Keresés

Részletes keresés

pauli-f Creative Commons License 2010.09.09 0 0 66811
Fogadjátok egy kis türelemmel mobillal készített, életlen, képes beszámolómat a mai háztáji kirándulásomról.
1.Keszra szerint "pedofilia " :-)
2.szerintem meg gasztronómia...
3.új kedvencem : az akácpereszke
4.a "mi"vargányánk a nyárfa érdes-----ugye milyen édes ?
5.félkilósra is meg nő
6.őrá sem haragszunk !
7. ?
8. ?
9.amikor még kicsik
10.és amikor már nagyok
11.egyik kedvencem : a vöröses nyálkás
12. ?
13.csendélet könyvtár után,tisztítás előtt
14.itt lakik egy barátom
15.és végül aki megköszöni a türelmeteket : őrült ló
Keszra Creative Commons License 2010.09.09 0 0 66810
Ez a gaz egy Igaz lett volna.
Előzmény: Keszra (66808)
Keszra Creative Commons License 2010.09.09 0 0 66809
Mért nem vizsgáltatod meg?
Előzmény: Kistáltos (66803)
Keszra Creative Commons License 2010.09.09 0 0 66808
gaz, az zavart meg, hogy a pereszkék között van egy, aminek lemeze a tönknél árkolt.
Mondjuk elképzelni nem tudom, de úgy tettem össze, hogy a gyűrű az olyan árkolt-féle.
Előzmény: heyderia (66805)
Keszra Creative Commons License 2010.09.09 0 0 66807
Értem, ő a Lepiota naucina. Még a lisztesfehérség is stimmel.

Én se merném megenni, mert tényleg sok fehérhez hasonlít(hat). Ha több lesz, bevizsgáltatom.
Előzmény: otouto (66801)
103,4 Creative Commons License 2010.09.09 0 0 66806
Köszi megnéztem, még valamit meg is értettem belőle.Szerintem különben finom a cukkini, de ehhez a recepthez fura.(nekem)
Szegény gerebenekkel is majd csak lesz valami-:(
Előzmény: edula (66800)
heyderia Creative Commons License 2010.09.09 0 0 66805

Pereszke lehet, melyik?

A kalapos és lemezes gombák csoportosításánál nagyon fontos a lemezek tönkkel való találkozása (vagy nem találkozása), itt épp szabadonállóak, tehát nem tönkhöz nőttek, mint a pereszkéknél, ahol ún. pereszkefoggal illeszkednek a tönkhöz. Emiatt sem lehet pereszke a gombád.

Előzmény: Keszra (66794)
Bangyee Creative Commons License 2010.09.09 0 0 66804
Köszkösz!
Előzmény: magyar bucó (66789)
Kistáltos Creative Commons License 2010.09.09 0 0 66803
Nálunk is tele van a lovak legelője, vagy 10 kilót könnyedén össze lehetne szedni. Én csipkés őzlábnak azonosítottam, de nem merem szedni, mert könnyen összekeverhető mással.
Előzmény: Keszra (66795)
Kistáltos Creative Commons License 2010.09.09 0 0 66802

Igen, Tubifera ferruginea volt, egész pontosan így nézett ki, és mellette ugyanez barnában.

Gyönyörűek a képek, megtalálni véltem itt a másik apró gombámat, valami

ilyesmi lehetett, csak fehér szöszökké "nyílt" ki. (Jól jönne egy jobb fotómasina. )
Előzmény: heyderia (66787)
otouto Creative Commons License 2010.09.09 0 0 66801

Tarlógombának néz ki. Ehető, de nem szoktuk megenni, mert több

kistermetű, mérgező őzlábgombához hasonlít.

Előzmény: Keszra (66796)
edula Creative Commons License 2010.09.09 0 0 66800

Innen néztem ki: http://www.mssf.org/cookbook/hedgehog.html  (hedghog and vegetables címszó alatt. Annyi változtatással, hogy én a cukkiniért nem rajongok, viszont a diót nagyon jól el tudom képzelni a gerebenhez.)

A gond az időzítés, mert ma későn jövök haza (és különben sincs itthon karfiol meg ilyesmi), holnapra már kész a rókagombás szósz, szomaton a család esküvőn, tehát marad a vasárnap. A rókagomba kibírná, de a gerebent nem tudom.

Előzmény: 103,4 (66797)
fityoerika Creative Commons License 2010.09.09 0 0 66799
Köszönöm szépen! Valóban ezek a jellemzők a legjobbak rá! Már csak az ánizsszagot nem értem, de szerintem is mezei.
Köszönöm szépen!
Előzmény: Shroomer (66780)
little_brunette Creative Commons License 2010.09.09 0 0 66798
Talán inkább az őzlábak között keresgélnék....
Előzmény: Keszra (66796)
103,4 Creative Commons License 2010.09.09 0 0 66797
Én három napnál tovább nem tartottam még.Érdekel a karfiolos ,diós balhéd ,hogy csinálod?
Előzmény: edula (66790)
Keszra Creative Commons License 2010.09.09 0 0 66796
Előzmény: Keszra (66795)
Keszra Creative Commons License 2010.09.09 0 0 66795
Aha, beszúr:[image2]
Előzmény: Keszra (66794)
Keszra Creative Commons License 2010.09.09 0 0 66794
Segítségeteket kérem, alanti gombát hogy keressem a neten?

Trágyás mező a lelőhely. 12 cm a kalapja, tönkje lisztesen fehér. Illata kellemes, kissé édeskés. Nem színeződik, legalábbis nem rögtön, a rózsaszínes rágások 24 órán túliak. Nem gondolom galócának, nem látok rajta bocskort. Pereszke lehet, melyik?
Keszra Creative Commons License 2010.09.09 0 0 66793
Megvan, csak felcserélődött a sorrend nálam! 66765 régebbi, mint a 65764.
Előzmény: Keszra (66792)
Keszra Creative Commons License 2010.09.09 0 0 66792
Hova tűnt a 66765 sz. hozzászólás?
Előzmény: bagusz (66770)
edula Creative Commons License 2010.09.09 0 0 66791
hány napig tartható el frissen a gerebengomba?
Előzmény: edula (66790)
edula Creative Commons License 2010.09.09 0 0 66790

nyamm, finom ez a gerebengomba..

 

most egy zöldséges (karfiol, zöldhagyma, répa, minusz cukkini, esetleg plussz dió) gerebengomba összeállításon gondolkodom. (rókából már készült holnapra tejfeles-tejszínes szósz, ezért variálnom kell, különben fintorgás lesz.)

magyar bucó Creative Commons License 2010.09.09 0 0 66789
róka, trombita, gereben
Legalábbis mi azt találtunk.
Előzmény: Bangyee (66788)
Bangyee Creative Commons License 2010.09.09 0 0 66788
A sok nyaralás közepette már egy ideje elvesztettem a fonalat, hogy mi a tendencia mostanában gombáéknál... hétvégén 300m-en tölgyesben szerintetek mire lehet mostanság számítani?
heyderia Creative Commons License 2010.09.09 0 0 66787
Nem hinném, de attól függ milyen skatulyák alapján húzzuk meg a rokonságok határvonalait. Tubifera ferruginea, amire gondolsz? AZt hiszem lilapereszke határozta meg. A galériádban meg vannak a számozva a képek. Erre nagyon hasonlít.
Előzmény: Kistáltos (66781)
nemor13 Creative Commons License 2010.09.09 0 0 66786
Szia 290130, én  is széki erdős vagyok, végre egy földi! Én is az idén találtam benne először királytinórut, sőt császárgombát is:-).  Igaz, ez utóbbiakat felrúgva, de szerencsére egész frissen, így hazavittem őket. Ezen kívül egy valódi érdestinórú-bánya. Nagyon (faj)gazdag erdő, szabad hétvégeken ki nem hagyhatom. És már a nagypapám is oda járt...:-)
Előzmény: 290130 (66751)
little_brunette Creative Commons License 2010.09.09 0 0 66785
Nekem is ez a tapasztalatom.
Előzmény: nagypapi51 (66784)
nagypapi51 Creative Commons License 2010.09.09 0 0 66784

Nem kell minden ajánlást kp-nek venni.

A fiatalokat tejesen felesleges, az idősebbeknél elég, ha a csapos termőréteget ledörzsölöd.

Előzmény: edula (66767)
Tendrei Creative Commons License 2010.09.09 0 0 66783
A gereben forrázását néhány helyen említik, másutt nem. A forrázás célja az lenne, hogy elvegye a keserű ízt. Ezt viszont én nem érzem problémának - a fiatal példányoknál végképp nem. Az elmúlt két hétben háromszor is főztem, sőt, rántottam is: nem okozott gondot.
Előzmény: edula (66782)
edula Creative Commons License 2010.09.09 0 0 66782
Köszi. Hmm, talán rókával keverem. Abból most elég sok van itthon. Felmerült még bennem a trombitagombával történő keverés, de akkor a gereben ízét aligha fogom érezni. Amúgy nagyon kis apró, friss darabok.
Előzmény: 103,4 (66772)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!