Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Ez a tesztcsík nem elég érzékeny arra, amire nekünk kellene.
A leírás szerint 10 mg/l réz a legkisebb kimutatható mennyiség, pálinkára viszont ez a megengedett maximum. A "fórumos" pálinkákban jellemzően ennek a töredékét mértük, a hozzászólásaimra rákeresve találsz eredményeket.
Szerintem nem, hisz a vatta jól rá fog tapadni a flakon oldalára mikor nedvességet ér. Ja és a szenyezettségtől függően cserélem a vattát. Ha már túl szennyezett nagyon lassan cseppeg át a párlatunk.
Na ez jó ötlet! Kipróbálom ezt a üveges verziót, de ha beleborítok kb egy litert egyszerre akkor a vatta meg az üveg mellett nem megy át szűretlenül a párlat?
Szia. Én nekem 1 5 literes műanyag üvegem van a kupakja ki van olvaszgatva szeggel, több apró lyuk. Egy jó maréknyi vattát tömök bele, a teteje, vagyis az alja ki van vágva annyira, hogy könnyen beleöntsem az alszeszt és szépen lecsepeg kb. 20 perc 5 liter. Kristálytiszta alszesz. Ha a párlat opálos ugyanezt tapasztalom szerintem ez minden kiszűr. De fogok végezni egy réztartalom mérést a kiváncsiságtól, ezt még sosem tettem.
Egy bevéld dolog ma próbáltam, nálam működött rezes törés, vagyis kicsit homályos nem áttetsző pálinkám volt, fűtettlen helységbe tartottam. Amikor lefőztem még tiszte volt meg is lepődtem hogy most meg zavaros lett, gondoltam megpróbálom, fogtam egy papír festék szűrőr azt teleraktam vattával, és lassan át borogattam a párlatomat, az eredmény meglepő volt kristály tiszta lett a párlat. A vatta meg kicsit megszíneződött vagyis rezes, zöld színe lett(megfogja a vatta a rezet ezek szerint)Kipróbáltam ma cefre főzésnél kicsit már hibás cefrénél vagyis az átlagnál savanyúbb cefrénél az jól oldja a rezet és nagyon szépen a vatta tetején lerakodott, a rezet nem mossa ár rajt. Ennyi nem tudom segít e ez valakinek, de gondoltam megosztom, ha nincs gyanta szűröd jól jöhet.,
...az ezüstforrasztással én is sokat "szenvedtem", pedig egy ötvös pisztollyal kezdtem a "barkácsolást"...biztos ismered, itt a gáz mellé levegőt is lehet keverni, de a lényege, hogy nagyon finoman lehet szabályozni a lángot...ez elég is volt a kis modellkazánokhoz, egy csendes kis 3-báros kompresszorral, de egy nagyobb vörösréz edény már piszkosul "lopta" a meleget és hiába vettem egy nagy, 8-báros kompresszort, azzal is kevés volt sokszor...meg jó zajos is volt...
...a jó megoldás az oxigén PB-vel, meg a bevonatos ezüstpálca...avval gyönyörűen lehet dolgozni...azelőtt mindíg csupasz pálcát használtam folyasztó szerrel, mert finom kis munkához az a jobb...
A 3-as lemez valóban megnehezítette a munkámat kalapálásnál, és keményforrasztásnál egyaránt. Ilyen anyagot tudtam csak szerezni hulladék-árban. Ez volt az egyetlen, ami anyagi befektetést igényelt a sisaknál. A többi alkatrész "elfekvő" anyag. Sok erőt merítettem a Te munkáidból is. Nehezen szánom rá magamat bármire, de ha ez megtörtént akkor megvalósítom. Nem mindig jó tulajdonság, főleg anyagi szempontból nézve.
Ilyet valóban csak magának készít az ember. A munkámért szerintem a minimálbért sem kapnám meg.
A sisaknál most már néhány dolgot másképp csinálnék. Keményforrasztás előtt az egész kalapot felmelegíteném egy üstházra téve, és csak utána kezdeném forrasztani. A domborításnál is sok lehetőség van, de nekem ez nagyon bevált. A nagy méret szűkíti a lehetőségeket...
Én is kívánok Neked további jó munkát, és hozzá jó nedűt!
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
...hát öregem, minden elismerésem a Tiéd, ahogy ezt a 3-as lemezt így megmunkáltad...
...szorgalmasan kellett ütögetni, a kitartásod sem semmi...vékonyabb lemez nem volt??...vagy ilyen volt "elfekvőbe"??...az külön figyelemre méltó, ahogy a peremet kikalapáltad...nagy-nagy GRATULA...
...srác koromban, apám hozott a gyárból, dirib-darab rézlemezeket és megmutatta, hogyan kell a gázrezsó lángjánál kilágyítani...ezeket kalapálgattam ólom alátéten, kis állatfigurákká, meg "afrikai" maszkokká, amik egészen jól sikerültek...de amit Te csináltál az előtt le a kalappal...ilyet az ember csak magának csinál...a keverő is nagyon szuper...
...látom, Te is "gyűjtögető" vagy...én is nehezen dobok ki dolgokat...viszont egy költözés, nekünk valóságos "Isten-csapása"...
A tavalyi életem első cefréjét bérfőzdében főzettem. A legkisebb mennyiség 300 l volt amit elvállaltak. Az alapanyag mennyiség miatt csak vegyes pálinkát tudtam főzetni, ezért is kellett bevállalnom a "rézművességet". A vegyes a környék szakemberei szerint jól sikerült, ami természetesen a főzőmester érdeme is.
Jó úton haladsz -és ha annyi energiát fektetsz a cefrézésbe mint a rézművességbe akkor jó pálinkákat fogsz főzni és nem utolsósorban inni :-) (gratula )