzésben ezért segítséget szeretnék kérni tőletek. Van egy 20 literes főzöm hozzá egy 130 cm hosszú páracsövem  10 fokos emelkedéssel és egy 30 literes hűtöm, amiben a spirál 10 mm vastag és 3 méter hosszú. Tegnap, életemben először kétszer is főztem vele körte cefrét. Az alszesz 40 fokos lett. 10 fokig teljesen átlátszó volt az alszesz, majd elkezdett egy kicsit opálosodni, 5 foknál hagytam abba a főzést. 10 fokig semmilyen kozmaolajat nem láttam az alszesz tetején, viszont ahogy csökkent a szeszfok a végén úgy egy borsószem nagyságú kis kozmaolaj foltot találtam a tetején. Ez után, hogy biztos legyek a dolgomban beraktam a fagyasztóba -19.7 fokra egy napra, hátha kiül a tetejére valami kis kozmaolaj. Így se lett több. A kérdésem a következő, ez jelenthet valami problémát a finomításnál a későbbi íz és illatban. Mivel kölönbözö helyeken más és mást olvasok az alszesz főzésének befejezésével kapcsolatosan - 15 és 5 fok között írnak - érdekelne, hogy akkor én is fejezzem be 10 foknál, amikor még teljesen átlátszó?  Milyen problémát okozhat, hogy 5 fokig lementem az alszesz főzésével?

hevezoli64 Creative Commons License 2014.01.18 0 0 96363

A parlamentben is interpellálják magukat a képviselők...)

Előzmény: snaipercat (96358)
körte51 Creative Commons License 2014.01.18 0 0 96362

Nem mondtuk tegnap ,hogy az ötödik pohár baracknak már van mellékhatása?

Előzmény: héjja60 (96360)
snapszmester Creative Commons License 2014.01.18 0 0 96361

Bocs ha nyers vagyok, de bármilyen segítség érdekell.

Ha nem értesz hozzá ne építs 1 lépcsőset. Ha értesz hozzá akkor meg nem itt keresnéd az információt. A gyári gép működtetéséhez is komoly szaktudás kell a megépítése nem sufnituning.

Előzmény: snaipercat (96358)
héjja60 Creative Commons License 2014.01.18 0 0 96360

Köszönöm midenkinek a jókívánságokat ! Ők jól vannak , csak én kerültem egy kissé

" másállapotba " . !

Feriba51 Creative Commons License 2014.01.18 0 0 96359

Nézz szét itt is!

 

http://schnapsbrennen.at/anlagen.php

 

Jó nedűt!!!

Előzmény: snaipercat (96358)
snaipercat Creative Commons License 2014.01.18 0 0 96358

Sziasztok nincs valakinek esetleg egylépcsős pálinka főzőhöz rajza,v valamiféle dokumentációja?

Bármi segítséget elfogadnék,ha valakinek lenne emailomra elküldené,Köszönöm.

Üdv minenkinek.

 

sogi01 Creative Commons License 2014.01.18 0 0 96357

     vf1 linkgyüjteménye  

 

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (96302)
kezdö kotyvaszto Creative Commons License 2014.01.18 0 0 96356

jolelbujtäl hehe....!

Előzmény: In Lak'ech (96312)
kezdö kotyvaszto Creative Commons License 2014.01.18 0 0 96355

gratula!

Előzmény: héjja60 (96327)
régimaszek Creative Commons License 2014.01.17 0 0 96354

Sok boldogságot és hosszú életet erőben egészségben,UNOKÁDNAK  és minden szerettednek. További jó nedűt!!!

Előzmény: héjja60 (96327)
Tucso69 Creative Commons License 2014.01.17 0 0 96353

Igen, és ha túl vékony a páracső, ami megnöveli a pára sebességét.

Előzmény: barkócza (96351)
Tucso69 Creative Commons License 2014.01.17 0 0 96352

Bocsánat, erre nem válaszoltam: "Tehát a páracső legmagasabb pontjára, pontjáról honnan csurog a flegma?????"

Ott csapódik ki!

Előzmény: Feriba51 (96341)
barkócza Creative Commons License 2014.01.17 0 0 96351

Mindenképpen függ a páracső emelkedésétől. Ez az effektus azért szerintem föllép a nagyon laposan emelkedő páracsöveknél. 30o már valószínűleg bőven jó.

Előzmény: Tucso69 (96349)
barkócza Creative Commons License 2014.01.17 0 0 96350

A főzés ideje alapvetően a fűtőteljesítménytől függ. A deflegmáció során tényleg visszacsorog flegma az üstbe, amit újra föl kell forralni, de minthogy ennek nagy része víz, és nem alkohol, ezért csak csekély mértékben növeli meg a főzés idejét. Nagyobb deflegmációval csak az alszesz lesz erősebb. Mind a két esetben átmegy az aroma. Snapszmester tapasztalata szerint erősebb deflegmációval kevésbé illatos a visszamaradt cefre, mint kisebb deflegmációval, vagyis az illat teljes kinyerését a deflegmáció elősegíti. Valószínűleg kisebb deflegmációval is kiszedhető minden illat, csak akkor nem elég a 10%-os alkoholtartalomnál megállni, hanem le kell menni szinte nulláig.

 

Mi mindenképpen az emelkedő páracsövet támogatjuk, a deflegmációmentes esővel szemben.

Előzmény: truffle (96348)
Tucso69 Creative Commons License 2014.01.17 0 0 96349

Ugye nem gondolod komolyan, hogy ez a hasonlat ebben az esetben megállja a helyét?

Hol van itt ekkora sebesség? És van 1 méter emelkedés a páracsövemben. :-)

Előzmény: barkócza (96347)
truffle Creative Commons License 2014.01.17 0 0 96348

Esetleg ha kaphatnék választ (akár elméletit a fizikát, biológiát, hőtant mifenét figyelembe véve) a kérdésemre másoktól is. /Egyet kaptam Feribától/

Cefre lefőzésénél egy lejtős páracsövön keresztül vajon kijöhet-e minden ami ízben, illatban nekünk kell? Lerövidülhet-e a főzés ezáltal, vagy csak minőségromlással?

 

Kösz.

 

 

barkócza Creative Commons License 2014.01.17 0 0 96347

Ha láttál már balatoni vihart, tud a szeles oldalon fél métert emelkedni a víz.

Előzmény: Tucso69 (96346)
Tucso69 Creative Commons License 2014.01.17 0 0 96346

Nem átlátszó a páracsövem, nem tudom meddig folyik, de hogy kicsapódik az biztos! És hogy nagyrészt víz, az is!

Nem tartom valószínűnek, hogy akkora a gőzáramlás, hogy akadályozná a folyadék visszafolyását.

Mivel kicsi a gőz tömege, hiába van sebessége. (lendület = tömeg x sebesség) A visszacsorgó flegmának meg alig van felülete, amibe kapaszkodhatna.

Egyedül az újbóli elpárolgás lehet akadálya, hogy visszafollyon az üstbe.

Előzmény: Feriba51 (96341)
Törölt nick Creative Commons License 2014.01.17 0 0 96345

Szilikoncsővet tegyél közé -))))

(negyedik ?)

Előzmény: Feriba51 (96343)
Tucso69 Creative Commons License 2014.01.17 0 0 96344

Szia Kőműves barátom!

Gondolom a csaj örült neki! :-))))

Előzmény: köműves (96340)
Feriba51 Creative Commons License 2014.01.17 0 0 96343

Kömüvesnek szólt.

Előzmény: Feriba51 (96342)
Feriba51 Creative Commons License 2014.01.17 0 0 96342

Te vagy a harmadik????

Jó nedűt!!!!

Előzmény: Feriba51 (96341)
Feriba51 Creative Commons License 2014.01.17 0 0 96341

Kedves Tucso69 barátom!

Megfogadtam magamba, hogy nem feszegetem ezt a témát, de a Te hozzászólásod felér a világ csodájával. Hogy van az, hogy a páracső legmagasabb pontján látod??? Megjegyzem már írta ezt valaki.

Tehát a páracső legmagasabb pontjára, pontjáról honnan csurog a flegma????? Esetleg visszaköpködi a hűtő???? Neked a flegmát az üst mellett, a páracső legalacsonyabb pontján kéne látnod, ha minden igaz. Esetleg elírás lehet??? Mondom valaki már pontosan ezt írta le. Akkor sem értettem.

Talán nehézfejű vagyok???

Megjegyzem a cél érdekében már ketten is "megfúrtuk" a páracsövet a cső legalacsonyabb pontján. Nem találtunk flegmát:-((((

Jó nedűt!!!!

 

Előzmény: Tucso69 (96338)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!