...lehet lejjebb is menni...biztos kimaradt a minimum szó, a 10-15% előtt, mert voltak akik már 20-30%-nál abbahagyták a cefrefőzést...a fűtést is úgy célszerű belőni, hogy a csöpögés megindulása után, 2-2,5-óra alatt lejöjjön az egész...persze ehez kell egy kis gyakorlat, de majd az is megjön...az opálosodással meg ne törődj, ez még csak az alszesz, aminél elég ritka, hogy végig tiszta...majd a finomítvány tiszta lesz...
Köszi, a megnyugtató választ. A Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről azt olvastam, A lepárlást addig kell folytatni, amíg a kifolyó alszesz alkoholtartalma 10-15° ezért gondoltam, hogy gond lehet. Amikor elkezd, jönni az opálosodás akkor egy kicsit megváltozik az illata is, nem nagyon, de azért érezhető.
...aggodalomra semmi okod...a cuccod is rendben van...ahogy a mesterünk mondja, az alszesznek az a dolga, hogy "opálos" legyen...ha meg tiszta annál jobb...az a kevés amit találtál, lehet, hogy pont kellett bele...cefrefőzéskor nem kell megállni 10-15 foknál, mert az a cél, hogy mindent kifőzzünk, amit még gazdaságosan lehet...én a fokolót csak a végefelé figyelem ilyenkor az epruvettában és csak akkor zárom le, ha már a fokolóban lévő skálapapír alja is fél centire kiemelkedett a folyadékból...ilyenkor már alig van benne szesz nem érdemes tovább fűteni...
Mivel nagyon kezdő vagyok a főzésben ezért segítséget szeretnék kérni tőletek. Van egy 20 literes főzöm hozzá egy 130 cm hosszú páracsövem 10 fokos emelkedéssel és egy 30 literes hűtöm, amiben a spirál 10 mm vastag és 3 méter hosszú. Tegnap, életemben először kétszer is főztem vele körte cefrét. Az alszesz 40 fokos lett. 10 fokig teljesen átlátszó volt az alszesz, majd elkezdett egy kicsit opálosodni, 5 foknál hagytam abba a főzést. 10 fokig semmilyen kozmaolajat nem láttam az alszesz tetején, viszont ahogy csökkent a szeszfok a végén úgy egy borsószem nagyságú kis kozmaolaj foltot találtam a tetején. Ez után, hogy biztos legyek a dolgomban beraktam a fagyasztóba -19.7 fokra egy napra, hátha kiül a tetejére valami kis kozmaolaj. Így se lett több. A kérdésem a következő, ez jelenthet valami problémát a finomításnál a későbbi íz és illatban. Mivel kölönbözö helyeken más és mást olvasok az alszesz főzésének befejezésével kapcsolatosan - 15 és 5 fok között írnak - érdekelne, hogy akkor én is fejezzem be 10 foknál, amikor még teljesen átlátszó? Milyen problémát okozhat, hogy 5 fokig lementem az alszesz főzésével?
Bocs ha nyers vagyok, de bármilyen segítség érdekell.
Ha nem értesz hozzá ne építs 1 lépcsőset. Ha értesz hozzá akkor meg nem itt keresnéd az információt. A gyári gép működtetéséhez is komoly szaktudás kell a megépítése nem sufnituning.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Mindenképpen függ a páracső emelkedésétől. Ez az effektus azért szerintem föllép a nagyon laposan emelkedő páracsöveknél. 30o már valószínűleg bőven jó.
A főzés ideje alapvetően a fűtőteljesítménytől függ. A deflegmáció során tényleg visszacsorog flegma az üstbe, amit újra föl kell forralni, de minthogy ennek nagy része víz, és nem alkohol, ezért csak csekély mértékben növeli meg a főzés idejét. Nagyobb deflegmációval csak az alszesz lesz erősebb. Mind a két esetben átmegy az aroma. Snapszmester tapasztalata szerint erősebb deflegmációval kevésbé illatos a visszamaradt cefre, mint kisebb deflegmációval, vagyis az illat teljes kinyerését a deflegmáció elősegíti. Valószínűleg kisebb deflegmációval is kiszedhető minden illat, csak akkor nem elég a 10%-os alkoholtartalomnál megállni, hanem le kell menni szinte nulláig.
Mi mindenképpen az emelkedő páracsövet támogatjuk, a deflegmációmentes esővel szemben.
Esetleg ha kaphatnék választ (akár elméletit a fizikát, biológiát, hőtant mifenét figyelembe véve) a kérdésemre másoktól is. /Egyet kaptam Feribától/
Cefre lefőzésénél egy lejtős páracsövön keresztül vajon kijöhet-e minden ami ízben, illatban nekünk kell? Lerövidülhet-e a főzés ezáltal, vagy csak minőségromlással?
Megfogadtam magamba, hogy nem feszegetem ezt a témát, de a Te hozzászólásod felér a világ csodájával. Hogy van az, hogy a páracső legmagasabb pontján látod??? Megjegyzem már írta ezt valaki.
Tehát a páracső legmagasabb pontjára, pontjáról honnan csurog a flegma????? Esetleg visszaköpködi a hűtő???? Neked a flegmát az üst mellett, a páracső legalacsonyabb pontján kéne látnod, ha minden igaz. Esetleg elírás lehet??? Mondom valaki már pontosan ezt írta le. Akkor sem értettem.
Talán nehézfejű vagyok???
Megjegyzem a cél érdekében már ketten is "megfúrtuk" a páracsövet a cső legalacsonyabb pontján. Nem találtunk flegmát:-((((