Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Ma megmásztuk a Nagy-szénást, bár a két 5 hónapos gombászjelölt inkább a rét füveivel játszott, én helyettük is szedtem, fotóztam. Ami nagyon érdekelne az az őzláb (10-es kép), ez szerintem ehető és Karcsú őzláb, de persze e többire is kíváncsi vagyok. Főleg a sok réti fehérre, abból nagyon sok volt.
Minden megoldás érdekel:
1-2. kis termetű barna, a kalap szinte trombitagomba állagú volt
3. ez is kicsi, a tönk végén a fekete sáv biztos fontos határozóbélyeg
4. Kutyaszömörcsög?
5. réten nőtt, volt belőle sok
6. ez is réten, az körökben is
7-8. erdőben nőtt, fehér pereszke?
9. ilyenből szedett a koma egy jó nagy adaggal
10. na ez nagyon érdekel, mert ebből egy fél vászontasit teleszedtem, szerintem ez Karcsú őzlábgomba, mellbimbószerű púp a kalapon, volt neki mozgatható gyűrűje, és csuklósan kifordult a tönkből
11. valamilyen tölcsérgomba lehet, púpos a kalap teteje
Alapvetoen fagyasztott gombat egybol a hutobol kiszedve hasznaljuk fel. En a fagyasztott, szeletelt varganyaval max addig szoktam varni, amig szet nem tudom szedni.
Nos, én úgy tudom, az őzlábat fagyasztás előtt hőkezeljük - de lehet, csak a kezdő fórumozók miatt.
Na, most a homoki szikiek is gombát aratnak. Hogy irígyeltelek mindőtöket, mikor ilyen vargánya, olyan érdestinóru meg amolyan óriás pöfetegről értekeztetek. Erre ma kimentem a dobverőimhez, nem túlzok, 40 db biztos megvolt, ami termett. Fele vizes. A fele is elég volt ahhoz, hogy (már van 4-5 jó ismerősöm, akik igénylik a gombámat, direkt kérik) elosztogassam. el is vitték. Ma rántott gomba volt az ebéd, nekem egész héten az lész, és még fagyasztok is. Én hőkezelten fagyasztom, kezdő vagyok, vagy 3 féle méretű és 8-10 helyen terem, lehet köztük akár a hőkezelendő fajta is. Kép reggel, mert most értem haza. Őzlábakat szétnavigáltam, délután új erőre kaptam, mondom megnézem, hátha véletlenül tévedésből elém esik egy érdestinóru a nyárfásomban, hogy láthatnék élőben. Az nem. De őzláb! Az rengeteg. Nem is igen értettem, mit keres ott, igaz, akácossal keveredik a vége felé a nyárfás, de a sima nyárfásban is rengeteg terem. Meg csak úgy a mezőn. Ezek jóval kisebb kalapúak, 20 cm körüliek, karcsú tönkűek, de mindnek forog a gallérja. Úgy jegyeztem meg, hogy a Lepiota (amik között halálosan mérgező őzláb lehet) gallérja nem forgatható, csak a Macroleiotáé.
Láttam sok jó elkészítési módját, így: a másikon a receptvilág, gombáról gombára, nagy őzlábgomba és rokonai.
Néhány felhasználás:
Gombakrém őzlábgombából Hozzávalók: 300 g gomba, 2 tojás, 100 g vaj, 2,5 dl húslé, citromlé, törött bors, só. A húslét sóval, borssal, a tojások sárgájával sűrűre főzzük. A felaprított gombát enyhén sós vízben előfőzzük, lecsepegtetjük, és a lébe tesszük. A tojások fehérjéjét felverjük, ezt is hozzáadjuk a léhez, citromlével ízesítjük.
Egyszerű töltött őzlábgomba Hozzávalók: 500 g gomba, 100 g reszelt sajt, 1 csomó zöldpetrezselyem, 1 fej apróra vágott vöröshagyma, 2 tojás, bors, só, olaj. A ledarált tönköket olajon, hagymával, vágott zöldpetrezselyemmel, borssal, sóval megpároljuk, míg a leve elfő, és egy kicsit megpirul. A tűzről levéve 1 nyers és egy apróra vágott főtt tojást keverünk hozzá. A gombakalapokat a lemezeikkel felfelé tűzálló tálba tesszük, ráhalmozzuk a tölteléket, megszórjuk reszelt sajttal, és előmelegített sütőben mérsékelten megsütjük. Petrezselymes rizzsel vagy burgonyapürével tálaljuk.
Őzlábgombás zsemle Hozzávalók: 4 zsemle, 1 csésze aprított, darabolt, előpárolt őzlábgomba-szelet, 2 teáskanál vaj, 4 szelet sajt, 4 szelet csípős kolbász. A zsemléket bevágjuk, de vigyázva, hogy egyik szélükön egyben maradjanak. Megkenjük vajjal, rátesszük a gombát, a sajtot és a kolbászt. Az így töltött zsemlét összenyomjuk, majd alufóliában sütőben kisütjük /kb. 10 perc alatt kész/.
TARTÓSÍTÁS
A nagy őzlábgomba jól szárítható, a szárított gombából gombapor is készíthető. Gombapora laza, pehelyszerű, nehezen kezelhető, más gombával keverve őröljük és használjuk inkább. Maga a szárított gomba csak levesek /hús, zöldség/ ízesítésére alkalmas.
A belőle előállított készítmények gyorsfagyasztással huzamos ideig tárolhatók. A rántott gombát elősütés után kell fagyasztani, és felhasználáskor forró olajban készre sütni. Az őzlábgombás lecsó ugyancsak ajánlható gyorsfagyasztásra. Gombapép és gombakivonat készítéséhez is alkalmas.
Szia Márta! A tojásméretű valami az erdei (szemtelen) szömörcsög tojása. Ma szedtünk a kistestvéréből is a kutyaszömörcsögből párt tojást, és a szemünk előtt nőtt ki a belőle a gomba, míg folyt a határozás :-)
száraz csigagomba lehetett. A mai hűvösvölgyi túrán is előkerült kettő. Míg fiatal rózsás színű a lemeze, később a lemezek is vajsárgásak lesznek, mint a kalap. Nem túl gyakori gomba, valószínű azért nincs a könyvedben.
Kicsit visszaolvastam/visszakerestem, úgyhogy holnap reggeli szedés már háromféleképpen megy a fagyóban: 1. ahogy ti is írtátok - panírozva, előkészítve, 2. lecsósan "előkészítve", 3. megdinsztelve, pörkölthöz majd.
Bizony a nagy őzlábak arra termettek, hogy kirántsuk őket. Egy hibalehetőség van: ha nem elég forró zsiradékban sütöd, sokat szív magába - zsírban tocsogós lesz. Ha még zárt kalapú (dobverő, mikrofon) őzlábat szedsz, megtöltheted különféle töltelékkel (húsos, sajtos, sonkás. juhtúrós stb) és panírozva jól kisütöd - nagyon finom. A tönkjét, ha megszárítod és ledarálod nagyon jó minőségű gombaporod lészen.
Itt vannak a képek, mert nem sikerült a fórumra beszúrni: http://kepfeltoltes.hu/100912/20100912845__Medium__www.kepfeltoltes.hu_.jpg http://kepfeltoltes.hu/100912/20100912846__Medium__www.kepfeltoltes.hu_.jpg http://kepfeltoltes.hu/100912/20100912851__Medium__www.kepfeltoltes.hu_.jpg http://kepfeltoltes.hu/100912/20100912855__Medium__www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Ma megnéztük kedvenc rizikés helyünket, sajna csak ezt a hármat találtuk. Ezt a tojásméretű valamit nem ismerem.
.Amiből nagyon bőven volt, az a pókok voltak. Mivel legtöbbször nem a levegőbe bámulok magam elé, csak akkor veszem észre a kifeszített hálójuk mikor az arcomra tapad, azt meg pláne imádom, ha még a tulaj végig is sétál az arcomon.
Kérhetnék egy kis segítséget a gombák azonosításában, mert kezdő vagyok? Az 1-5-ön szerintem nagy őzláb gomba van. Az utolsó 3-on nem tudom, szerintem egy nagyra nőtt bimbós pöfeteg. Véletlenül mikor leszedtem félbe törtem. Előre is köszi.