Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2012.06.11 0 0 61780

Egyik ismerős próbálta népszerűsíteni a környéken, kisebb társaságokat hívott. Kipróbálta magáb is és a lányán is. Nem mutatott ki semmi eltérést, a kislány 1 héttel később nem csillapítható hőemelkedéssel maradt otthon, kb 1 hónapig senki nem tudta, mi baja van, mígnem egy orvos elküldte laborvizsgálatra.

Azonnal vitték Pestre kórházba, a kislány leukémiás volt. Nem hiszem, hogy 1 héttel a vizsgálat után lett beteg, csak azt tudom, hogy a csodagép1 héttel azelőtt nem mutatott ki semmit. 

Előzmény: WhiteEagle (61779)
WhiteEagle Creative Commons License 2012.06.11 0 0 61779

Azt nem csak en gondolom, hogy jo nekem a tej/tejtermek. Ugy 10 evvel ezelott, meg Mo-n, elmentem egy biorezonancia-vizsgalatra csak ugy kivancsisagbol. Mindjart az volt a vizsgalatot vegzo elso kijelentese, hogy en bizonyara szeretem a tejtermekeket mert hogy egyike vagyok a kisebbsegnek akinek a szervezete a tejben levo cukrot, feherjet es kalciumot is tokeletesen hasznositani tudja (na ott ultem eloszor seggre a meglepetestol, a masodik az volt, amikor megtalaltam a maj problemamat amit akkoriban atmenetileg egy gyogyszer okozott - erdekes dolog ez a biorezonancia, aki nem volt meg ajanlom kiprobalni, erdemes).

Előzmény: Törölt nick (61778)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.11 0 0 61778

"De a szervezet nem hülye, megmondja mire van szüksége, mit tud jól felhasználni, és mit nem. Például én benne vagyok abban a kisebbségben amelyik fel tudja dolgozni a tejcukrot rendesen, imádok is minden tejterméket."

 

Az enyém sajnos teljesen hülye, hiába vagyok laktózérzékeny, én is imádom a tejtermékeket. De hála a Lactofree termékeknek, nem kell lemondanom róluk. A lényeg, hogy a te tejimádatod nem bizonyítja azt, hogy a szervezeted tisztában van azzal, nem lesz gondod a tejcukorral :)

Előzmény: WhiteEagle (61759)
le542 Creative Commons License 2012.06.11 0 0 61777

Ez is kimaradt, bocsanat.

 

Igen, a lista elso talalatanal egy honapja szemelyesen voltam, paros labbal hajtottak el, nem hajlandoak sikuveget eladni, csak huszonfele egyeb uveget, kerettel, vagy ablakot, stb. es szep penzeket szamolnak fel. A javitok pedig szinten csak javitani, cserelni akarnak. Nekem pedig csak annyi kell, hogy meretre vagjanak par sik uveget. Tudom, ez is huzos lesz, de ez van. Mar az akvariumokat is plexibol meg muanyagbol csinaljak.:-((

Előzmény: Törölt nick (61636)
le542 Creative Commons License 2012.06.11 0 0 61776

Ez kimaradt, bocsanat.

 

Koszonom, de egyik varosba se kivanok elutazni.;)

Előzmény: netszkvid (61638)
szupirto Creative Commons License 2012.06.10 0 0 61775

Köszi a tippet! Megtaláltam! :)

Előzmény: jwdo07 (61767)
cseik Creative Commons License 2012.06.10 0 0 61774

biztos így van, de pl. az én szervezetem hasonlóan nehezen tolerálja a szóját, mint a tejcukrot. ráadásul ugyan úgy éhes maradok tőle, mintha bármi más zöldségen élnék.

kiegészítő fehérjeforrásnak kiváló, de alapélelmiszernek nem.

Előzmény: WhiteEagle (61758)
cseik Creative Commons License 2012.06.10 0 0 61773

igazad van, fordítva írtam. biztos vannak eltérések is, én is "jellemzően" kifejezéssel írtam. de ettől még létezik a különbség és az izomzat-szükséges táplálkozás összefüggése is.

az állatoknál genetikailag nagy szórásról nem beszélhetünk, az izomzat úgyan úgy szük határok között egyforma, mint ahogy a megjelenésük is. életmódjuk azonos, "edzés" azonos, kaja azonos.

embernél pedig ahogy leírtad.

Előzmény: netszkvid (61757)
WhiteEagle Creative Commons License 2012.06.10 0 0 61772

Na, a lényeget meg kihagytam a sok duma közepette :-)) Szóval a link eredetileg arra akart példa lenni, hogy mennyire különbözőek vagyunk, meg arra is (ez maradt ki), hogy nem kell feltétlen hús ahhoz, hogy akár szupermaraton le lehessen futni dobogós helyezéssel. (De volt korábban az edzőteremben egy vegetáriánus súlyemelő is, félelmetes méretű súlyokat nyomott ki és emelt időnként a feje fölé, az is valami országos bajnokságon benne volt az első tízben...)

Előzmény: Törölt nick (61768)
WhiteEagle Creative Commons License 2012.06.10 0 0 61771

Még csak annyit, hogy én sem értek a sráccal egyet, főleg praktikussági okokból, mert 1) pl. tíz banánt képtelen lennék megenni, szerintem már három-négy után tiltakozna a gyomrom, 2) amit leír egy napi kajájának az simán megvan (alsó hangon) 10 font naponta, organicból jóval több, mondjuk ha mindketten ezt csinálnánk, az egy hónapban 600+ pénzt kaja lenne... (Oké mondjuk én nem futnék szupermaratonokat, ha térdem engedné, nekem elég lenne "mindössze" 15-20 km :-))

Előzmény: Törölt nick (61768)
WhiteEagle Creative Commons License 2012.06.10 0 0 61770

Pontosan. Az a helyzet, hogy kb. fél éve például kockahasam volt (most is van csak javarészt elfedi néhány kiló felesleges zsír :-), de már dolgozom rajta) miközben csak negyed-ötöd annyi hasizom edzést csinálok mint tizenöt éve, amikor meg az említettek ellenére nem volt kockahasam vagy csak sokkal kevésbé definiáltan. Úgy indult, hogy feleségem elolvastatott velem néhány cikket, meg rávett pár éve, hogy csinálja Rubint Réka egyik-másik DVD-jének hasizom részét. Először azt hittem, pite lesz, mert hát az nőknek van, meg hát amúgy is 20 perc mi az nekem, háromszor annyikat is csináltam már. Aztán első alkalommal a 2007-es "Napi 20 perc önmagadért" hasizom-tréningnél 4(!) perc után behaltam, három napig alig tudtam mozogni az izomláztól. Elgondolkodtam, mitől lehet annyira hatékony, mi a titka. (Később már persze ment a 20 perc még lábsúllyal is.) Arra jutottam, hogy az, hogy folyamatosan csinálja, egy perc nyugtot nem hagy az izomnak pihenni. Túlterheli. Ettől a szervezetnek az a jelzés megy át, hogy "hohó, ez az izomcsoport itt túl gyenge, erősítsünk rajta". És bejött. A 20 (sőt 15, mert van oldara és hátra edzés is benne) perc hasizomgyakorlata nálam sokkal jobb eredményeket hozott mint a korábban "csinálok 30 felülést, 1 perc pihenő, megin 30 felülés, 1 perc pihenő stb."-módszerrel, amivel mint mondtam többször ezer fölé is mentem. Ugyanígy sulyzóval is el tudom érni kb. 10 perc alatt hogy másnap heveny izomláz a bicepszeimben stb., nem kell már másfél órát húzódzkodnom mint korábban...

De mással is van így, pl. az elmúlt két évben rengeteget fejlődtem hajlékonyságban, sokkal de sokkal hajlékonyabb vagyok (különösen előrehajlás  és gerinc) mint korábban. A trükk egyszerű volt. Korábban azt hittem (mert sok helyen így mutatják videókon, így írják könyvekben, még most is), hogy az a jó nyújtás, hogy az ember ritmikusan nyújt-elernyeszt-nyújt-elernyeszt. Namármost a ritmikusságnál a maximum nyúlás rendre túlment (a dinamika miatt) a maximum mozgásterjedelmen ezért minden egyes megnyúláskor a szervezet vészüzemmódba kapcsolt, és az izmokat utasítva visszahúzta a túlnyújtott részt. Hülyeség. És még most is sok emberként látok edzőteremben például rugózgatni vagy földön összetett lábfejekkel "pillangót játszva" legyezgetni a térdeivel. Aztán kezembe akadt egy könyv és egy internetes cikk az anatómiáját a dolognak, hogyan működik, mi miért van, és hogy a jó nyújtás statikus, és hosszú ideig tart, egy-egy pozíciót 30-180mp-ig kitartani. Na mondtam magamnak, kipróbálom. És működött. Míg korábban a nyújtás-próbálkozásam ellenére bő 15 centi volt az ujjhegyeim és a talaj között ha nyújtott lábbal állva derékből előrehajoltam, most le tudom tennyi a tenyeremet. Vagy le tudok ülni téredlve a lábfejeim közé és annyira hátrahajolni hogy a fejem-tarkóm a földön van (illetve nyújtott lábbal ülve előrehajolva is le tudom tenni a fejemet a földre). Soha nem hittem volna, hogy erre egyszer képes leszek. Közben csak egy apró technikai dolgon múlt az egész. Elsősroban a gerinc hajlékonyan tartására koncentrálok, azt mondják azt muszáj karban tartani mert ha egyszer "elmeszesedik", akkor már késő, minden más mozgásterjedelmet akár hetven évesen is lehet fejleszteni, a gerinc viszont kivétel ilyen szempontból. Egyedül a spárga és a teljes lótusz ülés nem megy látványosan, valószínűleg ott még mindig rosszul csinálom a hozzá vezető nyújtásokat.

Előzmény: Törölt nick (61768)
szupirto Creative Commons License 2012.06.10 0 0 61769

Köszi. Már láttam több mintát is, akkor az arany középút a jó. Se nem rövid, se nem hosszú. :)

Előzmény: WhiteEagle (61766)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.10 0 0 61768

Nagyon sok ponton bele tudnek kotni a sracba, de nincs ertelme, csak parttalan vita-erveles lehetne belole. Amiben biztos vagyok, hogy az extremitasoknak nincs ertelme. Peldaul a mez hihetetlenul egeszseges taplalek (es ezt, a tejtermekekkel ellentetben, meg keves kutatas cafolta), szoval a kizarasat maximum akkor latom indokoltnak, ha valamifele virag-pollen allergia miatt nem ehet mezet (lehet itt epp errol is van szo). Illetve az apropo ahogy linkelted, hogy "mennyire kulonbozoek vagyunk", ez igy igaz. Ugyanigy vannak hosszutavfutok, akik pedig low-carb dieten vannak. Ok nagyreszt zsirbol allitjak elo az energiat, es a szervezetuk ketozisban van, megtanulja az agynak is meg az izmoknak is zsirbol szallitani amit azok megkovetelnek. Ok peldaul nem potolnak utana futas kozben. Ugyan olyan 20km kornyeken kimerulnek a glikogen raktarak (mindket esetben), ez a srac gyorsan felszivodo szenhidratokat visz be olyankor, az aki ketozissal fut annak teljesen mas az energiapotlasa a hosszutavfutaskor.

Szerintem egyik veglet sem jo. Bar itt ugye ultrakat futorol van szo, es itt kezdodik az extremitas. Marpedig ha ilyenre adod a fejed, akkor taplalkozasban es minden mas teren is el fogsz terni a "normalistol". Szoval ebben az esetben a taplalkozasi extremitas csupan koveti az sport-belit, szemelyszerint egyiket sem tartom egeszsegesnek vagy normalisnak, de mindenkinek joga van eldonteni mivel teszi tonkre a szervezetet es mivel tolti a napi szabadidejet, amig ezzel masoknak nem okoz kart :)

 

Ami pedig a te edzesmultadat illeti: ha valoban 2-3 orakat edzettel, akkor nem csoda ha megallt a fejlodesed, tuledzettsegnek hivjak a jelenseget. Ha esetleg ujra belekezdenel ilyesmi sportba, olvass utana jobban, mielott ismet tulhajtod magad. Illetve az 500 fekvotamasz es 1000 felules egyike sem az izomepitest szolgalja (egy bizonyos szint utan), ezekhez hasonlo mennyisegek max szalkasito idoszakban jelennek meg a testepitok edzeseben, szoval ezzel sem tettel sokat az izomepitesert.

Emelkedon felfele pedig teljesen normalis a 150-180, csak ne tartsd ki hosszu ideig :) Ebbe is bele lehetne melyebben menni, de akkor konyvet irnank itt nem forumoznank :)

Előzmény: WhiteEagle (61760)
WhiteEagle Creative Commons License 2012.06.10 0 0 61766

Ne tegyél rá fényképet. És ne legyen két oldalasnál hosszabb.

Előzmény: szupirto (61765)
szupirto Creative Commons License 2012.06.10 0 0 61765

Sziasztok!

 

Június 19-én utazom ki. Milyen CV az ajánlott? Fénykép kell rá? Rövid és tömör, vagy hosszú, és tele önfényezéssel?

Kezdésnek takarítói munkára mennék, szóval nem főnöknek. :) Esetleg valamilyen link, ahol megfelelő CV-t írhatok? Előre is köszönöm. 

WhiteEagle Creative Commons License 2012.06.10 0 0 61764

Tesconkban beszüntették az egyetlen fogkrémet (egy Sensodyne volt) amiben nem volt fluorid. Most már mindegyikben van. Mondja nekem valaki hogy nem összesküvés :-) hogy CSAK fluoridos fogkrémet vásárolhatsz, másmilyent nem. Fogyasztói kapitalizmusban, 2012-ben... Még szerencse hogy van a jó öreg eBay :-)

Nincstöbbnick Creative Commons License 2012.06.10 0 0 61763

Hetszentseg, hogy nem tudnek magokon meg bananturmixon elni. Egyszer regebben kiprobaltam a hustalansagot, de 3-4 nap utan annyira de annyira ehes voltam, hogy a falat le tudtam volna vakarni. Barmennyi zoldseget, gyumolcsot ettem, kenyerrel, peksutivel probaltam csillapitani, de nem ment egyszeruen. Lehet, hogy energia, asvanyianyagok stb. szempontjabol megvolt a szukseges mennyiseg, de egyszeruen koplaltam es nem ereztem jol magam. :(

A lo masik oldalara sem esek, tehat nem eszem pacalt ket szelet szalonna koze toltve, de egy minimalis husi nekem kell. Neha tartok husmentes napot is, ha ugy erzem szukseget, de legfeljebb 1 napot.

Előzmény: WhiteEagle (61760)
WhiteEagle Creative Commons License 2012.06.10 0 0 61762

Hová megy a világ...

Fiatalok csalták csapdába a rendőröket

Bombának vélt tárgyat vizsgáltak az észak-ír rendőrök, amikor igaziakkal kezdték dobálni őket. Tovább »

forrás: Index.hu

WhiteEagle Creative Commons License 2012.06.10 0 0 61761

OOps, túl gyors tízujjas gépelés hátránya a sok typo :-) "burátlisan" az "brutálisan" akart lenni :-)

Előzmény: WhiteEagle (61760)
WhiteEagle Creative Commons License 2012.06.10 0 0 61760

Ez egyébként érdekes. Esetemben például sohasem voltak nagy izmaim, még amikor fitalabb koromban burátlisan nagy mennyiségeket edzettem karra, lábra, hasizomra, akor sem. Volt amikor már könnyedén ment 2-3 órán keresztül a húzódzkodás, tolóckodás, széleshát, fekvőtámasz, lebegőülés stb. és egy perces pihenőkkel a szettek között úgy érzetem, a végtelenségig tudnám csinálni. De akkor is inkább inas voltam mint izmos, abszolúte semmi body builder jellegem nem volt, pedig azért mondjuk 500 fekvőtámasz sámlira rakott lábfejjel és 1000 felülés jól megdöntött hasizompadon az durva. Számolatalanul tudtam tölteni az órákat folyamatosan úszással, biciklizéssel, gyaloglással, sőt amíg izületeim engedték futással. De az edzőteremben míg egyesek vígan emelgették a bicepsz gépen a 80-100 kilókat, nekem kb. a 30-40 volt az ami ment rendesen, és ez jellemző volt a többi dologra is (pl. saját testtömegemmel végzett szabályos ajakig történő húzódzkodásból ment kismilliárd, de ha magamra tettem még 20-30 kilót (sokan csinálták) akkor már egyből csak néhányat tudtam megcsinálni). Hmm... Az is valószínű hogy nem szabadít fel túl sok energiát a szervezetem az izmokból, mert míg az sokaknál valós probléma (cikkek szerint), nekem sohasem volt izomveszteségem bármennyi kardiót csináltam is (és csinálok most is), illetve teljes böjtnél sem vesztettem sosem izmot. Egyébként épp ma tekertem bicajjal egy jó nagyot (75 km-et), szép idő volt, 20 fok, fátyolfelhőn nem túl erősen, nem túl gyengén átsütő nap és szinte szélcsend, biciklizéshez ideális. Nyomtam neki rendesen, és hazaérve az éreztem, hogy bár a fenekem meg a nyakam hasogat a több órás egyfolytában ugyanolyan testpozíciótól illetve a nyeregtől (hiába a bicilis nadrág), combjaim még simán bírnák tovább... Emelkedőn ha nyomtam neki akkor viszont érdekes volt látni a pulzusmérő órámon, hogy az addig szép konzisztens 130-140 közötti pulzus megindul felfelé, 150, 160, 170, 180...

 

Még egy érdekeset belinkelek, ezt olvasd el, illetve olvassa el mindenki akit érdekel a téma. Megint csak arról hogy mennyire különbözőek vagyunk:  

Futóprofilok: Levente

Néhány hete a "Bükki Hard" elnevezésű futóverseny után hallottam Leventéről először. Az igen embertpróbáló versenyen dobogós helyen érkezett célba. Az egyik futótársunk invitálására kapcsolódott be a terepfutó-topik közösségi életébe. A Naplás-tavi futóversenyen[...] Bővebben! Tovább »

forrás: Blog.hu

Órákat fut naponta, 4-8000 KCal-t eszik, teljesen vegan (semmi állati), csak zöldség és gyümölcs, még csak sütőipari termékek sem. El tudja valaki képzelni, hogy csak így egyen? Itt egy példa egy tipikus napi táplálkozása, nem semmi:

Reggeli: 10 banán, 300g datolya beturmixolva szőlőlével
Edzés után: 1 kg ananász, 500 g szamóca kókuszlével és kókuszbelsővel
Ebéd: 3 dl quinoa vagy rizs, köles, dupla vízzel főzve, 2 fej román saláta, egy csomag olivabogyó, egy avokádó
 Vacsi: 20 narancs vagy 30-40 mandarin, és elrágcsálok egy nagy adag friss zöld spenótot, vagy mángoldot valami házi saláta öntettel
Vegan étrendet követek, nem eszem egyáltalán állati eredetű dolgokat, mézet sem. Olaj csak masszázsra. Ecet csak takarításra. Cukor sosem, só csak nagyon ritkán. Fűszereket is csak ritkán, és akkor is keveset. A főtt szénhidrátok nagy nagy részét átcseréltem friss lédús édes gyümölcsökre. Nyáron egy nagy lábas tészta helyett mennyivel jobb megenni 4-5 sárgadinnyét!

Előzmény: cseik (61755)
WhiteEagle Creative Commons License 2012.06.10 0 0 61759

Itt egy jó példa, hogy mennyire nem vagyunk egyformák. Wikipedia "Laktózérzékenység" címszavából:

"Becslések szerint világszerte a felnőtt népesség 75%-a nem képes teljes egészében lebontani a tejcukrot.[1] Ez az arány Észak-Európában 5, míg Dél-Európában 71 illetve egyes ázsiai és afrikai országokban akár 90% is lehet." Elég nagy különbség. De a szervezet nem hülye, megmondja mire van szüksége, mit tud jól felhasználni, és mit nem. Például én benne vagyok abban a kisebbségben amelyik fel tudja dolgozni a tejcukrot rendesen, imádok is minden tejterméket.

Előzmény: cseik (61755)
WhiteEagle Creative Commons License 2012.06.10 0 0 61758

Szó szerint idézem a feliratot az Alpro Soya Original szójatej dobozáról: "Soya protein products use 5 times less land and 10 times less water and generate less CO2 emissions than products made from animal protein.". 5x... 10x... azért ezért elég jelentős különbségek, nem csak néhány százalékról van szó.

Előzmény: cseik (61753)
netszkvid Creative Commons License 2012.06.10 0 0 61757

növényevő állatokban a vázizom jellemzően (általában 100%) gyors rostokból, míg a húsevők jellemzően (általában 90%ban) lassú rostokból áll.

 

Ez meg honnan jott? Meg ha lenne is ilyen valasztovonal vegak es husevok kozott, akkor az az ellenkezoje lenne (kepzelj  el egy gepardot amint a 90 os lassuizomtartalmaval setal aldozata utan :-).

Vannak fajo jellegzetessegek, de egyedeken belul a lassu es gyors izomok aranyat sorrendben ezek a tenyezok hatarozzak meg :

orokles

eletmod- mozgas mennyisege

mozgas minosege (hosszan kitarto mozgas versus kis ido alatt nagy erokifejtes aranya)

kaja nyilvan annyibol, hogy ha ehezik, akkoz mindegyik elfogy (gyors izom hamarabb, lassu izmok kesobb)

 

Előzmény: cseik (61755)
cseik Creative Commons License 2012.06.10 0 0 61756

ha igazat adnánk logikádnak, akkor a telefon több mint 100 éve nem fejlődött, hisz a kezdetektől is két fizikailag távol lévő ember közötti élőbeszédes kommunkáció ezköze.

de maga a készülék technikailag évről-évre korszerűbb. ha nem is nézzük a "kiegészítő" funkciókat (ami az emberek többségének igényelt funkciók), a csak telefonok is jobbak, korszerűbbek, akár pár éves viszonylatban is. kisebb energiaigénnyel, olcsóbb áron, jobb minőségű hanggal, kisebb hullámszennyezéssel, nagyobb térerővel.

 

az, hogy a te szubjektív igényednek jobban megfelel egy avúltabb tárgy, az nem jelenti azt, hogy jobb is. a szerelhetőség egy nagyon x-ik paraméter egy tervezésnél. lehetne ma is házilagos szerelésbarát autókat tervezni, de ezzel az autó felépítését, kialakítását kellene módosítani. ami több anyagot jelent, drágább az előállítás, többet fogyaszt stb. csak azért, hogy valaki (általánosan mondhatjuk, hogy az elenyésző kisebbség) 3-5 évente ne 3, hanem 1 óra alatt megszerelhessen valamit. nem ésszerű.

 

a tartósabb termékek gyártásánál szükségszerű a kevesebb munkaigény. ha másért nem, mert tovább tart a termék, ritkábban kell cserélni tehát kevesebb kell belőle.

a jobb árú nem azt jelenti, hogy a kínai kiskamasz nem 3 percig, hanem 5 percig forrasztja/szereli/kalapálja. a job minőség precizebb munkát, gazdaságosabb anyagfelhasználást, pontosabb méretet, kiegyenlített jó minőségű alapanyagot jelent. ezeket meg csak gépesítéssel lehet elérni gazdaságosan. tehát fajlagosan mégkevesebb ember szükséges.

Előzmény: Diofa Szelleme (61745)
cseik Creative Commons License 2012.06.10 0 0 61755

nem minden ember szervezete egyforma. vannak akik képesek vegaként élni és vannak akik nem. a növényi táplálkozás más formában viszi be a szervezetbe a tápanyagokat (olajok, fehérjék, vitaminok stb) mint a húsevés. az, akinek a szervezete jobban képes a szintetizációra és jelentősen kisebb a szervezet energiaigénye, az elél növényi tápon, akinek nem, annak kell a hús.

 

a vega étrend egyes fehérjékből, olajokból és kiegészítő anyagokból hiánytáplálkozásnak számít. akinek a szervezete ezt nem tolerálja annak kell a hús.

 

a nővényi táplálék feldolgozása lényegesen lassabb (egyenletesebb). akinek ez az elnyújtott, kiegyenlített de alacsony energia/tápanyagbevitel megfelel, az elél növényen.

 

a húsevő típusú ember anyagcseréje (szervezeten való áthaladás sebessége) gyorsabb, így mire elkezdi feldolgozni a növényi táplálékot az már ürülne is ki. vagyis ha egy húsevő tipusú ember csak növényi táplálékot fogyaszt, akkor folyamatosan alultáplált lesz, függetlenül attól, hogy a gyorsan lebontható cukrokból a szervezete eszeveszett módon raktározni kezd (átalakítja zsírrá), mivel hiánytáplálkozást észlel és erre a raktározás az elsődleges reakció. aztán jön a cukorbetegség, vitamin (zsírban oldodó vitaminok) hiány, izom és csontleépülés, elhízás.

 

a vega ember lasabb anyagcseréjű, nem fog nagy izomzatot növelni, lassabban gondolkozik, alacsonyabb a testhőmérséklete, tovább él.

 

mondok egy példát:

az élőlények vázizomzata kétféle izomból tevődhet össze, gyors összehúzódású és lassú összehúzódású izomszövetből. a növényevő állatokban a vázizom jellemzően (általában 100%) gyors rostokból, míg a húsevők jellemzően (általában 90%ban) lassú rostokból áll.

a gyors rost a benne tárolt (egy fajta) cukorból veszi az energiát, gyors hirtelen mozgásra képes, de gyorsan kifárad. a vérben lévő zsírokat, fehérjéket csak nagyon lassan dolgozza fel, abból energiát csak nagyon minimálisan tud szerezni a működéshez (előbb át kell alakítania cukorrá).

a lassú rost a benne tárolt és a vérben lévő összes tápanyagból (cukor, zsír, fehérje) képes energiát felszabadítani a működésére. ez az izom lassabb mozgásokra képes, viszont azt tartósan.

az emberekben az arány igen változó, a 20-80%-tól a 80-20%-ig bármi. sportolóknál akár 98%-ig növelhető az izomfajta aránya. sprintereknél a gyors, testépítőknél a lassú izom.

ha egy embernek zömében lasú izomból áll az izomzata és nem fogyaszt húst (húsevésnél magas a vér fehérje és zsírtartalma), akkor ha terheljük az izomzatát (mivel a cukor gyorsan elfogy, néhány vagy néhány 10 másodpercnyi mozgás alatt) elkezdi saját magából a fehérjét és zsírt lebontani. vagyis neki kifejezetten ártalmas a hústalan táplálkozás. a vega tipusú embernél ez nem probléma, mivel a gyors izmok nem tudjak feldolgozni saját magukat, egy vega tipusú ember "csak" kifárad.

Nincstöbbnick Creative Commons License 2012.06.10 0 0 61754

Annyiban hibas a gondolatmenet, hogy mi emberek vagyunk es nem kell legelnunk, vagy vadasznunk a napi betevoert. Europaban minden gond nelkul meg tudjuk termelni a 730 millio ember szuksegletet, olyannyira, hogy tultermeles is van sok teruleten (egyedul a tengeri halaszattal vannak gondok, de azt is probaljak megoldani, legalabbis az EU-ban).

Tehat terulet szempontjabol az ember szamara elegnek kell lennie a vilagnak - egy europai szintu, gepesitett, szabalyozott mezogazdalkodas mellett. Ez utobbiban latom az egyik nagy problemat, hogy hiaba van eleg terulet mondjuk Afrikaban, hogy akar 3-4-sok milliard embert is eltartson, ha nincs meg a megfelelo technika (traktorok, ontozorendszerek, vizellatas stb.), a megfelelo szabalyozas (fel Afrikaban polgarhaboruk vannak, kiskiralyok jonnek-mennek hetente) stb. Ugy viszont tenyleg nem tudja ez emberiseg ellatni a szuksegleteit, ha meg fel Indiaban a mai napig okrokkel szantanak (jobb esetben), vagy az afrikai szavannakon emberek millioi gyujtogetnek fuveket es bogyokat. Mert igy tenyleg joval nagyobb teruletre van szuksegunk, mintha mondjuk egy aquaponias rendszerben termelnenek zoldseget 2-3 futballpalyanyi teruleten (ilyesmi uzemekben keszul peldaul az osszes zacskos salata, amit a sainsburyben, tescoban kapni).

 

Mondjuk ez rozsa, de azert lehet latni a lenyeget:

 

cseik Creative Commons License 2012.06.10 0 0 61753

addig fog logikusnak tűnni, amíg csak a tények egy részét vesszük figyelembe.

igaz, hogy kb 2x annyi energiát fogyaszt el egy növényevő növényi táplálékból, mint amennyi energiát a húsa ad utána, de a növényevő a növényi táplálék 95%-át feldolgozza, a húsevő pedig csak 30% körülit.  növényevők vannak olyan szívesek, hogy átalakítják a húsevők (mindenevők) számára az általuk nem emészthető növényi részeket is, fogyasztható hússá.

a növényi tápláléknak nincsenek járulékos élelmezési hozadéka, mint pl. tejtermékek, tojás.

a haszonállatoknak nem csak a húsát fogyasztjuk, hanem gyakorlatilag minden része hasznosítva van. bőr, szőr, csont.

 

Előzmény: Törölt nick (61746)
WhiteEagle Creative Commons License 2012.06.10 0 0 61752

Meglátjuk :-) Én annyira nem aggódom emiatt, lévén az emberiség 6-8%-a vegetáriánus (kb. félmilliárd ember), és jól elvannak :-) A másik meg, hogy van olyan ismerős, aki nem hogy vegetáriánus, hanem vegan, azaz egyáltalán semmilyen állati eredetű dolgot nem eszik, soha életében nem is evett, anyatejet leszámítva baba korában, ugyanis anyja is világ életében vegan volt és a gyerekének (neki) sem adott sohasem semmilyen állati eredetű dolgot. Jól elvannak. Anyja már nyolcvan emúlt, de még rendszeresen úszik, kocog a kutyákkal kutasétáltatás gyanánt, és golfozik...

Előzmény: Diofa Szelleme (61744)
WhiteEagle Creative Commons License 2012.06.10 0 0 61751

Khm... Afrikai szavannán meg lehet nézni, hogy mondjuk 10km2 területen találsz több száz vagy akár több ezer antilopot, zebrát, stb. stb., meg mondjuk tíz oroszlánt és húsz hiénát...

Előzmény: Diofa Szelleme (61742)
le542 Creative Commons License 2012.06.10 0 0 61750

Forrás: MTI       2012. június 09., szombat 20:35

Pénzügyi támogatásért folyamodik Spanyolország az euróövezeti országokhoz, hogy konszolidálni tudja bankszektorát - jelentette be Luís de Guindos spanyol pénzügyminiszter Madridban az euróövezeti országok pénzügyminisztereinek szombati telefonos konferenciája után.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!