Sziasztok! Gyors kérdésre, gyors választ szeretnék, mert sürget az idő. Másodszor járok úgy, hogy nem indul be az erjedés. Nem tudom mit csinálok rosszul... Száraz élesztő (Nottingham) Először 1dl vízben feloldottam 1 kanál kristálycukrot 20C fokon, beletettem az élesztőt, pihent pár órát, lassan felhígítottam a cefrével, aztán bele a sörbe. (Állítólag a cukros sztori nem jó eljárás) Ekkor nagyon lassan, de csak-csak beindult az erjedés. Aztán tegnapelőtt főztem megint. 30C fokos vízbe tettem az élesztőt. Letakartam, vártam pár órát. Gyengén felkevertem. Aztán a cefrével hígítottam apránként és végül beletettem a cefrébe. Adtam neki levegőt. Jelenleg 2 nap után is semmi. Rámértem és meg se nyekken..... Holnap veszek élesztőt (remélem nyitva lesz a bolt.), megint nekiveselkedek. Ötlet? Tanács?
Nem kaptam semmit, majd megnézem a spam mappában lehet ott landolt, egy kollégával levelezek akit még érdekel, de jó hír, hogy többen is vagytok, mert így lehet kedvezményeket elérni és az mindenkinek jobb.
Szóval küldjetek most egy e-mailt kérlek, és válaszolok minden kérdésre.
Helló! Mer próbáltam emailt neked a sörfőző géppel kapcsolatban, de valószínű valamilyen oknál fogva nem kaptad meg. Szóval igen érdekelne a masinád :). Tudnánk beszélni róla?
Első folyékony élesztős starterem készítésében szeretnék segítséget kérni. Az élesztő típusa White Labs Belgian Ale (1 adag), 2014. május 15. a best before és jövő héten főznék. Mekkora mennyiségű startert érdemes készítenem, ha kb. 15 liter sört szeretnék 1.080-as fajsúllyal? A starter készítéséhez a legtöbb helyes malátakivonatot olvastam, jól gondolom, hogy ez maláta főzésével ugyanúgy helyettesíthető? Ha igen, akkor mekkora mennyiségben érdemes főznöm? Öntsem majd bele az egészet, vagy csak a leülepedett élesztőt? Egyébként, ha többet főzök, később is felhasználhatom? Egyéb praktikák?Elnézést a sok kérdés miatt, de első próbálkozásom és nem szeretném elrontani. Előre köszönöm a válaszokat.
Tervezek a napokban lefözni egy ir vörös nedüt.érdekelne h s-04 vagy us-05 élesztöt használjak,mivel ezek vannak kéznél.egyikkel sem dolgoztam még,ez lesz az elsö ale söröm,eddig csak lagereket csináltam az idöjárás miatt! :) gondolom az s-04 jobban illik hozzá,de azért megkérdezem mi a véleményetek.
elöre is köszi a válaszokat,és kellemes,sörökben gazdag ünnepeket kivánok! ;)
szerintem nem a recept a lényeg, hanem az erjedésvezetés a búzánál: ez az amit nehéz betartani, ha nem tudod szabályozni a hőmérsékletet. A wb-06 egyébként brutálisan erjeszt, már kikísérleteztem, hogyha csak 69-72 fokon cefrézek jódnormálig, akkor erjeszti le a 1.045-1.055 körüli sörlevet 1.011-1.014-re, ami kellemes. Mikor vittem bele 62 fokos pihenőt rendszerint leerjesztette 1.004-1.006-ra. A honlap is azt írja: "86 % attenuation, 0 g residual sugars" http://www.fermentis.com/wp-content/uploads/2012/02/SFBWB06.pdf
Abban a kényelmes helyzetben vagyok, hogy a nagy karácsonyi ünnepi időszakban annyi sört lefőztem, hogy még mindig van 4-5 rekesz, pedig fogyasztjuk rendesen. Úgy gondoltam akkor, hogy ha van végre több napom főzni, akkor csináljam nagyban. Kicsit hiba volt, mert egyrészt már rettentően hiányzik a főzés (de amíg ennyi söröm van, nem fogok újat), másrészt múlik a remek illatuk a söröknek (80%-ban IPA-t, APA-t főztem).
Persze, tudom, kényelmes helyzet ez, de már jó lenne, ha elfogynának:)
Úgyhogy idén még csak egyet főztem, az általad is kóstolt IPA-m klónját, remek lett az is, de az első főzet sokkal jobban sikerült.