Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Csak halkan írok, mert gondolom még alszol 2010.09.02 02:42:18:-)))
Köszönöm a tanácsokat, legfőképpen ismereteim bővítését. Legközelebb, ha összefutok ezzel a gombával megkóstolom, (amit belinkeltem 2007-es adat. )
Én majdnem budapesti (budakeszi) vagyok, ehető gombák lelőhelyét végképp nem szoktam megkérdezni, még a gyanú árnyéka se vetődjön rám, hogy én kaszáltam le más elől.:-) Mindenesetre figyelni fogom a mátraihoz hasonló élőhelyeket, homokköves csupasz dombokat, hátha, hátha....
Sajnos a Mátrában pl. az idén egyszer sem voltam. Most, ha lehetőségem nyílik "csavargásra" a Bükkbe járok, miskolci érdekeltségeink vannak a párommal :-)
Abszolút kulturált darabok. Tessék őket felvágni vékony lapokra, majd szépen kiszárítani. Kő keményre száradnak még ott is, ahol a vargánya Nekem csak szárazra, de nem törősre. Ezután szépen el tudod tenni üvegbe. Adagolásra a tapasztalatom az, hogy nem kell pazarolni. Ha jó volt az érettségi foka kiválóan színez, egyébként csak kevésbé, de hidd el, akkor is intenzív. Egy darab - bevont - egy forintos méretű lap a mondjuk 1,5 - 2 liter vizet sötétre színezi, mondjuk mint a fekete tea megfelelő mértékben adagolva. A rizs olyan lesz tőle, mint ha vörösborban lett volna kifőzve. Gombalevesbe is tettem már, de az olyan sötét lett, hogy már Nekem is kicsit rusztikus volt :).
Köszönöm a lelőhelyet. Sokat szoktál arra találni? Magam Budapest környékén tudok egy helyet, ahol ha nem is sok, de pár darab termett eddig. Ha jársz erre, szívesen megmutatom.
Szia ! Végre én is találtam egy evésre való ezt-azt / kb 1 liter mszg, 6db nyárfa érdes, néhány vöröses nyálkás és 2db dobverő /---talán holnap írok is róla egy rövid kis beszámolót. Van kedved eljönni a netgombász összejövetelre okt 1-én ? Ott megbeszélhetnénk az itteni "közös dolgainkat"
Még hétfőn a Lehelen vargánya 2000 (!) -ért, császár 3000 Ft, csoportos tuskó 1250-ért volt, csodák csodája még a 20 perc főzés után irat is kint volt, igaz nem ott, ahol kellett volna:-(
Én azt szeretném megkérdezni, hogy eső után hány nap múlva érdemes kimenni gombázni? Valamint lehet-e még az idén vargányát szedni? Végül arról tudna-e valaki írni, hogy valamiféle sorrend a gombák megjelenésében megfigyelhető? (pl eső után először a galambgombák jellenek meg,ezután 1 nap múlva a vargánya STB...)
Nagyon tudom ajánlani Neked Vasas Gizella és Locsmándi Csaba "Gyakoribb gombáink. Gyakorlati gombaismeret mindenkinek" című, nemrég megjelent könyvét, amelyben található táblázatok nagyon megkönnyítik a kezdőknek a gombahatározást.
Tendrei leírta, hogy nagy C. rajongó, mire Te azt válaszoltad, hogy "Elég sok értelmetlen sznob recept van" benne. Értem én, hogy ez a személyes véleményed C.-ról, de az adott szövegkörnyezetben kicsit úgy hangzik, hogy az is értelmetlen sznob, akinek ez bejön. Na ettől lett Tendrei ideges, szerintem nem teljesen ok nélkül.
Gondolom valamelyik piroshátú, sárga?(esetleg csak érettsége miatt tűnik annak)lemezű galambgomba, nem tudom, hogy ez a kép elégséges-e a pontos határozáshoz.
Nem lehet, hogy az tényleg nagy döggomba? (14es kép) Szerintem érdemes kettévágni és a hús vastagságát -különösen a kalapszélén-viszonyítani a lemezekhez (ha vékonynak tünik, az jellemzője a nagy döggombának) ahogy heyderia is célzott rá, de lilapereszke szépen illusztrálta is a 2010.08.16 21:38:18 65081 hozzászolásában : http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=102707233&t=9019811
Mátrában mintha indulna egy újabb hullám, bár csak egyesével voltak vargányák, de már nem 1-2 darabot találtunk, fiatal rókagomba is akadt mellé. Császárgalóca már csak öreg volt, illetve a trombitának és a csoportos tuskógombának is vége.
Fakógomba lesz esetleg, bár fényképről határozni olykor merész dolog. Az albínó kalapú bronzos érdekessége, hogy a tönkje nem pigmenthiányos. Nyomd fel a nahubyra mit szólnak hozzá.