Keresés

Részletes keresés

mángorló Creative Commons License 2010.09.12 0 0 67100
teljesen fehér tarlógomba kinézete van
Előzmény: Keszra (67099)
Keszra Creative Commons License 2010.09.12 0 0 67099
És mi ő?
Keszra Creative Commons License 2010.09.12 0 0 67098
Nos, erre gondolok: jobboldali az akácosból, pirul is nyomásra, baloldali a nyárfásból, viszont ő karcsúbb lábakon áll.
Előzmény: Keszra (67091)
lilapereszke Creative Commons License 2010.09.12 0 0 67097
száraz csigagomba
Talán most sikerült a link.
Előzmény: Törölt nick (67066)
mángorló Creative Commons License 2010.09.12 0 0 67096
Sziasztok.

Ma megmásztuk a Nagy-szénást, bár a két 5 hónapos gombászjelölt inkább a rét füveivel játszott, én helyettük is szedtem, fotóztam. Ami nagyon érdekelne az az őzláb (10-es kép), ez szerintem ehető és Karcsú őzláb, de persze e többire is kíváncsi vagyok. Főleg a sok réti fehérre, abból nagyon sok volt.


Minden megoldás érdekel:



1-2. kis termetű barna, a kalap szinte trombitagomba állagú volt

3. ez is kicsi, a tönk végén a fekete sáv biztos fontos határozóbélyeg

4. Kutyaszömörcsög?

5. réten nőtt, volt belőle sok

6. ez is réten, az körökben is

7-8. erdőben nőtt, fehér pereszke?

9. ilyenből szedett a koma egy jó nagy adaggal

10. na ez nagyon érdekel, mert ebből egy fél vászontasit teleszedtem, szerintem ez Karcsú őzlábgomba, mellbimbószerű púp a kalapon, volt neki mozgatható gyűrűje, és csuklósan kifordult a tönkből

11. valamilyen tölcsérgomba lehet, púpos a kalap teteje

12. Viaszfehér tölcsérgomba?

13. Vöröses nyálkásgomba?

























beetee Creative Commons License 2010.09.12 0 0 67095

A kink egy regisztrálás után olvasható fórumra vezet...

Nem tudnád feltenni ide a lényeget?

Előzmény: canon_s3 (67093)
beetee Creative Commons License 2010.09.12 0 0 67094

Szia!

 

Egyedül volt? Korhadékon nőtt?

Nekem gyanúsan gyűrűs tuskógomba...

 

Ha van a fényképeződön makro funkció... kis virág ikon... akkor kapcsold be! Úgy van esélye, hogy élesek lesznek a képeid ilyen távolságból.

Előzmény: saskat (67047)
canon_s3 Creative Commons License 2010.09.12 0 0 67093
Erre ötlet?

http://sgforum.hu/listazas.php3?azonosito=vadasz&id=1216375848

homerx Creative Commons License 2010.09.12 0 0 67092
Alapvetoen fagyasztott gombat egybol a hutobol kiszedve hasznaljuk fel. En a fagyasztott, szeletelt varganyaval max addig szoktam varni, amig szet nem tudom szedni.
Előzmény: canon_s3 (67079)
Keszra Creative Commons License 2010.09.12 0 0 67091
Nos, én úgy tudom, az őzlábat fagyasztás előtt hőkezeljük - de lehet, csak a kezdő fórumozók miatt.

Na, most a homoki szikiek is gombát aratnak. Hogy irígyeltelek mindőtöket, mikor ilyen vargánya, olyan érdestinóru meg amolyan óriás pöfetegről értekeztetek. Erre ma kimentem a dobverőimhez, nem túlzok, 40 db biztos megvolt, ami termett. Fele vizes. A fele is elég volt ahhoz, hogy (már van 4-5 jó ismerősöm, akik igénylik a gombámat, direkt kérik) elosztogassam. el is vitték. Ma rántott gomba volt az ebéd, nekem egész héten az lész, és még fagyasztok is. Én hőkezelten fagyasztom, kezdő vagyok, vagy 3 féle méretű és 8-10 helyen terem, lehet köztük akár a hőkezelendő fajta is. Kép reggel, mert most értem haza. Őzlábakat szétnavigáltam, délután új erőre kaptam, mondom megnézem, hátha véletlenül tévedésből elém esik egy érdestinóru a nyárfásomban, hogy láthatnék élőben. Az nem. De őzláb! Az rengeteg. Nem is igen értettem, mit keres ott, igaz, akácossal keveredik a vége felé a nyárfás, de a sima nyárfásban is rengeteg terem. Meg csak úgy a mezőn. Ezek jóval kisebb kalapúak, 20 cm körüliek, karcsú tönkűek, de mindnek forog a gallérja. Úgy jegyeztem meg, hogy a Lepiota (amik között halálosan mérgező őzláb lehet) gallérja nem forgatható, csak a Macroleiotáé.

Láttam sok jó elkészítési módját, így: a másikon a receptvilág, gombáról gombára, nagy őzlábgomba és rokonai.

Néhány felhasználás:

Gombakrém őzlábgombából
Hozzávalók: 300 g gomba, 2 tojás, 100 g vaj, 2,5 dl húslé, citromlé, törött bors, só.
A húslét sóval, borssal, a tojások sárgájával sűrűre főzzük. A felaprított gombát enyhén sós vízben előfőzzük, lecsepegtetjük, és a lébe tesszük. A tojások fehérjéjét felverjük, ezt is hozzáadjuk a léhez, citromlével ízesítjük.

Egyszerű töltött őzlábgomba
Hozzávalók: 500 g gomba, 100 g reszelt sajt, 1 csomó zöldpetrezselyem, 1 fej apróra vágott vöröshagyma, 2 tojás, bors, só, olaj.
A ledarált tönköket olajon, hagymával, vágott zöldpetrezselyemmel, borssal, sóval megpároljuk, míg a leve elfő, és egy kicsit megpirul. A tűzről levéve 1 nyers és egy apróra vágott főtt tojást keverünk hozzá. A gombakalapokat a lemezeikkel felfelé tűzálló tálba tesszük, ráhalmozzuk a tölteléket, megszórjuk reszelt sajttal, és előmelegített sütőben mérsékelten megsütjük. Petrezselymes rizzsel vagy burgonyapürével tálaljuk.

Őzlábgombás zsemle
Hozzávalók: 4 zsemle, 1 csésze aprított, darabolt, előpárolt őzlábgomba-szelet, 2 teáskanál vaj, 4 szelet sajt, 4 szelet csípős kolbász.
A zsemléket bevágjuk, de vigyázva, hogy egyik szélükön egyben maradjanak. Megkenjük vajjal, rátesszük a gombát, a sajtot és a kolbászt. Az így töltött zsemlét összenyomjuk, majd alufóliában sütőben kisütjük /kb. 10 perc alatt kész/.


TARTÓSÍTÁS

A nagy őzlábgomba jól szárítható, a szárított gombából gombapor is készíthető. Gombapora laza, pehelyszerű, nehezen kezelhető, más gombával keverve őröljük és használjuk inkább. Maga a szárított gomba csak levesek /hús, zöldség/ ízesítésére alkalmas.

A belőle előállított készítmények gyorsfagyasztással huzamos ideig tárolhatók. A rántott gombát elősütés után kell fagyasztani, és felhasználáskor forró olajban készre sütni. Az őzlábgombás lecsó ugyancsak ajánlható gyorsfagyasztásra.
Gombapép és gombakivonat készítéséhez is alkalmas.
Előzmény: Gamma Leonis (67065)
homerx Creative Commons License 2010.09.12 0 0 67090
En a pokhalok ellen rendszeresitettem egy bezbolsapkat. A sildje jol felfogja a halot, mielott az arcomra tapadna.
lilapereszke Creative Commons License 2010.09.12 0 0 67089
Szia Márta! A tojásméretű valami az erdei (szemtelen) szömörcsög tojása. Ma szedtünk a kistestvéréből is a kutyaszömörcsögből párt tojást, és a szemünk előtt nőtt ki a belőle a gomba, míg folyt a határozás :-)
Előzmény: Márta néni (67075)
Keszra Creative Commons License 2010.09.12 0 0 67088
Frászt hoztad ránk...aggódtunk rendesen.

Ajánlom, hogy holnap Pesten légy.
Előzmény: pauli-f (66875)
lilapereszke Creative Commons License 2010.09.12 0 0 67087
száraz csigagomba lehetett.
A mai hűvösvölgyi túrán is előkerült kettő. Míg fiatal rózsás színű a lemeze, később a lemezek is vajsárgásak lesznek, mint a kalap. Nem túl gyakori gomba, valószínű azért nincs a könyvedben.
Előzmény: Törölt nick (67066)
magyar bucó Creative Commons License 2010.09.12 0 0 67086
Nálunk viszont a fehéreset árulják.
Előzmény: azul (67084)
Törölt nick Creative Commons License 2010.09.12 0 0 67085

köszönöm. Azt elfelejtettem megnézni, hogy tejel-e...

Szólhattatok volna, hogy szekfűgombát írokmár második napja szegfűgomba helyett:) Ránéztem, és valahogy furcsán nézett ki, amit írtam.

Előzmény: magyar bucó (67080)
azul Creative Commons License 2010.09.12 0 0 67084
Azt hiszem ez lesz a megoldás, cölöppereszke, abból is az óriás.
Előzmény: j007 (67057)
magyar bucó Creative Commons License 2010.09.12 0 0 67083
Őzlábak és talán pikkelyes pöfeteg.

A "feltölt" után a "beszúr" következik, akkor mi is látjuk a képet.
Előzmény: manettino (67077)
magyar bucó Creative Commons License 2010.09.12 0 0 67082
tarlógomba
Előzmény: Ványadt Ványatovics (67076)
magyar bucó Creative Commons License 2010.09.12 0 0 67081
Szömörcsög tojást találtál.
Előzmény: Márta néni (67075)
magyar bucó Creative Commons License 2010.09.12 0 0 67080
Rózsáslemezű keserűgomba (Lactarius controversus) lehetett.
Előzmény: Törölt nick (67066)
canon_s3 Creative Commons License 2010.09.12 0 0 67079
trombitagomba/homerx: KÖSZÖNÖM!

Kicsit visszaolvastam/visszakerestem, úgyhogy holnap reggeli szedés már háromféleképpen megy a fagyóban:
1. ahogy ti is írtátok - panírozva, előkészítve,
2. lecsósan "előkészítve",
3. megdinsztelve, pörkölthöz majd.

Köszönöm mégegyszer, és egészségünkre!:)

Előzmény: homerx (67071)
dszysssz Creative Commons License 2010.09.12 0 0 67078
Bizony a nagy őzlábak arra termettek, hogy kirántsuk őket. Egy hibalehetőség van: ha nem elég forró zsiradékban sütöd, sokat szív magába - zsírban tocsogós lesz.
Ha még zárt kalapú (dobverő, mikrofon) őzlábat szedsz, megtöltheted különféle töltelékkel (húsos, sajtos, sonkás. juhtúrós stb) és panírozva jól kisütöd - nagyon finom.
A tönkjét, ha megszárítod és ledarálod nagyon jó minőségű gombaporod lészen.
Előzmény: ptibike (67046)
manettino Creative Commons License 2010.09.12 0 0 67077
Itt vannak a képek, mert nem sikerült a fórumra beszúrni:
http://kepfeltoltes.hu/100912/20100912845__Medium__www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/100912/20100912846__Medium__www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/100912/20100912851__Medium__www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/100912/20100912855__Medium__www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Előzmény: manettino (67074)
Ványadt Ványatovics Creative Commons License 2010.09.12 0 0 67076
Játszótéren a magányos...a magányos...mi is?

Márta néni Creative Commons License 2010.09.12 0 0 67075

Ma megnéztük kedvenc rizikés helyünket, sajna csak ezt a hármat találtuk. Ezt a tojásméretű valamit  nem ismerem.

.Amiből  nagyon bőven volt, az a pókok voltak. Mivel legtöbbször nem a levegőbe bámulok magam elé, csak akkor veszem észre a kifeszített hálójuk mikor az arcomra tapad, azt meg pláne imádom, ha még a tulaj végig is sétál az arcomon.

manettino Creative Commons License 2010.09.12 0 0 67074
Az előbb lemaradtak a képek. Most csak 3at linkelek az őzlábról.
Előzmény: manettino (67073)
manettino Creative Commons License 2010.09.12 0 0 67073
Sziasztok!

Kérhetnék egy kis segítséget a gombák azonosításában, mert kezdő vagyok? Az 1-5-ön szerintem nagy őzláb gomba van. Az utolsó 3-on nem tudom, szerintem egy nagyra nőtt bimbós pöfeteg. Véletlenül mikor leszedtem félbe törtem. Előre is köszi.
Gamma Leonis Creative Commons License 2010.09.12 0 0 67072
"Két gombász volt még rajtam kívül a mezőn."
Megszédített a túl sok oxigén a nyílt ég alatt. :-D
Előzmény: stark_100 (67070)
homerx Creative Commons License 2010.09.12 0 0 67071
Panirozd be, majd talcan egyesevel fagyaszd le. Felhasznalaskor meg fagyottan tedd az olajba/zsirba.
Előzmény: canon_s3 (67064)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!