Keresés

Részletes keresés

gesszti Creative Commons License 2020.04.30 0 0 32314

Ezeket olvasgasd, segíteni fognak. Én is közgazdászként próbálok gazdálkodni, és laikusként sok-sok olvasgatást kér. 

 

Én úgy állok hozzá, hogy ha már foglalkozok vele, akkor legyen értelme, legyenek szépek a növények. Nem sokkal több meló, mint elrontani, elkapkodni. 

 

https://magyarnovenyorvos.hu/novenyvedelmi-elorejelzes/zsigo-gyorgy-elorejelzesei/

 

https://www.syngenta.hu/szolo-es-gyumolcskulturak-vedelme

 

 

A liter / hektár mennyiségeknél mindig meg van adva a vegyszer mennyisége hektárra, és a víz mennyisége is hektárra. Innem már csak egy aránypár, hogy 10 liter vízhez kiszámold. Ha egyszer kiszámolod, mindig írd rá a csomagolásra. 

 

Adagolásnál és permetezésnél is fontos a kesztyű, maszk, sapka, utána alapos mosakodás. 

Adagoláshoz én vettem egy kis grammos mérleget, és van pár 5-10-20 ml-es injekciós fecskendőm, meg 50-100 ml-es mérőedényem. Ezeket minden keverés után alaposan meg kell tisztítani. Ahogy permetezés után a permetező gépet is bő vízzel ki kell mosni. 

 

Keverésnél mindig készíts egy törzsoldatot, azaz egy 1-2-3 literes vödörben készítsd el a teljes mennyiséghez való oldatot. permetező félig vízzel, bele a törzsoldat, majd feltöltöd, megkevered, és mehet. Sose hagyj kevert vegyszert a permetezőben. 

 

Rovarölőknél figyelj a méhekre. Csak előírás szerint, vagy megfigyelés szerint este permetezz, amikor már elvonulnak. 

 

A felsoroltak közül én csak ezeket használom:

Folicur solo - ez jó széles spektrumu gombaölő. Mostanában 14 napnál nem sűrűbb időközönként mehet pl. golden alma kivételével majd mindenre. Olvasd el a leírását!
Champion wg - Ezt én csak tavasszal lemosózásnál használom, de év közben is van, amikor kell néha. 

 

 

Vegyszerek kiválasztásánál figyelj mindig az élelmezési várakozási időre. Ezt mindig szigorúan be kell tartani. 

Írj egy kis naplót magadnak, hogy melyik fát, mivel, mikor. Következő években ez segítség lesz, hogy minél kevesebb vegyszerrel, minél kevesebb alkalommal, minél jobb eredményt lehessen elérni. Egy kész stratégiai játék. 

 

 

 

 

Előzmény: dafabia (32313)
dafabia Creative Commons License 2020.04.30 0 0 32313

Sziasztok!

 

Permetezésben szeretnék segítséget kérni. Itt barátnőméknél van néhány meggy és cseresznyefa+1-1 alma és barackfa, ezeket kell most valamivel permetezni? Sajnos nemrég meghalt barátnőm apukája, így már nincs kitől megkérdezni, mi kell rá, én meg nem nagyon értek hozzá, sosem permeteztem, de valakinek meg kell csinálni.

Ilyen szereket találtam a garázsban, ezek közül kellene választani:

 

Previcur
Previcur energy
Sumi alfa 5 ec
Vertimec pro
Folicur solo
Polybór
Montaflow sc
Forum R
Nevirol 60 wp
Rézoxiklorid 50 wp
Dithane m45
Curzate r
Hydrostar
Acrobat mz wg
Aliette 80 wg
Champion wg

 

Illetve a legtöbbre l/ha dózis van írva, honnan találjam ki, hogy erre a pár fára mennyit használjak, ha egy motoros permetezővel akarom lefújni a fákat?

alfi13 Creative Commons License 2020.04.30 0 0 32312

Igazad van  elkerülte a figyelmemet. Nem lehet a Thiovital együtt alkalmazni.

Előzmény: zsotyek78 (32298)
kavicsos64 Creative Commons License 2020.04.30 -1 0 32311

ez is járható út a szomszéddal összefogni ,csak írni kell róla egy permetezési naplót is ,én ezt így szoktam csinálni . akkor a szomszéd látja hogy mivel volt, milyen kultúra, mikor jár le , a permetezés napja, megjegyzésben meg bármi más adat is szerepelhet.

Előzmény: gesszti (32310)
gesszti Creative Commons License 2020.04.30 -1 0 32310

Pontosan ezért nem használok ampullás cuccokat. 

 

A kimérős anyagot szerintem majd kivétel nélkül el lehet használni 1-2 évig, ha normálisan vissza van zárva, és jó helyen van tárolva. A kiméréshez használt kanalat, fecskendőt, mindenfélét alaposan tisztán kell tartani, és a maradék vegyszeres dobozokat egy rendesen lezárt vödörben, ládában kell tartani. Fénytől, fagytól, gyerektől elzárt helyen. 

 

Ha muszáj volt ampullás szert használni, akkor volt, hogy összebeszéltem a szomszéddal, hogy fújjuk már le egyben, fogyjon el a szer. 

Előzmény: The Dark Side of the Moon (32309)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2020.04.30 0 3 32309

Mi lenne, ha onkentesrendorkodey helyett segito szandekkal kozelitened meg a dolgot?

Adott egy letezo problema:

Meg az egy ampulla is sok. Mit kezdjen a maradekkal? Ontse a csatornaba? Fujja ki akkor is, ha felesleges (dozist emel)? Ezek szabalyosak?

Akkor mar nem jobb egy 1/10 ml pontossaggal adagolhato "kupakosan", vagy  fecskendoben tarolt es megosztott nagyobb kiszereles?

Az ugye nem opcio, hogy vegye meg a gyumolcsot a Tesco-ban.

 

 

 

 

Előzmény: van_Persil (32307)
taormina001 Creative Commons License 2020.04.30 0 0 32308

Nem, a szölömüvelés mellett, mint látod, még sok mindenhez nem értek, ezért kellö alázattal és óvatossággal viszonyulok minden evvel kapcsolatos témához; azért vagyok itt, hogy nálam hozzáértöbbektöl kérdezzek, tölük tanuljak.

De: definitiv nem dogmatizmust, meg azt, hogy valami tilos! Hogyhogy tilos? Hol áll ez? A bibliában, vagy az alkotmányban? Tilos az, ami a lelkiismeretemmel nem összeegyeztethetö és mások érdekeit csorbítja. Akkor is, ha ezek a mások nem az emberi, hanem természeti környezetünk részei.

van_Persil Creative Commons License 2020.04.30 0 0 32307

Ez a szerelosztás is konkrétan tilos, mert nem csomagolhatsz át semmilyen növényvédőszert, kiürült növényvédőszeres edénybe nem rakhatsz semmit, etc. Te sajnos nem értesz a szőlőműveléshez és még te osztod az észt növényvédelemből? Kinek képzeled magad?

Előzmény: taormina001 (32305)
van_Persil Creative Commons License 2020.04.30 0 0 32306

Milyen dogmatizmus? Az emberi élet és az élő környezet védelme, helló?!!!

Előzmény: taormina001 (32302)
taormina001 Creative Commons License 2020.04.30 -1 0 32305

Szeretnék egy javaslatot tenni budapesti kiskerttulajdonosoknak: ezt a szerelosztást nagyo jó ötletnek tartom, és szívesen részt vennék benne.

Sajnos az én utolsó 250 g-os Actarám elfogyott, de édesanyám szerzett még valahogy 2 ampullást. Ugyanígy, atkaölöböl is csak ampullás kiszerelésem van, de az egész kertem nincs akkora, amire 10 l permet elfogyna, épp azért, amit az imént írtam; szigoruan csak annyi szert keverek, amennyi az érintett növénynek konkrétan kell. Pl. a szölöt én sose szoktam atka ellen permetezni, mert még sose" láttam" rajta atkát (ill. atka-kártételt). Viszont az uborkát minden évben menthetetlenül meglepik. De abból nincs, csak 4 tö. Mit tehetnék egy ampullányi szerrel?

Elcserélném tehát az ampulláimat ugyanennyi folyadékra, vagy még szívesebben por alakú szerre, ha valakinek van kedve csereberélni.

Egyébként is szívesen részt vennék nagyobb kiszerelésü szerek elosztásában.

 

Aztán megmondhatnátok még, hogy konkrétan most mit tehetnék még a 2 lisztharmatos egresemmel?

 

Nóra: 2 újat már elültettem; 2-3 ágacskájuk már van is. Aztán egy kertészetben rábukkantam egy fajtára, amit kifejezetten rezisztensnek árultak és tüskétlen is! Most 15 cm. Termést tehát csak a megmaradt 2 bokortól remélhetnék. Volna még nekik itthon egy ampulla Score:-(

taormina001 Creative Commons License 2020.04.30 0 0 32304

Szeretném, ha ezt is érdekes, feszegetésre méltó kérdésnek minösítenétek.

Előzmény: taormina001 (32245)
taormina001 Creative Commons License 2020.04.30 0 0 32303

Nagyon szépen köszönöm ezt a kimerítö hozzászólást, ami a kiskerttulajdonosok számára egyetlen ésszerü hozzáállás minden vetületét tartalmazza.

 

(Csak az a kár, hogy nem én írtam, söt elözö hozzászólásom megfogalmazásakor még nem is olvastam. Így lám, megfeledkeztem pl. a méhekröl; a valódi életben nem szoktam.)

Előzmény: The Dark Side of the Moon (32300)
taormina001 Creative Commons License 2020.04.30 0 0 32302

Én szívesen elfogadom. -Ellentétben azzal a szemlélettel, hogy valami nem használható, mert "lejárt". Ezt még tejföl esetében sem fogadom el. Meg "arra a növényre nincs engedélye." Meg "nincs ráírva rajta explicit a papírjára".
Én óvatosan, nagyon körültekintöen permetezek, patikamérlegen mérek, nem keverek semmit semmivel és nem tárolok bekevert szereket, hogy majd jó lesz legközelebb. (Sajnos, mint látjátok, nem túl hatékonyan). Ampullás szereket épp ezért nem veszek többé, mert nem vagyok hajlandó pancsolni velük. De csak olyan érveket vagyok hajlandó elfogadni, ami a szer kémiai összetételére, egyéb tulajdonságaira, a növény és betegsége evvel egyezö, vagy ennek ellentmondó fenologiai sajátosságaira vonatkozik. Kétség esetén pedig (és ha a gazdaboltos hülyeséget beszél), itt kérdezek addig, míg világos, "természettudományos" érvekre alapuló választ nem kapok.

A dogmatizmus nem vezet sehova.

Előzmény: CBNora (32286)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2020.04.30 0 0 32301

Én megnézném kb 50-szoros nagyításban. Mintha a foltok helyén a levél a fonák felől puposodna. Ez esetben atka is lehet.

Előzmény: Törölt nick (32299)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2020.04.30 0 2 32300

Érdekes kérdést feszegetünk.

 

Valószínűleg szakszerűbben tárolok és használok növényvédelmi vegyszereket mint nagyon sok piacra termelő. Konkrét példákat tudnék mondani mindkettőre. Nagyon sajnos.

A szerek használatának szabályszerűségét meg pláne lehet(ne) számon kérni számos termelőn. Erről a méhészek tudnának regélni.

 

Ezzel nem azt mondom, hogy a nagyüzemi gazdálkodók a gazemberek, hanem azt, hogy ők sem jobbak. Morális kérdés, hogy ők szakemberként nyilván szándékosan szegnek időnként alapvető növényvédelmi szabályokat, a kiskertes meg inkább tudatlan. Az előzőn csak furkósbottal lehet segíteni, a másikon meg tájékoztatással.

 

Nos ez a fórum azért van, hogy segítsünk egymásnak. Különös tekintettel azoknak, akik semmiféle előtanulmánnyal, zöldkönyvvel nem rendelkeznek, legfeljebb keserű tapasztalatokkal jönnek ide mondjuk egy monília által letarolt meggyfa képeivel.

Nem kioktatunk, hanem megmagyarázunk, megértetünk alapvető összefüggéseket. Oktatunk és tanulunk, tapasztalatokat cserélünk a szappanos víz levéltetűkre kifejtett "végzetes" hatásáról (amiben én korlátozottan hiszek) és a Flumite 200 SC beszerezhetőségéről, használatának lehetőségeiről és általában az atkák elleni védekezésről. Vagy azt, hogy a rezisztencia kialakulásának megelőzése mennyire fontos, ha már szóba hoztad! Vagy hogyan védhetik meg kiskertjüket kevesebb és jól megválogatott vegyszer használattal? Hogyan adagolhatják pontosan és helyesen a vegyszereket kicsiben, vagy mi a megfelelő dózis? Mikor permetezzenek? Hogyan vigyázzanak a beporzó rovarokra? Mit mivel keverhetnek és miket mivel nem?

Ezek mind olyan témák, amiket csak az utóbbi egy hétben felvetettek az ide érkezők és amiket Te nyilván nagyon tudsz, mert ezzel (talán hivatásszerűen)  foglalkozol. Legtöbben viszont azért jönnek ide, mert nem tudják, nem is tudhatják, de szeretnének egészséges és friss nem piaci gyümölcsöt, zöldséget fogyasztani. És már az nagy pozitívum, hogy idejön és kérdez, nem pedig ötletszerűen csinál valamit, szór valamit, vagy kritika nélkül elfogadja a gazdaboltos eszement baromságait.

Én is mondtam már hülyeséget, de szerencsére vannak itt akik vitatkoznak ilyenekkel, aminek ezután utána olvasok, aztán tanulok belőle. Nyilván Veled is előfordult már amiben tévedtél, nem is olyan régen! :-)

 

És itt térek vissza a Flumite 200 SC témára.

Évek óta problémamentesen használt szer, amiről most is tudjuk, hogy nem biztonsági problémák miatt időszakos a árusítása.

Az ezzel a szerrel megfelelő időben végzett kezelés (tavasszal!!!) nem is teszi indokolttá az adott évi ismételt használatot.

Veszem a bátorságot, hogy ajánlom a használatát, amikor szabad forgalmazású szerként kapható 5x5ml-es kiszerelésben, ráadásul 2020 februári gyártási dátummal. Mert ma felhívtam egy gazdaboltot és megkérdeztem. Hogy nem találunk engedélyezési okiratot a neten? Lehet, hogy a mi hibánk, lehet hogy a koronavírus. Nem tudom.

A Nébih oldalát egy jó ideje nem frissítették, a legutolsó feltöltött szokásos eseti-szükséghelyzeti engedély (ugye itt engedélyezik évről-évre a Flumite-ot) "2020. március végéig" file nevet viseli. Most április vége van. Homeoffice-ban lassab az ügyek folyása?

 

Készletezésről...

Lehet, hogy az egyik oka, amikor tartok tőle, hogy a vegyszer eltűnik a polcokról legalábbis az egyszerű halandóknak (csak zöldkönyves cuccot tudok vásárolni). Bevallom, van itthon némi Actara, Calypso és Envidor. De mondjuk ezeket a szereket én úgy használom, hogy azok az okok ne merülhessenek fel, ami miatt mások számára elérhetetlenné váltak.

Biztos vagyok benne, hogy csak mi kiskertesek készletezünk, hogy tovább mérgezhessük a környezetünket a betiltott, vagy I. kategóriás szerekkel. Az csak a véletlen műve lehetett, hogy Actara-ból az általam látogatott nagyker gazdaboltban a várható szabadföldi letiltás hírére egy hónap alatt több, mint egy éves szokásos Actara mennyiséget adtak el és gyakorlatilag mindet a 250 ml-es kiszerelésből. Alig tudtak nekem egyet félretenni, mert már nem érkezett több. Biztos mindet a kiskertesek vették meg, mint amilyen én vagyok!

A legtöbbször azonban a gazdaságos vásárlás a perdöntő. Fele árban a nagyobb kiszerelés? Ahogy a Flumite-ból 200 ml-eset vettem tavaly. Az is előfordul, hogy ebben a topicban összeállunk páran és közösen veszünk meg egy nagyobb kiszerelést. Hogy ez szabályos-e? Nyilván nem, hiszen a növényvédőszereket az eredeti csomagolásukban kell tárolni.

Mindenki saját felelősségére szeg szabályt.

Előzmény: van_Persil (32285)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.29 0 0 32299

Ha itt senki se tudja, vajon hol kerdezzem?

Van mas forum erre?

Előzmény: Törölt nick (32244)
zsotyek78 Creative Commons License 2020.04.29 0 0 32298

Írod, hogy keverhetem Thiovit Jet-tel, de azt olvasom a Flumite-ról, hogy "a lúgos kémhatású gombaölő szerek kivételével - az adott kultúrában felhasználásra engedélyezett - összes többi rovar- és gombaölő szerrel keverhető." A Thiovit pH-ja 7-12, tehát lúgos. Biztos érdemes keverni?

Előzmény: alfi13 (32261)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2020.04.29 0 0 32297

Szükség törvényt bont. Nincs ellenjavallat, csak az a fránya papír.

Előzmény: van_Persil (32282)
gesszti Creative Commons License 2020.04.29 0 0 32296

Nincs szó vízhajtásról. Azokkal nincs gond. Pár év alatt kitapasztaltam, hogy melyik fán mennyi ágat kell ahhoz meghagyni, hogy viszonylag kevés vízhajtást növesszen.

Előzmény: kavicsos64 (32291)
CBNora Creative Commons License 2020.04.29 0 0 32295

De majd hazamész. Idén már úgyis mindegy, van idő átgondolni és utánajárni.

Előzmény: taormina001 (32294)
taormina001 Creative Commons License 2020.04.29 0 0 32294

De hiszen itt vagyok! És de hiszen kivágtam tavaly kettö kivételével az összeset, pedig ilyet sose teszek különben, inkább kínlódok az ösöreg, sose termö növényeimmel, hogy hátha majd jövöre jó lesz.

Előzmény: CBNora (32292)
kavicsos64 Creative Commons License 2020.04.29 -1 0 32293

Olló !

Előzmény: taormina001 (32289)
CBNora Creative Commons License 2020.04.29 0 0 32292

Itt biztosan találsz valami ellenálló fajtát:

https://www.manfredhans.de/epages/63701025.sf/de_DE/?ObjectPath=/Shops/63701025/Categories/Pflanzen/Johannis_Stachelbeeren__Artverwandte

Vagy máshol. Érdemes utánanézni, kevesebb küszködéssel járna. Hiába tudod, hogy mikor és mivel kell permetezni, ha nem vagy ott időben a bokornál.

Előzmény: taormina001 (32290)
kavicsos64 Creative Commons License 2020.04.29 -1 0 32291

A vízhajtások nem annyira lényegesek ! Amikor pl egy fa nem terem akkor májusban és augusztusban is vissza csípjük két levélre ! Termés legyen, az a lényeg . A körtémen nem is nagyon engedek vízhajtást nőni le szoktam vagdalni . Csak ott hagyom nőni ahol ,vagy amerre növeszteni akarom .

Előzmény: gesszti (32280)
taormina001 Creative Commons License 2020.04.29 0 0 32290

Hanem az egresen csaknem biztosan nem állt meg a lisztharmat. Csaknem minden szemen van. Emlékeztetöül: 4 x volt eddig permetezve: Vegesol, Thiovit 2x, Folicur 1 x. Van még valami hasonlóan bioztos tippetek, vagy hagyjam?

taormina001 Creative Commons License 2020.04.29 0 0 32289

 Á, most legalább én is tudom, hogy mi baja a körtefámnak; eddig nem tudtam mire vélni a jelenséget; engem is érdekel a gyógymód!

Előzmény: gesszti (32280)
alfi13 Creative Commons License 2020.04.29 0 0 32288

Nézd végig ezt a dokumentációt és enek alapján szerinted milyen korokozó támadta meg az almafádat? 

http://www.zsigogyorgy.hu/tanfolyamok/gyumolcs/Taxner_alma_%202017%2011.pdf

 Van egy gyakorlati próba is vegyél le egy ilyen beteg levelet és dörözsöld össze az ujaid között és szagold meg ha gombaszagot érzel akkor az lisztharmat.

Előzmény: dombay63 (32279)
dombay63 Creative Commons License 2020.04.29 0 0 32287

https://forum.index.hu/Article/showResultList?o=4&aq_text=&aq_cre=&user_id=1222632&topic_id=&forum_id=0&aq_ext=0&t=9203746

A tavalyi helyzet képei közvetlenül a fenti linken. A lisztharmat kizárható, azt biztosan felismerem, ezen a fán amúgy sem szokott megjelenni, idareden inkább. 

Atkát eddig sima nagyítóval nem tudtam kivenni. Az lehetséges, hogy atkánál a fa alsó és felső ágemelete legyen csak érintett, ahol leszárad minden, aztán később kihajt? A középső ágak tavaly például épek maradtak. 

Előzmény: alfi13 (32281)
CBNora Creative Commons License 2020.04.29 0 0 32286

Jó, hogy említed ezt az erre szakosodott helyet. Van kis mennyiségű lejárt vegyszerem, amit nem akarok felhasználni, azt hol lehet leadni? A gyógyszert ugye a patikában, próbáljam meg visszavinni a gazdaboltba?

Előzmény: van_Persil (32285)
van_Persil Creative Commons License 2020.04.29 0 0 32285

Miértrt lenne ellentmondäs? (Te a megvett szereidet amúgy se raktározhatod, kizárólag azonnali felhasználásra vásárolhatsz szert max. 25 kg vagy l mennyiségben, mivel nincs méregraktárod. Ha megmarad, azt meg kell semmisíttetned erre szakosodott helyen, ezt elkerüledö csak annyit vegyél, amennyit ki tudsz juttatni.) Pl. a strobilurin kifejezetten a kiskerti felhasználók hozzánemértése miatt lett hatástalan. A boltosok eladni akarnak, mindenáron. A zöldkönyv, ha normálisan oktatják, használható tudást ad, de akinek ez kevés, senki nem tiltja, hogy leszerzödjön növényorvossal.

A legveszélyesebbek azon emberek, akik annyira okosnak és hozzáértönek tartják magukat, hogy felül merik bírálni az elöírásokat.

Előzmény: alfi13 (32284)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!