Keresés

Részletes keresés

Zsemy Creative Commons License 2005.05.16 0 0 623
Sziasztok!

Örülök h bobtail nyerte a super BIS-t:) Nagyon szép bobik voltak a kiállításon.
Mi pedig túl vagyunk a tenyészszemlén, és tenyészthető lett a kutyulim:)
lhakhang Creative Commons License 2005.05.16 0 0 622

Látom nem jár erre senki, de nagy kár!:( Azért én itt vok, teszek is fel képet a győztes bobiról!:)

 

a kép 2004-es
lhakhang Creative Commons License 2005.05.15 0 0 621

Üdv mindenkinek!

 

Nem tudom, h. tudjátok-e már az nagy hírt, h. a szilvásváradi CACIB Super BIS győztese (vagyis a két nap, kb 4000 kutya legszebbje) a BOBTAIL fajtagyőztese lett!!!:)))) Képet csináltam ugyan róla, de elég katasztrófális lett, mint mindig;) Azért szvsz hamarosan szerzek egyet-kettőt;)

nextdoor Creative Commons License 2005.05.14 0 0 620

tényleg nem tudok. Nekem skótjaim vannak, kettő közölük képzett, soha nem használtam fojtót...de én pl, nj-hez sem.

Mert szerintem nem a fizikai kényszerítés az, amelynek rögzülnie kell a kutyában ahhoz, hogy elvégezze a feladatot, hanem a pozitív élmény. Én nagyon régen Szopkó Béla bácsinál tanultam - híres nj-kiképző volt az öreg -, és a Strázsába jártunk a skótokkal.

Mindent sokszor-sokszor ismételni, és jutalmazni. Ez a lényeg.

Előzmény: bubozse (616)
mantis_ Creative Commons License 2005.05.14 0 0 619

Szia Bubozse!

Mi a legjobb helyre jártunk, a Strázsa kutyaiskolába. (ez itt a reklám helye :-))

Használtunk fojtó és sima bőr nyakörvet is, de ami ezeknél is hatásosabb volt az a virsli volt :-)) vagy bármi más finomság.

A kutya-gazdi viszony a kutyasuli után csak jobb lett mint előte, ugyhogy szerintem attól nem kell félned, hogy összvesztek :-)) A mi kutyánk imádta a kutyaiskolát.

Nekünk sem az volt a lényeg, hogy pont a lábunk mellé ül e vagy 3 cm-rel arrébb vagy hogy 1 másodperc alatt teszi le a seggét vagy 2,5 másodpercig tart a művelet :-) lényeg, hogy megtanult vezényszóra leülni, feküdni, felállni, helybenmaradni, behívható, stb....

Szerintem ilyen alap dolgokat, mint helybenmaradás, behívás mindenképp tanítsd meg a kutyádnak, ez akár életmentő is lehet! Ne gondold azt, hogy a bobtail hülye és nem tud bármit megtanulni. Mindent meg lehet neki tanítani! :-) Ugyhogy sok sikert! Hajrá! (és majd írd meg, hogy hogy haladtok)

mantis_

Előzmény: bubozse (617)
lhakhang Creative Commons License 2005.05.13 0 0 618

most kaptam emilben ezt a képet a "voltomtól", bizony nagyon megörültem neki!:)))

Remélem Nektek is örömet okozok vele;)

chbobik
bubozse Creative Commons License 2005.05.13 0 0 617
Mantis! Mesélj még részletesebben erről! Ti milyen módszerrel tanultatok? Azzal a hagyományos fojtó-nyakörvessel, amiről én is írtam????? NEm ítéllek el, ha így tanítottad a kutyád, de nagyon szeretnék tapasztalatokat hallani, mert én is attól félek, hogy a köztünk lévő viszony is megváltozhat ettől, hogy eddig viszonylag igyekeztem a pozitív megerősítést alkalmazni...stb, és egyszerre meg fojtót tennék rá és "kényszeríteném"............ Persze a játék és ismerkedés a többi kutyával és emberrel az nagyon jó, most ez az egyetlen ami a lényeg. Jó nézni ahogy őrültködnek :))))))
Előzmény: mantis_ (613)
bubozse Creative Commons License 2005.05.13 0 0 616

Sziasztok! Kösz a tanácsokat! Fojtót nem teszek rá, de azért még adok egy esélyt ennek a kutyasulinak, mert nagyon jól érezte magát a többi kutyával és én ezért is akartam ezt a kutyaiskolát. Számomra a lényeg a szocializáció és a "szórakozás". Ezt megpróbálom megértetni most hétvégén a kiképzővel is. Egyébként nem akarom Dorkát kiállításra vinni, tehát ebből a szempontból nem féltem.

Kösz Nextdoor, de sztem nem tudsz nekem kutyasulit ajánlani (bár tudnál :)))), mert bár egy közeli városban van kutyaiskola (Orosházán), ez a kiképző is onnan jár ki hozzánk, ezt a "kutyaiskolát" úgymond én szerveztem és még most kezdtünk. Egyébként Oházától kb. 15 km-re lakom egy faluban, a neve: Nagyszénás. Azért ha ismersz vkit vagy mégis van ötleted, szívesen fogadom.

 

Előzmény: nextdoor (614)
nextdoor Creative Commons License 2005.05.12 0 0 615
dehogy haragudtam:)) csak jól megmagyaráztam. Én is megrémültem, gondolhatod...
Előzmény: bubozse (610)
nextdoor Creative Commons License 2005.05.12 0 0 614
Ne vidd oda többet...ez a módszer csak elvadítja a kutyát, aláássa a méltóságát. A bobtail egy önjáró, önálló egyéniség, a vele való felhőtlen együttéléshez bőven elég az alapvetéseket megtanulnia: amit kérsz tőle, tegye meg - nyilbván a sajátb biztondásga érdekén szeretnéd megállítani, behívi, leültetni. Amennyire okos és könnyen tanuló, szerintem Te is meg tudod vele értetni ezeket. Ha megírod merre laksz, ajánlok szívesen kutyasulit, ahol játszva, pozitív megerősítéssel, jutalommal tanítanak...
Előzmény: bubozse (611)
mantis_ Creative Commons License 2005.05.12 0 0 613

Szia bubozse!

Mi jártunk a kutyinkkal kutyaiskolába és nagyon jó emlékeink vannak. Nem csak azért, mert sikerült még engedelmes vizsgát is tenni, hanem azért is mert sok embert megismertünk és azóta is nagyon jó barátságban vagyunk velük. Egyszer egy munkaversenyen is résztvettünk és jó volt látni, hogy egy bobtail jobb helyezést ért el (2.lett), mint sok munkakutya pl.roti,stb.)

Az igaz, hogy ha kiállításra szeretnéd vinni a kutyádat, akkor a kutyaiskola nem valami előnyös, mert nem sok szőr marad a kutyán :) A sok játék más kutyikkal,hempergés, stb.-től nem volt a kutyán annyi szőr, amennyi az elvárható lett volna egy kiállításon. (vagy kiállítod a kutyát vagy kutyasuli,agility,terelés,stb.) Ha viszont nem akarsz komoly kiállító lenni, akkor szerintem nyugodtan menjetek kutyasuliba. Türelem, kitartás és nagyon okos kutyid lesz :) igaz nem lesz olyan nagy szőre, merthát letöredezik :(

Üdv

mantis_

 

Előzmény: bubozse (611)
poupette Creative Commons License 2005.05.12 0 0 612

A bobtail nem a mai értelemben vett munkakutya - azaz nem munkamániás német juhás, rottweiler, stb. Arról híres, hogy szelektív a hallása - azaz felülbírálja a parancsot, és csak második szóra engedelmeskedik. Ez fajtajelleg!!!!!!!!! Ha tudod, mire tenyésztették ki eredendően - nyájat, gulyát kisért a vásárra, aztán a pénzzel ő ment haza, nem a juhász - látható - érthető, miért viselkedik ilyen "önfejűen".

 

A kedvedért megcsinálja - de közben látszik rajta, hogy tényleg csak miattad hajlandó erre a baromságra.  Bobtail nem hord fém fojtó nyakörvet - lévén hogy az leborotválja a szőrt a nyakáról. Ez a leülősdi nagy baromság - ha valaha is kiállításra akarod vinni, sürgősen felejtsd el!!!!!!!!!! Szerintem a  kiképzőt is...

 

 

bubozse Creative Commons License 2005.05.12 0 0 611

Szia Ihak!!!

Kösz kérdésed, a kutysuli kis csalódást okozott :((( Na, kezdem az elején: Először is zuhogott az eső vasárnap reggel és már úgy volt, hogy ki se megyünk, de aztán legalább megbeszélni a továbbiakat kimentünk. Volt még pár elvetemült :))), aki kijött, így négyen voltunk, két vizsla, egy spániel és mi Dorkával. Azzal kezdte a tanítóbácsi, hogy mindenkinek sz@r a nyakörve, vegyünk egysoros fojtót!!! :((( Na, ettől lehidaltam egyből. Egyébként féltem tőle kicsit, hogy a módszer nem fog tetszeni... Azt mondja máshol szögessel tanítanak, de ő azért csak a fojtót kéri. Vhogy átfutott az agyamon, hogy így könnyű! De nem?  0 pozitív megerősítés. Aztán meg persze nem voltunk vmi ügyesek, Dorka vhogy sose akart leülni a lábam mellé pontosan merőleges szögben... (a poén, hogy én nem is várom ezt el tőle, szerintem elég, ha kicsit arrébb teszi le a seggét, de a tantóbácsi már néha elvette tőlem a kutyát, hogy így kell azt, és jól megrángatta :((()

Az is megfordult a fejemben, hogy hiába én akartam, de én ide nem hozom többet a kuttyomat. Végülis még adok esélyt a dolognak, főleg azért mert a többi kutyával való találkozás és játék nagyon kell a kutyámnak és jól érezte velük magát. Mostmár csak azt kéne vhogy megértetnem a komával, hogy én nem fogom úgyse engedelmes vizsgára vinni...stb, ha leül akkor jó, de ha nem megy minden azonnal és pontosan, azért még nem fogom megfojtani!!!!

Ha közületek vki már járt kutyaiskolába a kutyájával kérem adjon tanácsot, mindenhol ezt csinálják, ez a normális? És szerintetek túl akadékoskodó vagyok???

Zsemy! Boldog szülinapot kívánok én is a kuttynak!

Előzmény: lhakhang (609)
bubozse Creative Commons License 2005.05.12 0 0 610

Ne haragudj, nem akartalak bántani amiért lenyírtátok Berti szőrét! Még sose láttam bobit ennyire megnyírva, ezért írtam ezt, de gondolom, hogy megvolt rá az okotok és nagyon szép tőletek, hogy ápoltátok...stb.

 

Előzmény: nextdoor (607)
lhakhang Creative Commons License 2005.05.08 0 0 609

Szia bubozse!:)

 

 Na, h. sikerült a kutyasuli? Mennyien voltatok és milyen kutyusok? Szuper dolog, h. meg tudtad szervezni az iskolát, itt is elkelne már egy hasonló kezdeményezés, főleg, h. nálunk annyi az őrző-védő, mint a csuda. Ezért nem értem...nekik még nagyobb szükségük lenne a tanításra, mert tudjuk mi lehet belőle, ha egy 40, 50, akár több kilós kutya neveletlen... A gazdiknak is érdeke lenne, h. megfelelő nevelést kapjanak az ebeik, dehát úgy tűnik mégsem érdekli őket a dolog.:( Nem mondom, h. mi járnánk a tibetkékkel suliba, asszem őket házi neveléssel is elég (amilyen okosak!;)))) kordában tartani, de tudnék ujjal mutogatni rakoncátlan nagytestűekre a környékünkön is...

Előzmény: bubozse (603)
mantis_ Creative Commons License 2005.05.08 0 0 608

Zsemy szép kutyid van, boldog szülinapot neki :)

mantis_

Előzmény: Zsemy (606)
nextdoor Creative Commons License 2005.05.08 0 0 607

A kép alapján sok minden nem látszott, - gondolhatod, hogyha meg lehetett volna hagyni Bert szőrzetét, akkor nem nyírtuk volna meg. Négy órás küzdelem után döntöttünk úgy, hogy a bőre egészsége érdekében lenyírjuk. Megfázni nem fog, lakásban lakik.

A története egyébként: idős néni vot a gazdája, aki kb. egy éve nem ápolta Bertit. A kutya füléből öklömnyi gennes szőrcsomót szedtünk ki, és két héten kezeltük, míg a gyulladás csillapodott. A néni március elején kórházba lkerült, a szomszédra bízta a kutyát. A néni március közepén elhunyt, a fia jelentkezett az ebért, majd - most utólag tudjuk - szélnek eresztette. Berti két hétig csavargott, többször kaptunk jelzést arról, hogy a börsi Auchan környékén látják, de megfogni nem tudtuk. Végül a börsi gyepmester fogta be, így hoztuk el a gyepmesteri telepről. A tetoválás és a gondozó szomszédnál levő oltási könyvb adatai szerint a kutya neve Apor, és 1995. október 30-án született. Most már jó helyen van, szeretik, gondozzák

Előzmény: bubozse (603)
Zsemy Creative Commons License 2005.05.07 0 0 606
Sziasztok!

Boldog szülinapot Dorkának:))

Az én Blanim pedig ma 2. éves:D

bubozse Creative Commons License 2005.05.05 0 0 604
Kösz Dorka nevében!
Előzmény: Sajó_a_bobtail (601)
bubozse Creative Commons License 2005.05.05 0 0 603

Még sose láttam bobit ennyire lenyírva! :((( A kép alapján nem nézett ki a szőre ápolatlannak, hogy így le kelljen nyírni. Mindegy, örülök, hogy jó helyre került.

Képzeljétek! Sikerült megszerveznem a kutyaiskolát! Most vasárnap kezdünk, akkor lesz az első "tanítási nap" és a megbeszélés is. Már alig várom és nagyon örülök, hogy sikerült. Mostmár csak azon izgulok, hogy legyünk elegen és nehogy azért kelljen majd befejezni, mert túl kevés a résztvevő. Remélem a kuttyok is élvezik majd és Dorka nem lesz undok velük. Mindenesetre én semelyik közelébe nem mehetek, mert akkor ez a kis hülye balhézik egyből :((( Remélem ezen is tud kicsit segíteni a kutyaiskola és a szocializáció...

Előzmény: lhakhang (602)
lhakhang Creative Commons License 2005.05.04 0 0 602

Sziasztok mindenki!

 

bubozse: igen, Berti találta meg remélhetőleg végleges gazdiját. Az igazi neve valójában Apor, TK-ezett bobi és tényleg öregecske! Nem tom, h. lehet egy 10 éven felüli kutyát fiatalnak nézni, de mindegy... Az a lényeg, h. jó helyre került,asszem egy fiatal sráchoz. Elég furán néz ki szegény lenyírva, de majdcsak megnő a szőre!:)

 

meztelen a bobtail!:)
Előzmény: bubozse (599)
Sajó_a_bobtail Creative Commons License 2005.05.04 0 0 601
Boldog szülinapot!!!!!!! :-))))))))))
Előzmény: bubozse (600)
bubozse Creative Commons License 2005.05.04 0 0 600
JAJ! Nem is újságoltam nektek, hogy Dorka hétfőn volt 1 éves!!!!!! Kapott egy hatalmas csontot a szülinapjára! El is volt vele egész nap :))))
bubozse Creative Commons License 2005.05.03 0 0 599

Sziasztok!

Berti talált gazdára???????? Őróla azt írták, hogy "fiatal kan". Na, mindegy, örülök, bármelyik kutya gazdára talál.

 

Előzmény: lhakhang (597)
Sajó_a_bobtail Creative Commons License 2005.05.03 0 0 598

Az 1-es képen lévő kuty nyert. És persze az 5-ös is.

Jó hogy találtak gazdit az "elvesztett" kutyinak. :-)))))

lhakhang Creative Commons License 2005.05.02 0 0 597
Igen, tudok róla, a másik fórumról:) Nagyon örülök, h. egy idős kutyának széppé teszitek a gazdi által agg éveit! Hosszú, boldogságos hátralévő éveket Neki!
Előzmény: nextdoor (596)
nextdoor Creative Commons License 2005.05.02 0 0 596

Sziasztok, az előzményben említett kutyának találtunk gazdát.

 

Előzmény: lhakhang (580)
Zsemy Creative Commons License 2005.05.02 0 0 595
Sziasztok!

Én is voltam a kiállításon:) Bár most így képről nem tudom, h melyik is nyert. Nekem is vannak képeim, csak nagyon rossz minőségűek lettek:(
Nekem a legelső tetszik a legjobban. Arra a 4.-re emlékszem, én azt hittem rá, h még kölyök.
Sajó_a_bobtail Creative Commons License 2005.05.02 0 0 594

Az 1-es 2-es fiatal kan.

A 3-as veterán (de ha nem akkor biztos kijavít valaki)

A 4 es szuka (nem fiatal)

 

(sajnos nem tudom a "szakmai nevüket", de hát csak egy érdeklődő vagyok)

 

Még megvárom hátha más is tippel, és csak azután mondom meg ki győzött.

lhakhang Creative Commons License 2005.05.02 0 0 593
Hú, ez nem volt túl szakmai megfogalmazás:) Melyik lett a HFGY, erre vok kíváncsi;)
Előzmény: lhakhang (592)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!