Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Szerintem nem kell előforrázni, én soha nem szoktam.Nekem úgy jött be , hogy kevertem valami másik gombával tejfölösen, tejszínesen pörköltnek tésztával, rizzsel.(ált. rókával ).A termőréteget leszoktam szedni úgy nem keserű.(késsel vagy csak kézzel lesimogatom a tüskéket)
Biztosra veszem hogy terfezia-homoki szgomba!!Fincsi édességet lehet belőle rittyenteni..somlói galuska...aranygaluska!! kóstold meg a gombát,édes-édesitőszer ízű.Kellemes.
Szia remélem ízleni fog. De nem akarlak elkeseríteni az idei bodza termés legalább is nálunk katasztrófa volt,ami most kezd érni talán abból még tudok szedni említésre méltót. És még valami,próbáld ki előbb 3-4 fürtből megfőzöd ezt a dzsemmet,és ha ízlik akkor fogj neki a nagyobb mennyiségnek mert brutál munka leszemezni a fürtről a használható szemeket,amik igazán használható,és szárdarab egyáltalán nem maradhat benne mert az (mérgező=kellemetlen tüneteket produkál-én még nem tapasztaltam ilyet de az okosok ezt mondják)aztán ha ízlik akkor hajrá szerintem megéri....
Természetesen visszamentem, jobb képeket és néhány bogyót gyüjteni. A talaj tekintetében tévedtem, van homok, de inkább homok-agyag. Akác a közelben előfordul, de közvetlen a termőhelyen rengeteg madárcseresznye van. Kutyával nem érdemes keresni, peregnek ki a földből. :)
Lilapereszke 12 fok körüli napi középhőmérsékletet szereti, ez kb. pont a fűtési szezon kezdetén szokott lenni (okt. közepén). Bár most is kb. ennyi van, de még vissza fog menni 15 fok környékére
:) semmi baj,hiszen a pacalpörkölt sem ízlik mindenkinek,van akinek a birkahús említésére is fel áll a szőr a hátán,vannak akik imádják,az én lányaim,sem a halat sem a gombát nem eszik meg-szerintem képesek lennének inkább éhen halni,de a bodza itt nálunk osztatlan sikert aratott jó egy évtizede már,és a szirup is bejön mind ízre mind hatásra(köhögés) De" szép" is lenne ha mindenkinek ízlene,bajos lenne annyi bodzát termeszteni Ugy hogy ne aggódj,tudod" kinek a pap kinek a papné":)
Visszanéztem, nálunk (Szentendrei-sziget) tavaly a november volt a fenyőpereszkék nagy hónapja. Emlékszem olyan alkalomra, amikor a cimborám, jó egy órányi kosártömés után azt mondta. "Na, ebből nekem elég, még szedek négy kiló fenyőpereszkét, aztán már megyek is..."
Hasonlóan hozzád, én szintén ezért járom gyalogosan és kerékpárral az erdőket. A gombázás is fontos persze, de nem a mennyisége, hanem, hogy ha találok azt beazonosítsam. Igazán nagy öröm az, ha valamilyen különlegeset találok vagy először lelek rá. Ilyen volt a tavalyi év ősze a Széki erdőben, amikor az öreg tölgyesben, találtam gyönyörű gyökeres álpereszkéket. Vagy az idei évem, amikor megtaláltam életem első királytinóruját. Ráadásul sokat és igazán szép példányokat! Ezek is ott maradtak, mert kerékpárral voltam és még hátra volt sok km, hogy haza érjek.