Keresés

Részletes keresés

ska002 Creative Commons License 2014.04.18 0 0 18478

Sziasztok!
Gyors kérdésre, gyors választ szeretnék, mert sürget az idő.
Másodszor járok úgy, hogy nem indul be az erjedés.
Nem tudom mit csinálok rosszul...
Száraz élesztő (Nottingham) Először 1dl vízben feloldottam 1 kanál kristálycukrot 20C fokon, beletettem az élesztőt, pihent pár órát, lassan felhígítottam a cefrével, aztán bele a sörbe. (Állítólag a cukros sztori nem jó eljárás) Ekkor nagyon lassan, de csak-csak beindult az erjedés.
Aztán tegnapelőtt főztem megint. 30C fokos vízbe tettem az élesztőt. Letakartam, vártam pár órát. Gyengén felkevertem. Aztán a cefrével hígítottam apránként és végül beletettem a cefrébe. Adtam neki levegőt.
Jelenleg 2 nap után is semmi. Rámértem és meg se nyekken.....
Holnap veszek élesztőt (remélem nyitva lesz a bolt.), megint nekiveselkedek.
Ötlet? Tanács?

Köszi

EdM76 Creative Commons License 2014.04.18 0 0 18477

Tokai Zoltán, Neked válaszoltam is most nézem....

Előzmény: EdM76 (18476)
EdM76 Creative Commons License 2014.04.18 0 0 18476

Sziasztok, 

 

Nem kaptam semmit, majd megnézem a spam mappában lehet ott landolt, egy kollégával levelezek akit még érdekel, de jó hír, hogy többen is vagytok, mert így lehet kedvezményeket elérni és az mindenkinek jobb. 

 

Szóval küldjetek most egy e-mailt kérlek, és válaszolok minden kérdésre. 

 

Előzmény: Tokai Zoltán (18474)
wins001 Creative Commons License 2014.04.18 0 0 18475

engem is érdekelne :D

Előzmény: Tokai Zoltán (18474)
Tokai Zoltán Creative Commons License 2014.04.18 0 0 18474

Helló! Mer próbáltam emailt neked a sörfőző géppel kapcsolatban, de valószínű valamilyen oknál fogva nem kaptad meg. Szóval igen érdekelne a masinád :). Tudnánk beszélni róla?

Előzmény: EdM76 (18316)
RobotSheep Creative Commons License 2014.04.18 0 0 18473

Első folyékony élesztős starterem készítésében szeretnék segítséget kérni. Az élesztő típusa White Labs Belgian Ale (1 adag), 2014. május 15. a best before és jövő héten főznék. Mekkora mennyiségű startert érdemes készítenem, ha kb. 15 liter sört szeretnék 1.080-as fajsúllyal? A starter készítéséhez a legtöbb helyes malátakivonatot olvastam, jól gondolom, hogy ez maláta főzésével ugyanúgy helyettesíthető? Ha igen, akkor mekkora mennyiségben érdemes főznöm? Öntsem majd bele az egészet, vagy csak a leülepedett élesztőt? Egyébként, ha többet főzök, később is felhasználhatom? Egyéb praktikák?Elnézést a sok kérdés miatt, de első próbálkozásom és nem szeretném elrontani. Előre köszönöm a válaszokat.

marzen Creative Commons License 2014.04.18 0 0 18472

Üdv!

Tervezek a napokban lefözni egy ir vörös nedüt.érdekelne h s-04 vagy us-05 élesztöt használjak,mivel ezek vannak kéznél.egyikkel sem dolgoztam még,ez lesz az elsö ale söröm,eddig csak lagereket csináltam az idöjárás miatt! :) gondolom az s-04 jobban illik hozzá,de azért megkérdezem mi a véleményetek.

elöre is köszi a válaszokat,és kellemes,sörökben gazdag ünnepeket kivánok! ;)

HegyenVolgyon Creative Commons License 2014.04.17 0 0 18471

Nem, nem a boltban nem találok, hanem a sortervezo.hu-n nincsen (pontosan) olyan pilzeni.

Előzmény: jimbo98 (18470)
jimbo98 Creative Commons License 2014.04.17 0 0 18470
Előzmény: HegyenVolgyon (18469)
HegyenVolgyon Creative Commons License 2014.04.17 0 0 18469

Mondjuk érdekes, mert pont 3 EBC-st nem találok benne, a belga és a német 3,94, a UK meg 1,97.

Előzmény: HegyenVolgyon (18468)
HegyenVolgyon Creative Commons License 2014.04.17 0 0 18468

Szia!

 

Pilsner Malt (2 row) Germany.

Előzmény: toni888 (18466)
toni888 Creative Commons License 2014.04.17 0 0 18467

Valamiért nem dobja be a linkjét, de erről lenne szó:

Stadlauer Pilseni Maláta 50k-os zsák (748)

 

9.900 Ft. Megveszem:

Egy kitűnő minőségű Pilseni típusú maláta a sógoroktól. EBC 3  ( Lovibond 1.7 ) 50kg-os zsákban.

Pils és Lager típusú világos sörök készítéséhez.

Az ár bruttó !!! a 27%-os Áfát is tartalmazza !

15 590 Ft.- +Áfa / Mázsa

IREKS STAMAG AUSZTRIA

toni888 Creative Commons License 2014.04.17 0 0 18466

Sziasztok!

Ebben a tervezőben http://www.sortervezo.hu/ melyik malátával helyettesíthető ez: http://www.sor.dr.hu/ ? Köszi

HegyenVolgyon Creative Commons License 2014.04.17 0 0 18465

A Wheat Blond stimmel, de a másik nem a füstölt, hanem a Wheat Dark.

A munich light pedig ez: http://olaszsped.com/index.php?main_page=product_info&cPath=2_34&products_id=42

Előzmény: EdM76 (18463)
EdM76 Creative Commons License 2014.04.17 0 0 18464

Lehet, hogy akkor összevonom a két keményítőbontási hőmérsékletet 68C-ra és ott tartom 60 percig.

 

Előzmény: NorbiKa89 (18462)
EdM76 Creative Commons License 2014.04.17 0 0 18463

Nagyon köszönöm a receptet :) igen tetszik, csak azt nem tudom, hogy jól értelmezem e az Olasz boltjában a kínálatot: 

 

3 kgGerman - Pale Wheat = WHEAT BLOND Búzamaláta 3 EBC

1 kgGerman - Wheat Malt = Füstölt Búzamaláta 1kg 5 EBC

German - Munich Light = ?????????

German - CaraHell = Cara-Hell Maláta EBC 20 1kg

 

Igen valóban 30l főzök, és akkor ez egy sötétebb búza lesz.

 

 

 

 

Előzmény: HegyenVolgyon (18461)
NorbiKa89 Creative Commons License 2014.04.17 0 0 18462

Szevasz,

szerintem nem a recept a lényeg, hanem az erjedésvezetés a búzánál: ez az amit nehéz betartani, ha nem tudod szabályozni a hőmérsékletet.
A wb-06 egyébként brutálisan erjeszt, már kikísérleteztem, hogyha csak 69-72 fokon cefrézek jódnormálig, akkor erjeszti le a 1.045-1.055 körüli sörlevet 1.011-1.014-re, ami kellemes. Mikor vittem bele 62 fokos pihenőt rendszerint leerjesztette 1.004-1.006-ra. A honlap is azt írja: "86 % attenuation, 0 g residual sugars" http://www.fermentis.com/wp-content/uploads/2012/02/SFBWB06.pdf

Előzmény: EdM76 (18457)
HegyenVolgyon Creative Commons License 2014.04.17 0 0 18461

És mégegy :-)

 

Szerintem elég lesz 60 percig is forralni a komlót, úgy nem lesz a keserűsége a típus felső határán, vagy tegyél bele csak 30 grammot.

Feltételezve, hogy 30 litert főzöl, de az általad megadott mennyiségekből arra következtettem.

Előzmény: HegyenVolgyon (18460)
HegyenVolgyon Creative Commons License 2014.04.17 0 0 18460

Ja és még annyi, hogy én finomabbnak éreztem azt a weizenemet, amit Tettnanger helyett Hallertau Mittelfruh-el komlóztam.

Előzmény: HegyenVolgyon (18459)
HegyenVolgyon Creative Commons License 2014.04.17 0 0 18459

Nem lebeszélni akarlak a receptedről, de összeütöttem neked egy javaslatot:

 

http://www.brewersfriend.com/homebrew/recipe/view/95009/edm76-hefeweizen

 

A pale wheat a világos búzát, a wheat meg a sötét búzát jelenti itt az én értelmezésem szerint.

 

A cefrézés rendben lesz így, de nehogy belebonyolódj.

Előzmény: EdM76 (18457)
jimbo98 Creative Commons License 2014.04.17 0 0 18458

Hello kubkomatyko

 

lerínád nekem, hogy pontosan milyen alkatrészekből sikerült az órát és co2 pumpát rá szerkeszteni a gázoldali bemenetre ?

 

kösz

 

 

Előzmény: kubkomatyko (18453)
EdM76 Creative Commons License 2014.04.17 0 0 18457

Úgy tűnik, hogy ennek a búzasörnek annyi, konkrétan savanyú, valamitől megfertőződött.

 

Csinálok egy másikat ezzel a receptel, bármilyen észrevételnek örülök....

 

Wheat Blond Búzamaláta: 3,9kg

Extra prémium Pilsner maláta: 3,7kg

 

Komló: Tetnang 36gr

Forralás 80perc komló hozzáadás 70 perc

 

1. Savas pihentető: 37C Ph:5,4-ig

2. Fehérjebontás: 45C, 15 perc

3. Fehérjebontás: 52C, 15 perc

4. Keményítőbontás: 62C, 30 perc

5. Keményítőbontás: 73C, 30 perc, jódnormál

6. Kicefrézés: 78C, 15 perc

 

Élesztő: WB-06

 

 

Smürc Creative Commons License 2014.04.16 0 0 18456

"Utána majd kondícionálódik palackban." Amíg teheti. :)

Előzmény: HegyenVolgyon (18435)
gyapot vfr800 Creative Commons License 2014.04.16 0 0 18455

Hali!

Tudom hogy sok lenne a csapoláshoz de míg nem kezdem meg addíg hagyom így.

Kb. 0.7-1.2 bar nyomásnál szépen jön belőle.

Neked mennyi volt a max idő amit a söröd benne pihent érlelődött?

Októberig szeretném eltartani,remélem kibírja!

Előzmény: kubkomatyko (18453)
Babar66 Creative Commons License 2014.04.16 0 0 18454

"Persze, tudom, kényelmes helyzet ez, de már jó lenne, ha elfogynának:)"

Csak szóljál! Szerintem tudunk segíteni!!!   :)

Előzmény: Totka21 (18451)
kubkomatyko Creative Commons License 2014.04.16 0 0 18453

Így van! :-)

Kulonben nagyjából mindegy, hogy hagyományosan dúsul CO2-vel, vagy dúsítva van....

viszont az a 3 bar, az nekem kicsit soknak tunik, sokat fog kelleni még abból kifújatni ezen táblázat alapján http://braukaiser.com/documents/CO2_content_metric.pdf

Nekem pl. így van tábortűznél csapolt söröm az említett corneliusból ;)

Előzmény: gyapot vfr800 (18434)
EdM76 Creative Commons License 2014.04.16 0 0 18452

A fertőzésre is gondoltam, bár mindent alaposan fertőtlenítettem, nem tudom hol csúszhatott be a hiba. 

Mindegy nemsokára kiderül :) 

Előzmény: NorbiKa89 (18448)
Totka21 Creative Commons License 2014.04.16 0 0 18451

Szia!

 

Abban a kényelmes helyzetben vagyok, hogy a nagy karácsonyi ünnepi időszakban annyi sört lefőztem, hogy még mindig van 4-5 rekesz, pedig fogyasztjuk rendesen. Úgy gondoltam akkor, hogy ha van végre több napom főzni, akkor csináljam nagyban. Kicsit hiba volt, mert egyrészt már rettentően hiányzik a főzés (de amíg ennyi söröm van, nem fogok újat), másrészt múlik a remek illatuk a söröknek (80%-ban IPA-t, APA-t főztem).

Persze, tudom, kényelmes helyzet ez, de már jó lenne, ha elfogynának:)

Úgyhogy idén még csak egyet főztem, az általad is kóstolt IPA-m klónját, remek lett az is, de az első főzet sokkal jobban sikerült.

 

Szurkolok neked is!

 

Előzmény: HegyenVolgyon (18450)
HegyenVolgyon Creative Commons License 2014.04.16 0 0 18450

Szia!

 

Hogy állsz, mit főztél mostanában?

Nekem most egy 5 am saint klónom erjed, remélem, lesz valami köze hozzá.

 

Előzmény: Totka21 (18446)
NorbiKa89 Creative Commons License 2014.04.16 0 0 18449

Valahol volt egy táblázat régebben, hogy melyik típushoz milyen IBU/OG arány a legkedvezőbb. Nem tudja valaki hol találhatnám ezt meg?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!