Rosszul gondolod: a keményítés nem a kalapács anyagától függ, ha ütöd, átalakul a réz kristályszerkezete.
Semmi gond, nem szabad tovább verni, ki kell lágyítani, jó nagy lánggal (pl. disznóperzselő) vörösizzásig hevíteni, majd hideg vízbe mártani, máris lágy lesz. Ezt akár többször is érdemes megcsinálni, máris könnyebben nyúlik, nem reped.,
A videód k.va jó, a kapcsolódókat is érdemes megnézni.
A faszi egy műanyag kalapáccsal veregeti (nyújtókalapács), míg nagyjából kúpos lesz, utána egy síma félgömbön fejezi be egy egyszerű karosszériások által használt kalapáccsal.
Ha én ezt láttam volna 15 évvel ezelőtt, máris okosabb lettem volna.
FBS szilikon ! Kikentem kb 6 mm vastagságban ,körbekentem vizes ujjal ! Perceken belül kezdett megkötni a felülete, benedvesítettem,óvatosan ráraktam a fazékra picit megnyomtam, szépen felvette a fezékperemformáját! Arra kell vigyázni ,hogy ne ragadjon össze!Többször levettem bevizeztem ! Nincs vele gondom!
Sokan vagyunk itt, hasonlóan "agymosottak" ! Úgy képzeld el, hogy templomba voltunk egy ballagáson a plébános úr gyönyörű kehelyből itta a misebort az volt a gondolatom ,hogy kettőt összeforgatva tökéletes deflegmátort lehetne csinálni belőle! Még egyszer gratulálok!
Aki horgászból van, az biztosan csinált már ilyet kicsiben (villantó kalapálás), így nekem is voltak alapvető elképzeléseim a dologról, de azért egy réz lavórnak nem mernék most nekikezdeni :)
Kösz a biztatást. "Nagyon nagy" azért nem vagyok. Még elbízom magam, ami ártalmasabb mint a kelleténél több pálinka. Mostanában mindenről a pálinka jut eszembe. Jól átmostátok az agyam. (Pálinkával). Be kell vallanom, hogy az elmúlt 60 évben tavaly készítettem először cefrét, a fórum útmutatása alapján. Pedig mindig voltak gyümölcsfáim. Pálinkát pedig még sosem főztem. Úgyhogy még van tanulnivalóm...
Azt hiszem megvan a képfelrakás logikája. Ahány program annyi logika. Még egyszer kösz a "kulcsot" a megoldáshoz.
Itt tartok. Mivel az energiaforrás kifogyott, pihenek egy kicsit.Ezalatt kidolgozom az ideológiát az asszonynak, hogy miért lettem antialkoholistából pálinkabarát. Abban már egyetértünk, hogy a gyümölcsben sok a vitamin, és egészséges. A pálinka pedig nem más, mint véglegesen tartósított gyümölcs. Olyan mint az ő lekvárja, csak koncentráltabb, és finomabb. Óvatosnak kell lennem, nehogy annyira meggyőzzem, hogy ő is rászokik. További jó nedűt kívánok mindenkinek!
Úgy emlékszem, általános iskolában tanultunk domborítást a gyakorlati órán, és hamutartót csináltunk ezzel a módszerrel. A kulcs egy darab cső volt, ezen kalapáltunk egy gömbölyű fejű domborító kalapáccsal. Középről kellett indítani, és spirál alakban haladni kifele. Aztán sínen normál kalapáccsal zömítettünk.
Arian fazék? ;) A perem tömítését miből csináltad?
Ezen a kalapálós videón látszik egy kész sisak (legalábbis annak néz ki), annak külön darabból van a palástja és a teteje, nyilván egyszerűbb úgy, mint egy darabból kiszobrászkodni.
Még az "apáról fiúra" téma kedvéért is érdekes a videó, 2:20 nál a kiskölyök is ott kopácsol egy lemezdarabot a mester mellett, nem csoda, hogy megtanulják.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Hajlítható asztali lámpa kell, nagy villany lekapcs és játssz a fénnyel. Rá fogsz jönni, hogy milyen szögben látszik víz alatt is a filc sötét üvegen. Tálca a víz felfogására sötét rongyot rá, vagy kezeddel alulról beárnyékolni.
Veszek ,mert a fekete nem látszik a zöld üvegen ,meg valami indigó is kell ! Jó a kukacos meggyes üveged is ,látszik hogy nem kezdő vagy! A gyémántot még nem raktam bele,azt csak vizesen fogom használni !