Keresés

Részletes keresés

sogi01 Creative Commons License 2014.01.31 0 0 96896

                                                  vf1 linkgyüjteménye  

 

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (96882)
vasbicikli Creative Commons License 2014.01.30 0 0 96895

Ez a tesztcsík nem elég érzékeny arra, amire nekünk kellene.

A leírás szerint 10 mg/l réz a legkisebb kimutatható mennyiség, pálinkára viszont ez a megengedett maximum. A "fórumos" pálinkákban jellemzően ennek a töredékét mértük, a hozzászólásaimra rákeresve találsz eredményeket.

Előzmény: krirz (96892)
körte51 Creative Commons License 2014.01.30 0 0 96894

Ha méred , oszd meg velünk az eredményt!

Előzmény: krirz (96892)
körte51 Creative Commons License 2014.01.30 0 0 96893

Azt olvastam ,hogy magas réztartalom jele kékes zöldes szín és fémes íz! Ha ezt nem látjuk ,érezzük nincs gond! A szervezetnek szüksége van rézre!

Előzmény: krirz (96892)
krirz Creative Commons License 2014.01.30 0 0 96892
Előzmény: körte51 (96890)
krirz Creative Commons License 2014.01.30 0 0 96891

Szerintem nem, hisz a vatta jól rá fog tapadni a flakon oldalára mikor nedvességet ér. Ja és a szenyezettségtől függően cserélem a vattát. Ha már túl szennyezett nagyon lassan cseppeg át a párlatunk.

Előzmény: fürészes (96888)
körte51 Creative Commons License 2014.01.30 0 0 96890

Réztartalom mérést hogy csinálod?

Előzmény: krirz (96887)
körte51 Creative Commons License 2014.01.30 0 0 96889

Én az alszeszt nem szűröm kristály tisztára! A tetején úszó  kozmaolajat távolítom el!

Szerintem nagyon fontos íz,illat, aromát tartalmaz, ami kell a finom pálinkába!Volt hogy leszűrtem én is ,de ízvilágát sokkal szegényebbnek éreztem !

Előzmény: krirz (96887)
fürészes Creative Commons License 2014.01.30 0 0 96888

 

Na ez jó ötlet! Kipróbálom ezt a üveges verziót, de ha beleborítok kb egy litert egyszerre akkor a vatta meg az üveg mellett nem megy át szűretlenül a párlat?

Előzmény: krirz (96887)
krirz Creative Commons License 2014.01.30 0 0 96887

Szia. Én nekem 1 5 literes műanyag üvegem van a kupakja ki van olvaszgatva szeggel, több apró lyuk. Egy jó maréknyi vattát tömök bele, a teteje, vagyis az alja ki van vágva annyira, hogy könnyen beleöntsem az alszeszt és szépen lecsepeg kb. 20 perc 5 liter. Kristálytiszta alszesz. Ha a párlat opálos ugyanezt tapasztalom szerintem ez minden kiszűr. De fogok végezni egy réztartalom mérést a kiváncsiságtól, ezt még sosem tettem.

Előzmény: fürészes (96886)
fürészes Creative Commons License 2014.01.30 0 0 96886

 

Egy bevéld dolog ma próbáltam, nálam működött rezes törés, vagyis kicsit homályos nem áttetsző pálinkám volt, fűtettlen helységbe tartottam. Amikor lefőztem még tiszte volt meg is lepődtem hogy most meg zavaros lett, gondoltam megpróbálom, fogtam egy papír festék szűrőr azt teleraktam vattával, és lassan át borogattam a párlatomat, az eredmény meglepő volt kristály tiszta lett a párlat. A vatta meg kicsit megszíneződött vagyis rezes, zöld színe lett(megfogja a vatta a rezet ezek szerint)Kipróbáltam ma cefre főzésnél kicsit már hibás cefrénél vagyis az átlagnál savanyúbb cefrénél az jól oldja a rezet és nagyon szépen a vatta tetején lerakodott, a rezet nem mossa ár rajt. Ennyi nem tudom segít e ez valakinek, de gondoltam megosztom, ha nincs gyanta szűröd jól jöhet.,

foxrudi Creative Commons License 2014.01.30 0 0 96885

Onnan lesz a kihajtás majd a keverőhöz!!D

Előzmény: truffle (96880)
rézműves1 Creative Commons License 2014.01.30 0 0 96884

...az ezüstforrasztással én is sokat "szenvedtem", pedig egy ötvös pisztollyal kezdtem a "barkácsolást"...biztos ismered, itt a gáz mellé levegőt is lehet keverni, de a lényege, hogy nagyon finoman lehet szabályozni a lángot...ez elég is volt a kis modellkazánokhoz, egy csendes kis 3-báros kompresszorral, de egy nagyobb vörösréz edény már piszkosul "lopta" a meleget és hiába vettem egy nagy, 8-báros kompresszort, azzal is kevés volt sokszor...meg jó zajos is volt...

...a jó megoldás az oxigén PB-vel, meg a bevonatos ezüstpálca...avval gyönyörűen lehet dolgozni...azelőtt mindíg csupasz pálcát használtam folyasztó szerrel, mert finom kis munkához az a jobb...

Előzmény: szapali (96883)
szapali Creative Commons License 2014.01.30 0 0 96883

A 3-as lemez valóban megnehezítette a munkámat kalapálásnál, és keményforrasztásnál egyaránt. Ilyen anyagot tudtam csak szerezni hulladék-árban. Ez volt az egyetlen, ami anyagi befektetést igényelt a sisaknál. A többi alkatrész "elfekvő" anyag. Sok erőt merítettem a Te munkáidból is.  Nehezen szánom rá magamat bármire, de ha ez megtörtént akkor megvalósítom. Nem mindig jó tulajdonság, főleg anyagi szempontból nézve.

Ilyet valóban csak magának készít az ember. A munkámért szerintem a minimálbért sem kapnám meg.

A sisaknál most már néhány dolgot másképp csinálnék. Keményforrasztás előtt az egész kalapot felmelegíteném egy üstházra téve, és csak utána kezdeném forrasztani. A domborításnál is sok lehetőség van, de nekem ez nagyon bevált. A nagy méret szűkíti a lehetőségeket...

 

Én is kívánok Neked további jó munkát, és hozzá jó nedűt!

Előzmény: rézműves1 (96881)
sogi01 Creative Commons License 2014.01.30 0 0 96882

                                                   vf1 linkgyüjteménye  

 

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (96842)
rézműves1 Creative Commons License 2014.01.29 0 0 96881

...hát öregem, minden elismerésem a Tiéd, ahogy ezt a 3-as lemezt így megmunkáltad...

...szorgalmasan kellett ütögetni, a kitartásod sem semmi...vékonyabb lemez nem volt??...vagy ilyen volt "elfekvőbe"??...az külön figyelemre méltó, ahogy a peremet kikalapáltad...nagy-nagy GRATULA ...

...srác koromban, apám hozott a gyárból, dirib-darab rézlemezeket és megmutatta, hogyan kell a gázrezsó lángjánál kilágyítani...ezeket kalapálgattam ólom alátéten, kis állatfigurákká, meg "afrikai" maszkokká, amik egészen jól sikerültek...de amit Te csináltál az előtt le a kalappal...ilyet az ember csak magának csinál...a keverő is nagyon szuper...

...látom, Te is "gyűjtögető" vagy...én is nehezen dobok ki dolgokat...viszont egy költözés, nekünk valóságos "Isten-csapása"...

 

                                                                 ...további jó munkát és jó nedűket...

Előzmény: szapali (96847)
truffle Creative Commons License 2014.01.29 0 0 96880

A bicikli váza milyen szerepet játszik a két karmantyú közé építve? Az ülést és a kereket értem ;)

Előzmény: foxrudi (96879)
foxrudi Creative Commons License 2014.01.29 0 0 96879

Kezd alakulni,nekem is az új "hajó"!! 

zsorsz Creative Commons License 2014.01.29 0 0 96878

Szeretném benevezni egy helyi pálinka versenyre.

Előzmény: zsorsz (96876)
hevezoli64 Creative Commons License 2014.01.29 0 0 96877

Respekt.

Nem jól értettem, pedig nem ittam. (vagy azért?)

Üdv.

Előzmény: jana001 (96868)
zsorsz Creative Commons License 2014.01.29 0 0 96876

Kökény pálinkába őrölt kökény magbelet kevertünk,épp hogy egy finom kis marcipános íz legyen.Érdemes ezzel kísérletezni?

Deryan Creative Commons License 2014.01.29 0 0 96875

Kedves Fórumozók!

 

100 literes pálinkafőző érdekelne Szlovéniában, valahol közel a határhoz. Tudnátok nekem címet, linket valami közelebbit megadni.

héjja60 Creative Commons License 2014.01.29 0 0 96874

Babar66 Creative Commons License 2014.01.29 0 0 96873

Ez abszolút készülék függő. Nekem pl. már 57-58%-nál megjelenik az utópárlat, van aki 40%-ig is leengedi és azt mondja, nem utópárlatos.

Előzmény: pickup007 (96866)
szapali Creative Commons License 2014.01.29 0 0 96872

A tavalyi életem első cefréjét bérfőzdében főzettem. A legkisebb mennyiség 300 l volt amit elvállaltak. Az alapanyag mennyiség miatt csak vegyes pálinkát tudtam főzetni, ezért is kellett bevállalnom a "rézművességet". A vegyes a környék szakemberei szerint jól sikerült, ami természetesen a főzőmester érdeme is. 

Előzmény: norris53 (96869)
héjja60 Creative Commons License 2014.01.29 0 0 96871

Lemaradt a kép.

héjja60 Creative Commons License 2014.01.29 0 0 96870

Ezen az üstön még az ütésnyomok is tökéletesen láthatóak. Kb. 60 literen , a készítője értette a dolgát . Megmentetem a beolvasztástól.

norris53 Creative Commons License 2014.01.29 0 0 96869

Jó úton haladsz -és ha annyi energiát fektetsz a cefrézésbe mint a rézművességbe  akkor jó pálinkákat fogsz főzni és nem utolsósorban inni :-) (gratula )

Előzmény: szapali (96849)
jana001 Creative Commons License 2014.01.29 0 0 96868

Alapanyagot írt.(gyümölcs)

Előzmény: hevezoli64 (96867)
hevezoli64 Creative Commons License 2014.01.29 0 0 96867

Csak egy kérdés: a legények a NAV emberei?

Mert tiszteljük ugyan Őket, de nem akarunk velük találkozni....)

Előzmény: hajnimado74 (96858)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!