Az erjedés elkezdődött végre tegnap este. Már lerágtam az összes körmöm. Nottingham élesztőt nem veszek többé. (Bár lehet, hogy tényleg nem az élesztővel van baj, hanem azzal, hogy szétporciózzák és levegőt kap...) Mindenesetre mostantól gyári csomagolású élesztőt veszek. Legközelebbre már megvan a T-58. Megvettem, hátha újra kell indítani a sörömet. Hál istennek nem kellett.
Utánanéztem, az elso wit-emet tavaly nov kozepén toltottem bele és február kozepén palackoztam belole az utolsókat-kituno sor volt (persze érlelodott cca 2C°mellett), most a januári fozetem (alsoerjsztésu lager) még nem kóstoltam, de január Kozepe óta benne van, és 2-3C°-on remélem semmi baja nem lesz, májusban akarom megbontani.
Ha van hutoládád és 2-4 fokon tudod tartani, szerintem semmi baja nem lesz...sot! Nem tudom, milyen sor, de tulajdonképpen ha CO2 vel van tele a hordó, akkor nincs mitol megromolnia, esetleg az ize majd változik.....barbatrukk: a CO2 nehezebb mint a levego, és ha nem birizgálod a hordót, és néha kifujsz belole picit, akkor a nehezebb CO2 marad csak a hordóban ;)
A cornelius tulajdonképpen egy rozsdamentes nyomástartály saját biztonsági szeleppel ami kézzel is mukodtettheto (a fedolapon a karikával). Tehát ha tul korán volt lefejtve, akkor lehet belole kiereszteni, vagy fordítva, épp dúsítani is CO2-vel. Tehát a szódászsifon-patron hasonlítás helyes, annyi kiegészítéssel, hogy a CO2 bemenet csove a folyadékszint folé ér. A dúsulás akkor is végbemegy, ez fizika nem olyan gyorsan ugyan, de a CO2 oldódik a folyadékban-sorben, ido kell neki (pl. pár nap), és minél hidegebb, annál tobb oldódik benne. Linkeltem itt korábban egy táblázatot is, ami a sortipustol és homérséklettol fuggoen a karbonizációnak megfelelo egyensúlynyomást adja meg (ugye megint az egy fonalas blog hátránya amit az elobb írtam...).
Sokkal kényelmesebb, mint a palackok, mert sokkal toleránsabb az ember idejéhez :-) ha pl. felsoerjesztésunel reggel, munka elott még túl korán lenne lefejteni, de este, mikor hazaér munkából, már rég lecsúszott mindenrol. A hordóval nem gond, ha reggel huzza le, akkor talán ereszteni fog kelleni CO2-t a hordóból, de az se baj, ha este huzza le cukor hozzáadással, vagy anélkul, és a hordóban dúsítja fokozatosan - felnyomatja CO-val pl. 1-1,5 atm-ra (a hordók azt hiszem 4,5-6 atm-ig vannak tervezve és a bizt. szelep 4 korul nyit), ami a kovetkezo napra leeseik mondjuk 0,6-ra, Nem kell megijedni, a hordó nem ereszt, hanem a CO2 feloldódott a sorben, és ezt ismételni addig, amíg a felnyomatás után már nem esik vissza a nyomás (persze az adott tipusu sorre megadott nyomásig adott homérsékletnél a táblázat alapján), tehát a sor telített lett CO2-vel adott homérséklet mellett.....és mehet a csapra, ha már megérett az ideje! ;)
Palackozni az elobb említett ellennyomástoltovel lehet, az elso és utolso 1-2 sor élesztosebb, de kozte tiszta, éleszto mentes sor kerul a palackba.
Sziasztok...na jo, ismét belevágok, mivel az elobb már megvolt a hozzászólásom, de a kép feljátszása kozben valahogy eltunt....
A témához, hordót tolem is lehet rendelni, kínáltam is itt jó pár oldallal ezelott és jelentkeztek páran Mországról is, remélem azóta boldog használói a KEG-eknek! J A normális KEG-tol eltéroen megvan az a jo tulajdonsága, hogy nyitható fedele van, és otthoni korulmények kozott is ellenorizheto, tisztítható.
A hozzávaló dolgokat itt vettem nálunk Szlovákiában, ill. munkámból kifolyólag (anyagbeszerzés) vannak olyan kapcsolataim, hogy be tudok szerezni olyan dolgokat is, amiket azért nem talál az ember a kifli mellett a gazdaságosban ;) itt viszont jól jonnek.
A hordók mosás után használatra készek, tomitéseket nem kell rajta jelenleg cserélni, idovel esetleg, de ezek normál O-gyuruk, amiket szakboltban konnyen lehet venni, ha a régit megmutatja az ember. Jó, ha van hozzá CO2 palack reduktorral. Ezt a gáz oldali csatlakozófejen keresztul (http://www.gastroquality.hu/hu/premix-g%C3%A1z-oldali-csatlakoz%C3%B3-fej) lehet csatlakoztatni John Guest gyorscsatlakozóval (a 7/16 belso menetut 3/8" italtomlore) és italtomlovel (én a 9,5x6,7mm-eset használom) a corneliushoz.
A termék oldali csatlakozó (a fekete, és más mint a gázra való szurke!) csove belulrol egészen a hordó aljáig ér, hogy maradéktalanul ki lehessen uríteni. A termék oldalról ugyanígy lehet a sorcsapra menni, vagy egyenesen, ismét redukciókkal a sorcsapra, aminek a térségunkben általában 5/8 kulso menete van.
Jól jon még egy nyomásméro a hordóra a belso nyomás ellenorzéséhez
,
esetleg egy ellennyomástoltó
, amivel aztán palackozni lehet a hordóból a sort mit itt teszi a srác http://www.youtube.com/watch?v=2NrjcNjRHpE , ezeket tudok hozzá kuldeni szintén, ha lenne komoly érdeklodés, vedd fel velem mailen a kapcsolatot a kubkomatyko(kukac)post(pont)sk n.
A videomegosztón egy csomó néznivaló van ezekrol a hordókról NC KEG vagy homebrew kegging cimszó alatt...
UI:Jut eszembe, nem értem, miért nem inkább a sorfozos-infos oldal a menobb, ahol témakorok szerint osztályozva vannak a dolgok, ki mit keres, megtalálja és nem veszik el a tudás....itt Sk/CZ-ban is és német nyelvteruleten is inkább ilyen oldalakat használnak, nem egy folytonos fonalat. Megfontolandó lenne talán fokozatosan oda átpártolni véleményem szerint....megj: kulonben semmi kozom ahhoz az oldalhoz, még mielott vki megvádolna ezzel!
kivettem a kotyogót, belekukucskáltam a vödörbe, kissé habos a teteje, tehát elvileg beindult valami. Remélem. Meg azt is, hogy a levegőtől nem lesz baja. T-58 élesztővel kapcsolatban van valakinek tapasztalata? Mert asszem ezt a nottingham-et el fogom felejteni....
El tudok adni neked ilyet (pontosabban 30 literes keg. Ha az is jó.) Van egy sörözőm, nekem mindegy, hogy a gyár fizeti ki a hordócserénél, vagy te.... Megnéztem a számlát, br. 10.204,-HUF
Én eddig csak üvegben gondolkodtam, de látom, nagyon megy ez a KEG téma.
Világosítsatok már fel legyetek szívesek, mert van néhány homályos folt számomra ebben a témakörben:
Miben módosul a sör készítési folyamata az erjesztés után, ha KEG-be akarjuk tölteni?
Az a CO2 palack, ami segít kinyomni a sört az csak kihajtja egy gumilabda segítségével, mint a hidroforban is van, vagy hasonlóan működik, mint a szódásszifon a patronnal, fel is szénsavazza a sört?
Nagyon tetszik a keg rendszered! Én eddig csak 5literes party hordóban csapoltam a haveroknak, tovább szeretnék lépni. Egy ilyen 19literes cornelius keg hordót hol lehet venni, Te is úgy vetted a neten. Nem tud valaki ilyet szerezni?! Szívesen megvenném.
Vadi új élesztő, akkor nyitottam ki és aznap vettem. A sör már kb. 23 fokra volt hűtve.
Arra gyanakszom, hogy talán maradhatott fertőtlenítő az erjesztőben??? talán abba pusztult el az élesztő. Viszont, ha igazam van, akkor a holnapi is meghal? Elvileg a 10 liter sörlé fölhígította azt a fertőtlenítőt, (ha egyáltalán az a baj)
Sziasztok! Gyors kérdésre, gyors választ szeretnék, mert sürget az idő. Másodszor járok úgy, hogy nem indul be az erjedés. Nem tudom mit csinálok rosszul... Száraz élesztő (Nottingham) Először 1dl vízben feloldottam 1 kanál kristálycukrot 20C fokon, beletettem az élesztőt, pihent pár órát, lassan felhígítottam a cefrével, aztán bele a sörbe. (Állítólag a cukros sztori nem jó eljárás) Ekkor nagyon lassan, de csak-csak beindult az erjedés. Aztán tegnapelőtt főztem megint. 30C fokos vízbe tettem az élesztőt. Letakartam, vártam pár órát. Gyengén felkevertem. Aztán a cefrével hígítottam apránként és végül beletettem a cefrébe. Adtam neki levegőt. Jelenleg 2 nap után is semmi. Rámértem és meg se nyekken..... Holnap veszek élesztőt (remélem nyitva lesz a bolt.), megint nekiveselkedek. Ötlet? Tanács?
Nem kaptam semmit, majd megnézem a spam mappában lehet ott landolt, egy kollégával levelezek akit még érdekel, de jó hír, hogy többen is vagytok, mert így lehet kedvezményeket elérni és az mindenkinek jobb.
Szóval küldjetek most egy e-mailt kérlek, és válaszolok minden kérdésre.
Helló! Mer próbáltam emailt neked a sörfőző géppel kapcsolatban, de valószínű valamilyen oknál fogva nem kaptad meg. Szóval igen érdekelne a masinád :). Tudnánk beszélni róla?
Első folyékony élesztős starterem készítésében szeretnék segítséget kérni. Az élesztő típusa White Labs Belgian Ale (1 adag), 2014. május 15. a best before és jövő héten főznék. Mekkora mennyiségű startert érdemes készítenem, ha kb. 15 liter sört szeretnék 1.080-as fajsúllyal? A starter készítéséhez a legtöbb helyes malátakivonatot olvastam, jól gondolom, hogy ez maláta főzésével ugyanúgy helyettesíthető? Ha igen, akkor mekkora mennyiségben érdemes főznöm? Öntsem majd bele az egészet, vagy csak a leülepedett élesztőt? Egyébként, ha többet főzök, később is felhasználhatom? Egyéb praktikák?Elnézést a sok kérdés miatt, de első próbálkozásom és nem szeretném elrontani. Előre köszönöm a válaszokat.
Tervezek a napokban lefözni egy ir vörös nedüt.érdekelne h s-04 vagy us-05 élesztöt használjak,mivel ezek vannak kéznél.egyikkel sem dolgoztam még,ez lesz az elsö ale söröm,eddig csak lagereket csináltam az idöjárás miatt! :) gondolom az s-04 jobban illik hozzá,de azért megkérdezem mi a véleményetek.
elöre is köszi a válaszokat,és kellemes,sörökben gazdag ünnepeket kivánok! ;)
szerintem nem a recept a lényeg, hanem az erjedésvezetés a búzánál: ez az amit nehéz betartani, ha nem tudod szabályozni a hőmérsékletet. A wb-06 egyébként brutálisan erjeszt, már kikísérleteztem, hogyha csak 69-72 fokon cefrézek jódnormálig, akkor erjeszti le a 1.045-1.055 körüli sörlevet 1.011-1.014-re, ami kellemes. Mikor vittem bele 62 fokos pihenőt rendszerint leerjesztette 1.004-1.006-ra. A honlap is azt írja: "86 % attenuation, 0 g residual sugars" http://www.fermentis.com/wp-content/uploads/2012/02/SFBWB06.pdf