Egyszerűen igazságtalan, hogy csak Budapesten lehessen országos pálinkaverseny, ráadásul mindig ugyanannak a szervezetnek a szervezésében. Mesélt itt már valaki róla, mennyire függetlenek a nagyobb pálinkaversenyek.
Nálunk általában 52-re 48-ra szokták beállítani!Volt hogy 53-ra sikerült beállítanom és úgy hagytam, nem korrigáltam!A kóstoló ismerős furcsán is nézett amikor elmondtam neki.
-Nem is érezni rajta!-mondta
-Háát aki az előpárlatoshoz szokot!!! :) gondoltam magamban :)
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Valamikor csináltam, de nem éri meg:((( Túl sok a macera vele, aztán a profi pálinka sokkal finomabb!!!! Megengedhetem magamnak, hiszen nyugdíjas vagyok:DDDDD
Jó lenne, ha igazad lenne, sajnos nincs. Mi nagyon kis szeletet hasítunk ki az otthonfőzők körterületéből. A házi főzésű, pálinkaszerűségek java része sajnos valóban a feketepiacra készül.
A műanyagok nem egyformán viselkednek, a zsíros tapintásúak (PE, PP) nem nagyon ragaszthatók semmivel (lásd amikor a kikeményedett szilikon "kukacot" kihúzod a kinyomó csőréből, ugyanígy el fog válni a doboztól is). Rossz hír, hogy az ételtároló dobozok többnyire PE-ből vagy PP-ből készülnek.
Bár a 40 fok az láz, ahogy a székely vicc mondja, itt a legtöbben 45-48 fok környékére lőjük be, 50 körül már inkább az alkohol erőssége dominál és kevésbé érződik a gyümölcsíz.
Mondjuk szerintem pont a borpárlat és törköly kategória az ami még erősebben is finom lehet.
Hígíts meg egy-egy fokolónyit, többféle szeszfokra kóstold meg, és amelyik ízlik, arra hígítsd az egész mennyiséget.
Érdeklődök, hogy 10. -éve lezárt hordóba tárolt borból lehet-e jó pálinkát főzni? Nem volt kezelve, légmentesen zárt.
A bor légmentes, évente 3-alkalommal a hordó természetes párolgása miatt kicsi újbort kellett rá tölteni, pár decit, hogy a dugóig teljesen tele legyen a hordó. Fejtve nem volt. Esetleges borhibák hordóíz a pálinkafőzés során eltünnek? Van erre valami módszer? 1-liter pálinkához 4648 fok, mennyi bor kell?
Bár, ha összeszámolom a "szabad évek" alatt felhalmozód(hat)ott 45-46%-os párlat "készletemet", azt hiszem, még sokáig nem kell hivatalosan bérfőzetnem...
„Azzal, hogy magán célra újra lehet szabadon pálinkát főzni, újjáéledtek az ehhez kapcsolódó gazdag kulturális hagyományok. Visszakerült a köztudatba a pálinka borkultuszéval vetekedő gazdag folklórja, továbbá kiemelendő, hogy a házi pálinkafőzés legalizálásával, hozzáférhető lett az ehhez kapcsolódó tudás is”
– írták.
Szerintük a szabad pálinkafőzés visszahatott a pálinka népszerűségére. Az elmúlt néhány évben érezhetően felpezsdült a magyar pálinkakultúra, kutatni kezdték a táji pálinkákat, számos pálinkafesztivált, pálinkaversenyt rendeztek, fellendült a pálinkaturizmus.
Annak örülök, hogy a minisztériumban is látják a fejlődést, nem csak mi.
"a jövőben a pálinka és törkölypálinka, mint nemzeti ital és hungarikum, kiemelt jelentőségére tekintettel országos pálinkaversenyt évente egyszer és kizárólag a Pálinka Nemzeti Tanács rendezhetne" :(
"...Az otthon készített vagy bérfőzetett adómentes párlatokból akár 20 millió liter is illegálisan cserélhet gazdát, miközben a szeszipari cégek korábbi piacaik csaknem felét elvesztették. Szerintük az sem kizárt, hogy most már a házi adómentes főzetek 80-90 százaléka is a feketepiacra kerül....."
Hú, ez nagyon hülye, azt gondolják, hogy a pálinka nagy részét eladja az otthonfőző? Persze a szabályozás mennyiségét betartó ~ illetőkre gondolok, és azért ők (mi) vannak elsöprő többségben.