Bocs, elírtam, mentségemre legyen szólva az ittas állapotom. Nem pincepörköltöt, hanem pusztapörköltöt akartam írni. Egy kollégám rendelt egy ilyet egy hortobágyi csárdában, mondván, hogy ilyet még úgysem evett. Erre kihoztak neki egy paprikáskrumplit. Még mindig jobban járt, mint az öccse, aki egy "hortobágyi naplemente" fantázianevű ételt kért, majd kapott egy szép tányér zöld spenótot, rajta egy tükörtojással...
Mellesleg sokkal könnyeb begyújtóval meggyújtani mint ágakkal meg papírral vacakolni, aztán várni hogy vagy begyullad vagy nem. Mi mindig úgy csináljuk ahogy az előbb írtam, pakkra megy minden és semmilyen mellékíze nem lesz a kajának. A gyújtófolyadékkal ha óvatosan bánsz nem lehet gond.
Úgy kell, hogy meglocsolod jó alaposan a faszenet a begyújtófolyadékkal és körülbelül negyed óráig hagyod hogy beszívja. Utána pakkra gyulladnia kell és a faszán is parázslani fog miután elalszik a láng. Alapvető hiba ha meglocsolod a begyújtó folyadékkal és egyből gyújtassz. ilyenkor a faszén felületéről leég a gyújtófolyadék és a faszenet meg sem kapja. Egyébként lehet kapni brikettet, sokkal jobb mint a faszén. Lakásban meg ne grillezzetek:)
Ha kinnt csinalsz tuzet, akkor se hasznalj inditasnak semmilyen folyadekot sem. Lehet nelkule is - kis turelemmel. Akkor lehet a sutnivalot ratenni, ha a faszen kulseje mar hamus.
1. a tüzet soha nem grillezendő étel altt gyújtjuk meg, mert akkor valóban füstös lesz, sőt átveheti a begyújtó folyadék ízét-illatát is. Brrr!
2. Húst csak akkor szabad a rostra tenni, amikor a faszén már "csak" parázslik. A megfelelő hőfokot a parázs-rács távolságának növelésével/csökkentésével, vagy a parázs félretolásával tudod beállítani - ehhez ki kell tapasztalni a szerkezetedet.
Ugyanígy az elektomos grillt is 5-10 percig "járatjuk" mielőtt a húst, vagy egyéb dolgot beletesszük.
No látom, neked sikerült, ami nekem ugyancsak vasárnap nem. mit rontottam el? az előírás szerint grillbegyújtó folyadékkal meglocosltam a faszenet, de amikor ellángolt, nem parázslott. kell még más a faszénre, mondjuk gallyacskák? dugdostam alá papírt, az is lángra kapott igy a hús inkább füstös lett, mint sült. az egész rágós (sertéskaraj volt), és az egész lakás tele lett füsttel, nekünk meg megfájdult a fejünk.
Némelyik ételhez gondolom jó lehet a zöldbors mártás, na de melyikhez. Próbáltátok már valamelyikhez? ... és mi a finom mártás receptje?? Gyakran olvasom a topikot, és mitagadás, sűrűn nyelek, főleg a képek láttán. Alkalmanként én is "pattanok", de panellakó lévén ez nem túl egyszerű. Egyébként csak így tovább, minél több képpel, hogy csorogjon a nyálunk. :)
Ma egy kis lazát akartunk, tehát paprikáskrumpli (éttermekben: pincepörkölt), savanyúsággal és vörösborral. 1: készül a kaja 2: off, a kutyust marhára érdekli az egész 3: tálalunk. [image1
Nem feltétlenül.Kénezés nélkül nem lehet bort készíteni .Ez tény.A helyes mértékben alkalmazott kén a bor gyógyszere,katalizátora.Lefogja a vadélesztőket ,uralomra juttatja a nemes élesztőket,védi elősegíti a bor, erjedését ,fejlődését.
Szubjektív véleményem szerint máshol van a baj.
Egyszerű logika.Pl.tavaly 21 mustfok alatt nemigen volt szőlő Tokajhegyalján,elméletileg egyszerre megszabott időpontban volt a szüret.Tehát mindenhol közel azonos mustfokkal kellett a szőlőt leszedni. 21 fokos must teljes erjedés után várható szeszfoka kb 15% vv.Láss csodát a fenti szőlőből készült borom tényleg ilyen alkoholfokú lett.
És itt tolul fel bennem egy kérdés .A bolti Tokaji furmint,hogy lesz 11%-os.Hova tűnt 4 Malligand fok???
Szinte már fel sem merem tételezni,hogy a vásárlókkal a csígerbort itatják...
Ott meg ugye nem kevés répacukor is befigyel...Innen a fejfájás,no meg a ki tudja milyen tartósítószerektől.
On.Most abálom az őzhúst,jó fűszeres vízben.Remélem a holnapi főzést nem mossa el az eső.
Off.Vigyázat a palackos,parafadugós középárú/800-1000/ forintos borokkal is,egy rendezvényen bevettem egy palackkal ami ugye nem sok,nem is nagyon éreztem,de másnap szaladni kellett a tüzikovácshoz fejrámát csináltatni,ugyanis majd széthasadt..
Off. Marcello Mastroianni és pár társa úgy kívánnak öngyilkosok lenni, hogy bezárkóznak egy kastélyba és a lehető legfinomabb ételekkel halálra zabálják magukat. A dolgokat természetesen megkavarja egy NŐ. Mint mindig. Ha erre gondoltál, ez az.
csak futolag neztem be, de ha ez a nagy zabalas, akkor ez egy tutter film! a mast to see! utoljara ugy 20 egynehany ve lathattam meg a megboldogult filmmuzeumban.
Hát nemtom de a sörtől én meg szokom éhezni.Napersze nem az egy rekesztől.:) egyébként meg nincs párja az igazi sörfőzdei söröknek nem azoknak a pancsoknak amikkkel a multik itatnak minket.csak nem is olyan könnyű hozzájuk jutni. A Pilsner Urguell nem a kedvencem de a minap(mihónapban) a visegrádi palotajátékokon tényleg isteni Pilsnert mértek és nem is volt drága, egy korsó 250-300 pénz. Hogy on is legyek árulgattak tüzes kajákat is, ami drága volt de legalább vacak.
Eltelik az ember a sok jó illattal és ha sokszor kóstolsz az még rátesz egy lapáttal.Pl.én a főfőkedvencenet a birkapörköltet a legjoban másnap szeretem kimelegítve,de ez a többi pörköltre és húslevesekre is igaz,valahogy jobban összeérnek az ízek.Szerintem
Na mostmár ledőlek csendespihenőre, mert nemrég ebédeltünk és tegnap véletlen találtam a pincében egy 25 literes kékfrankos rozét amiről teljesen elfelejtkeztem.
Képes volt a kis sunyi üvegballon megbújni egy ászokfa homályában.Ugye mivel az ember kíváncsi ,meg kellett kóstolni...
Na igen. Mondjuk a minőségitől is lehet rosszul lenni...
VOlt már veled/veletek olyan, hogy mire megcsináltátok a kaját nem tudtatok enni belőle? Baromi éhes voltam, alig vártam hogy kész legyen a csülkös babgulyás és mire kész lett alig bírtam enni belőle. És nem voltam éhes.
Túl vagyunk már az 50-70 forintos söröktől másnaposan fejfájással küzködő élményeken, szerintem mindenki úgy kezdi hogy tapasztal aztán próbálja kevésbé károssal pusztítani magát, nomeg az ínyencség... Túl vagyunk már amobilvillogtatáson is... Most már inkább a sörök meg borok meg kaják ízéről beszélgetünk, meg mindenféléről:) Rókakoma is csak az első este hevében bújt elő barlangjából... :D (Márakinél)
HAHA, nagyon kritikus vagy, de szerintem ez már egy másik topik témája. Majdnem eltaláltad egyébként az életkort, kicsit felülbecsülted. De hozzáteszem, ez a társaság nem a társadalom átlagos tükrét mutató, tipikus fogyasztói "suhanc" réteg. Minőségi bort iszunk, minőségi sörrel, minőségi kajákkal, értelmes közösségi programok közben. De köszi a feltételezést.
Igazad van.Én is csak egyfajtát iszok,bort,legfeljebb evés előtt egy kis házipálinkámat.
Manapság már a sörből is csak a Pisner Urqelt szeretem,és tényleg nem flancból,de a többi már nem az igazi.
Gondolom a koktélozó süvölvények átlagéletkora 25 körül lehetett,még éppen nem házasságban élő ,a fogyasztói társadalom középső-felső szegmensébe tartozó egyedekről volt szó.Mindenki kirakta a legutólsó divat szerinti mobilját?Nem kötözködés,társadalmi korkép..