Keresés

Részletes keresés

anikovacs Creative Commons License 2003.12.09 0 0 145
Dobogókő tetejéről a kilátás itt.

panoráma

Levcso Creative Commons License 2003.12.08 0 0 144
Szia Zoltika,

Sajna amikor ott voltam nem volt ilyen szép észlesés. Tiszta pára volt lenn minden.

Amúgy BigJoe ötlete jó, csak egy kicsit rendszerbe kellene foglalni az egészet, mert kissé kaotikus a dolog. Igen, először a saját túráimmal kellene kezdeni, de ebből levezetve lehetne egy listát írni: mondjuk tájgységenként a pontokról; onnan látható más pontokról, településekről, tereptárgyakról. Lemadzagolni a távolságokat, neadjistem dzsípieszesek bebökhetnék a kordinátákat, időpont, időjárás, ilyenek, fotók...

Lev

Előzmény: Zoltika (143)
Zoltika Creative Commons License 2003.12.08 0 0 143
Levcso: "Szent Vid kápolna Velem felett"

Zoltika: "Gyönyörűen látszik a kb. 15 km-re lévő Szombathely, és a távoli horizonton sorban a a Gulács, Badacsony, Szigliget és a Tátika! A Szent-György hegy pontosan a magasabb Badacsony látóvonalába esik, nem lehetett a két távoli hegyet elkülöníteni (a Badacsony a térkép alapján légvonalban 95 km)."
Ehhez persze nagyon tiszta idő kell. Most éppen nagyon tiszta idő van - már amennyire Bp-ről meg lehet ítélni.

Előzmény: Levcso (142)
Levcso Creative Commons License 2003.12.08 0 0 142
Idei észlelések csak úgy spontán...

Szintén Bakony,
Középső-Hajag. van egy ex-szovjet légvédelmi bázis a hegytetőn. Van két irgalmatlan ronda vastákolmány rajta, gondolom onnan szándékozták volna lőni az imperialistákat. Onnan a kilátás szuper lehet, igaz nem tűnik életbiztosításnak felmászni rájuk. Amúgy a Hajag nyugati pereméről, lenne a legjobb kilátás Nyugat-Dunántúlra, ha lenne egy szép tisztás hely...

Múltkor meg a Kab-hegyen jártunk fel, ahol az átjátszótorony mellé építettek egy kilátót (bár az erdőirtás miatt amúgy is jó a kilátás) Veszprém-Nemesvámos-Tótvázsony-Barnag-Vöröstó-Nagyvázsony teljesen tisztán látszott, mögött a Balaton-felvidék párásan, de mögötte a somogyi dombság ismét kivehető volt!

Szent Vid kápolna Velem felett. (ahonnan régen indult a Kék-túra) kicsit korlátozott a kilátás a fáktól, de nagy tszf magasságkülönbség miatt igen jó!

Lev

Előzmény: Bigjoe (138)
Zoltika Creative Commons License 2003.12.06 0 0 141
Bigjoe: " jártál más ilyen helyeken is (kilátó romja, stb.)?"
Sajnos egyre gyakrabban jut az ember olyan helyre, ami valójában már csak egy kilátó romja.
Előzmény: Bigjoe (138)
Bigjoe Creative Commons License 2003.12.05 0 0 140
a szentendrei-szigetcsúcstól ény-ra kb. 2 km-re, illetve törökmezőtől dk-re kb. 2 km-re, az eszperantó-hegy oldalában áll a zamenhof-kilátó
Előzmény: Deashi Barai (139)
Deashi Barai Creative Commons License 2003.12.05 0 0 139
zamenhof-kilátó, börzsöny

Ez hol van?

Előzmény: Bigjoe (138)
Bigjoe Creative Commons License 2003.12.05 0 0 138
ez izgalmasan hangzik! jártál más ilyen helyeken is (kilátó romja, stb.)? összegyűjthetnénk pár megtekintésre igen érdemes helyet!
az a baj, hogy az épített kilátók, tornyok egyre fogynak, túlnövi őket a növényzet... (pl. kós károly-kilátó, mátra; geotorony, pilis-tető; zamenhof-kilátó, börzsöny)
joe
Előzmény: Levcso (137)
Levcso Creative Commons License 2003.12.02 0 0 137
Nyugi!

nem csak Te vagy ilyen "lökött". 7 végén éppen véletlenül a Bakonyban voltunk és megmásztuk a Pápavár (tszf 530m) nevű hegyet, amin a térkép egy régi kilátó romját jelzi. Relatív 1szerű rá feljutni, ha BB felé mész a Kéken, az aszfaltos úton akkor, miután kiágazik a piros jobbra (Öreghálás felé) azután balra az első nyiladékban fel a hegyre. Érdemes a nyiladék bal oldalán a lomboserdőben haladni, mert a nyiladék csupa szeder, jobbra a meg fenyves.

Kilátás nem volt :( mert 450m felett belementünk a felhőbe, a hangulat szuper volt (csak a lovagok a gyaloggaloppból nem jöttek, akik azt mondják ni! ni!)

kilátónak nyoma sincs. Vajon mikor bontották/rombolták le??

az ex villanypásztor mellett a gerincen elindulva észak felé van egy vadles onnan tuti lehet a kilátás.

Lev

Előzmény: Bigjoe (136)
Bigjoe Creative Commons License 2003.12.02 0 0 136
úgy tűnik, annyira azért mégse éledt fel sajna. pedig jó lenne ha feléledne. nem hiszem hogy csak én vagyok olyan lökött, hogy az elfelejtett kilátók, háromszögelési és geotornyok felkutatása, megmászásuk, kilátás & térkép egyeztetés hardcore érdekel... ;)
Előzmény: Zoltika (135)
Zoltika Creative Commons License 2003.11.26 0 0 135
Hurrá! Feléledt a topic!
Bigjoe Creative Commons License 2003.11.23 0 0 134
az alább említett hegyes-tetői julianus barát kilátó az, amit az 'encián-turisták' vagy kik építettek, rá is van írva asszem emléktáblán. erről lehet szó.
Előzmény: Törölt nick (130)
Levcso Creative Commons License 2003.11.20 0 0 133
Nagymaros és Kismaros között van egy kilátó, de annak Zamenhof a neve(egyébként egy szimpla vadles szerű építmény), legalább is ha az ősregi Pilis térképemre jól emléxem. Az új Börzsöny atlaszt meg tudom még nézni, hátha van rajta valami új építmény feltüntetve.
Előzmény: Törölt nick (132)
Törölt nick Creative Commons License 2003.11.14 0 0 132
úgy mondták, hogy visegráddal szemben van tehát a "pesti oldalon"
Előzmény: Levcso (131)
Levcso Creative Commons License 2003.11.14 0 0 131
Passz!
Ami kapásból beugrik az a Nagy-Villám (hegy), de nem tudom mi a kilátó neve.
Túloldalon a Hegyes-tetőn a kilátó neve Julianus, tehét javaslom, hogy kérdezzük meg a közönséget.
L.
Előzmény: Törölt nick (130)
Törölt nick Creative Commons License 2003.11.13 0 0 130
szevasztok! hallottatok már a dunakanyar környékén egy bizonyos encián kilátóról? térképen kerestem de nem szerepel, esetleg van más neve is?
Levcso Creative Commons License 2003.05.09 0 0 129
Halló kilátósok!

7végén volt Káli60 tt, ott volt bőven kilátópont. Felsorolnám kis magyarázattal a szebbeket jobbakat, megközelíthetőségeket.
TÓTI-HEGY, az egyik legkisebb tanuhegyünk, de mivel a nagyhegyektől keletre helyezkedik el innen kiváló a rálátás a Badacsony-Gulács-Szt. György-hegy- Csobánc vonalra + háttérben Tapolcai-medence & Keszthelyi hg. Megközelíthető Salföld-Káptalantóti közötti Z- ből kiágazó Z3szögön.
KÉKKÚTI-SZŐLŐHEGY, ez már inkább a Káli-medence közepe. tszf magassága nem kiemelkedő de kis gyaloglással a faluközpontból megmászható egy kis sétával.
KOPASZ-HEGY, Mindszentkálla fölött, jelzetlen ösvényen lehet feljutni bazaltlépcsőkön egy erős mászással. Van egy szekérút ami szerpentinszerűen körbekerüli a hegyet, az kicsit lájtosabb. A kilátás nagyon szép!
SZENTBÉKKÁLLA feletti ÖREGHEGY, ahol a szőlők és az erdő találkozik, és elfordulsz jobbra az országos kéken, utolsó présházas dűlőből kiválóan látszik a Balaton & Káli-medence.
FEKETE-HEGY EÖTVÖS kilátó, u.a. csak fentebbről, kiadós emelkedés után
HEGYES-TŰ, sokszor említve. igaz geológiai bemutatóhely lett a régi bányában kialakítva, ebből kifolyólag fizetős a hegyünk (300pénz a belépő). A kilátást kicsit rontja a vasketrec, a hangulatot az egész "normafa" hangulat.
RÉVFÜLÖP, FÜLÖP-HEGYI KILÁTÓ, fizetős hely balatoni panorámával

csá, Lev

macarpi Creative Commons License 2003.05.09 0 0 128
Chernel-t "csernel"-nek ejtik (ahogy világhírű madarászunk, Chernel István nevét). A többivel - gondolom - nincs gond, ahogy le van írva. :o)
Előzmény: Zoltika (127)
Zoltika Creative Commons License 2003.05.05 0 0 127
Eléggé hallgat ez a topic!

Most a hosszú hétvége élményeit szeretném megosztani azzal, aki esetleg idetéved, és felhívni a figyelmét néhány érdekes és látványos helyszínre.

Május 1-én igen tiszta idő volt. A Kőszegi hegységben Velem felett a Szent Vid kápolnánál voltunk. A kápolna egy DK-D felé előreugró dombnyúlványon áll. A fák eléggé benőtték, kilátni csak mintegy 30 fokban lehet DK felé. Gyönyörűen látszik a kb. 15 km-re lévő Szombathely, és a távoli horizonton sorban a a Gulács, Badacsony, Szigliget és a Tátika! A Szent-György hegy pontosan a magasabb Badacsony látóvonalába esik, nem lehetett a két távoli hegyet elkülöníteni (a Badacsony a térkép alapján légvonalban 95 km). Ez lehet az a kilátópont, amiről korábban írtam, hogy állítólag jó távcsővel a balatoni vitorlások is láthatók volnának!

Másnap az Írottkőn (884 m) voltunk. A kilátóból körpanoráma élvezthető. Az idő sajnos nagyon párás volt. A kilátó osztrák kezelésben van. Vannak rajzok kitéve, hogy mit lehetne látni (fotó készült!): Gerecse, Somló, + ami a Szent Vid kápolnától + nyugatra az Alpok, északon a Schneeberg.

Május 3-án nagy szél volt, alkonyatra az idő szépen kitisztult. A Fertőd-Sopronhorpács útról gyönyörű látványt nyújtott a havas Schneeberg (kb. 2070 m) tömbje. Az Írottkő alatti Hörmann-forráshoz vezető autóút egy szakaszán, ahol a hegyoldalban kivágták a fákat, nagyon szép volt a kilátás, a lenyugvó nap fényében megláttuk a Somlót.

Tegnap még mindig nagyon tiszta idő volt. Budapestre hazafelé alkonyat előtt felmentünk a Ság-hegyre. OFF Sajnos kevés időn volt, ezért a felhagyott kőbányában kialakított geológiai tanösvény végigjárását ki kellett hagynunk. Keleti irányból autóval majdnem a fennsíkig lehet menni, ott van parkoló, és szépen kialakított lépcső meg sétaút. ON A fennsíkból kiáll egy újabb kúp - most megbuktam földrajzból, mert nem tudom ennek a szakkifejezését - további + 20 méter. Elég nehezen járható és omladékos; ide már nem a kialakított, hanem csak kitaposott ösvény vezet. Fentről a panoráma fantasztikus! Gerecse, Sokoró, Kőris-hegy, Bakony, Somló, a Csobánc, Gulács, Badacsony teteje, Tátika, nyugaton a Kőszegi hegység, északabbra a Schneeberg, előttük a Kemeneshát. Gyönyörűen látszott Győr, látni véltem valamit, amit a pannonhalmi apátságnak sejtettem. (Távcső persze nem volt velem.)Érdekes, hogy a fennsíkról a Badacsony nem volt látható, mert nem emelkedetett a közbeeső dombok fölé.

Mindenhol fényképeztem, de ezek még a gépben vannak. Ha sikerül, megpróbálom a diákat szkenneltetni, és a panorámákat összeilleszteni, mint a szászcsávási képnél tette a kollégám.

OFFtopic kérdésem: hogyan kell mondani Chernelházadamonya nevét?

lükepék Creative Commons License 2003.04.28 0 0 126
Tegnap a Tepkéről (Cserhát) gyönyörű körpanoráma.. igaz a Magas-Mátra felhőbe burkolózott.. de talán a Naszály is láttuk..
Güsziológus Creative Commons License 2003.04.22 -3 0 125
Egy alföldi kilátópontról írnék, ha belefér.

Debrecenből a Zsuzsi vonattal juthatunk el legkönnyebben a Hármas-hegyi pihenőközponthoz. Inne a K- és a S- jelzések mentén, visszafelé, "megmászhatjuk" a hegyet. Szép kilátót találunk, melynek tetejéről gyönyörködhetünk az erdőségben.
A kilátótól tovább a jelzéseken kb. 1 óra alatt jutunk el a Halápi csárdáig. Meleg étel nincs. Helyi busszal (37-es) a pályaudvar közelébe jutunk (előnye, hogy gyakrabban jár), de vannak távolsági buszok is (kb. óránként), melyek a pályaudvarig közlekednek.

Az útvonal az AK része.

Zoltika Creative Commons License 2003.04.06 0 0 124
Ma gyönyörű tiszta idő volt! Délután Isaszegen voltunk, a honvéd emlékmű elől csak a Naszály és egy kis darab Visegrádi hegység látszott, talán a Nagyvillám. Más nem, mert az Isaszeg körüli dombok magasabbak. 6 óra körül felmentünk a Gellért-hegyre. Láttunk egy darab valamit a dombok felett, ami csak a Mátra lehetett. Sajnos távcső nem volt nálam.
Sajka Creative Commons License 2003.04.01 0 0 123
Nagyszerű topik! Gratul az ötletért.

Egyik kedvenc kilátóhelyem: Fót és Csomád között a Fóti-Somlyó ÉNY-i kiszögellése. Lombhullástól tavaszig különösen széles körpanoráma: Gellérthegy - Budai hegyek - Nagyszénás - Oszoly-Nagy Kevély - Pilis-hegy - Visegrádi hg. - Börzsöny - Naszály - valami a Cserhátból - Mátra.

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2003.03.31 0 0 122
No tehát a Güszi által ajánlott helyet most vasárnap egy 35 és egy 16 kilométeres teljesítménytúra keretében lehet felkeresni.
Előzmény: Güsziológus (113)
vitéz Matschkássy Izidor Creative Commons License 2003.03.27 0 0 121
Gejzír kúp :O))
(Nyári csillagos égbolt alatt szerelmeskedni ott...)
Előzmény: Zoltika (120)
Zoltika Creative Commons License 2003.03.25 0 0 120
Tihany, Csúcs-hegy!
Előzmény: Sánta Kutya (SK) (119)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2003.03.24 0 0 119
Felújítják az alsóörsi kilátót
http://index.hu/politika/belhirek/?main&123650
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2003.03.23 0 0 118
Most látom, milyen reklám van itt. :-) Sajnos az internetes túrakiírás most nem érhető el, mert áll a szerver. Már csak két hét!
Előzmény: Güsziológus (113)
Zoltika Creative Commons License 2003.03.22 0 0 117
Ma délután a Szemlőhegyi barlang feletti Barlangász emlékparkban voltunk. Nagyon szép a kilátás, mert a barlang feletti parkot nem engedték beépíteni. Pest felett nagyon tiszta volt a levegő; a Naszály már csak homályosan látszott, a gödöllői dombokon túl már nem lehetett látni.
Előzmény: vitéz Matschkássy Izidor (116)
vitéz Matschkássy Izidor Creative Commons License 2003.03.18 0 0 116
De a Törökvészi út felső szakaszán sem rossz végigbuszozni a 11-essel, este. Csak a nyolcvanas években sajnos eléggé beépítették a kilátást :o(
Előzmény: h-alga (114)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!