Keresés

Részletes keresés

Totya3 Creative Commons License 2012.11.08 0 0 4682

Szia! Jól néz ki! Azt írod nincs meg a teljesítményed. Ennek egy oka van, hogy nincs égőkereted. Tegyél rá egy 4cm magas keretet 5..8mm-es laposvasból, állítsd be, hogy 2-3cm legyen benne a szint és már is több lesz, mint kell. A keretnek további előnye, hogy az fog szétégni, nem a légjárat.

 

Előzmény: sevjo (4678)
sevjo Creative Commons License 2012.11.08 0 0 4681

Szia!

A nyelv megemelkedik megtolja aközépső rudat az pedig megnyomja a mikrokapcsolót.

Előzmény: szekimilu (4680)
szekimilu Creative Commons License 2012.11.08 0 0 4680

Érdeklődnék, hogy a nyalv merre mozdítja el a mikrokapcsolót, megtolja vagy megemeli a nyelvet ?

Előzmény: sevjo (4678)
sevjo Creative Commons License 2012.11.08 0 0 4679

Készítettem huzat szabályozót is.

 

sevjo Creative Commons License 2012.11.08 0 0 4678

Az új fej.

 

Totya3 Creative Commons License 2012.11.08 0 0 4677

Szia! Ha nincs hőszigetelés a falakon(ha van se túl sok), akkor ekkora területre nagyon jó a 20kg/nap, főleg, hogy szakaszos a fűtés. Folyamatos lenne, fél zsákkal is csökkenhetne.

A középen lévő nyelv gátolta nálam is az égést és valóban a szélektől kezd égni befelé. A nyelvet ezért a két szélére tettem volna, mint a kígyó nyelve. De végül is ha sikerült belőnöd az időalapot, akkor nincs nagy baj. Várjuk a képeket!

Előzmény: sevjo (4676)
sevjo Creative Commons License 2012.11.08 0 0 4676

Sziastok! Én is építettem egy új fejet ami gyakorlatilag oly mint amit TOTYA3 rajzolt. A régi fejen 20x25cm-en égett az anyag, így az új is 20x25cm lett. A teljesítménye valamivel gyengébb lett mert csak a szélén ég kb 4cm-es sávban, a következő problémám is ebből adódótt. Nekem csak nyelves vezérlésem van ami a régi fejen jól működött, mivel az újon középen nemnagyon ég, a nyelv csak akadozva működött. Végül egy asszimetrikus ütemadóval oldottam meg az adagolást, így már be tudom állítani a folyamatos égést. A nyelv is megmaradt lángtartásra mert nekem szakaszosan működik. Végül nagy külömbség nincs a két megoldés között. Tüzelőanyagot is kb ugyanannyit égetek el, most naponta 2 zsák 20kg napraforgóhéjat és 22-24 fok van. a lakásom 160nm alsószinten padlófűtés felül radiátorok. Majd készítek képetis azúj fejről.

Totya3 Creative Commons License 2012.11.08 0 0 4675

Szia! Ha a csigát is meghosszabítod a fej végéig, és teszel a levegőjárat fölé egy égőkeretet, akkor ugyanolyan lesz, mint a kocka fej. Ennyi idő után ki merem jelenteni, hogy a felső körkörös levegőellátás és az égőperemes megoldás még a komolyan nedves anyagokat is képes elégetni jól. Nagyon szép égésképet mutat és jól modulálhatóvá teszi a teljesítményt. Jó levegőmennyiség beállítás után(kevés kell, hogy ne fújja el a gázokat és a fűrészport és ne okozzon örvényeket a furatsor alatt) a furatsor alatt már nem jelentős a teljesítmény, ezért jól lehet szabályozni a módszeremmel. A max teljesítményt a keretben egyszerre égő anyag, azaz a szint határozza meg, ezzel is lehet modulálni. Talán a hatásfoka is azért jobb, mert ebben a kis kb 4cm-es sávban történik az égés mindig.

 

Időalapon kicsit nehéz lehet beállítani a szintet, ami itt fontos, ezt vedd figyelembe, ha nem akarsz vezérlést változtatni, akkor ez macerás lehet.

Előzmény: Luiggi70 (4672)
Totya3 Creative Commons License 2012.11.08 0 0 4674

Szia! Azért kérdeztem, mert a nagy hőfokot nehezen tudom egyeztetni a kicsi teljesítménnyel. Tudom, hogy beszéltünk már erről. Sikerült valamit kitalálnod a kis teljesítménynél is nagy hőfokhoz? Szükséges a magas hőfok biztosan?

 

Másrészről, ellentmondás van a szándékod és a lehetőségeid között. Azt írod hegyekben áll a tüzelő, akkor minek a jó hatásfokú égetés, miért nem jó egy normál anyagú fej és a hozzá való hőcserélő? (Amilyen akkor lesz, ha nem teszel semmit a jelenlegi kialakításhoz képest az alacson teljesítményen is magas hőfok biztosításának kialakítására.) Sokkal kevesebb megoldandó problémával jár és hagyományos anyagokat lehet használni a fejhez, amiket sokkal könnyebb megmunkálni.

Megnéztem a fejem, semmilyen elváltozást nem látok rajta több mint egy idény után. Nem látok olyan jelet sem, hogy a közeljövőben gond lenne vele. De nem is 70kW-on jár és nem is vörös a hőtől!

Szerintem ezen érdemes elgodolkodni. Amit Luiggi70 írt a 10kW-os igényről, teljesen megállja a helyét. Viszont ez nem azt jelenti, hogy a kazán nem lehet több kicsivel(enyém 40kW 2 tálca). A fej határozza meg a végeredményt. Egy jó fej 1..25kW között tud modulálni(gyáriban ne keress ilyet). A kazánnak ez nem okoz problémát. Viszont a túl nagy hőcserélő több gondot okoz, mint hasznot, mert kicsi teljesítménynél nagyon alacsony füsthőfokot eredményez, feleslegesen magas vízhőfok mellett. Briki56-nál le kellett választani egy tálcát, hogy meglegyen a 130C füsthőfok, ne vonja el a hatalmas felület. Azaz a 3 tálcás kazán már sok 80-120m2-re. Régen azt gondoltam, hogy növelni kellene a hőcserélőt külső beépítésével, ma már tudom, hogy ez nem jó megközelítés. Akkor még nem tudtam, milyen kevés hőmennyiség elég. Az alsó korlátokat a füst és a víz hőfoka és a kazán kialakítása(kondenzációs, nem kondenzációs) határozza meg. Esetleg még a kéménnyel lehet béléssel + füstventilátorral játszani, ha a kátrányt ki lehet belőle égetni néha, akkor nagyon alacsony hőfokokkal lehetne menni és nagyon hatékony lenne. Az égés ettől még nagyon jó, szürke apró hamu, minimális korom és füst (sokszor nem látom, hogy égne a tűz, mikor megyek haza és percekig skubizom a kéményem. :) ) Tehát nem a jó égéshez képesti tökéletes égés okozza a nagyobb hatásfok nyereséget, nem véletlenül találták ki a kondenzációs kazánokat. Bocs, ha ismétlem magam és hosszúra eresztettem, de nem szerettem volna fél mondatban elintézni, hogy úgy érezd nincsenek mögötte indokok! Összefoglalva, nagyon jó az égéstered, de nem biztos, hogy magas hőfokod lesz a szükséges kicsi teljesítményigény mellet, ezért nem lesz szükség speciális anyagokra a fejhez. A hőcserélőd is szuper, csak nehogy túl nagy legyen a gázos hőcserélő felülete miatt. Talán nem, ha 24kW-os cirkóból való. Az más kérdés, hogy eléggé poros a füst a finom hamuszemcsék miatt, elduhulhat...

Jó építést, gondolkodást!

Előzmény: Freedomocska (4673)
Freedomocska Creative Commons License 2012.11.08 0 0 4673

Mint láthattad a fényképeken nekem nem kell nagy teljesítmény  de nem szeretném ha hamar szétégne a fej ezért gondolkodom olyan anyagban ami jobban bírja a hőterhelést .  A precíz szabályozással azért nem foglalkozom mert van egy kis fatelepem és ott "hegyekben" áll a fűrészpor tehát ha a hő egy része kimegy majd a kéményen vagy az ablakon hát nem fog a földhöz vágni a veszteség . Sajnos nehezen haladok az építéssel mert kevés időm van rá viszont ha lesz fejlemény azért közzé teszem majd .

Előzmény: Totya3 (4662)
Luiggi70 Creative Commons License 2012.11.07 0 0 4672

Az ,nagyon jó arány.Gondolkodok én is az égőfej átalakításán is.talán egy olyan megoldás lenne egy gyorsabb ,a mostani végét bezárni és egy zárt szelvényből  levegő csatornát körbe rakni a tetején.azt kifurkálni.akkor hasonló lenne a tiedhez csak szögletes lenne.Szerinted jó lenne??

 

Előzmény: Totya3 (4671)
Totya3 Creative Commons License 2012.11.07 0 0 4671

Persze, azért valahogy a huzatszabályzó is ezt teszi, de addigra olyan nagyon lefojtja a sok fát, hogy akkor meg már az a gond. Ilyenkor rengeteg fagáz kimegy elégetlenül a kéményen. A faelgázosítás hasonló körülmények között folyik, csak ott nem a kéményen megy ki az egész! A fejet nem lehet mással pótolni. De nyílván jobb ha szabályozni próbálják, mint ha csak tombolna a kéményen keresztül az égnek! :)

Ha valaki gázzal fűt, annak biztosan. Eddig ingyen megúsztam, mert egyik barátomtól kapott láncfűrészpornak kb a fele fogyott el. Képzeld, számításaim szerint október 8 óta 0,7zsák/nap, azaz 10kg/nap átlagfogyasztásom volt. Ez nem azt jelenti, hogy most is ennyi fogy, most kb 17kg, azaz 1 és 1/3 zsák. Kíváncssian várom, hogy a télen mennyi lesz az átlag.

Előzmény: Luiggi70 (4670)
Luiggi70 Creative Commons License 2012.11.07 0 0 4670

Pedig szabályozgatják,ahogy néha átnézegetek a vegyestüzelés topicba, látom próbálkoznak.igaz nem sok időm van olvasgatni és elvesztettem ott a fonalat.Szerintem ez az átmeneti időjárás ,minden fűtési rendszert megviccel.nem tudod úgy beállítani hogy az 100% legyen olyan kicsi a fűtési igény még .De ez mondhatni ,egy jó dolog ,súlyos tízezrek is maradhatnak a zsebbe.

Előzmény: Totya3 (4669)
Totya3 Creative Commons License 2012.11.07 0 0 4669

Nálam nem kicsit vannak túlméretezve! :)

A puffer a rendszerembe nem illik, csak ártana. A fatüzelésnél sem oldja meg a magas füsthőfokból eredő hatalmas veszteséget, de legalább tárolja a hőt, amit belepumpál az ember és este sem hű le a ház nagyon. Fatüzelésnél a füsthőfok szabályzást nem látom kézbentarthatónak, mert túl sok anyag ég egyszerre. De hát ez ilyen történet, ez van.

Előzmény: Luiggi70 (4668)
Luiggi70 Creative Commons License 2012.11.07 0 0 4668

Szia ! Látod én is így oldom meg igaz én nem fűtök folyamatosan még ,mert nincs minek.úgy csinálom ,hogy közel azonos mennyiséggel pakolom meg a kazánt és így "kielégítő" a működése 1 tűzrakattal.Igazándiból fatüzelésnél a puffer tartályt látom mint igazi alternatívát.keverőszelep a tartályból.igaz ez úgy lenne az igazi ha elektronika vezérelné a hőigénynek megfelelően,de ez mindjárt legalább 250 pénz.és az egy kicsit húzós.És ez lehetne a te rendszeredre is megoldás ,de ezt már beszéltük.Akkor azért ,nálad is túl vannak méretezve a radiátorok egy kicsit.

Előzmény: Totya3 (4667)
Totya3 Creative Commons License 2012.11.07 0 0 4667

Szia! Igazából nem oldódik meg minded probléma, ha ilyen kicsi teljesítményre modulálsz. Az új fejjel nagyon kicsi teljesítménnyel tudnék fűteni és ilyen enyhe időben is folyamatosan tudna égni, csak ehhez 80C füst és 38C víz kéne, ami miatt a kazán és a füstjárat tiszta kátrány lenne. Ugyanez a helyzet, ha 20 percenként lángtartásba váltana, ezen is túl vagyok. Csak úgy lehetne kicsi teljesítményel menni, ha a radiátorok felületét le lehetne csökkenteni, hogy magas hőfok esetén se fűtsön nagyon. Ezt visszakeverő szeleppel is meg lehetne oldani talán, de szerelni kéne nem keveset és a szelepet vezérelni kéne a kívánt hőfoktól függően. Másik ötletem, hogy letakarni valami hőálló lepellel az enyhe időkben. Ez utóbbi nem túl elegáns, de működhet.

Ha a víz problémáját megoldanánk, akkor még ott lenne a füst problémája, azaz a hőcserélőt is változtathatóvá kéne tenni...

 

Ezért inkább pont annyi anyagot teszek rá, hogy estére leálljon. Nem nehéz kiszámolni mennyi kell. Reggel meg, gyújtok. Nem sokban különbözik az egész művelet, mint ha reggel csak feltölteném, ezért nem gond. A 22,5...24C közötti eltérést pedig alig lehet érezni, egyik sem hideg és nem túl meleg. Talán kicsit több anyag fogy, mint ha folyamatosan menne és állandó 23C lenne, de ez sem számottevő, csak elméleti érték. Szóval ezzel most kiegyeztem, amíg nem találok ki valami jobbat.

Előzmény: Luiggi70 (4666)
Luiggi70 Creative Commons License 2012.11.07 0 0 4666

Egy kis érdekesség ,még a dologhoz már többször írtam ,hogy egy 18KW os gázkazánom van és úgy állítottam be ,hogy a lakást kényemesen kifűti ilyen időben 10KW teljesítménnyel.mert kissebb teljesítményt nem lehet neki állítani.Így jön ki kb 60Watt /négyzetméter .Símán ha most csimálnám a gázos fűtést olyan modulációk kazánt vennék ami le tud modulálni 2-3KW ra.

Előzmény: Luiggi70 (4665)
Luiggi70 Creative Commons License 2012.11.07 0 0 4665

Szia! Szerintem az a baj hogy,nem tudnak az emberek fűteni!Mivel nem tudják a teljesítményt szabályozni,meg nem fűtenek folyamatosan sok helyen,vagy spórolásból ,vagy a munkahelyük nem engedi.És rövid idő alatt nagy teljesítményt kell bevigyenek . És ezt már én is tapasztaltam. Ezért válasszák és ajánlják az "okos" szerelők a jóval nagyobb kazánt.egy oldalon találtam ezt

  • A kazán névleges teljesítménye ne legyen nagyobb otthona hőigényénél. Családi házak esetén az erre vonatkozó irányadó érték 0,10 kW teljesítmény egy fűtött négyzetméterre. Tehát egy 100 négyzetméteres otthon optimális fűtéséhez kb. 10 kW hőteljesítményű kazán elegendő.
  • Előzmény: Süsü1983 (4663)
    Totya3 Creative Commons License 2012.11.07 0 0 4664

    Szia! Igen én is úgy fűtök napok óta 100..110C füsttel, 41C vízzel, hogy estére 24C fölé megy a szoba és addigra pont elfogy az anyag. Reggel újra gyújtom.

    Jól működik így, miután semmi dolgom nincs a begyújtás után, csak becsukni az ajtót. Álmosan, kómásan is 5perc a begyújtás a feltöltéssel együtt. :)

    Előzmény: Süsü1983 (4663)
    Süsü1983 Creative Commons License 2012.11.07 0 0 4663

    Szervusz! Nekem is az a véleményem, hogy egy megfelelő, átlagos méretű lakásnál nem lesz kihasználva egy 40-50kw tüzelőberendezés igazából sohasem a felső teljesítmény-tartományban. Luiggi írta, hogy majd 400m2-t fűt egy 30-34kw-os kazánnal. Ez elgondolkodtat. Akkor minek 20kw-nál (jól megépített) nagyobb teljesítmény egy normál/normál (méret/szigetelés) családi házhoz. 

    Most ebben az átmeneti időben a lakást a kisebb fejjel (40-50kw) fűtöm. Már annyira vissza van véve a teljesítmény, hogy csak 100°C-os füst megy ki a kéményen, a teljesítmény meg alig 9kw, de még ez is emeli a vízhőfokot és túl meleget csinál. Visszább venni, meg azért nem tudom, mert összeomlik az égés, feltorlódik a hamu. Ha csak a lakást fűteném ezzel a kazánnal egy 2/3 ekkora fej is bőven elég lenne...

    Előzmény: Totya3 (4662)
    Totya3 Creative Commons License 2012.11.07 0 0 4662

    Szia! Neked is ilyen hatalmas teljesítményre lesz szükséged? Nekem 3-5kW folyamatos kell. Gondoltál arra, hogy inkább a kis teljesítménnyel van a több gond és jellemzően erre van szükség egy családi ház hőntartásához?

    Előzmény: Freedomocska (4660)
    Süsü1983 Creative Commons License 2012.11.07 0 0 4661

    Szervusz!

    Megértem a kételyeid teljes mértékben. A teljességhez az még hozzá tartozik, hogy azon a lerobbant fejen átment 60-70t fűtőanyag (zömében szotyiocsú) két szezon alatt. Egyszer kellett felújítanom. Az idei szezon vége felé (március) már nem ment hű de jól, de már nem is kellett.

    Ez lesz az utolsó új fej ami ezzel a technológiával készült. 

    Van egy hőálló anyaggal (2 cm) kiöntött fej (ami jelenleg is takarással üzemel) prototípusként. Tökéletesen működik!  3*3-as kötésben be van csövezve. A csövek köze kiöntve hőálló anyaggal. Átmeneti időben szoktam használni (sacc 50KW-ot tud). A masszával való kiöntés miatt kisebb a belső tere, ezért tud kevesebbet, mint a tiszán fém fejek (80KW). Ahhoz hogy ezzel a technikával tudjak megfelelő teljesítményű fejet betenni a kazánba, ahhoz szét kell vágnom az ajtót. Egyenlőre ettől vonakodtam. De ez lesz a járható út a körvonalak szerint.

    Előzmény: Freedomocska (4660)
    Freedomocska Creative Commons License 2012.11.06 0 0 4660

    Az első képeket elnézve .... hát ezért is nem akaródzik nekem az égőfej elkészítésének befejezése inkább hőálló téglából fogom valahogyan kialakítani . Furatokat meg majd teszek a téglába még ha nem is a képeken látható sűrűséggel .

    Előzmény: Süsü1983 (4656)
    Süsü1983 Creative Commons License 2012.11.06 0 0 4659

    Van egy ügyes kezű lakatos ismerősöm. 

    Előzmény: Luiggi70 (4658)
    Luiggi70 Creative Commons License 2012.11.06 0 0 4658

    Szia!

    Szép munka .Gratula!

    Előzmény: Süsü1983 (4656)
    Süsü1983 Creative Commons License 2012.11.06 0 0 4657

    Itt lenne az a bizonyos: merevítések két oldalt legbelül a fej teljes hosszában.

    Süsü1983 Creative Commons License 2012.11.06 0 0 4656

    Az idei fejlesztések:

    5mm-es anyag helyett 6mm-es, kényes helyeken a hegesztés helyett élhajlítás, merevítések két oldalt legbelül a fej teljes hosszában, függőleges és vízszintes merevítések a fej elején mindkét oldalon, hőálló betonnal történő letakarás formába öntve (tervezet), 25mm-es hamubojgató a 20mm-es helyett (tervezet). Hőálló betonból (kb 115kg) készített lángterelő "kuckó", még csak tervezőasztalon létezik.

    Totya3 Creative Commons License 2012.11.05 0 0 4655

    Szia! Szép dolgok ezek, de az biztosan nem mítosz, hogy 10millával többe kerül egy ilyen ház, mint egy korszerű. Az én esetemben ez a befektetés 100év alatt térülne meg úgy, hogy 2500Ft-ért veszem a fport! Ebben benne van a melegvíz is, de az áram nem. Kérdésem csupán az, hogy akkor ki vigyáz jobban a környezetére? Ez is olyan dolog, mint a villanyautó, nem ott füstöl!

    Előzmény: Süsü1983 (4653)
    t.zsolti Creative Commons License 2012.11.05 0 0 4654

    amikor ide regeltem én is jártam igy, aztán az lett a megoldás, hogy szöveg kijelöl , másolás, és utána küldöm, és ha nincs küldeni való akkor beillesztem és ujra küld

    Előzmény: kushido2 (4643)
    Süsü1983 Creative Commons License 2012.11.05 0 0 4653

    Sziasztok!

     

    Egy kicsit offtopic a téma. (Talán érdekel valakit):

    http://ingatlanmagazin.com/epites-es-felujitas/nyilt-napokon-mutatkoznak-be-a-passzivhazak/

    Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!