Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Segítségeteket kérem, alanti gombát hogy keressem a neten?
Trágyás mező a lelőhely. 12 cm a kalapja, tönkje lisztesen fehér. Illata kellemes, kissé édeskés. Nem színeződik, legalábbis nem rögtön, a rózsaszínes rágások 24 órán túliak. Nem gondolom galócának, nem látok rajta bocskort. Pereszke lehet, melyik?
most egy zöldséges (karfiol, zöldhagyma, répa, minusz cukkini, esetleg plussz dió) gerebengomba összeállításon gondolkodom. (rókából már készült holnapra tejfeles-tejszínes szósz, ezért variálnom kell, különben fintorgás lesz.)
A sok nyaralás közepette már egy ideje elvesztettem a fonalat, hogy mi a tendencia mostanában gombáéknál... hétvégén 300m-en tölgyesben szerintetek mire lehet mostanság számítani?
Nem hinném, de attól függ milyen skatulyák alapján húzzuk meg a rokonságok határvonalait. Tubifera ferruginea, amire gondolsz? AZt hiszem lilapereszke határozta meg. A galériádban meg vannak a számozva a képek. Erre nagyon hasonlít.
Szia 290130, én is széki erdős vagyok, végre egy földi! Én is az idén találtam benne először királytinórut, sőt császárgombát is:-). Igaz, ez utóbbiakat felrúgva, de szerencsére egész frissen, így hazavittem őket. Ezen kívül egy valódi érdestinórú-bánya. Nagyon (faj)gazdag erdő, szabad hétvégeken ki nem hagyhatom. És már a nagypapám is oda járt...:-)
A gereben forrázását néhány helyen említik, másutt nem. A forrázás célja az lenne, hogy elvegye a keserű ízt. Ezt viszont én nem érzem problémának - a fiatal példányoknál végképp nem. Az elmúlt két hétben háromszor is főztem, sőt, rántottam is: nem okozott gondot.
Köszi. Hmm, talán rókával keverem. Abból most elég sok van itthon. Felmerült még bennem a trombitagombával történő keverés, de akkor a gereben ízét aligha fogom érezni. Amúgy nagyon kis apró, friss darabok.
Ezek echte mezei csiperkék, a legjobb állapotukban, szép szöszös a kalap, nagyon jellegzetes ez a lemezszín is. Az erdőszéli csiperke egyáltalán nem ilyen. Gyorsan öregszik, egyétek meg minél hamarabb, nagyon finom. Persze csak ha mind ugyanilyen...
Szerintem nem kell előforrázni, én soha nem szoktam.Nekem úgy jött be , hogy kevertem valami másik gombával tejfölösen, tejszínesen pörköltnek tésztával, rizzsel.(ált. rókával ).A termőréteget leszoktam szedni úgy nem keserű.(késsel vagy csak kézzel lesimogatom a tüskéket)