A hónap elején szenvicsevő ötyét tartott anyókám. Akkora főztem 1 tár /15/ tojatot. Egy helyről származott, 1*re főttek előzetes eggbeszúrással, 1*re lehűtve, még is akadt közöttük 3, amelynek darabosan szakadt le a gyári csomagolása.
Igen tudom, a gyerekem apja ilyenekkel foglalkozott. Megvett rossz allapotban levo minel kulonlegesebb autot, restauralta es atvitte Europaba. Nagyon jo biznisz meg mindig.
Szegény megboldogult Ludas Matyiban az volt az egyik mottó, hogy egy újszülöttnek mindne vicc új. A másik meg, hogy nincsenek régi viccek, csak öreg emberek vannak. Esetleg úgy módosíthatnánk, hogy nincsenek régi tárgyak, csak meg kell várni, míg visszahozza őket a retro. Nemrégiben egy epezöld színű, de különben remek állapotban lévő kis Polskit láttam, két fiatalember ült benne, szemlátomást csajozási szándékkal, Úgy vettem észre, elég sikeresek voltak a törekvéseik.
Nemrégiben mesélte nekem valaki, hogy a barátnője, gondolom 40 körüli lehet, ott volt nála a kislányával. A gyerek felfedezte a, nála még működő, régi fekete tárcsázós telefont és nem tudott betelni vele. Mindenkit felhívott és dicsekedett, hogy milyen csodával beszél.:-)
Koszonom - en nem vagyok gomba szakerto, csak gomba szereto... shiitaket daraltam, es nem erzett a gomba iz a levesen - de a Papus szerint nagyon finom levest foztem, es ez a lenyeg! :))
Az nem, csak az, hogy ha egy férfi azt mondta, hogy megcsinálja, akkor megcsinálja, tök felesleges félévenként figyelmeztetni rá. :) Mondjuk műszaki dolgokra pont ez sem áll, azok hamar megjavítódnak.
Van pár gombafaj, amit fűszergombaként eleve porrá őrölve használunk, mert fokhagyma-ízű, borsos, esetleg ánizsos, vagy nagyon intenzív, és elég belőle kis mennyiség. Aztán van egy másik társaság, amit egyébként nem lehetne ételkészítésre felhasználni, mert önmagában elég szívós, szálkás, elrághatatlan, ilyen pl. az őzlábgombák tönkje, de ízesíteni elég jó. További gazdaságos példa a gombaporra az egyébként is finom csemegegombák ilyen-olyan törmelékeiből, vagy nem első osztályú példányaiból készített ízesítő.
Levesen túl használhatóak mártásba, galuskába, tésztákba, stb. keverve.
Vasárnap valaki azt mesélte, hogy a szomszédék 16 éves fia lelkendezve rohant át hozzá, és azt mondta, hogy a nagyapja lakásában valami olyan készülékről hallgattak zenét, ami nagy, valami forog benne, és erre egy fekete kört tesznek. Hallott már ilyenről? Az illető hallott, azt mondta, lemezjátszónak hívták és hívják. Aranyos történet, még akkor is, ha nem biztos, hogy pontosan így történt.
Azt mondja az iras (TV musor), hogy a ledaralt szaraz gomba csodalatos izt ad az etelnek - kiprobaltam, hat nem rontotta el. A vegen tettem meg bele egy mareknyi reszelt parmezant is. Finom leves volt.
Konyha trukk - nemreg tanultam, es parszor mar probaltam.
Ma zoldseglevest csinaltam.
Hagymat dinszteltem, kb ot perc mulva adtam hozzal az aprora vagott zellert es sargarepat. Nem engedett levet - fontos - es adtam hozza egy evokanal papadicsom puret. Addig paroltam, amig a paradicsom pure kezdett pirulni a fazek aljan. Akkor adtam hozza a csirke alaplevet.
Sajnos nem tudok segiteni abban, hogy hol kaphato... az anyaga... hat ez a kep nem az en edenyemrol keszult. Sokfele van - egyszeru es olcso teflon bevonatutol az anodized dragakig.
Már régen feeladtam, hogy lépést tartsak a műszaki kütyükkel. Mindenből a legegyszerűbb kell. Az első kiadásu Kindlém van és marad, amig tönkre nem megy. Zenét, ha egyáltalán a régi lejátszókkal hallgatok. A konyhámban van egy ősi rádió és kész. A telefonom is ősi, viszont kicsi és csak 80 gramm. Idővel már nagyon számít a magammal cipelendő dolgok súlya. Fényképezőm is kicsi és könnyű, a többi a fiókban pihen. A hazai tévém is egy őslény, amig birja nem lesz kicserélve.