Keresés

Részletes keresés

nagypapi51 Creative Commons License 2010.09.16 0 0 67633
Sajnos szinte az egész Budai-hg szemétlerakó hellyé vált, nagy ívben kerülöm.
Előzmény: Törölt nick (67632)
Törölt nick Creative Commons License 2010.09.16 0 0 67632

Megfigyeltem én is, feltűnően gyakori szemétlerakó helyek környékén. Emiatt nem is szedem

 

 

Előzmény: balagan_ (67602)
nagypapi51 Creative Commons License 2010.09.16 0 0 67631

Akkor inkább a nagy őzlábbal próbálkozz.

Gyapjas tintagombát szárítani macerás, és az íze is elég halovány.

(Frissen rántva sztem magasan veri az őzlábat, de mint tudjuk: de gustibus...)

Előzmény: 103,4 (67628)
HM73 Creative Commons License 2010.09.16 0 0 67630
Pillekönnyű és porladó csak érzékeltetés akart lenni, hogy ennyi idő alatt milyenre szárad az őzláb (aszalógépben), én elégedett vagyok ezzel az eredménnyel. Egyébként ledaráltam és úgy tettem el, szinte liszt lett belőle. Ízre nem tudom milyen, még nem használtam belőle "nagyon friss az élmény", de amint lesz tapasztalatom beszámolok.
Előzmény: taormina1 (67610)
nagypapi51 Creative Commons License 2010.09.16 0 0 67629

Aha, csak mert a 621-re válaszoltál, hirtelen nem értettem.

Én egyfélét használok, a 'Gombakalauz ínyenceknek' egyéni ízlésre idomított változatát: ezt

Előzmény: taormina1 (67627)
103,4 Creative Commons License 2010.09.16 0 0 67628
Apu cukorbeteg, nem lenne hülyeség kipróbálnia.
Előzmény: nagypapi51 (67609)
taormina1 Creative Commons License 2010.09.16 0 0 67627
67607
Előzmény: nagypapi51 (67624)
Quicktor57 Creative Commons License 2010.09.16 0 0 67626

Sziasztok!

Kertünkben, a mogyoróbokrok közelében nőnek a képeken látható gombák. (A kalapjuk kb. 5 cm átmmérőjű.) Meg tudná valaki mondani, hogy milyen fajták? Előre is köszönöm a választ.

 

 

Tendrei Creative Commons License 2010.09.16 0 0 67625
Akkor: hajrá! :-)
Előzmény: trombitagomba (67622)
nagypapi51 Creative Commons License 2010.09.16 0 0 67624

???

Roston sült gombához recept?

Előzmény: taormina1 (67623)
taormina1 Creative Commons License 2010.09.16 0 0 67623
Nyersen?
és a befözörecept?
Léciléci!
Előzmény: nagypapi51 (67621)
trombitagomba Creative Commons License 2010.09.16 0 0 67622
Utóbbit meg tudom erősíteni, előzőhöz még nem jutottam ki.
Előzmény: Tendrei (67617)
nagypapi51 Creative Commons License 2010.09.16 0 0 67621

A szép egészséges vargányát szeld vastag (6-8 mm) szeletekre, és fagyaszd le.

Félig felengedett állapotban roston sütésre is alkalmas, kb. mint a friss.

Előzmény: taormina1 (67615)
taormina1 Creative Commons License 2010.09.16 0 0 67620
és aki nem Nagypapi? Hanem délig gombászik délután dolgozik éjjel meg alszik?:-)
Előzmény: nagypapi51 (67619)
nagypapi51 Creative Commons License 2010.09.16 0 0 67619

Mi rendszerint max. déli gombászunk, aztán irány haza, pont azért, hogy még időben helyére kerüljön a gomba.  A tisztítás gyakran tovább tart, mint maga a gyűjtés.

A sötét trombitagomba - ha nem készítesz belőle azonnal húskivonattal, vörösborral kombinált mártást  a kéznél lévő vadsülthöz - legjobb tartósítási módja a szárítás.

Előzmény: taormina1 (67615)
barkócza Creative Commons License 2010.09.16 0 0 67618
Egyértelműen nem szekfűgomba az első, valami rétgomba lehet. A csiperke az csiperke, de a cserepes kalap jelenthet tintaszagú vagy sárguló csiperkét, szagolgasd. Az utolsó szerintem is tarlógomba.
Előzmény: Jesu (67607)
Tendrei Creative Commons License 2010.09.16 0 0 67617

VH (mező, erdő): őzláb, feldolgozhatatlan mennyiségben.

Mezőn: csiperkék, fantasztikusak, kicsattanóan egészségesek.

Jesu Creative Commons License 2010.09.16 0 0 67616
Nem jött be...

talán most?
és ez?
Előzmény: Jesu (67614)
taormina1 Creative Commons License 2010.09.16 0 0 67615
Nekem a legritkább esetben sikerül még aznap földolgozni a zsákmányt. nem tudom, mások hogy csinálják, de én nemigen vagyok járatos ebben.
Van még vagy egy kilo sötét trombitám is, az szárításon kívül mire jó?
Előzmény: nagypapi51 (67613)
Jesu Creative Commons License 2010.09.16 0 0 67614
Egy próba. A nagy képekre linkek.




Előzmény: Jesu (67607)
nagypapi51 Creative Commons License 2010.09.16 0 0 67613

...Ez is sürgös lenne; itt vannak tegnap óta a konyhaasztalon...

AKkor nem lehet sürgős, az már öreg gomba.

Előzmény: taormina1 (67608)
Jesu Creative Commons License 2010.09.16 0 0 67612
.
taormina1 Creative Commons License 2010.09.16 0 0 67611
Nagypapi, itt vagy? Szerintem te ismered azt a receptet, amit keresek!
Előzmény: nagypapi51 (67609)
taormina1 Creative Commons License 2010.09.16 0 0 67610
Az, hogy pille könnyü és porladó, enyhítö vagy súlyosbító körülmény?
Úgy értem, hogy ez a szárítás mellett, vagy ellene szóló érv?
Előzmény: HM73 (67600)
nagypapi51 Creative Commons License 2010.09.16 0 0 67609

...Gyapjas tinta szárítható?...

Elvileg igen, de minek?

Előzmény: 103,4 (67598)
taormina1 Creative Commons License 2010.09.16 0 0 67608
SOS! Valaki ismeri esetleg annak a gombasalátának/beföttnek a recepjét, amit keresek?
Valami nagyon egyedi cukross-ecetes-füszeres befözölevet kell ráönteni fött (vagy nyerss? ezt se tudom...) gombára és valahogy hevíteni. Nagyon finom, de sehol se találom. Gyorsan kellene!
Meg egy pár speciális vargányának való recept is, frissen és tartósítva.
Én nem nagyon szeretem a szárított gombát...

Nagyon nagy, de hibátlan vargányákkal egyáltalán mit lehet csinálni?
Ez is sürgös lenne; itt vannak tegnap óta a konyhaasztalon és ez így nem maradhat!
Kösz a segítséget!
Jesu Creative Commons License 2010.09.16 0 0 67607
Ma sétáltam 10 percet egy füves réten, ezekre akadtam. Kérlek véleményezzétek!
(csak tippeket írok, MÉG nem értek hozzá!)

1-2. Mezei szegfűgomba?
3. Csiperke?
4. Tarló gomba?




kosaarka: nem voltál ma is a csarnokban? Párom mondta, hogy amikor vitte be a szakértőhöz a felismerni valót, látott egy csajt 2 akkora kosár gombával, hogy örült, hogy a maga dobozkájával elé érkezett. :D
HM73 Creative Commons License 2010.09.16 0 0 67606
Én minden eddig ismeretlennel úgy vagyok: "a legrosszabb dolog ami történhet, hogy nem történik semmi"...ez esetben legfeljebb nem lesz használható, vagyis kuka...de legalább egy újabb tapasztalattal gazdagodsz ha kipróbálod. Légyszi számolj be az eredményről, mert engem is érdekel mi lesz a tintával szárítás közben és főleg utána. :-)
Előzmény: 103,4 (67603)
103,4 Creative Commons License 2010.09.16 0 0 67605
Legalább nem fúj el a szél.Néha kell egy kis nehézfém is.:))
Előzmény: balagan_ (67604)
balagan_ Creative Commons License 2010.09.16 0 0 67604
Én viszont szeméttelepről szedtem anno másfél kosárral :)
Előzmény: 103,4 (67603)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!