Keresés

Részletes keresés

cloaked Creative Commons License 2013.03.04 0 0 2945

Leendő abszintfőzők figyelmébe:

 

Vettem ma egy tasak tárkonyt. (Most menjünk el amellett, eddig hogy-hogy nem ismertem az illatát..:) Mint sokan tudják, ez egy ürömfaj, nevezik tárkonyürömnek is. Felbontáskor olyan tiszta, vastag zöldabszint-illat áradt belőle, hogy ezek után ezt ajánlom színezésnél, ha nincs kéznél minőségi római üröm. (A tárkony Lucullus márka [SzilasFood] volt, halványzöld csomagolás középen fekete sávval, ezt azért írom le, mert egy háziasszony azt mondta, az ő tárkonyának egyszerűbb illata szokott lenni.) Az ízét is teszteltem, teljesen korrekt, abszintízű teát adott:)

 

Fűszerminőségű lévén kicsit drága (180 Ft / 5g), de egy jól sikerült párlat színezéséhez mindenképp érdemes megvenni, 1-2 literhez elég. Egyre inkább gyanítom, hogy a római üröm, amit a kecskeméti fűszerbolt beszerzett nekünk, valójában fekete üröm volt, persze lehetett gyenge minőségű római üröm is... mindenesetre ez az illat teljesen hiányzott belőle.

 

A rosszul sikerült (illóolajszegény, hideg víztől is alig [vagy csak a kozmaolajtól] opálosodó) abszintok feljavításáról: nem tudom, említettem-e már a módszert, de decinként 2-3 csepp bolti ánizsolajjal (pl. Aromax) egészen helyrehoztam a legutóbbi ilyen mintát, amit kaptam. Nem lesz tőle díjnyertes, és mindenképp ráfér egy kockacukor hígítás közben, de így már kimondottan kellemes abszint lett.

Viktor Uri Katona Creative Commons License 2013.03.04 0 0 2944

köszönöm

Előzmény: Törölt nick (2937)
Törölt nick Creative Commons License 2013.03.03 0 0 2943

 Nagyapám is valamiért ezt a darálót szerette jobban, pedig ez a régebbi típus. Ha valami elromlik a KD 160-ban, lehet még hozzá alkatrészt kapni? A másik fajtához tudom, hogy van cucc, nem is olyan drágán.

  Bolti búza dara állag lenne a cél. Finom por, épp csak nem liszt, de majdnem.  4 mm-es rosta elég ehhez a 12 kalapácsosban, vagy a KD-re írtad a 4mm-t ? 

 Múltkor kipróbáltam ám a pörkölt-karamell-maláta ágyazású cukorcefrét.:-) Sajnos nem lett malátás az íze, illata sem, pont ugyanolyan lett, mint a sima gabonás cukor cefre. Ízetlen. Azért elfogyott, be lett keverve a rendes gabonaszeszhez.

 

Előzmény: gombászok (2942)
gombászok Creative Commons License 2013.03.03 0 0 2942

Szocializáld vissza a KD 160-at, sokkal jobb, 4 mm rosta is jó lehet!

Előzmény: Törölt nick (2941)
Törölt nick Creative Commons License 2013.03.03 0 0 2941

 Teszek vele még egy próbát, csinálok majd egy cefrét, a nagyobb része borélesztős lesz, de különítek el 4-4 literre valót úgy, hogy a főcefrét előtte teljesen felkeverem, úgy veszek belőle. Így egyforma mennyiségű szárazanyag és folyadék lesz mindegyik cefrében. Az egyik 4 liter cefre budafokival lesz beoltva, a másik 4 liter pedig Dr. Oetker instant élesztővel, mert ez kicsit mozgatja a fantáziámat. A sütemények sokkal finomabbak tőle, és jobban is megkelnek, mint a hagyományos sütővel. Hátha a szesz is még jobb lenne.:-) Ez már valami fajélesztő lehet, szerintem, de nem tudni mennyit is bír. Por állagú, a címkéjén az van, hogy szárított sütőélesztő+emulgeálószer: szorbitán-monosztearát.

   Más: FVIII-64/V típusú 12 kalapácsos termény darálóhoz, ha szerzek valahonnan 1mm-es lyuk kiosztású rostát, neten néztem, ez a legkisebb méret ami kapható, vajjon sikerülhet vele a kívánt búza-dara állag elérése? Vagy az 1mm-es már lisztet csinál, és a 2 mm-est kéne beszereznem? Ebben a darálóban most nagyszemű rosta van, csak kukoricához jó, a szemes takarmány fele érintetlenül átfolyik rajta, szóval ebben az állapotban semmire sem jó, de elvileg a kisebb lyukú rostától jobb belátásra térne.

  Van egy öreg KD-160 típusú termény darálóm is, ami meglepő módon 54 kalapácsos. Ez tudom, hogy szép liszteset darált, nagyon jó lenne, ez jelenleg el van szocializálva tőlem, de főleg a vissza szállítása okozna gondot, nem fér be a csomagtartóba.:-)

Előzmény: Törölt nick (2940)
Törölt nick Creative Commons License 2013.03.03 0 0 2940

A cefrék, borok élesztővel való beoltása viszonylag újkeletű dolog (legalábbis hazánkban egészen biztosan). A régi generációk gazdái a mai napig szkeptikusak a dologgal, náluk ugye az a bevett szokás, hogy a cefrét, mustot egyszerűen magára hagyják és várják hogy kierjedjen. Ilyenkor erjesztést a gyümölcs felületére tapadt vadélesztők végzik, ezt hívjuk spontán erjedésnek. Az ilyen borélesztőt soha nem láttott cefréknek is szép kihozataluk lehet, pláne hogy az esetek 99%-ban mértéktelenül felcukrozzák őket. Én például láttam olyan spontán erjedt fehérbort, ami 13%-os volt... De gondolom neked is vannak hasonló tapasztalataid.

 

Ezek alapján elképzelhetetlennek tartom, hogy a gyümölcsön élősködő vadélesztők teljesítményben kiüssék a sütőélesztőt... Továbbra is azt gondolom, hogy valami más ok lehetett a gyenge kihozatalú cefréid mögött. Ha nem sajnálsz rá egy próbát, akkor csinálj egy cefrét a mostani módszereiddel, de sütőélesztővel oltsd be.

 

A borélesztőket egyébként általában azért tartják előnyösebbnek, mert azeket szőlőn tenyésztették, így hozzájárulnak a bor íz- és illatvilágához. Ugyanígy van ez a sörélesztővel is, aminek a táptalaja maláta. Aztán ott a sütőélesztő, amit melaszon tenyésztenek, éppen ezért azt mondják, hogy a rum cefréjéhez a jó öreg sütőélesztő a legideálisabb választás. Igaz, Öreg-muslica? 

Előzmény: Törölt nick (2938)
Törölt nick Creative Commons License 2013.03.03 0 0 2939

4,2%-os lett a belőle nyert alszesz kihozatala.=a cefre 4,2% alkoholtartalmú volt. Elírtam. 28%-os az alszesz összessége.  Amikor 48 fokon indult meg és pillanatok alatt lejjebb esett, már gondoltam, hogy gyenge. November közepén készítettem, 3 és fél hónaposan lett kifőzve, ez a legöregebb cefrém eddig.

 72%-on szokott megindulni a borélesztős cefre, amit nem csak 1-2 percig tart.

Előzmény: Törölt nick (2938)
Törölt nick Creative Commons License 2013.03.02 0 0 2938

Szia, Kormoss! Volt egy tavalyi fél hordó cefrém, a régi módszerrel készült, és sajnos sütőélesztővel még. Október-november környékén készítettem és csak most tudtam kifőzni, mert a fagyok miatt szét kellett szerelni a nagy főzőt. A cefre 18 C-os pincében volt. 4,2%-os lett a belőle nyert alszesz kihozatala. Most van már ph-mérőm, megmértem, 3,8 volt a cefre ph-ja, és jó kis bor illatú. 10-12%-os cefrének kellett volna lennie belőle. 25% malátával készült, mostanság csak 10%-ot használok.

  Kezembe került egy nagyon régi könyv újranyomata 1839-ból. Itt a maláta még szalat volt, régies a nyelv, de kicsit utána gondolkodva simán meg lehet azért érteni. 1 kiló gabonához 8 liter vizet használtak.

 Csak sütő élesztőjük volt. Én kilónként 2,7 litert használok főzéskor, ha nem megy hozzá több víz, mert mondjuk egyben főzöm, 8-10%-közötti a cefre kihozatala. 1 kilóból 1 liter 22%-ost szokok kapni mostanság.

  Ha összehasonlítom, a régi emberek cefréjével az enyém mostaniakat, akkor azt látom, hogy azért rakhattak hozzá 8x-os vizet, (télen-nyáron ugyanúgy) mert 3-4%-os cefrét célozták meg, ennyit bírt az élesztőjük.

  Ha 5 liter vízzel készítesz el 1 kiló gabonát, akkor kb. 4,4%-os cefrét nyersz, amit még megbír a sütőélesztő. Szerintem ezért nem látsz különbséget. Nem lett ecetes a fél hordó cefrém, szerencsére, bár már keresztet vetettem rá, úgy látszik az alkohol megvédte.

 Azért lefőztem ezt a keveset is, nincs most több piám, benyakaltuk az összeset, finom kis itóka lesz belőle.

Megmértem a csapvizet is, 7,2 ph felénk. Nem volt büdi egyik cefrém sem. Egyedül a sütőélesztő lehetetett a gond, most is azt mondom.

 

Előzmény: Törölt nick (2936)
Törölt nick Creative Commons License 2013.03.02 0 0 2937

Üdv! Ne haragudj, de inkább nem írok emailt, így ide válaszolok:

 

A 20-30% nem a malátára hanem a többi gabonára vonatkozik. Tehát van pl. 100 kg száraz kukoricád, amit el akarsz cukrosítani. Ehhez az elcukrosítandó a mennyiség (100 kg kukorica) 20-30%-nyi mennyiségű malátára lesz szükséged, tehát 20-30 kg-ra. Így összesen 120-130 kg gabonát használsz fel. Egyébként mindig mindent darálni kell.   

Előzmény: Viktor Uri Katona (2931)
Törölt nick Creative Commons License 2013.03.02 0 0 2936

Ha a cefre "elkap valami betegséget", akkor annak általában jele van, nem csak úgy leáll az erjedés. Például a cefre legnagyobb ellensége az ecetesedés, aminek első jele az, hogy a cefre megbüdösödik, csak utána áll le az erjedés... Egyébként savazni tényleg mindig célszerű, de abban nem vagyok biztos a borélesztő elenállóbb lenne a többi baktériummal szemben...

 

Sterilizáláshoz közel sem kell 100C, elég a ~75C is, ott már minden káros baktérium elpusztul. Persze ez nem azt jelenti, hogy utána már mindentől védve van a cefre, mert akár egy darab bottól is elfertőződhet, amivel kavargatni szoktad.

 

A bolti búzadarát tudtommal előbb hántolják, és úgy darálják. 

 

És utólag is elnézést a késői válaszért, sajnos az időm nem mindig engedi, hogy foglalkozzak a témával.

Előzmény: Törölt nick (2875)
Viktor Uri Katona Creative Commons License 2013.03.01 0 0 2935

valaki tudna nekem egy recept ügyében segíteni ?????

juhaszlaszlo1989 Creative Commons License 2013.02.28 0 0 2934

Uhh de retardált vagyok :(

 

Nem is láttam, hogy van külön kipróbált receptek menüpont.

 

Köszi :)

Törölt nick Creative Commons License 2013.02.28 0 0 2933

Komolyan azt hittem már, hogy a cukrot akarod főzni.:-)) De tényleg nem értem, hisz a kipróbált receptek című topic-ban öreg muslinca már mindent leírt a cukorcefrékről. Ennél részletesebben nem hiszem, hogy le lehetne írni, egyszerű, mint a pofon.

Előzmény: juhaszlaszlo1989 (2932)
juhaszlaszlo1989 Creative Commons License 2013.02.28 0 0 2932

Sziasztok!

 

Köszi a választ ROBI876. Úgy látom már megint félre értettél. Cukorcefréből igen is lehet főzni alkoholt. Nem tudom honnan veszed, hogy nézem a moonshiner sorozatot és, hogy bedőltem neki. Életemben nem hallottam és nem is láttam ezt a sorozatot.

 

Wampum62 Gondolom ez Nekem szólt: ,, így mielőtt valaki hozzászól javaslom, hogy olvassa el dr. Sólyom Lajos - Pálinkafőzés c. könyvét, nekem az 1986-os kiadás van meg.,, Ezt a könyvet már elolvastam vagy 4 éve. De Én nem pálinkát akarok főzni, elismétlem még egyszer.

 

Kedves öreg-muslica!

Olvastam nagyszerű receptjeidet: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=121377083&t=9213468

Megtennéd, hogy leírod Nekem a részletes elkészítését ezeknek?

Viktor Uri Katona Creative Commons License 2013.02.28 0 0 2931

Üdv Kormoss 

az lenne a kérdésem hogy a kicsíráztatott rozsnak vegyem el a 25-30 % át azt ne daráljam és később úgy adjam hozzá???

 

légyszíves ide válaszolj :godfather14@freemail.hu

Előzmény: Törölt nick (2295)
Wampum62 Creative Commons License 2013.02.27 0 0 2930

Bocsi ---- ROBI 876

Wampum62 Creative Commons License 2013.02.27 0 0 2929

Ja és ROBI836 hozzászólásai is jók..., azaz nagyon korrektek !

Wampum62 Creative Commons License 2013.02.27 0 0 2928

Hi mindenkinek... !

Itt a fórumon kezdő vagyok, véletlenül keveredtem ide... - öreg-muslinca 9-es receptje, meg hozzászólásai győztek meg, hogy érdemes itt is szétnézni. De páleszfőzésben nem vagyok kezdő... - így mielőtt valaki hozzászól javaslom, hogy olvassa el dr. Sólyom Lajos - Pálinkafőzés c. könyvét, nekem az 1986-os kiadás van meg. Kb azóta főztem is... De a könyv a neten is fen van pdf-ben. Én viszont eddig csak pálinkát főztem, kivéve egy kis bodzavirág párlat, céklapárlat...  De ha valaki tud küldeni egy AKVAVIT főzési receptet, azt megköszönném !

Törölt nick Creative Commons License 2013.02.26 0 0 2927

Szerintem ilyesmi csak a tv-ben van, én is végignéztem a moonshiner sorozatot, az a film meg van vágva, nem kell mindennek bedőlni. Egy részben pl. kevés volt az alkoholuk, ezért a lepárlóba főzés közben,!, bedobtak egy zsák cukrot, hogy most akkor majd több alkohol lesz...Ugyanmár... Annak a cukornak előbb ki kéne erjednie, ott meg az jött le, hogy egyenesen a cukor fözéséből lesz nekik az alkohol. Meg 300 kiló banánból 1800 liter alkohol,,,és mintha azt sem erjesztették volna....:-)))

 Én sem hagyok ki egy részt sem, bírom őket, de valami okosságot még nem sikerült tőlük ellesnem, illetve tanulnom. Sok butaság van benne, nem ez a valóság.

Előzmény: juhaszlaszlo1989 (2926)
juhaszlaszlo1989 Creative Commons License 2013.02.25 0 0 2926

Köszönöm a válaszokat! De arra még mindig nem válaszolt senki sem, hogy hogyan kell lépésről lépésre cukorcefrét főzni :D Ne vegyétek támadónak ezt a megjegyzést. Tudom, hogy senkinek sincs kedve velem bajlódni, de én azért szeretném megtanulni. Valaki nem csinál nekem egy leírást?

Törölt nick Creative Commons License 2013.02.25 0 0 2925

Megittam, vagy 2-3 deci gabonapáleszt, nyilván ez okozta a félreértést, bocsi.

Előzmény: juhaszlaszlo1989 (2922)
Törölt nick Creative Commons License 2013.02.25 0 0 2924

Így van, így szoktam én is számolni, szintén nagyon egyszerű és nagyszerű.:-)

Előzmény: kirzsolt (2923)
kirzsolt Creative Commons License 2013.02.25 0 0 2923

Egy példán keresztül könnyen megérthető: van 7 liter 59°-os pálinkánk és ezt 48°-ra szeretnénk hígítani. Mennyi víz kell hozzá?
7×59= 413 egységnyi alkohol van a 7 liter 59°-os pálinkában. 413/48=8,604, tehát a 7 liter 59°-os pálinkából 8,6 liter 48°-os pálinka készíthető (8,6-7=1,6), azaz 1,6 liter vizet kell hozzáadnunk a meglévő pálinkához.

Talán ez segit. üdv: kzs

Előzmény: juhaszlaszlo1989 (2920)
juhaszlaszlo1989 Creative Commons License 2013.02.25 0 0 2922

Köszi a választ, de szerintem félre értetted a kérdést. Én úgy értettem, hogy például van 3dl 96 % - os alkoholom, azt összeöntöm 5 dl vízzel. Ez az elegy hány alkohol fokos lesz? De ugye ez csak 1 példa. A számértékek változhatnak.

Előzmény: Törölt nick (2921)
Törölt nick Creative Commons License 2013.02.25 0 0 2921

 Képlet van, egyszerű és nagyszerű. 17 gramm cukor 1 liter víz alkoholfokát 1%-al viszi feljebb. Mondok példát: 170 gramm cukor+1 liter víz= 10% alkoholtartalmú cefre. Vagy 230 gramm cukor+1 liter víz=13,52% cefre.

Előzmény: juhaszlaszlo1989 (2920)
juhaszlaszlo1989 Creative Commons License 2013.02.25 0 0 2920

Sziasztok!

 

Mennyibe kerül a legolcsóbban előállítani 1 liter tiszta szeszt? Minden költséget beleértve a gázt is.

 

Hogy tudom kiszámolni, hogy X liter X% os alkohol + X liter víz az hány alkohol fokos elegyet képez? Van erre valami képlet?

pince-mester Creative Commons License 2013.02.25 0 0 2919

Köszönöm válaszod.

Úgy érzem minden világos, most már csak építeni kell. :-)

Ha esetleg még kérdés merülne fel akkor kérdezek, de nem hiszem 

hogy kellene. Ez kb. egy hónap múlva el is fog készülni amiről 

képet is fogok felrakni. 

Addig olvasgatok és megkeresem a frakciós oszlopról szóló hozzászólást. 

További szép estét.

 

Előzmény: öreg-muslica (2918)
öreg-muslica Creative Commons License 2013.02.25 0 0 2918

Minden átmérö belsö…..

Azt hiszem a golyós csap jobban hangzik, a gömbcsap az autókban van……

Még annyit, hogy minden edény és csap saválló, minden csö réz.  Az üstben a göz térben egy tenyérnyi réz terelölemez van, az üst alján meg egy lukacsos réztányér…..ennyi….

 

A rajzon a szürke rész a csöben akarna lenni a dörzsi…..kb. 60 cm magas a 72 cm-ben…..

Ha visszakeresel a Keresövel itt, ilyeneket mint : oszlop, frakciós, dörzsi stb. , sok mindent találsz, mert eléggé ki lett ez itt tárgyalva (képekkel)…. Elmélete is meg a gyakorlata is……..( Kormoss’ Mester eléggé belemerült itt ebbe és szerintem most a második oszlop építésén dolgozik, azért látjuk ritkábban itt……)

 

A többi elég egyszerü, a csöbe egyenletesen  bele kell nyomni a dörzsit , hogy még könnyen át lehessen fújni rajta. Itt fog kialakulni a dinamikus egyensúly a pára és a folyadék között…….de majd fogod olvasni ezeket.

Fontos, hogy a fütés szabályozható legyen.

 

ö-m

 

Előzmény: pince-mester (2914)
juhaszlaszlo1989 Creative Commons License 2013.02.24 0 0 2917

Sziasztok!

 

Köszönöm szépen a választ cloaked. Annyit tudni kell rólam, hogy teljesen kezdő vagyok, annyi tapasztalatom van – e téren, hogy egyszer ott voltam és figyeltem, hogy főzik a pálinkát, a kuktás megoldással. Szóval tapasztalatom szinte nulla. Én most szeretnék cukorcefréből tiszta szeszt főzni. Ezért szeretnék, egy részletes leírást mivel kezdő vagyok. Én helyileg Szolnokon vagyok, akár személyesen is szívesen tanulnék mástól. Viszont ha ez a lehetőség nem adott, akkor szükségem lenne egy részletes leírásra. Segítsetek légyszi. Engem nagyon érdekel ez a téma, de sajnos nincs kitől / honnan tanulni.

Előzmény: cloaked (2889)
Törölt nick Creative Commons License 2013.02.24 0 0 2916

Elolvastam, jó kis story, nagyon tetszett!

  Dolgoznak a fiúk, elég keményen, 1 hordó csupán 1-2 perc alatt elkészül, az új hordók égetése is jó gyorsan megy.:-)) Biztosan nem égetnék ki a vadi új hordókat, ha ez nem lenne előnyös.

Hát igen,,, az ipar az egészen más terület.

 

Előzmény: öreg-muslica (2906)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!