Keresés

Részletes keresés

efraim77 Creative Commons License 2014.05.03 0 0 18581

nekem több mint egy hete erjed az első söröm.... lehet hülye kérdés... de a kotyogón  én csak annyit látok hogy időnként a víz szint néha eltolódik, nem kotyog..igaz nem ülök mellette...azt honnét lehet tudni egyébként hogy rendesen beindult az erjedés? (nekem nem gyári erjesztő vödröm van így, hanem egy 22 literes két nyílású kanna a kotyogót nem a saját gumijával tudtam a kisebb nyílásra rakni így lehet a szigetelés nem százas és ott is ereszt egy kis gázt...)

Tafaya Creative Commons License 2014.05.02 0 0 18580

Meggysört készítek, 2 hét elsődleges erjesztés után beletettem 14l sörbe 900g meggyet, hogy majd 1 hét után palackozzam. Ma van benne a meggy 8 napja, de még mindig kotyog kb. félóránként.

 

Az lenne a kérdésem, hogy ilyenkor a meggyből erjeszti ki az élesztő a cukrot, vagy a cukor kioldódik a sörbe és onnan. Azért kérdezném, hogy palackozhatom-e, mert amint nem lesz benne a meggy nem kell félnem a túlzott CO2 képződéstől, vagy marad-e annyi a sörben a cukorból, hogy szökőkúttá vagy rosszabb esetben üvegcseréppé váljon a sör.

Smürc Creative Commons License 2014.05.02 0 0 18579

Vogelnél ( http://hu.scribd.com/doc/80466295/Vogel-Wolfgang-Hazisor-Keszitese ) Van egy leírás "nyerstermény cefrézése" címen. Nekem teljesen jó eredményt ad, ha símán az emelkedő infúzió során alaposabb fehérje pihentetőt tartok, 45 és 52 fokon 15-15 perc. A búzát szintén a roppantómmal szétlapítom. Ez minél alaposabb, annál jobban hozzáférnek az enzimek és annál esélyesebb a dugulás szűrés-másláskor. Ezért az árpa pelyvályának megőrzéséhez érdemes kondícionálni (nedvesíteni roppantás előtt), vagy külön pelyva ("rizshély") hozzáadása.

Előzmény: neopaszta (18578)
neopaszta Creative Commons License 2014.05.02 0 0 18578

Sziasztok!

 

Volt itt régebben egy hozzászólás arról, hogy hogyan kell kezelni a csírázatlan búzaszemeket főzés előtt, hogy hogyan kell feltárni először de sajnos nem találom. 

Valaki leírná nekem, hogy pontosan mi is a teendő? 

 

Köszi!

RobotSheep Creative Commons License 2014.04.30 0 0 18577

Pár gyors kérdés. Most erjed egy belga tripel-em (1.082) és szeretném az átfejtése után megmaradt élesztőt egyből felhasználni az új főzetemhez (15 liter, 1.078).

Ilyenkor önthetem közvetlenül a lehűtött sörlébe?

A megfelelő mennyiséget hogyan kalkuláljam?

Esetleg mossam előtte?

Vagy inkább várjak 1-2 napot és készítsek egy startert?

Köszi előre is.

 

audiodark Creative Commons License 2014.04.30 0 0 18576

Hát egy 50-60 darab nekem is van. Csak most főztem egy adag Imperial IPA-t és az kereken 50 db-t elvitt. És lassan érik a vörös IPA-m is és hát az ilyen keményebb söröket jobban szeretem kis üvegből fogyasztani. Elég is 3 dl belőle. Én is szoktam pl. a kredenc manufaktúrában is vásárolni söröket de lassan gyűlik és hát a kóstolóba adott söreimnek az üvegei nem miniíg érkeznek vissza. :-) ( jelzem a legolcsóbb kézműves söröket árusító bolt amiben eddig jártam.)  

Előzmény: HegyenVolgyon (18575)
HegyenVolgyon Creative Commons License 2014.04.30 0 0 18575

Egy ideig én is bajban voltam vele, de most éppen összeszámoltam és 40 db felhasználható 0,33-as üvegem van! :-) Ami tudom hogy nem sok, de az én mennyiségemhez elég.

Évente néhányszor rendelünk a barátokkal  csakajósörtől, vagy a kézműves-csemegétől és összegyűlik.

Egyébként szerintem valami italdiszkontnál vagy nagykernél kellene érdeklődni, mert a kocsmák ritkán tartanak kisüvegesből olyat, ami jó nekünk. Gösser és Heineken kis üveg meg nem ilyen.

Előzmény: audiodark (18570)
Smürc Creative Commons License 2014.04.30 0 0 18574

Mindenkinek, akit érinthet!!!!

 

Szeretném felhívni figyelmeteket a közelgő pécsi kézművessör fesztiválra! Május 15-18. !!!!

https://www.facebook.com/events/558277620957499/

 Magam biztos többször ott leszek, valamelyik napon egy kollégával együtt egy bemutató főzés keretében is.

 

Jó lehetőség lenne legalább a környékbeli sörfőzők találkozására, megismerkedésére is. Nem tudom, reális-e elképzelésem, hogy jó lenne, ha mondjuk déldunántúliak valami kis közösséget tudnánk alkotni, lehetőséget keresve időnként összejönni, megkóstolgatni, megbeszélni egymás söreit. Gondolok pécsieken kívül, kaposvári, dombóvári, szederkényi, mohácsi, bajai, szekszárdi főzőkre, akik a térképen is látszanak. Persze távolabbiakkal is szívesen megismerkednék, csak gondolom, annak már csökken a realitása.

 

Még ennél is merészebb álmom: milyen szép lenne egy szép nyári napon összejönni egy közös főzésre. Aki teheti, bepakolná a cuccait kocsijába és egymás mellett kavargathatnánk egész nap. Nekem gyönyörű kép!

 

Ha valakinek szüksége volna rá, a fesztivál ideje alatt tudok pécsi szállást felajánlani!

 

Ezt a felhívást majd még egy-kétszer bemásolom.

gyapot vfr800 Creative Commons License 2014.04.29 0 0 18573

Holnap rakok fel ,egy képen látszik az erkélyen a zöld hűtőtől jobbra.

Reduktort egy 18 literes keggel csapoló fejjel egyben vettem 8000ft-ért,csak a hordóért 30eurót kaptam németben...

Nem tudta az eladó mit akar eladni :-)))

Előzmény: ghali (18572)
ghali Creative Commons License 2014.04.29 0 0 18572

Szia!

 

Jók a sörös képek a faceb-on. Nem raknál fel pár képet a palackról is? Reduktort te mennyiért szerezted hozzá?

 

Üdv: Ghali

Előzmény: gyapot vfr800 (18571)
gyapot vfr800 Creative Commons License 2014.04.29 0 0 18571

Hali!

Én dombóvári vagyok  faceb. Juhász Zoltán Dombóvár. 20 9 473778

Előzmény: ghali (18564)
audiodark Creative Commons License 2014.04.29 0 0 18570

Nincs valakinek tippje hogy "magasabb szájú" 3 dl-es sörös üveget honnan lehet használtan, OLCSÓN beszerezni? (amilyenek a régi sörösüvegek amit az olasz féle kis kupakolóval le lehet zárni) 

Totka21 Creative Commons License 2014.04.29 0 0 18569

Sziasztok!

 

Valaki próbálta már a komló extractokat?

 

Látom, Olasznál is lehet már kapni.

köszi!

efraim77 Creative Commons License 2014.04.29 0 0 18568

hát a trisó nekem bejött, bár az én kannáim nem voltak már újak de a vizes műnyag szagot eltűntette + a forróvíz /gőz óvatosan...

Előzmény: toni888 (18565)
HegyenVolgyon Creative Commons License 2014.04.29 0 0 18567

Ja igen, azt nem írtam. Ez 15 liter volt a beoltáskor, a végére szerintem olyan 14 liter sört palackoztam, hacsak nem hígítottam, nem emlékszem már.

Előzmény: ghali (18566)
ghali Creative Commons License 2014.04.29 0 0 18566

Köszi!

 

Ezzel a receptel hány liter söröd lett? Csak a miheztartások végett, nekem kb. 6kg malátából, abból 5kg pilseni, pale.stb lesz 25 liter söröm 1,050 OG- vel.

Előzmény: HegyenVolgyon (18559)
toni888 Creative Commons License 2014.04.29 0 0 18565

Sziasztok! Új műanyag hordót mivel mossam ki, hogy elvegye azt a műanyag szagot?

 

ghali Creative Commons License 2014.04.29 0 0 18564

Szia!

 Én a Balaton mellett lakom, Te merre? Privátba, hogy kell felvenni a kapcsolatot?

Előzmény: gyapot vfr800 (18563)
gyapot vfr800 Creative Commons License 2014.04.29 0 0 18563

Hali!

Van palack,de jönni kell érte nem tudom postázni 50bar nyomás a posta meg dobál mindent!

Előzmény: ghali (18557)
sörness Creative Commons License 2014.04.28 0 0 18562

Szia Wins001! Köszönöm a tippet, valóban erre nem is gondoltam! :) ki is próbálom!

Előzmény: wins001 (18512)
Smürc Creative Commons License 2014.04.28 0 0 18561

Hát, lehet, hogy nekem is kimegy a fejemből... ha addigra az oroszok keresztülérnek Ukrajnán és ideérnek Pécsig. De akkor nagyon berágok rájuk!  :)

Ha mégsem így történne, várlak! Számom hetvenesen 3926598

Előzmény: wins001 (18560)
wins001 Creative Commons License 2014.04.28 0 0 18560

Én valószínűleg Pécsett leszek 15-16 környékén. Majd elnézek oda, csak el ne felejtsem addig.

Előzmény: Smürc (18556)
HegyenVolgyon Creative Commons License 2014.04.28 0 0 18559

Tessék, itt a második főzet Weihenstephan Hefeweissbier Dunkel klónom receptje, ez volt a kifinomultabb:

 

1,1 kg búzamaláta

1 kg sötét búzamaláta

1 kg müncheni maláta

150 g Cara-Pils maláta

80 g Special B maláta

70 g Chocolate maláta

 

Hallertauer Mittelfrüh komló 18 g 60 percig és 10 g 8 percig forralva.

 

Teljes infúziós cefrézés.

 

Weihenstephan élesztő. Ezt már mosottból startereztem kb 2 hónap állás után, és ugyanúgy hozta a banános, szegfűszeges jegyeket, mint a gyári csomag.

 

Még van eltéve egy adag másodszor mosott, mondanám, hogy odaadom valakinek, de most kedvet kaptam egy világos búzához :-)

WB06-tal is jó lesz...

Előzmény: ghali (18558)
ghali Creative Commons License 2014.04.28 0 0 18558

Egy jól bevállt búzasör recept érdekelne, ha közzétennéd sokak örömére! Köszi

Előzmény: HegyenVolgyon (18553)
ghali Creative Commons License 2014.04.28 0 0 18557

Szia!

Engem érdekelne, ha van még 7000-ért gázpalack 5kg-os!

Előzmény: gyapot vfr800 (18434)
Smürc Creative Commons License 2014.04.27 0 0 18556

Mindenkinek, akit érinthet!!!!

 

Szeretném felhívni figyelmeteket a közelgő pécsi kézművessör fesztiválra! Május 15-18. !!!!

https://www.facebook.com/events/558277620957499/

 Magam biztos többször ott leszek, valamelyik napon egy kollégával együtt egy bemutató főzés keretében is.

 

Jó lehetőség lenne legalább a környékbeli sörfőzők találkozására, megismerkedésére is. Nem tudom, reális-e elképzelésem, hogy jó lenne, ha mondjuk déldunántúliak valami kis közösséget tudnánk alkotni, lehetőséget keresve időnként összejönni, megkóstolgatni, megbeszélni egymás söreit. Gondolok pécsieken kívül, kaposvári, dombóvári, szederkényi, mohácsi, bajai, szekszárdi főzőkre, akik a térképen is látszanak. Persze távolabbiakkal is szívesen megismerkednék, csak gondolom, annak már csökken a realitása.

 

Még ennél is merészebb álmom: milyen szép lenne egy szép nyári napon összejönni egy közös főzésre. Aki teheti, bepakolná a cuccait kocsijába és egymás mellett kavargathatnánk egész nap. Nekem gyönyörű kép!

 

Ha valakinek szüksége volna rá, a fesztivál ideje alatt tudok pécsi szállást felajánlani!

 

Ezt a felhívást majd még egy-kétszer bemásolom.

Smürc Creative Commons License 2014.04.27 0 0 18555

Mint írtam, én nem az erjesztőben hűtök, hanem élelmiszeres saválló edényben, de meg tudom érteni, ha valaki aggódik a műanyagok kioldódásán. Ezesetben talán megoldás lehet egy külön zománcos nagyfazék, ami a használtpiacon nagyon szolíd árakon beszerezhető.

 

(De az én duplafalu 20 literes hűtőedényem is csak 6000 Ft volt + a cső csonkok ráhegesztése a hűtővízhez egy ezres. Szóval érdemes ilyesmikben gondolkodni, kis szemfülességgel olcsón megoldható. Egy 35 megy egy 45 literes nagykonyhai rozsdamentes fazekat is hetek óta próbál eladni valaki, darabját 15 ezerért, ami nagyon szolíd szerintem egy ilyen örökös darabért. De az 50 litere saválló söröshordó is 10800 Ft-ért beszerezhető.)

 

Ha az örvény után leülepedett a sörlé, akár négyrét pelenkán is úgy surran keresztül mint a víz, nemigen hül. Csak az utolsó 1-2 liter a komlótörköllyel marad csöpögőre.

Előzmény: Tafaya (18552)
batya88 Creative Commons License 2014.04.27 0 0 18554
http://www.saier-web.de/saier/eng/technik_fr.asp

Ezen belül a chemical resistances alatt meg lehet találni az olasz felé vödrök tulajdonságait. Illetve jogy hány fokon mit oldhat ki. Nem értek hozzá, akinek van kedve kibogarázhatja.
Előzmény: Tafaya (18552)
HegyenVolgyon Creative Commons License 2014.04.27 0 0 18553

Én meg közben tegnapelőtt összeütöttem a kiegészítő főzetet az 5 Am Saint-hez, kb 40 % karamellmalátával, 1060< OG-val, 15-ös IBU-val, Simcoeval komlózva.

Olyan finom lett, hogy lehet, hogy sajnálni fogom kiházasítani a végén... :)

Tafaya Creative Commons License 2014.04.27 0 0 18552

Ettől tartok én is. Nem tudom, ha dupla pelenkán keresztül szűrök, akkor a lecsöpögés közben lehűl-e eléggé a lé ahhoz, hogy ne macerálja a vödröt.

Előzmény: HegyenVolgyon (18548)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!