Ha nem csal az emlékezetem, neki van másik tőke nérója amelyik nem viselkedik így! De majd ő helyesbít! Szóval nem magával a fajtával van sztem a gond. Én személy szerint egy kisebb terület telepítését is tervezem vele, szóval nehogy kivonasd a forgalomból :D
Falusi1 felvetése azért jogos,mert voltak olyan visszajelzések hogy más szőlőkkel nem volt baj,csak a Néróval,holott mindenhol csak jókat lehet hallani a fajtáról.A Te állításod is sanszos lehet,az esetleges selejtes génállományokról,egyenlőre nem tudni hol az igazság.A szakemberek felé egy visszajelzés lehet hogy nem ártana!
Nekem még fiatal versenyző, majd 1-2 év és kiderül hogy mit vettem... De mint mondottam ismerősömnél elvan, terem, nem rúg. Pedig ott aztán el van hanyagolva!
Szerintem annyi van a Néróval, hogy érzékenyebb a magnéziumhiányra (vagy csak jobban jelzi). Amióta adtam neki magnéziumot és rendesen felkapáltam megbízhatóan és sokat terem. Tavaly a lisztharmat járvány idején az egyetlen fajta volt amelyik a kertemben értékelhető termést produkált (volna, ha a madarak össze nem pocsékolták volna) Mivel ez volt az egyetlen egészséges szőlő, az összes madár ezt zabálta.
De azért nem szabad elásni a fajtát!! Csak hogy példával éljek:
Adott egy fajta csirke, (lényegtelen milyen, a példa a fontos) amelyik köztudottan jó fajta. Tegyük fel, hogy valaki selejtes állománnyal kezd el tevékenykedni és szaporítja. A selejtes gének öröklődnek.. Neked a fajtából valami selejtes állományt adnak és másnak is. Ebből kifolyólag nem maga a fajta a rossz, hanem valahol fentebb egy selejtes állománnyal tevékenykedtek. Félre értés ne essék, erre nincs bizonyíték, NEM akarom ezzel az adott oltványosokat sem lejárni, főleg, hogy lehet ők sem tudták (vagy igen, de ez lényegtelen). De ez is egy lehetőség!
A legegyszerűbb, hogy szerezni kell egy teljesen más helyről származó nérót és azt kipróbálni.
Esetleg ha nem túl privát a kérdés: A Te néróid melyik oltványostól származnak?
Okés, még 1-2 embernek becsúszott. Akkor már annak kellene utána járni, hogy ahonnan vettétek az oltványokat, nincs-e köze egymáshoz. Lehet a szálak összefutnak. Pl kadarkából van olyan ami rúgós és van ami jól terem. Nekünk egy régi telken volt kadarka, sose volt metszve, ment az amerre akart, mindig hatalmas tömött fürtjei voltak. Itthol amik vannak akár milyen művelést alkalmazok, olyan rosszul köt, ahogy meg van írva.
Ez így ebben a formában nem....nagyon finom szőlő,hatalmas fürtökkel,újnyi vastag fürtszárral,kinézetre is nagyon ott van a szeren.Persze csak addig míg le nem száradt,meg be nem dobta a törülközőt.
Sőt,"Másoknak szokott teremni",de nem Mindenkinek,sőt,vajon hányan hányan vannak Akik nem jelezték a fürtszáradást? .... a Néró magas ázsiója ezt nem engedheti meg! ...vagy igen?
Nem magával a fajtával van a gond. Ismerősömnek van nérója, vén tőke lett átültetve, kicsit meg kellene fiatalítani, de azért megmutatta magát, nem száradt le! Nekem 2. éves oltványom van + pár dugvány, majd megírom mi a harci helyzet vele. De itt a környékünkön is van valakinek néró, sőt egyre felkapottabb borszőlő fajta is, jó kis rozékat csinálnak belőle. Szóval falusi1 esete egyedi és csak szeretné megtudni az okát.
Azt mindenképpen szeretném elkerülni, hogy a Néró szőlő hitelét rontsam, mert még beperel valaki. Én csak a 4 éves tapasztalataimat írtam le egy tőkéről.
Egyet azért lehet, hogy kipróbálnék, már csak a kíváncsiság miatt is.
Igen a másodtermés külön talány. Vélhetően azért hoz egy-két kisebb fürtöt, mert a normál fürtök elpusztulnak és ezek a kis fürtök már nem száradnak le. Lehet, hogy néhány fórumtárs épp ezmiatt kételkedik a szavahihetőségemben, de tényleg ez történik.
Lehet, hogy kipróbálom, amit írtál, mert kíváncsi vagyok.
Amikor a fajtaismertető leírásokat említettem, erre gondoltam. Lehet, hogy a most kialakult polémia is hozzájárul a szakemberek figyelmének a felhívásához a Néróval kapcsolatban.
A másodtermések be szoktak érni? (úgy rémlik írtad, hogy szokott hozni)
Én még annyit megpróbálnék, hogy szednék róla vesszőt és egy elkülönített helyen kinevelnék egy újabb tőkét csak kíváncsiságból, hogy ott mit produkál. (Bár semmi esély, de talán az alany is befolyásolhatja a jelenséget)
Régebben olvastam, hogy vannak fajták amelyek biológiailag le vannak romolva, ebből adódóan a szakirodalommal ellentétben nem hozzák amit kellene. Lehet neked is egy ilyen tőkéd van. Ezzel viszont ellent mondanék annak, hogy egy külön helyen szaporítsd el, mivel az ilyeneket nem kéne terjeszteni. De egy próbát megérne sztem.
Nekem a 2 néro tőkém ki is száradt kb 6-7 évesek lehettek és fürtszáradással 1-2 évet kínlódtak,aztán kampeca.Mellette palatina,pölöskei musk. eszter,pan.kincse,zala gy. stb,azokkal soha semmi gond.Lehet hogy a néró meggondolandusz?