A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
"Egyébként ezen a fórumon szoktak eladő gépeket kínálni (azért érdem, mert itt pl. nikon fényképező témában van kimondottan szaki és kimondottan adás-vétel fórum)..."
Igen, szoktak, ahogy itt alattam is látod! :-) /Ez szerintem jó ár is, csak talán a Pavoni nem igazán kezdő gép./
Egy "berezezett", felturbózott, szakik által átnézett régi Gaggia Classicot - egy kis szerencsével, és még több türelemmel - akár tudnál is venni 100 ezer alatt, de ismétlem: ha beleszerettél a zsír új Lencsibe, vedd meg azt!
Nem tudom írtam-e (vagy csak akartam), de szakitól, szervízből benne lennék a használtban, írtam is már ét szervíznek és ha ezt olvassa szaki akkor előre is köszönöm ha van ajánlata számomra.
Egyébként ezen a fórumon szoktak eladő gépeket kínálni (azért érdem, mert itt pl. nikon fényképező témában van kimondottan szaki és kimondottan adás-vétel fórum)
"Ezután találkoztam a Lelita Annával, erről jókat láttam olvastam, de olvastam olyan szakértő (sznob?) írást, ahol negatívumként hozták fel, hogy még nem bizonyított a cég. Viszont a műszaki adatai (leszámítva az 57-es kart) engem kezdőként meggyőztek..."
Ha kezdőként meggyőztek a műszaki adatai, akkor vedd meg a Lencsit! Ha én lennék kezdő, tuti, hogy nem venném meg, sőt egyáltalán nem adnék ki új gépért 100 + x ezer rugót, de persze ez csak a személyes véleményem. A kézi daráló helyett, amiről írsz, kapásból vennék vmilyen villanyosat.
Vannak megbízható hozzáértő fórumos KV-gép szakik, akiktől kezdőként inkább vennék egy alap- de megbízható kisgépet, mint bármilyen új gépet. ...De mondom, ez csak a saját véleményem és tapasztalatom, és nem is vitázom azzal, ha vki csak új gépben gondolkodik.
A már lerágott csont kérdés mögé állok be én is: 100 THUF-ért eszpresszó gépet szeretnék daráló nélkül (az van kézi), újat (vagy esetleg szervíz által felújítottat).
Jó néhány napot rászántam tesztek olvasására, videók nézésére, először a Gaggia Classicot néztem ki, de sajnos a 2015-ös modellről sok jót nem olvastam. Egy román blogon találkoztam pozitív kritiával, de mivel ott gyártják nem biztos, hogy objektív volt a teszt.
Ezután találkoztam a Lelita Annával, erről jókat láttam olvastam, de olvastam olyan szakértő (sznob?) írást, ahol negatívumként hozták fel, hogy még nem bizonyított a cég. Viszont a műszaki adatai (leszámítva az 57-es kart) engem kezdőként meggyőztek, a PL41TEM-ben pedig van gyári PID (erről is olvastam pro kontrát...)
szóval a segítségeteket az ész érvek összeszedésében kérem ami a Lelita mellett vagy ellen szólnak. Ezen kívül persze ha van a fenti paraméterek mellett más márka/típus javaslatotok, azért ezer köszönet előre is!!
Saját szórakozásra keresek olyan tanfolyamot, ahol többet tudhatok meg a kávé kultúrájáról kezdve a különböző növényektől a filteres vagy espresso kávé helyes készítéséig. Nem barista képzést keresek, inkább a sommelier kávés megfelelőjét. A profilhoz tartozó email címemre minden ajánlást vagy önreklámot szívesen veszek.
Eladnám jura ena 5 kávé gépem! gyönyörű állapotban és ritka piros színben! ára 100darab Mátyás 😀az eladás oka új gép vásárlás! érdeklődni privin itt vagy a nemethi123@freemakl.hu címen!
Nagyon újnak, eddig még nem használtnak néz ki, valóban. /Nem Classic, de ez szerintem ennél a típusnál is jó ár, lefele kerekítve pedig akár még jobb lehet./
na köszi a tanacsokat, vegul csak 20 dekarol van szo :) az ibit a durva es a kozep allas koze tettem, de inkabb a durva felé picit, tapintasra akkor lett leginkább olyan bontott téglás állaga!
kollega hozna egy kiló kávét hogy őröljem le neki a bialettijébe (iberital challenge-em van). jól gondolom, hogy (nyilván kávéfüggő is, meg ha egy kilót lenyomok, azt már úgyis megette a fene mire elfogy neki) a közepes és a legdurvább között kb 2/3 úton a közép felé ha beállítom, akkor nagyjából jó vagyok?
Sok minden befolyásolhatja a végeredményt. Ugyanaz a kávé más csomagból már más beállítást kívánhat a darálón. Mint már lennebb tanácsolták, próbáld meg durvábbra darálni és erösebben lenyomni.