Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
a 30 deka a szárított vagy a még friss gomba tömegére vonatkozik??
Én is csináltam gombalevest szárított tölcséres rókából, vargányából és kucsmagombából a sógorom szülinapjára. Sajnos a sógoromnak ízlett, még el is vitte a maradékot :0
A fotómasina fehér egyensúly beállításán biztos lehetett volna módosítani vagy a monitoron, de egyébként igen tág a sárga szín fogalma.A párducgalócák pettyei viszont fehérek, amely színbe viszont azért kevesebb tónus fér bele.
Elég sok értelmetlen sznob recept van a Carluccio könyvben, az viszont igaz, hogy itt a topicon igen sok jó séf van remek ötletekkel Bucótól Kardemummán és Beeteen át NPig... Tegnap pl. levest főztem, a Peziza féle "leves, ami ízlett" módon (ld. a netgombász recepttárban a beküldött receptek között), annyira jó lett, hogy teljesen lenyűgöztem magam. Erre a receptre Liscsim hívta fel a figyelmem, volt a hűtőben egy másfél kiló friss róka (7-8 napos, de olyan volt, mintha aznap reggel szedtem volna), ennek a harmadát raktam bele, illetve vettem elő tavalyi őrségi tölcséres és szagos róka 30 dekás zacsit, meg egy sárga érdes-bronzos keverék szintén 30 dekásat. Irtózatsan jó lett, már kétszer ettem belőle, kár, hogy a család többi tagja nem eszi meg (a mustárt nem bírják), így le kell fagyasztanom a felét :O)
Remélem előbb-utóbb összefutsz a foltosodó tinóruval élőben, aztán már nem lesz gond a határozásával. Ahány könyv, annyifélét ír róla. Szerintem a kalapszínt nem figyelted jól meg. Legtöbbször foltos!
A foltosodó tinóru kalapja már a fűszál érintésére képes kékülni, általában elég randácskán tud kinézni, semmiképpen sem erős, határozott bordó színű.
(Nem olyan rossz az a határozó, szerintem nyugodtan használd továbbra is, nem hibás:-))
Az idösödő gomba termőrétege igenis narancsvörös!! )
Ne mondjál... ha már úgyis fél éjszaka birizgáltam le a bogyókat a szárról... :)
az angol Wiki valami olyat ír, hogy cián van a magokban, de ha Te túlélted, akkor gondolom belőlem sem lesz újsághír. (most már csak az a kérdes, szederrel, almával keverve, vagy magában főzzem)
Viszont süti recepetet esetleg tudnál mondani, örülnék (úgyis olyan hideg lett, jólesik beindítani a sütőt.)
Hihi, hát attól tartok, hogy az a valami ami az "ágon ül" az egy idő előtt - és ráadásul rossz helyre - lepottyant csertölgy termés... ill. az lett volna... ha lenem rúgja valami mérges mókus mielőtt teljesen kifejlődik... :)
Nem mérgező, nem kell passzírozni. Sok levet ereszt, azt esetleg érdemes szörpnek leönteni. A magok süteményben megsütve különleges ízhatást biztosítanak.
Sokáig eláll. (Mondjak még érvet, hogy fogjál hozzá? :-)))
1. Heyderia már meghatározta (Érdes galóca, Amanita franchetii)
2. szintén meghatározott (vörös tinóru (Boletus queletii)
3. valószínű a nyeles áltrifla Scleroderma verrucosum (ki kellett volna szedni a földből, megnézni van e nyele, ha nincs fakó áltrifla (Scleroderma bovista)
4. lehet a gyöngyszürke galambgomba (Russula galochroa) is, mindig meg kell nézni, hogy csíp-e, ez is sokat segít a határozásban.
5. nem tudom
6. Törékeny likacsosgomba (Postia fragilis)
Ui: örülök, hogy elcsábítottak egy kicsit a gombák is :-)
Én is szeretem, egyszer találtam egy megtermett szép példányt, és azthittem valaki ólmot öntött bele. Nem szívesen cipeltem volna az erdőben egy tele kosárral ebből :) max sherpákkal.
Bocs, de nem tudom kihagyni a nickneved után: nem is vagy te buta(bi) :-)
A tippjeid jók. Az utolsó gomba, bár ketten is elbizonytalanítottak (tétje ugyan nincs, mert mindig jobb ehető gombát kidobni, mintsem mérgezőt megenni) egy öreg rókagomba. A rókagomba életének utolsó fázisában, megvörösödve, összefonnyad, ráncai kitüremkednek, megtévesztően lemeznek látszanak, de nem azok.
A 3. és 5. képed egy lemezes tapló, általában cseresznyefán nő a rózsaszínes egyrétűtapló. (Célszerű egy ismeretlen gombát alulról, felülről lefotózni. )
A 7. képen (ha jól látom a gomba tönkje feketén szemcsézett, pikkelyezett, akkor az a sárga érdestinóru.)
tenyleg guszti, es nagyon jo allaga van, mint a ceklanak. egyszer ceklat csinaltam hasonloan, az is nagyon finom lett. csak ugyebar ott a sok varganya meg csaszar, azok keszultek serpenyoben grillezve, ezek meg mentek a salataba. domping van :)
igen, (bi)borvoros tinoru :) mar a multkor is tettem fel kepet, akkor is ennek azonositotta LC es Harmatgomba ;) be is ugrott a svedgombaba ;) mar isten bizony mergezest kapok, de ezeket a kulonbozo erdes tinorukat sztem igy a legjobb megcsinalni.