"Szóval ha én mondjuk a lakóhelyemre invitálnék valakit, hogy megmutassam, mi is van itt IRL, akkor nem a helyi "bocuse-versenyistállókban" hordanám körül, ahol szenzációs buggyantott tasmánördögszem-levest lehet kóstolni és utána biodiverz gazdagtápanyagban elásva rothasztott, majd kiásott és posírozott kakasfülcimpát válogatott tengerikaviccsal."
Ez nagyon fájt :-)
A Stand25 hideg levesén (a honlap alapján talán "Hűvös paprika leves" lehet) ránézésre valami zsiradékféle (?) úszik. Ez így viszolygást kelt bennem, bár nyilván teljesen másról van szó ...
Ma délben kipróbáltul a Park vendéglőt. Nagyon szimpatikus étlapja van, a rendelt kaják jók és számomra túl sok is volt. Legközelebb gyerekmenüt kérek. Árak igen barátságosak. Kettőkor már zsufoltan tele volt a hely, sokan akartak még jönni, de nem volt hova. Nagyon remélem, hogy tartják ezt a szintet, mert akarunk még menni. Utána feljöttünk a bevásárló központba újságért. A Tantiban hatan ültek.
Mert szerinted azért nézem az összetételt, hogy aztán 68% hústartalmú valamit vegyek? Nem igazán értem, hogy miért vonatkoztatod rám azt, ami veled szembejött.
Attól hogy valami bio, még nyugodtan lehet rossz. Az első bio virsli ami az interneten elém jött pl. 68% hústartalmú, az is vegyesen. Téged megnyugtat, hogy a maradék 32% nem hús, hanem valami egyéb bio dolog?
Biobolt. :) Mármint a felvágottra, és ezért veszek inkább onnan, nem a bioság miatt. (Múzeum krt. vagy Mammut, utóbbiban nagyobb a hűtőpultos választék)
Ha nem tésztán, akkor felszeletelve esszük saját friss vagy szárított bazsalikommal, olivaolajjal és saját paradicsommal, vagy télen olivabogyóval. Nem a tömbön volt a lényeg, hanem a műanyagra emlékeztető állagán. Mint említettem, nincs időm 100 helyre rohangálni, ezért ha nincs időszakosan olasz bivalytejből készült mozarella, a Spar-ban veszem a Szarvasit. Szerintem sokkal jobb, mint a Lidl-ben kapható.
A gorgonzolát és a brie-t nem ismerem (csak a lengyelre emlékszem), a tömb ementáliban egyetértünk abban, hogy ehető, de az sem éri utól a rendes emmentáli sajtokat. Szlovák bryndzát szoktam még ott venni, vagy ha tematikus hetek vannak, mint legutóbb, francia sajtokat, vagy eredeti olasz bivaly-mozarellát.
A Combino-ban és Chianti-ban szintén egyetértünk, régebben vettem ott Lambruscót, nem tudom van-e még a kínálatban. A Nixe nekem nem jön be, sőt a Pikok sem, ha jól emlékszem 85% alatti a hústartalma, és kilométeres az összetevők listája. Virsliként a Dulano-t szoktuk venni, azt tényleg jobb, mint a többi kommersz virsli a vetélytársaknál.
Nekem ízlik a Pikok-os téliszalámi is, ha nincs Pick, azt veszem. A felvágottakat többnyire kerülöm, bár a feleségem szereti a prágai sonkát és az általad említett feketeerdei sonkát.
Ami tetszik, hogy néha leakciózzák a homárt, és 2500 forint körül lehet kapni. Nem tudom máshol mennyi, mert két gyerek mellett nehezen mozdulok tovább a Lidl-nél, sajnos a piacra is ritkán jutok el (igaz van egy csomó saját zöldségünk/gyümülcsünk).
Próbáld meg ezt a "tömböt" felszeletelni, sózd meg, őrölj rá friss borsot. Jó paradicsommal és feketeerdei sonkával tányérra tenni. A paradicsomra tegyél zöld koriander levelet vagy bazsalikomlevelet.
A Lidl-ben kapható oltalom alatt álló eredetmegjelölésű Olaszországból származó gorgonzola sajt dolce vagy picante ízekben, 20dkg 600Ft. A legtöbb esetben két három hónappal a lejárat után is fogyasztható, érlelhető. Olasz tésztákhoz, töltött húsokhoz vagy gombához, piritósokra kiváló.
Salátára nem gorgonzolát érdemes tenni, hanem az ugyanott kapható Danish blue jellegű morzsolható kéksajtot 400 Ft-ért.
Ementáli, német 40dkg darabolt, kb 800 Ft. Lényegesen jobban működik melegszendvicseken mint a most már halálbizonytalan trappista félék. Tökéletes a sülése, szépen tágul, jól színeződik. A sajtok sütése az egyik legfontosabb mérvadó. Sok esetben a nem megfelelő minőségűek csak "izzadnak" és zsugorodnak, és ehetetlenek. Ez a Lidl-ös ementáli a szekrény sarkán is eláll egy darabig, jól puhul, nem penészesedik. Persze azért nem harminc fokban kell tartani, de15-20 fok között sokáig eláll, ha addig meg nem esszük.
Van még a Lidl-ben elég nagy darab francia brie 400Ft-ért, abszolút megéri, a múltkor egy darabot két hónapig tartottam a mikró tetején, jó volt. Frissen remek forró piritóson lila hagymával, remekül olvad a kenyérmelegtől.
Most ezek jutnak az eszembe. Érdemes ezeket megkóstolni, és az áraikat is összehasonlítani más boltokban kaphatókkal.
De ez vonatkozik a Combino tésztákra, a Nixe tonhalkonzervekre, a Pikok vagy Dulano sajátmárkás virslikre, a feketeerdei sonkára vagy a fagyasztott garnélarákra is. Vagy pl. a sóra, zacskós őrölt fűszerekre és a borokra is. Jelenleg a piacon legjobb vételek egyike a Lidl-ben kapható Chianti vagy Bordeaux, 1000Ft-ért.
Mozzarella ügyben: szerintem jó mozzarella kizárólag a bivaly-mozzarella. Minden más, a Lidl-es is egy gumiszerű valami. De az biztos, hogy a Lidl-est mi inkább megesszük, mint a szarvasit. Ahogy masccarponeban is sokkal finomabb a Lidl-es, mint a szarvasi.
Már ne haragudj, de a Lidl-ben kapható mozarella egy műanyag tömb, ehetetlen, és semmi köze nincs a mozarellához. Néha lustaságból veszek, de mindig megbánom.
Ugyanez igaz a Lidl állandó kínálatában szereplő sajtok majdnem mindjére.
Aztán-szigorúan a nyomonkövethetőség miatt-elétennéd az elmúlt tizenöt év minden zöldség és hús számláját, hogy szép sorban ezek lettek belefőzve. Hamar megegyeznétek, hogy Ő tulajdonképpen csak egy ásványvizet ivott...
Milyen sűrűn kell "frissíteni" ezt a levest? Azon már gondolkodtam régen is, hogy jó-jó, mindig újrafő az egész de mi van, ha egyszer a nyári melegben megforr? Évtizedes lánc szakadhat meg.
Amúgy a kumisz is hasonló elv alapján azonos azzal, amit Dzsingisz kán kortyolgatott.
Egy igen-igen jó vidéki étterem tulaja mondta egyszer nekem, hogy az alapanyagáron minőségi ebédmenüt kínáló, és egy csepp mártást 300 Ft önköltséggel megtermelő fővárosi helyek hájpolása hatalmas kárt okoz a valós körülmények között működtethető modellt képviselő, jóra törekvő piaci szereplőknek...
Szerintem kevés jobb adottságú kertes vendéglő van Budán... illetve ha ez se jó, akkor nem tudom, mi a jó. Parkolni nem túl bonyolult, napközben is szoktam helyet találni 100-200 méteren belül, este pedig még ennyire se probléma. Hogy miért nem ment kellőképp az előző üzemeltető utolsó éveiben, és az új második szezonjában, alaposabb ismeretet igényelne. Az egyik ok vélhetően az volt, hogy annyira nem volt jó az étel este, mint az árak. Másrészt a La Terra név dacára pont ez a mediterrán irány megy kevésbé a konyhai stábnak, korrektül al dentére főzött tésztát pl. ott soha nem ettem, pedig ehhez nem kell varázsló, nekem is sikerülni szokott. Az utolsó üzemeltető aztán annyira extenzív kínálatot akart, amit képtelenség ilyen konyhai és személyi adottságokkal megvalósítani. A korábban jól menő ebédmenü pedig fele vendéget vonzott, miután a Paulanerben is elkezdtek menüztetni.
Ezekhez képest az új konyhai irány (házias-magyaros) és szűkebb étlap valószínűleg sanszosabb, és visszatért a korábbi konyhafőnök is.
Tudom, bivalyról nem volt szó, de abból nekünk (szintén kommerszben) a Tesco Finest verzió a kedvenc. A minőségét nem tudom megítélni, de ízre ez jön be a legjobban a SPAR-Lidl-TESCO-ban kaphatóakból.