Keresés

Részletes keresés

rev251 Creative Commons License 2004.10.09 0 0 16

a.

Az 1848-at követő 10 évre jutott pl. a Krími Háború. Ebben Ausztria nem volt közvetlen érdekelt, de diplomáciailag tárgyaltak vele.

Továbbá olasz egység, német egység. Ezek Mo-tól független problémák voltak. Diplomáciailag pár évet TALÁN tologathatóak, tehát egy 0.5-1.5 éves "lázadásnál" van esély eltolni őket az erőforrások csoportosítása érdekében, többnél nem.

(Nekem valamiért mindig a német vezérkar villámháborús kontra hosszú háborús elgondolásai jutnak eszembe)

 

Röviden: "nemzetközi helyzet mindig van", persze nem olyan súlyos, mint 1700-as évek elején.

 

b.

Magyar hadiipar. Látatlanban gondoltam, hogy volt, de szintén látatlanban feltételeztem, hogy nem esett egy nagyságrendbe Au+Cseho. kapacitásával.

De tán komolyabb, mint II. Rákóczi alatt.

 

Viszont, mivel 17703-11 ben az előny tartósan az osztrákoknál volt, ezért megengedhető (bár logikailag nem nyilvánvaló) feltevés, hogy fenti 2 pont a kiegyenlítettséghez visz közel (esetleg magyar előny irányába az egyenlőtől, de én az akkori londoni tőzsdén nem fogadtam volna nagyösszeggel hazámra).

Márpedig minél kiegyenlítettebb, annál döntetlenebb (tovább tart)

Előzmény: ftonyo (12)
rev251 Creative Commons License 2004.10.09 0 0 15

Én nem egy "Duna-menti-középkelet-Eu-i köztárs.-ra" gondoltam.

Hanem Osztrák dominanciájú államszövetségre. Ez megvalósult, de ha Ausztriát nem köti le 1848-49, és az utána való rendfenntartás + adó-be-nem-folyás., akkor kevesebb teret veszít a mai Észak-Olaszo. területén, ill. Poroszo.-val szemben.

 

Egy kisebb Németország esetleg egészen másképp viselkedik pl. Angliáva szemben a flottaversenyben, vagy Franciao.-val szemben kevésbé támadó. Egy Ausztria központú német egység pedig máshova IS helyezi a súlyokat.

 

Ennek a hatását az (1.) vh kitörésére, főleg annak idejére (mai eszközeinkkel, szerintem) egyszerűen nem lehet kiszámítani. Máskor csúcsosodnak a vh.-hoz vezető kül. problémák. És ha máskor tör ki, az erőviszonyok is mások lehetnek, tán még a szövetségi rendszerek.

 

Amúgy Ausztria megszűnése esetén ki vette volna át a helyét? Ekkor még nem volt a nemzetiségi kérdés vagonkérdés, az osztrákok parasztostul, polgárostul, nemesestől ott maradtak volna. Még egy újabb Fehér-hegy sem valószínű!

Az egységes "Nagy-Németo. határos Mo-val, ilyen súly esetén köhögni is nehéz lett volna, nemhogy 48. A cseheknek pláne. 

Ekkora súlyú ország  (ld. 2 bekezdéssel előbb) pedig könnyebben csoportosít erőket a Balkán bedarálására - mondhatni, a siker esélyével

(mondjuk egy Sedan és egy flottaverseny között, _kvázi-békében_ , fegyverkezve, de nem elfogyasztva a demográfiai és anyagtartalékokat)

 

De szűnjön meg Au.;

Szerintem Mo. mindenképp kevés lett volna egy vezető szerephez, hiába volt az átlagnál rebellisebb. És mit mondasz a cseh iparra + az abból élőkre? Ill. a kül pánszláv dolgokra, szerb határőrvidék dolgaira.

Ez esetben  a 48-as háború sokkal kuszább, többfrontosabb lett volna, zavaros és változó szövetségekkel. Tán még 20 évnél is több lett volna, mire minden elrendeződik, legalább nagyjából.

 

(De tényleg; Miért nem fogadhattak el a magyarok nem-orosz alapú szlávokat és miért nem viszont? Mi kellett volna, hogy mégis? Nem nyilvánvaló, sem a válasz, sem a kérdést kiváltó állítás igazsága.)

Előzmény: ftonyo (11)
lehell Creative Commons License 2004.10.09 0 0 14

Disznótor vagy feláldozni a disznókat?

 Engedjétek meg, hogy a levegőbe - lebbeghessek, ami nem azt jelenti hogy nem tallpval a földön megállni a hellünket, hanem fejjel az Égbe? Nagyon fontos hogy mi mozgatta meg mozgatja a magyart, amire nincs idő letárgyalni? Mondjuk mit kiván a magyar nemzet, ami mindörökké e wilág tetteje is, hisz gondolat meg szólás szabadság, ahol, most mivel a magyar Lelkes - Istenes nép, amit rögtön az Égiek akaratából jönne vissza a magyar törzsek a világ minden tájáról, mind a mia napig a családok, minek?

 Na előttünk nem e wilági - birodalom kigyózzó srkánybaszókánya kácsingódzik, hanem a beavatott nagy gondolkodóink, tudják hogy mi az Égek - Ügete, népei vagyunk, Égi küldetéssel, ami megint: amiképpen a Mennyekbe, ugy itt a földön is, most ha csak egy föld lenne, akkor Föld, de ime a világ, ami világ, mig por az por, ami latinba szegén pur, földet tur?

 Nézzük a körülöttünk letéző, állandóan váltakozó jött ment népeket, amik küzzül kiemelkedik a Nugat - Római - Fancó - Nemec - NadKár birodalma, amit Szent Isvánék tüznek ki Céllul, hogy központja, mikor Szent Isván előtt, Urapa magyar volt, tehát vissza a régi NadKár magyar hegemóniát? (gondolkozz, vagy eleve Égi - Birodalom, vagy fődi?) Ahoz hogy fődi - birodalom, elengedhetettlen a biblia - Kháoszt, oszt meg s uralkodj rajtuk, vagy DAIDU - divide? Meg lett -e litván - látván steppe, a hun magyar hun nem, mert terek - gyepek - rétes - rétek... népei, a  magyar testileg - Lelkileg ugy osztva, hogy a MAGYAR 1TUDAT = ÉGI - HONOS - HUN SZÁRMAZÁS TUDAT, MEGELLETT, RÖGTÖN 9CET FIADZOTT? Mi is az uj Istenség neve: Jé Howa?

 Akik ugy godolják a zsidókat akarom megcélozni vagy hibáztattni, ők ugyanolyan áldozatok, mint a több népek, csak üket igazábul felültették a waklura? Szóval nehogy valaki itt, panaszkodjon, hogy ime 1 antiproszló, amivel, nem-e abszi - ulti, a legcsodabb abrak a dara fegyverünk, CSAK MAGYAR TERMÉKEKET VÁSÁROLNI, most szellemben is megmaradni az ÉGI - KÜLDETÉSÜNK mellett, amiről később, mert hacsak annyi, hogy kinek van több puskaporja, azt hamar el lehet, puffogtatni?

 Tallpra... van tallpa?

ftonyo Creative Commons License 2004.10.09 0 0 13

"Az, hogy a magyar hds. visszaszorította az osztrákokat a Lajtán túlra, jó dolog.

problémák:

a. Ettől a magyar hds nem csökkenthető békelétszámra. Tehát "fogja" a gazdaságot (konkrétan katona kell paraszt helyett; ennivaló kereskedelem helyett; ágyú nem tudom mihelyett, mert ipar kevés volt, tehát vásárolni kell - Gábor Áron nem hinném, hogy egy országot elláthatott)"

 

Volt magyar hadiipar, a nagyváradi ágyúgyár, a Ganz öntöde stb. Ezzel atz volt a probléma, hogy mindig menekiteni kellett a gépeket hol azt osztrák, hol az orosz elöl. Nem lehetett felfuttatni a gyártást.

 

Gábor Áront inkább hagyjuk.. :)) Ágyúi több kárt okoztak a honvédeknek, mint az osztrákoknak (Sorra felrobbantak :)) )

 

"b. Ausztria sok érintetlen hátországgal bírt, ha élelemtermelővel nem is. Csehország termelte a fegyvereket. Ill. megvolt a pénzalap az élelem beszerzésére."

 

Ez viszont kétségtelen, de a háborút átviszik Ausztriába, az már nem érintetlen:)

 

A magyar nép és a szabadságharc viszonyára egy Jókai-idézet: (Jókait árdemes a "sorok között" olvasni:)) )

 

"A föld népe már felbuzdult annyira a haza oltalmára, hogy a fiait  feláldozza a honért, de annyira már nem, hogy a - barmait is."

Előzmény: rev251 (4)
ftonyo Creative Commons License 2004.10.09 0 0 12

"És miért ne lett volna 10év? Rákóczi szab.harc kb uilyen peremfeltételekkel (és haditechnikával (könnyű és félnehéz lovasság, tábori tüzérség lőporral, golyóval, nem automata puska a gyalogságnak)) ment."

 

Hát nem egészen... Rákóczi idején Ausztria ellen egy nagyhjatalmi koalició háborúzott... Mintha ez 1848-ban nem igy lett volna...

Előzmény: rev251 (4)
ftonyo Creative Commons License 2004.10.09 0 0 11

"Itt inkább az a kérdés, hogy ki hozott volna létre egységes közép-európai államot, és az mekkora lett volna. ld. német egység, olasz állam kérdéseit is, Ausztriának mindkettőben (ellen)érdekeltsége volt. + Stabilitás mekkora lett volna (meddig tart), ill. belemegy-e egy (1.) vh-ba"

 

Német egység esetén Ausztriua megszűnik, ergo a közép-eu-i államsztövetség magyar központtal kellett volna megszerveződjék. De ebben ellenérdekeltek voltak a nemzetiségek, tehát alternativa2 a szláv központű szövetség lett volna, amit a magyarok nem fogadhattak el.

űTehát ugyanott vagyunk: 1848-49-ben háború van.

 

Az I. vh Németország és Anglia/Fro/Oroszo. ellentéte okán tört ki. A Monarchia csak bűnbaknak lett volna jó, ha meg nincs, akkor is lett volna I. vh.

Előzmény: rev251 (7)
ftonyo Creative Commons License 2004.10.09 0 0 10

"Egyébként meg én személy szerint egyre jobban hajlok arra hogy elitéljem Kossuthot-persze nem úgy mint A.J.P.Taylor a Monarchiáról szülü művében-mivel ezzel az egész hercehurcával többet ártott mint amit használt."

 

1.) Taylor Habsburg-fan....

2.) Kossuth miféle hercehurcát okozott??? A refortmkori magyar történelmet nem a Hidember alapján kéne megitélni, ahol a Széchenyi-fan készitőlk Kossuthotz egy eszelős idióta ifjoncnak állitották be.

Nem az volt!

3.) 1848 nyarán/őszén MINDIG az udvar és a kamarilla lépett elször - ellenünk. Kossuth politikája az erre adott válasz volt.

Előzmény: Alexander the Great (6)
ftonyo Creative Commons License 2004.10.09 0 0 9

"Ha nagyon fantáziálni akarunk akkor elgondolkozhatunk hogy mi lett volna ha a franciák 48-49 körül kitalálják hogy a német országoktól keletre létrehozzák ezeket a közép-európai államokat hogy sakkban tartsák velük őket."

 

Túlszalad a fantáziád... :)

 

Mint rev is irta, a francia állam ekkor egy belső zűrzavarral küzdő állam volt, ami III. Napoleon tett ismét nagyhataloimmá - 1852 után.

 

A franciákat azért sem foglalkoztatta a német egység veszélyének elháritása, mert az 1848-ban kimerült a frankfurti parlament ádáz szájtépésében, és amit ráadásul a porosz király szétkezgetett. Akkor senkinek sem volt érdeke No egysége, ergho nem kelletett ellenlépés.

Amir Te gondolsz, azt az egyensúlyi politika a franciáknál az 1870-es nagy vereség után kezdett kialakulni, de csak 1918-ra öltött végleges formát.

 

A franciák 1848-ban - mily meglepő - magyarbarátok voltak, de: éppen a fentebb leirtak okán, mivel gyengék voltak nem tudtak segiteni. Eu-ban akkor az angolok voltak a mérleg nyelve, és ha Palmerston azt mondta: Monarchia marad, akkor az maradt.

Mielőtt az oroszok 200 ezer embere idelátogatott volna, a cár követe kért engedélyt (a semlegességet az angolok részéről) a mo-i bavatkozásra.

 

A franciák magyarellenessége 1870 után alakult ki, de főleg 1889-ben, amikor a magyarok szorosan a német orientációt követve maguk is franciaellenessé váltak (pl. a világkiállitásra nem kimenetel stb.) Na ekkor lett elnyomó a magyar, és lett felszabaditandó a szegény szerb, szlovák stb.

Ezt a hangulatváltozást kitűnően érzékelték a honi nemzetiségi politikusok, mig a vak németbarát magyarok -. nem.

Előzmény: Alexander the Great (6)
lehell Creative Commons License 2004.10.09 0 0 8

Fantázia - álom - Állam, vagy rémálomból felocsudás?

 Kétségtelen, a Kárpátmedencének, nemcsak EURÓPA - KÖZEPE hanem VILÁG - KÖZÖEPE, sőt a DOBOGÓ - KŐSZIVVEL, valóban az Élet - Kezdete, amit nem lehet örökre elhallgatattni, hisz minden magyar tudja, akkor is, most én magam akartam elfolytani, meg megfolytani magamban, ezt a tudatot!

 Mindent bele, bele - bele... VAGYUNK! A legérdekesebb, számban is, az egyöntetü világ - listán a 7. egyöntetü népek vagyunk, de most vegyük a hun származásu  - népeket, ami teljes Európa, szinte teljes Ázsia, sőt nagyrészben Africa, s mindenütt inkább hun - fajtáju népek, nagy nagy tömörületei - területei, mig egy kis  uralkodó - réteg, nem azonos még a magyarok - 1004 éves vezető rétegével se?

 Ime a tézis: nem fantázia, mert VAGYUNK, s ebből kellene kiindulva, ujra szerveződnünk, MIKOR A MAGYAR NÉPE EGYEZIK A MAGYAR ISTENÉVEL, KÜLDETÉSÉVEL, HOGY ISMÉT AZ EGEKKEL TELJES EGY AZ EGY ÖSSZEKÖTETTÉSBE KERÜLJÜNK, AMIKÉPPEN A MENNYEKBE, UGY ITT A FÖLDÖN IS, VALÓSITHATÓ CSAK MEG, MERT EZÉRT VAGYOK ITT, EZÉRT VAGYUNK ITT, na most akiket legyilkoltak eddig a LÁTHATATTLANOK, AKIK KAPCSOLATBA VOLTAK, MEG VANNAK A MAGYAROK ÉGI - HADERŐIVEL, akiket a Judások kiadnak? Igy nem a fegyver a megoldás, hanem a MAGYAROK UJRA FELTÁMADÁSA SZELLEMBEN - LÉLEKTESTBEN IS,  LÉTEZNI AZ ÖRÖK ÉLET SZÁMÁRA, amit csak végső esetbe, lehetne fegyverrekkel, de mi értelme, mikor szavunkra, hegyeket mozgathatunk?

 Egy fantaszta, ne zavartassátok magatokat, s nem akarok senkit megbotránkoztatni, ha mese, legyen mese?

rev251 Creative Commons License 2004.10.08 0 0 7

Ekkor a franciák még/már nem voltak ehhez elég súlyúak (I. Napoleon után, egy elvesztett háború után 30 évvel, hds valsz nem erős, flotta sehol sincs, belpol. problémák). Nem voltak ilyen szempontból döntő tényező.

 

Itt inkább az a kérdés, hogy ki hozott volna létre egységes közép-európai államot, és az mekkora lett volna. ld. német egység, olasz állam kérdéseit is, Ausztriának mindkettőben (ellen)érdekeltsége volt. + Stabilitás mekkora lett volna (meddig tart), ill. belemegy-e egy (1.) vh-ba

Előzmény: Alexander the Great (6)
Alexander the Great Creative Commons License 2004.10.08 0 0 6
Összetett dolog annyi szent.

Ha nagyon fantáziálni akarunk akkor elgondolkozhatunk hogy mi lett volna ha a franciák 48-49 körül kitalálják hogy a német országoktól keletre létrehozzák ezeket a közép-európai államokat hogy sakkban tartsák velük őket.Talán mi,a lengyelek és a csehek jöhettek volna szóba.

Egyébként meg én személy szerint egyre jobban hajlok arra hogy elitéljem Kossuthot-persze nem úgy mint A.J.P.Taylor a Monarchiáról szülü művében-mivel ezzel az egész hercehurcával többet ártott mint amit használt.
Előzmény: ftonyo (-)
lehell Creative Commons License 2004.10.08 0 0 5

Nagyon jó témakör, meg eddig minden hozzászólás?

 A Magyarok - Istenére esküszünk... rendkivül vigyázni kell, mert amit szabad Pálnak, nem szabad Péternek? A magyarok ketté lettek szakitva, az idegen Isten s hit - wallás - szokások ráerőszakolásokkal, nos a magyar GONDOLKODÁST kell megérteni, vagy a mentalitást, ami mi? Ollan fütyre lában sem lenditem, hogy az bántsam, aki nem bánt engem...

 Nagyon nehéz lenne elválasztani a Magyar - Szabadság - Harcainkat egymástól, de kimagasló pontjai, mikor nagy kaszálások voltak, s magam azt mondom, mind beugratás volt, akkor is, ha  mindenki most földhöz veri a topsiját, mert a nagy KÉPET csak a nagy Képüek, nadcseggesek,  meg a beavatottak láthatták?

 Ami rendkivül érdekes, hogy a wilág felosztása, ujból s ujból megtörténik, s az nélkül, hogy a NEMZETKÖZI WILÁGHELLZETET ne vennük először számitásunkba, az nélkül fegyvert fogni, ÖNGYILKOSSÁG?

 Ki az, magyar Világnézetüek közzül, aki ha vissza néz, ne tudta volna előre, hogy fegyveres megoldás, IMPOSSOBOLE?

 Megmondom mi a megoldás: a MAGYAR ISTEN VISSZA, AZZAL AZ A MAGYAR EGYSÉGESSÉG - EGYETEMESSÉG, NEMESSÉG, MINDEN MAGYAR VAGY KIRÁLY, VAGY SZOLGA, MINDENKI NEMES, AMI AZ ORSZÁGUNK ELVESZTÉSE ELŐTT VOLT? Legyen ugy, mint régen volt...

 Csak gondolatokat pedzegetek, nem vagyok provokátor, hanem legjobban én szeretném, ha végre, minden magyar benne, minden ember boldog s elégedett lehetne, mert addig egyse, mig nem mind?

 Sajnos van EGY KIS CSOPORT WILÁGURALOMRA CSÖRTETŐ BANDA, esetleg több bnadák, mint NAD PETRÓ ÁLMA?- na először is, ezeket kell megérteni, se ezeknek idő lett adva, s ezeket le lehet- e fegyverezni, mert ÖLNI, senkinek se szabad? MA MÁR DOOMSDAY - MACHINÁK POKOL GÉPEZETEK SZÁZAI -EZREI?

 DE, MA MOST RÖGTÖN AZONNAL,  SZAVAZÁSSAL, VISSZA TUDJUK SZAVAZNI AZ ELSZAKIOTT - ERŐSZAKKAL LEIRT MAGYAR ORSZÁGUNK TESTRÉSZEIT, csak ez az egyetlen egy ut van, hogy végre, DICSŐ SZABADSÁGHARCAINK, amik által jól meg lettünk csapolva, véget érjen? Ki vagy mi az akadálya? Hisz addig mig a magyar madár szabad nem lesz, SAJÁT ISTENADTA ORSZÁGÁVAL TELJESEN EGÉSZEN NEM RENDELKEZHET MINDEN MAGYAR, NINCS KIVÉTEL,  addig nincs vége? Ez Istenek harca is? Képzeljük el, az ellenségünk Istenére esküszünk? Na ezért, 1849 - 49, az egyik legmagyarabb vérrottyanás? Csak gondoljunk a Téli - gyaloglás, holott a ausztolt nyemec - Bécsi testvéreinket kellett volna kisegiteni, vissza foglani Bécst, legelőször, mi vagyunk mostmár a Cszar, mindenki az, minden ember, na ez a magyar?

 TALLPRA...

rev251 Creative Commons License 2004.10.07 0 0 4

1. De, komolyan gondolom.

Az, hogy a magyar hds. visszaszorította az osztrákokat a Lajtán túlra, jó dolog.

problémák:

a. Ettől a magyar hds nem csökkenthető békelétszámra. Tehát "fogja" a gazdaságot (konkrétan katona kell paraszt helyett; ennivaló kereskedelem helyett; ágyú nem tudom mihelyett, mert ipar kevés volt, tehát vásárolni kell - Gábor Áron nem hinném, hogy egy országot elláthatott)

b. Ausztria sok érintetlen hátországgal bírt, ha élelemtermelővel nem is. Csehország termelte a fegyvereket. Ill. megvolt a pénzalap az élelem beszerzésére.

 

Tehát az ellenfél nincs legyőzve.

c. Ami a legyőzéshez kell

Képzeljük el a magyar hds-t az Alpokban hegyivadászni. Az általában nem szokott sikeres lenni, bár Hannibál próbálkozott, és az oroszok is rémlenek (majd utánanézek...). Persze a Kárpátokban voltak sikeres hegyi harcok, de az mégis "hazai terep" (közelebb van)

 

És miért ne lett volna 10év? Rákóczi szab.harc kb uilyen peremfeltételekkel (és haditechnikával (könnyű és félnehéz lovasság, tábori tüzérség lőporral, golyóval, nem automata puska a gyalogságnak)) ment.

Jó, a Mo jobban le volt akkor pusztulva, de a Haditanács kasszája is üresebb volt.

És a magya hds-nek több nyílt harcmezei csatája volt, mint Rákóczinak. Európai helyzet mindig van, szövetségi rendszerek, tudja a csuda, miben más...

A 20 meg jól hangzik, mert "kijön" a kiegyezés. Arról nem szólva, hogy hosszú háborút nem állandó nagy intenzitással vívnak (pl. 30 éves h., szerintem, de a Rákóczi-féle sem állandó), továbbá én beleszámolni gondoltam a háború utáni lassú enyhülést is (a 20évbe).

 

2.

a. Hogy ne robbanjon ki? 1848 nyarán már elkéstek a fékezéssel, mindkét részről.. Kicsit tán előbb kellett volna.

 

b. Mi lett volna, ha nem robban ki?

Előzmény: tibb (1)
petey t Creative Commons License 2004.10.07 0 0 3

"Az orosz beavatkozás nélkül az osztrákoknak nem sok esélyük lett volna a győzelemre, ugyanis nekik támadni kellett volna és elfoglalni a kezünkön lévő területeket, erősségeket, míg nekünk csak védekezni s megtartani azokat. A kimerült és kivérzett osztrákok képtenelek lettek volna akkora akkora erőfölénnyel támadni, hogy sikerrel járjanak. "

 

Főleg ennek az utolsó mondatnak mond ellent az a tény, hogy a szabadságharc végén, túlnyomó részben (Erdélyt leszámítva) az osztrák hadsereg állt szembe a harcmezőn a honvédséggel. Az orosz haderő csekély veszteségeinek legnagyobb részét  járvány, nem pedig ellenséges katona golyója okozta. Hogy a kimerültség vagy a nagy vérveszteség nem nullázta le a Habsburg-sereget, arra Perednél, Győrnél, Komáromnál vagy Temesvárnál éppen elég jó példával szolgáltak. Fegyverzet és kiképzés terén fölényben voltak a szabadságharc hadseregével: a mi oldalunkon ezt a  jóval tehetségesebb felső tisztikar és az elszántság ellensúlyozhatta. Az orosz beavatkozás arra volt hasznos, hogy az osztrák erőfölényt stratégiai előnyre lehessen kamatoztatni: azaz a magyar erőket területfeladásra és a hadsereg szétaprózására kényszeríteni.

Előzmény: tibb (1)
Qedrák Creative Commons License 2004.10.07 0 0 2

 

Eltarthatott volna elég sokáig, ha nem is húsz évig az oroszok nélkül. Ami 1849 májusát illeti, nem teljesen vertük ki az osztrákokat Mo.-ról, és nem szabad elfelejteni, hogy a dicsőséges tavaszi hadjárat, minél nyugatabra ment, annál keményebb ellenállásba ütközött, (pl. Nagysalló, de elég megnézni a tavaszi hadjárat felvidéki, és dunántúli eseményeit). Nem mellesleg Welden leváltása után Haynau személyében kicsit komolyabb taktikai tudással rendelkező főparancsnokot neveztek ki. És ne felejtsük el azt sem, hogy az osztrák birodalomfél 90%-ban érintetlen volt a harcoktól, míg Mo.-n jelentős pusztítást végzett. (pl. amikor a délvidéki csapatösszevonást rendelték el, annak is az volt az egyik nagy hátránya, hogy azt már letarolták korábban, nem volt ezért elég utánpótlás, és mikor minden hadtest odaért, július után viharsebesen összeomlott minden).

 

Az áprilisi törvényeket meg aligha hagyhatták volna, mivel azzal Mo. irányítása lényegében kicsúszott volna az udvar kezéből.

Előzmény: tibb (1)
tibb Creative Commons License 2004.10.07 0 0 1

"Nagyjából 10-20 évig húzódik a háború és a rend helyreállítása, változó intenzitással.

És 1867 körül ott vagyunk, ahol így is."

 

Ezt ugye te sem gondolod komolyan? A napóleoni háborúk a francia forradalmi háborúkkal együtt húzódtak 20 évig. Ezen kívül nemigen emlékszem olyan háborúra a korszakban, amelyik a magyarországi harcok intenzitásával 10-20 évig húzódott volna. 1849 májusára a magyar honvédek kiverték az osztrák hadsereget az ország területéről és visszafoglalták a fővárost is. Az orosz beavatkozás nélkül az osztrákoknak nem sok esélyük lett volna a győzelemre, ugyanis nekik támadni kellett volna és elfoglalni a kezünkön lévő területeket, erősségeket, míg nekünk csak védekezni s megtartani azokat. A kimerült és kivérzett osztrákok képtenelek lettek volna akkora akkora erőfölénnyel támadni, hogy sikerrel járjanak. Ezért volt szükségük egy 200 ezres orosz hadseregre, ezért kért Ferenc József segítséget Miklós cártól, mely segítségnyújtás már eldöntött dolog volt az áprilisi trónfosztás előtt is (tehát nem Kossuth vitatható politikai lépésére volt válasz, mint ahogy mostanában sokan szeretnék beállítani). A segítségkérés oka az osztrák hadsereg veresége volt.

 

"Jó kérdés: mi lett volna, ha ki sem robban? Pl. a Habsburg (kollektív) vezetésnek több esze van. Mi kellett volna ahhoz, hogy ki sem robbanjon?"

 

Csak annyi kellett volna, hogy a Habsburg vezetés ne próbálja meg visszavonni az áprilisban megadott majdnem-függetlenséget. Ami ugyebár még korántsem jelentette azt, hogy Magyarország elszakad a Habsburg Monarchiától. Ezt még Kossuth sem akarta. Csakhogy a kamarilla piszkos játékba kezdett (1848 nyarán, őszén a horvátok, szerbek románok ellenünk uszítása, próbálkoztak a  szlovákokkal is, de ez akkor még jórészt eredménytelennek bizonyult; majd decemberben puccsal eltávolították V. Ferdinánd királyt, helyére tették Ferenc Józsefet, s kijelentették, hogy az előző kormányzat által a magyaroknak adott engedmények érvénytelenek). 

Előzmény: rev251 (0)
rev251 Creative Commons License 2004.10.07 0 0 0

0-nak egy "provokáció"

 

Ha az oroszok nem avatkoznak bele, Ausztria és Mo. egy pattot játszik.

Nagyjából 10-20 évig húzódik a háború és a rend helyreállítása, változó intenzitással.

És 1867 körül ott vagyunk, ahol így is.

Ausztria lekötött ereje (csapatok be nem folyt/másra költött adó) természetesen uúgy teret veszít É-Olaszo.-ban és Poroszo. ellen, mint ahogy a valóságban is történt.

 

Jó kérdés: mi lett volna, ha ki sem robban? Pl. a Habsburg (kollektív) vezetésnek több esze van. Mi kellett volna ahhoz, hogy ki sem robbanjon? Mi valósult volna m,eg nehezebben.

Előzmény: ftonyo (-)
ftonyo Creative Commons License 2004.10.06 0 0 topiknyitó

Nos rajta!

 

Kinek mi véleménye van 1848-49 eseményeiről előzmények, utóhatások.

 

Hadtörténettel is foglalkozhatunk!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!