Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Fogadjátok egy kis türelemmel mobillal készített, életlen, képes beszámolómat a mai háztáji kirándulásomról. 1.Keszra szerint "pedofilia " :-) 2.szerintem meg gasztronómia... 3.új kedvencem : az akácpereszke 4.a "mi"vargányánk a nyárfa érdes-----ugye milyen édes ? 5.félkilósra is meg nő 6.őrá sem haragszunk ! 7. ? 8. ? 9.amikor még kicsik 10.és amikor már nagyok 11.egyik kedvencem : a vöröses nyálkás 12. ? 13.csendélet könyvtár után,tisztítás előtt 14.itt lakik egy barátom 15.és végül aki megköszöni a türelmeteket : őrült ló
gaz, az zavart meg, hogy a pereszkék között van egy, aminek lemeze a tönknél árkolt. Mondjuk elképzelni nem tudom, de úgy tettem össze, hogy a gyűrű az olyan árkolt-féle.
Köszi megnéztem, még valamit meg is értettem belőle.Szerintem különben finom a cukkini, de ehhez a recepthez fura.(nekem) Szegény gerebenekkel is majd csak lesz valami-:(
A kalapos és lemezes gombák csoportosításánál nagyon fontos a lemezek tönkkel való találkozása (vagy nem találkozása), itt épp szabadonállóak, tehát nem tönkhöz nőttek, mint a pereszkéknél, ahol ún. pereszkefoggal illeszkednek a tönkhöz. Emiatt sem lehet pereszke a gombád.
Nálunk is tele van a lovak legelője, vagy 10 kilót könnyedén össze lehetne szedni. Én csipkés őzlábnak azonosítottam, de nem merem szedni, mert könnyen összekeverhető mással.
Innen néztem ki: http://www.mssf.org/cookbook/hedgehog.html (hedghog and vegetables címszó alatt. Annyi változtatással, hogy én a cukkiniért nem rajongok, viszont a diót nagyon jól el tudom képzelni a gerebenhez.)
A gond az időzítés, mert ma későn jövök haza (és különben sincs itthon karfiol meg ilyesmi), holnapra már kész a rókagombás szósz, szomaton a család esküvőn, tehát marad a vasárnap. A rókagomba kibírná, de a gerebent nem tudom.
Segítségeteket kérem, alanti gombát hogy keressem a neten?
Trágyás mező a lelőhely. 12 cm a kalapja, tönkje lisztesen fehér. Illata kellemes, kissé édeskés. Nem színeződik, legalábbis nem rögtön, a rózsaszínes rágások 24 órán túliak. Nem gondolom galócának, nem látok rajta bocskort. Pereszke lehet, melyik?
most egy zöldséges (karfiol, zöldhagyma, répa, minusz cukkini, esetleg plussz dió) gerebengomba összeállításon gondolkodom. (rókából már készült holnapra tejfeles-tejszínes szósz, ezért variálnom kell, különben fintorgás lesz.)
A sok nyaralás közepette már egy ideje elvesztettem a fonalat, hogy mi a tendencia mostanában gombáéknál... hétvégén 300m-en tölgyesben szerintetek mire lehet mostanság számítani?
Nem hinném, de attól függ milyen skatulyák alapján húzzuk meg a rokonságok határvonalait. Tubifera ferruginea, amire gondolsz? AZt hiszem lilapereszke határozta meg. A galériádban meg vannak a számozva a képek. Erre nagyon hasonlít.
Szia 290130, én is széki erdős vagyok, végre egy földi! Én is az idén találtam benne először királytinórut, sőt császárgombát is:-). Igaz, ez utóbbiakat felrúgva, de szerencsére egész frissen, így hazavittem őket. Ezen kívül egy valódi érdestinórú-bánya. Nagyon (faj)gazdag erdő, szabad hétvégeken ki nem hagyhatom. És már a nagypapám is oda járt...:-)
A gereben forrázását néhány helyen említik, másutt nem. A forrázás célja az lenne, hogy elvegye a keserű ízt. Ezt viszont én nem érzem problémának - a fiatal példányoknál végképp nem. Az elmúlt két hétben háromszor is főztem, sőt, rántottam is: nem okozott gondot.
Köszi. Hmm, talán rókával keverem. Abból most elég sok van itthon. Felmerült még bennem a trombitagombával történő keverés, de akkor a gereben ízét aligha fogom érezni. Amúgy nagyon kis apró, friss darabok.