Keresés

Részletes keresés

edula Creative Commons License 2010.08.30 0 0 66192

a 30 deka a szárított vagy a még friss gomba tömegére vonatkozik??

 

Én is csináltam gombalevest szárított tölcséres rókából, vargányából és kucsmagombából a sógorom szülinapjára. Sajnos a sógoromnak ízlett, még el is vitte a maradékot :0

Előzmény: Shroomer (66190)
heyderia Creative Commons License 2010.08.30 0 0 66191

inkább fehéresnek látom

A fotómasina fehér egyensúly beállításán biztos lehetett volna módosítani vagy a monitoron, de egyébként igen tág a sárga szín fogalma. A párducgalócák pettyei viszont fehérek, amely színbe viszont azért kevesebb tónus fér bele.

Előzmény: manyaizs (66156)
Shroomer Creative Commons License 2010.08.30 0 0 66190
Elég sok értelmetlen sznob recept van a Carluccio könyvben, az viszont igaz, hogy itt a topicon igen sok jó séf van remek ötletekkel Bucótól Kardemummán és Beeteen át NPig... Tegnap pl. levest főztem, a Peziza féle "leves, ami ízlett" módon (ld. a netgombász recepttárban a beküldött receptek között), annyira jó lett, hogy teljesen lenyűgöztem magam. Erre a receptre Liscsim hívta fel a figyelmem, volt a hűtőben egy másfél kiló friss róka (7-8 napos, de olyan volt, mintha aznap reggel szedtem volna), ennek a harmadát raktam bele, illetve vettem elő tavalyi őrségi tölcséres és szagos róka 30 dekás zacsit, meg egy sárga érdes-bronzos keverék szintén 30 dekásat. Irtózatsan jó lett, már kétszer ettem belőle, kár, hogy a család többi tagja nem eszi meg (a mustárt nem bírják), így le kell fagyasztanom a felét :O)
Előzmény: pauli-f (66111)
lilapereszke Creative Commons License 2010.08.30 0 0 66189

Kedves Nebularis!

Remélem előbb-utóbb összefutsz a foltosodó tinóruval élőben, aztán már nem lesz gond a határozásával.  Ahány könyv, annyifélét ír róla. Szerintem a kalapszínt nem figyelted jól meg. Legtöbbször foltos!

A foltosodó tinóru kalapja már a fűszál érintésére képes kékülni, általában  elég randácskán tud kinézni, semmiképpen sem erős, határozott bordó színű.

(Nem olyan rossz az a határozó, szerintem nyugodtan használd továbbra is, nem hibás:-))

Az idösödő gomba termőrétege igenis narancsvörös!! )

Adalék még:

Gombaszaglász útmutatói itt a topicon

(Abban tökéletesen egyetértünk, hogy sok a neten a félrevezető, rosszul határozott gombakép :-((((

Sajnos nekem nincs képem róla, amikor találtam még nem volt gépem, talán Heyderianak van, és ha szépen megkérjük tesz is fel egyet okulásul.  

Előzmény: Törölt nick (66181)
edula Creative Commons License 2010.08.30 0 0 66188

Ne mondjál... ha már úgyis fél éjszaka birizgáltam le a bogyókat a szárról... :)

 

az angol Wiki valami olyat ír, hogy cián van a magokban, de ha Te túlélted, akkor gondolom belőlem sem lesz újsághír. (most már csak az a kérdes, szederrel, almával keverve, vagy magában főzzem)

 

Viszont süti recepetet esetleg tudnál mondani, örülnék (úgyis olyan hideg lett, jólesik beindítani a sütőt.)

Előzmény: lilapereszke (66179)
_Kojot_ Creative Commons License 2010.08.30 0 0 66187
Sziasztok! Jól gondolom, hogy ez rókagomba? Valaki elbizonytalanított.
róka-e?
103,4 Creative Commons License 2010.08.30 0 0 66186
Én nem szoktam egy határozóban megbízni, mindig többet is elolvasok ált.-ban. :)
Előzmény: Törölt nick (66181)
Lila Pereszke Creative Commons License 2010.08.30 0 0 66185
Hihi, hát attól tartok, hogy az a valami ami az "ágon ül" az egy idő előtt - és ráadásul rossz helyre - lepottyant csertölgy termés... ill. az lett volna... ha lenem rúgja valami mérges mókus mielőtt teljesen kifejlődik... :) 
Előzmény: lilapereszke (66170)
nagypapi51 Creative Commons License 2010.08.30 0 0 66184

A gomba is ott van, hidd el!

A szemed pedig előbb-utóbb rááll az aktuális fajok képére, amit látnod kell.

Előzmény: Lila Pereszke (66182)
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.30 0 0 66183

Egyszer lehet kipróbálom :) Hihetetlen egyébként mennyi ellentmondásos adat (és rosszul meghatározott kép) van a neten ezekről a színes tinórúkról

 

 

Előzmény: homerx (66163)
Lila Pereszke Creative Commons License 2010.08.30 0 0 66182

Hálás köszi a segítséget! És persze a többieknek is!

 

Az a helyzet, hogy én bírom a gombákat, csak ők nem bírnak engem... mindig elbújnak előlem... :( A növények sokkal rendesebbek! :)

Előzmény: lilapereszke (66175)
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.30 0 0 66181

Érdekes, akkor ez egy hiba (volt) a netgombasz határozóban. Pedig a színes tinorúkhoz mindig azt használtam régebben

Előzmény: 103,4 (66173)
Butabi Creative Commons License 2010.08.30 0 0 66180

Így egy kicsit megnyugodtam..., bár mivel ez az egy darab volt a terepen és bizonytalan voltam, mindenképpen ment a kukába.

Köszi a megerősítést!!!

Előzmény: lilapereszke (66169)
lilapereszke Creative Commons License 2010.08.30 0 0 66179

Szia Edula!

 

Nem mérgező, nem kell passzírozni. Sok levet ereszt, azt esetleg érdemes szörpnek leönteni. A magok süteményben megsütve különleges ízhatást biztosítanak.

Sokáig eláll. (Mondjak még érvet, hogy fogjál hozzá? :-)))

Előzmény: edula (66138)
magyar bucó Creative Commons License 2010.08.30 0 0 66178
Állítólag (sárga könyv) a fiatalnak fűszeres illata, íze van. Fogyasztásra ők sem ajánlják.
Előzmény: lilapereszke (66176)
lilapereszke Creative Commons License 2010.08.30 0 0 66177

Szia Nagypapi!

Szerintem ez városi legenda.

Nincs hivatásos gombaszakellenőr Romániában Törvény már van, csak végrehajtás nincs. Ezért házalhatnak vele, út mellett árusíthatják, stb...

Az LKG egyesület szakellenőrei Sepsiszentgyörgyön a piacon  (szivességből) vizsgálják a gombát szombatonként, idényben.

Előzmény: nagypapi51 (66119)
lilapereszke Creative Commons License 2010.08.30 0 0 66176

Erre a gombára gondoltál?

Ennek a gombának a magyar neve az osztott pöfeteg. Szeretem én is az extrát, na de ezt álmomban nem jutna eszembe megkóstolni :-)))

 

Előzmény: littlet (66160)
lilapereszke Creative Commons License 2010.08.30 0 0 66175

1. Heyderia már meghatározta (Érdes galóca, Amanita franchetii) 

2. szintén meghatározott (vörös tinóru (Boletus queletii)

3. valószínű a nyeles áltrifla Scleroderma verrucosum (ki kellett volna szedni a földből, megnézni van e nyele, ha nincs fakó áltrifla (Scleroderma bovista)

4. lehet a gyöngyszürke galambgomba (Russula galochroa) is, mindig meg kell nézni, hogy csíp-e, ez is sokat segít a határozásban.

5. nem tudom

6. Törékeny likacsosgomba (Postia fragilis)

Ui: örülök, hogy elcsábítottak egy kicsit a gombák is :-)

Előzmény: Lila Pereszke (66081)
magyar bucó Creative Commons License 2010.08.30 0 0 66174
Bodzapálinkát még nem ittam, arról nem tudok nyilatkozni.
Előzmény: Boarhunter (66168)
103,4 Creative Commons License 2010.08.30 0 0 66173
Minden más határozó szerint sárga, legalábbis ezt olvastam.De látom a többiek is. :)
Előzmény: Törölt nick (66153)
lilapereszke Creative Commons License 2010.08.30 0 0 66172

1. OK

2. Szenes galambgomba (Russula nigricans)

3.4.5. OK

6. csak sejtésem van. (fakó vagy pókhálósgomba faj /a tönk alján azok a rozsdás színek pókháló maradványok esetleg?/

Előzmény: Lila Pereszke (66086)
tantien Creative Commons License 2010.08.30 0 0 66171
Én is szeretem, egyszer találtam egy megtermett szép példányt, és azthittem valaki ólmot öntött bele. Nem szívesen cipeltem volna az erdőben egy tele kosárral ebből :) max sherpákkal.
Előzmény: nagypapi51 (66166)
lilapereszke Creative Commons License 2010.08.30 0 0 66170

Szia Druszám! :-)

1.  gyantás kérgestapló (Ischnoderma resinosum)

2. büdös galambgomba (Russula foetens)

3. OK

4. merev korallgoma (Ramaris stricta) (ami az ágon ül, az nem tudom mi)

5. sajnos én sem tudom

Előzmény: Lila Pereszke (66085)
lilapereszke Creative Commons License 2010.08.30 0 0 66169

Hello Butabi!

Bocs, de nem tudom kihagyni a nickneved után: nem is vagy te buta(bi) :-)

A tippjeid jók. Az utolsó gomba, bár ketten is elbizonytalanítottak (tétje ugyan nincs, mert mindig jobb ehető gombát kidobni, mintsem mérgezőt megenni) egy öreg rókagomba.  A rókagomba életének utolsó fázisában, megvörösödve, összefonnyad, ráncai kitüremkednek, megtévesztően lemeznek látszanak, de nem azok.

A 3. és 5. képed egy lemezes tapló, általában cseresznyefán nő a rózsaszínes egyrétűtapló. (Célszerű egy ismeretlen gombát alulról, felülről lefotózni.  )

A 7. képen (ha jól látom a gomba tönkje feketén szemcsézett, pikkelyezett, akkor az a sárga érdestinóru.)

 

Előzmény: Butabi (66066)
Boarhunter Creative Commons License 2010.08.30 0 0 66168
A bodzából pálinkát kell főzni, nem lekvárt... :-)
Előzmény: magyar bucó (66155)
homerx Creative Commons License 2010.08.30 0 0 66167
tenyleg guszti, es nagyon jo allaga van, mint a ceklanak. egyszer ceklat csinaltam hasonloan, az is nagyon finom lett. csak ugyebar ott a sok varganya meg csaszar, azok keszultek serpenyoben grillezve, ezek meg mentek a salataba. domping van :)
Előzmény: nagypapi51 (66166)
nagypapi51 Creative Commons License 2010.08.30 0 0 66166

Jó az roston sütve is, csak be kell tartani a hőkezelési időt!

Gyönyörű szeleteket lehet vágni belőlük, igen dekoratívak, svédgombában ez eltűnik.

 

 

Előzmény: homerx (66163)
homerx Creative Commons License 2010.08.30 0 0 66165
mondom en, h finom! :) miket tettel bele?
Előzmény: trombitagomba (66158)
homerx Creative Commons License 2010.08.30 0 0 66164
ezeken a kepeken vegig sarga a termoreteg, mig az enyemen piros volt, sotet szinu.
Előzmény: Törölt nick (66153)
homerx Creative Commons License 2010.08.30 0 0 66163
igen, (bi)borvoros tinoru :) mar a multkor is tettem fel kepet, akkor is ennek azonositotta LC es Harmatgomba ;) be is ugrott a svedgombaba ;) mar isten bizony mergezest kapok, de ezeket a kulonbozo erdes tinorukat sztem igy a legjobb megcsinalni.
Előzmény: Törölt nick (66147)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!