Keresés

Részletes keresés

antialkohol Creative Commons License 2014.02.22 0 0 97507
pálinkaüst Creative Commons License 2014.02.22 0 0 97506

Nem tudom, de biztosan van itt olyan is, aki már rendezett pálinkaversenyt.

Előzmény: bandolesa (97505)
bandolesa Creative Commons License 2014.02.22 0 0 97505

Megkérdezem, ha vidéken egy falu pálinkaversenyt vagy pálinka-mustrát rendez, ki hogy nevezi,azt megteheti a helyi Önkormányzat egyedül?

Vagy Miniszteri,esetleg NAV-engedély is kell hozzá?

Előzmény: pálinkaüst (97502)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2014.02.22 0 0 97504

A legjobb módszer a hegesztés, nekem is műanyagból van, és úgy raktam össze, hogy egy forrasztópákával összeolvasztottam az illesztések mentén.

Előzmény: fristi001 (97487)
gombászok Creative Commons License 2014.02.22 0 0 97503

Az egy dolog, hogy rikácsol, de megmondja a tutit:

"Nem kell beszarni"-mondta, mikor már a macska húzta a belit!

Előzmény: sogi01 (97501)
pálinkaüst Creative Commons License 2014.02.22 0 0 97502

Egyszerűen igazságtalan, hogy csak Budapesten lehessen országos pálinkaverseny, ráadásul mindig ugyanannak a szervezetnek a szervezésében. Mesélt itt már valaki róla, mennyire függetlenek a nagyobb pálinkaversenyek.

Előzmény: vasbicikli (97480)
sogi01 Creative Commons License 2014.02.22 0 0 97501

Az csak rikácsol és nem értem.... vagy keveset ittam?

Előzmény: gombászok (97500)
gombászok Creative Commons License 2014.02.22 0 0 97500

Ne higgy a híreknek, azok legtöbbször rémhírek!

Kérdezd meg a papagájt!

Előzmény: bandolesa (97499)
bandolesa Creative Commons License 2014.02.22 0 0 97499

Köszönöm a válaszokat. Hát igen az ízhibák átmehetnek,előtte a 10-éves bort lefejtjük, valahogy kezeljük.

Akkor kimondottan erre a célra szolgáló szer nincs, vagy majd utánanézek.

 

Az idén meg kellene oldani, a hírekbe már szerepel, hogy Brüsszeli nyomásra be akarják tiltani az otthoni főzést, ahogy most lehet 50.-literig.

Előzmény: firekiller (97493)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.22 0 0 97498

Üdv!

 

Ízlés kérdése hogy milyen erősre állítod be!

Nálunk általában 52-re 48-ra szokták beállítani!Volt hogy 53-ra sikerült beállítanom és úgy hagytam, nem korrigáltam!A kóstoló ismerős furcsán is nézett amikor elmondtam neki.

-Nem is érezni rajta!-mondta

-Háát aki az előpárlatoshoz szokot!!! :) gondoltam magamban :)

 

 

Próbálgasd ahogy Tan-csi is javasolta!

Előzmény: bandolesa (97485)
sogi01 Creative Commons License 2014.02.22 0 0 97497

   vf1 linkgyüjteménye  

 

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (97473)
originalqszi Creative Commons License 2014.02.22 0 0 97496

Valamikor csináltam, de nem éri meg:((( Túl sok a macera vele, aztán a profi pálinka sokkal finomabb!!!! Megengedhetem magamnak, hiszen nyugdíjas vagyok:DDDDD

szilvakukc Creative Commons License 2014.02.21 0 0 97495

Erről a Napóleon Boulevard egyik dala jut eszembe:

 

"Uram segíts, hitetlen vagyok,
Nem látok mást csak harcot,
Békét hirdet minden szavad,
Mondd melyik az igazi arcod?

Álmodom arról, milyen lehet,
Ha eljön a te országod,
Attól félek, hogy messziről,
Máris olyannak látod."

Előzmény: zsuzska60 (97481)
szilvakukc Creative Commons License 2014.02.21 0 0 97494

Jó lenne, ha igazad lenne, sajnos nincs. Mi nagyon kis szeletet hasítunk ki az otthonfőzők körterületéből. A házi főzésű, pálinkaszerűségek java része sajnos valóban a feketepiacra készül.

Előzmény: deszegregator (97478)
firekiller Creative Commons License 2014.02.21 0 0 97493

Tíz éves bor lefőzés.... Gondolom azért főzetik le mert borként nem iható.

Az ízhibák átmennek a pálinkába főzésnél.

Borhibák eltüntetését borászati fórumok elmondják.

Kihozatal alkohol fok függő kb 4-6 liter borból lesz 1 liter pálinka (46-48 fok)

Előzmény: bandolesa (97484)
firekiller Creative Commons License 2014.02.21 0 0 97492

Üdv !

Ragasztó pisztollyal próbáld meg a műanyag ragasztást, de előtte zsírtalanítsd és érdesítsd a felületet!

Előzmény: fristi001 (97487)
In Lak'ech Creative Commons License 2014.02.21 0 0 97491

Csináld üvegből. Egy üveges fillérekért kivágja a kiszámolt méreteket. Azt szépen fogja az FBS. Sziloplasztot nem javaslom erre.

Előzmény: fristi001 (97487)
kupeci Creative Commons License 2014.02.21 0 0 97490

Vízkőoldó, vagy ecet (a vizet természetesen előtte leengedni):)

Előzmény: borosjani (97475)
TINTUS Creative Commons License 2014.02.21 0 0 97489

Egy területi vagy megyei pálinkaverseny aranyérme nem elég dicsőség neked? Azt nem országosnak hívják tehát bármikor és bárhol tartható.

Előzmény: pálinkaüst (97479)
vasbicikli Creative Commons License 2014.02.21 0 0 97488

A műanyagok nem egyformán viselkednek, a zsíros tapintásúak (PE, PP) nem nagyon ragaszthatók semmivel (lásd amikor a kikeményedett szilikon "kukacot" kihúzod a kinyomó csőréből, ugyanígy el fog válni a doboztól is).  Rossz hír, hogy az ételtároló dobozok többnyire PE-ből vagy PP-ből készülnek.

Előzmény: fristi001 (97487)
fristi001 Creative Commons License 2014.02.21 0 0 97487

Milyen anyaggal ragasszam a műanyag dobozból készülő kozmaolaj szűrőmet? Az FBS jó? Köszi a választ a tapasztalatokat. Üdv.

Tan-csi Creative Commons License 2014.02.21 0 0 97486

Dehogynem!

Bár a 40 fok az láz, ahogy a székely vicc mondja, itt a legtöbben 45-48 fok környékére lőjük be, 50 körül már inkább az alkohol erőssége dominál és kevésbé érződik a gyümölcsíz.

Mondjuk szerintem pont a borpárlat és törköly kategória az ami még erősebben is finom lehet.

Hígíts meg egy-egy fokolónyit, többféle szeszfokra kóstold meg, és amelyik ízlik, arra hígítsd az egész mennyiséget.

Előzmény: bandolesa (97485)
bandolesa Creative Commons License 2014.02.21 0 0 97485

Helyesen 46 vagy 48 fokot akartam írni, vagy 50 fok alá nem érdemes menni?

Előzmény: bandolesa (97484)
bandolesa Creative Commons License 2014.02.21 0 0 97484

Érdeklődök, hogy 10. -éve lezárt hordóba tárolt borból lehet-e jó pálinkát főzni? Nem volt kezelve, légmentesen zárt.

A bor légmentes, évente 3-alkalommal a hordó természetes párolgása miatt kicsi újbort kellett rá tölteni, pár decit, hogy a dugóig teljesen tele legyen a hordó. Fejtve nem volt. Esetleges borhibák hordóíz a pálinkafőzés során eltünnek? Van erre valami módszer? 1-liter pálinkához 4648 fok, mennyi bor kell?

Babar66 Creative Commons License 2014.02.21 0 0 97483

Bár, ha összeszámolom a "szabad évek" alatt felhalmozód(hat)ott 45-46%-os párlat "készletemet", azt hiszem, még sokáig nem kell hivatalosan bérfőzetnem...

Előzmény: Babar66 (97482)
Babar66 Creative Commons License 2014.02.21 0 0 97482

Azért elég érdekes színű folyadékok kerültek a poharakba pálinka címén. 

Meg azt sem tudom, a bodzavirág mióta erdei gyümölcs, s vajon mekkora a cukortartalma, hogy érdemes cefrézni, erjeszteni... ?

A "Lovagrend" tagjainak hozzáértéséről meg hallottam már ezt-azt...

No, mindegy, legfeljebb ismét főzetek főzdében, hivatalosan, adózottan. (Valamennyit...)

Előzmény: vasbicikli (97476)
zsuzska60 Creative Commons License 2014.02.21 0 0 97481

„Azzal, hogy magán célra újra lehet szabadon pálinkát főzni, újjáéledtek az ehhez kapcsolódó gazdag kulturális hagyományok. Visszakerült a köztudatba a pálinka borkultuszéval vetekedő gazdag folklórja, továbbá kiemelendő, hogy a házi pálinkafőzés legalizálásával, hozzáférhető lett az ehhez kapcsolódó tudás is”

 

– írták.

Szerintük a szabad pálinkafőzés visszahatott a pálinka népszerűségére. Az elmúlt néhány évben érezhetően felpezsdült a magyar pálinkakultúra, kutatni kezdték a táji pálinkákat, számos pálinkafesztivált, pálinkaversenyt rendeztek, fellendült a pálinkaturizmus.

 

Annak örülök, hogy a minisztériumban is látják a fejlődést, nem csak mi.

vasbicikli Creative Commons License 2014.02.21 0 0 97480

Mert attól mi függ?! :)

Előzmény: pálinkaüst (97479)
pálinkaüst Creative Commons License 2014.02.21 0 0 97479

"a jövőben a pálinka és törkölypálinka, mint nemzeti ital és hungarikum, kiemelt jelentőségére tekintettel országos pálinkaversenyt évente egyszer és kizárólag a Pálinka Nemzeti Tanács rendezhetne" :(

Előzmény: vasbicikli (97476)
deszegregator Creative Commons License 2014.02.21 0 0 97478

"...Az otthon készített vagy bérfőzetett adómentes párlatokból akár 20 millió liter is illegálisan cserélhet gazdát, miközben a szeszipari cégek korábbi piacaik csaknem felét elvesztették. Szerintük az sem kizárt, hogy most már a házi adómentes főzetek 80-90 százaléka is a feketepiacra kerül....."

 

Hú, ez nagyon hülye, azt gondolják, hogy a pálinka nagy részét eladja az otthonfőző? Persze a szabályozás mennyiségét  betartó ~ illetőkre gondolok, és azért ők (mi) vannak elsöprő többségben.

Előzmény: vasbicikli (97476)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!