nekem több mint egy hete erjed az első söröm.... lehet hülye kérdés... de a kotyogón én csak annyit látok hogy időnként a víz szint néha eltolódik, nem kotyog..igaz nem ülök mellette...azt honnét lehet tudni egyébként hogy rendesen beindult az erjedés? (nekem nem gyári erjesztő vödröm van így, hanem egy 22 literes két nyílású kanna a kotyogót nem a saját gumijával tudtam a kisebb nyílásra rakni így lehet a szigetelés nem százas és ott is ereszt egy kis gázt...)
Meggysört készítek, 2 hét elsődleges erjesztés után beletettem 14l sörbe 900g meggyet, hogy majd 1 hét után palackozzam. Ma van benne a meggy 8 napja, de még mindig kotyog kb. félóránként.
Az lenne a kérdésem, hogy ilyenkor a meggyből erjeszti ki az élesztő a cukrot, vagy a cukor kioldódik a sörbe és onnan. Azért kérdezném, hogy palackozhatom-e, mert amint nem lesz benne a meggy nem kell félnem a túlzott CO2 képződéstől, vagy marad-e annyi a sörben a cukorból, hogy szökőkúttá vagy rosszabb esetben üvegcseréppé váljon a sör.
Vogelnél ( http://hu.scribd.com/doc/80466295/Vogel-Wolfgang-Hazisor-Keszitese ) Van egy leírás "nyerstermény cefrézése" címen. Nekem teljesen jó eredményt ad, ha símán az emelkedő infúzió során alaposabb fehérje pihentetőt tartok, 45 és 52 fokon 15-15 perc. A búzát szintén a roppantómmal szétlapítom. Ez minél alaposabb, annál jobban hozzáférnek az enzimek és annál esélyesebb a dugulás szűrés-másláskor. Ezért az árpa pelyvályának megőrzéséhez érdemes kondícionálni (nedvesíteni roppantás előtt), vagy külön pelyva ("rizshély") hozzáadása.
Volt itt régebben egy hozzászólás arról, hogy hogyan kell kezelni a csírázatlan búzaszemeket főzés előtt, hogy hogyan kell feltárni először de sajnos nem találom.
Valaki leírná nekem, hogy pontosan mi is a teendő?
Pár gyors kérdés. Most erjed egy belga tripel-em (1.082) és szeretném az átfejtése után megmaradt élesztőt egyből felhasználni az új főzetemhez (15 liter, 1.078).
Ilyenkor önthetem közvetlenül a lehűtött sörlébe?
A megfelelő mennyiséget hogyan kalkuláljam?
Esetleg mossam előtte?
Vagy inkább várjak 1-2 napot és készítsek egy startert?
Hát egy 50-60 darab nekem is van. Csak most főztem egy adag Imperial IPA-t és az kereken 50 db-t elvitt. És lassan érik a vörös IPA-m is és hát az ilyen keményebb söröket jobban szeretem kis üvegből fogyasztani. Elég is 3 dl belőle. Én is szoktam pl. a kredenc manufaktúrában is vásárolni söröket de lassan gyűlik és hát a kóstolóba adott söreimnek az üvegei nem miniíg érkeznek vissza. :-) ( jelzem a legolcsóbb kézműves söröket árusító bolt amiben eddig jártam.)
Egy ideig én is bajban voltam vele, de most éppen összeszámoltam és 40 db felhasználható 0,33-as üvegem van! :-) Ami tudom hogy nem sok, de az én mennyiségemhez elég.
Évente néhányszor rendelünk a barátokkal csakajósörtől, vagy a kézműves-csemegétől és összegyűlik.
Egyébként szerintem valami italdiszkontnál vagy nagykernél kellene érdeklődni, mert a kocsmák ritkán tartanak kisüvegesből olyat, ami jó nekünk. Gösser és Heineken kis üveg meg nem ilyen.
Szeretném felhívni figyelmeteket a közelgő pécsi kézművessör fesztiválra! Május 15-18. !!!!
https://www.facebook.com/events/558277620957499/
Magam biztos többször ott leszek, valamelyik napon egy kollégával együtt egy bemutató főzés keretében is.
Jó lehetőség lenne legalább a környékbeli sörfőzők találkozására, megismerkedésére is. Nem tudom, reális-e elképzelésem, hogy jó lenne, ha mondjuk déldunántúliak valami kis közösséget tudnánk alkotni, lehetőséget keresve időnként összejönni, megkóstolgatni, megbeszélni egymás söreit. Gondolok pécsieken kívül, kaposvári, dombóvári, szederkényi, mohácsi, bajai, szekszárdi főzőkre, akik a térképen is látszanak. Persze távolabbiakkal is szívesen megismerkednék, csak gondolom, annak már csökken a realitása.
Még ennél is merészebb álmom: milyen szép lenne egy szép nyári napon összejönni egy közös főzésre. Aki teheti, bepakolná a cuccait kocsijába és egymás mellett kavargathatnánk egész nap. Nekem gyönyörű kép!
Ha valakinek szüksége volna rá, a fesztivál ideje alatt tudok pécsi szállást felajánlani!
Nincs valakinek tippje hogy "magasabb szájú" 3 dl-es sörös üveget honnan lehet használtan, OLCSÓN beszerezni? (amilyenek a régi sörösüvegek amit az olasz féle kis kupakolóval le lehet zárni)
Ezzel a receptel hány liter söröd lett? Csak a miheztartások végett, nekem kb. 6kg malátából, abból 5kg pilseni, pale.stb lesz 25 liter söröm 1,050 OG- vel.
Szeretném felhívni figyelmeteket a közelgő pécsi kézművessör fesztiválra! Május 15-18. !!!!
https://www.facebook.com/events/558277620957499/
Magam biztos többször ott leszek, valamelyik napon egy kollégával együtt egy bemutató főzés keretében is.
Jó lehetőség lenne legalább a környékbeli sörfőzők találkozására, megismerkedésére is. Nem tudom, reális-e elképzelésem, hogy jó lenne, ha mondjuk déldunántúliak valami kis közösséget tudnánk alkotni, lehetőséget keresve időnként összejönni, megkóstolgatni, megbeszélni egymás söreit. Gondolok pécsieken kívül, kaposvári, dombóvári, szederkényi, mohácsi, bajai, szekszárdi főzőkre, akik a térképen is látszanak. Persze távolabbiakkal is szívesen megismerkednék, csak gondolom, annak már csökken a realitása.
Még ennél is merészebb álmom: milyen szép lenne egy szép nyári napon összejönni egy közös főzésre. Aki teheti, bepakolná a cuccait kocsijába és egymás mellett kavargathatnánk egész nap. Nekem gyönyörű kép!
Ha valakinek szüksége volna rá, a fesztivál ideje alatt tudok pécsi szállást felajánlani!
Mint írtam, én nem az erjesztőben hűtök, hanem élelmiszeres saválló edényben, de meg tudom érteni, ha valaki aggódik a műanyagok kioldódásán. Ezesetben talán megoldás lehet egy külön zománcos nagyfazék, ami a használtpiacon nagyon szolíd árakon beszerezhető.
(De az én duplafalu 20 literes hűtőedényem is csak 6000 Ft volt + a cső csonkok ráhegesztése a hűtővízhez egy ezres. Szóval érdemes ilyesmikben gondolkodni, kis szemfülességgel olcsón megoldható. Egy 35 megy egy 45 literes nagykonyhai rozsdamentes fazekat is hetek óta próbál eladni valaki, darabját 15 ezerért, ami nagyon szolíd szerintem egy ilyen örökös darabért. De az 50 litere saválló söröshordó is 10800 Ft-ért beszerezhető.)
Ha az örvény után leülepedett a sörlé, akár négyrét pelenkán is úgy surran keresztül mint a víz, nemigen hül. Csak az utolsó 1-2 liter a komlótörköllyel marad csöpögőre.
Ezen belül a chemical resistances alatt meg lehet találni az olasz felé vödrök tulajdonságait. Illetve jogy hány fokon mit oldhat ki. Nem értek hozzá, akinek van kedve kibogarázhatja.
Én meg közben tegnapelőtt összeütöttem a kiegészítő főzetet az 5 Am Saint-hez, kb 40 % karamellmalátával, 1060< OG-val, 15-ös IBU-val, Simcoeval komlózva.
Olyan finom lett, hogy lehet, hogy sajnálni fogom kiházasítani a végén... :)