Keresés

Részletes keresés

flami1973 Creative Commons License 2015.04.15 0 0 18601

Szia!

 

Köszönöm, hogy szakítottál időt erre, és ennyi mindent elővettél régről. Mielőtt elkezdtem ide írni, elolvastam egy csomó kommentet, csak nem sikerült eléggé előre mennem, bocsi ezért.

 

Így azért már kirajzolódik egy korrekt leírás az országról, és a benne élőkről. Nincs velük semmi baj, az hogy vannak elvárások, ez normális, minden országban vannak, aki az elvárásoktól mentes, tökéletes országot keresi, az úgyis családóni fog. Én nem azt keresem, csak egy kicsit élhetőbbet, mint itthon. Hollandia megfelelőnek tűnik.

 

Mondjuk nekem nem hiányoznak a hegyek, volt itthon már elég, én bringázni szeretnék, normálisan, és nem úgy, mint egy hegyi bakkecske, ahhoz meg nagyon megfelel a síkság. és örülök, hogy a bringa általános, mert gyűlölöm a tömegközlekedést.

A kánikulát, és az éghajlati szélsőségeket sem szeretem, ilyen szempontból is tetszik, hogy az évszakok Hollandiában kicsit homogének, ez gondolom az óceáni ághajlat hatása, az pedig nekem tetszik. Itthon sokat szenvedek nyáron a tikkasztó hőségtől, néha már komolyan megvisel.

 

Fürdés akkor nuku, de úgyis a Balatonra szeretnék hazajárni, mert az egyetlen, amit kis hazánkban igazán szívből szeretek, az a Balaton, és ez mindig is így lesz. Összehasonlítottam már más tavakkal, de egyik sem volt olyan szívmelengető és nem is lesz soha.

 

Az pedig külön tetszik, hogy Hollandiában van szociális élet, és hogy az orvos nem csúszópénzért dolgozik, és az is, hogy ezek szerint kint az embereknek nem azzal telik el az életük, hogy a belük lóg a melótól, amiért nem fizetik meg őket, és utána nem marad erejük otthon már semmi másra.

 

Szóval ha az volt a cél, hogy az újaknak kedvet csináljatok, akkor sikerült, és nagyon, nagyon köszönöm.

 

Szép napot mindenkinek.

Előzmény: mirla (18599)
flami1973 Creative Commons License 2015.04.15 0 0 18600

Szia!

 

De, okosabb lettem, írtál konkrétumokat is, ami sokat segít. Nagyon köszönöm. Szóval angolul tudtál inkább, mikor kimentél? Mennyi idő alatt tanultál meg hollandul?

 

Üdv: Flami

Előzmény: jewel1979 (18595)
mirla Creative Commons License 2015.04.14 0 0 18599

Nem tudom, sikerülni fog-e, de hogy az újaknak nagyobb kedvet csináljak, visszamentem a fórum anyagában (kb. negyedóráig eltartott....) és most utólagos engedelmetekkel ide szeretném másolni  azt a hozzászólásgyűjteményt, amit még 2009-ben írtunk össze arról, hogy ki mit szeret Hollandiában...

Lehet, hogy azóta az ízlésünk és a véleményünk is megváltozott, hiszen kb. 6 év telt el azóta, de mégis ad egy jó általános benyomást szerintem. Elnézést a hosszú szövegért, akit nem érdekel, "ugorgyon".

 

 

jewel1979 2009.10.26 0 0 4743 én kezdem... :)
- szeretem a tengert és a dűnéket
- szeretem a koffie broodje sütit
- szeretem a zöld kuka/kék kuka/szürke kuka rendszert
- szeretem a bicikliutakat
- szeretem, hogy a természetjáróknak csomó térkép, könyv, magazin van...
Előzmény: jewel1979 (4742)


Tommee-81 2009.10.26 0 0 4744 Akkor en is kicsit:
-szeretem a tobbsavos bicikliutakat, a biciklis alagutakat, a tomeggel egyutt tekerest reggel a meloba, delutan haza
-szeretem a kukarendszert, es a chippes kartyaval nyilo, fold alatti kontenert
-imadom europa legjobb utjait hasznalni, imadom, hogy eflelejtettem a kaytu es uthiba szavakat
-imadom az egesz orszagot beszovo autopalyhalozatot
-imadom, hogy a rendorok nem allitjak meg az autosokat cseszegetni
-szeretem a fekvorendoroket (30 meterenkent), mert igy nem tudnak 80-al menni az utcamban es a lakoovezetekben
-imadom, hogy alig esik az eso rendesen, csak sokszor "igy kodol" (abban nem azok el)
-imadom a holland TVket
-szeretem, hogy ha egy filmnek vege, nincs utanna relklam
-szeretem az Nl mulatos zenet (majdnem mint a magyar lagzis...)
-birom a holland gondolkodast, eletfelfogast, a pihis eletritmust, a kevesebb stresszet, hogy nem dolgozzak a halalba magukat
-szeretem, hogy mindenki jar egy klubba sportolni munka utan
-szeretem, hogy az uszoda este 10-ig nyitva van munkanapokon es ezren nyomjak este 8-9 magassagaban fel-ala a kilometereket
-birom, hogy a varosomban minden eveben maraton van
-birom, hogy szeretnek korizni
-imadom a mese szep falvakat, amik a varosom korul vannak
(ha arra autozom el sem hiszem sokszor, hogy ez igazi, mint egy festmeny, tokeletesek, tisztak)
-birom, hogy a vilag minden pontjarol erkezett emberekkel dolgozom egyutt, elek egyutt -nagyon erdekes, szines.
-birom, hogy azonnal reklamalnak, ha nem kaptak 100%-os kiszolgalast, vagy szolgaltatast
-birom, hogy nincsenek dombok amiket naponta kellene megmasznom biciklivel
-imadom, hogy az eves 1 honapos vakacio itt normalis

Most igy hirtelen ennyi. Persze Nederland nem tokeletes, de en nagyon szeretem ezert elek itt es ezert is fogok mindig is itt elni, ezert leszek holland allampolgar.

 

mirla 2009.10.26 0 0 4745

Akkor én folytatom, a teljesség igénye nélkül:

- szeretem, hogy itt van PRIVACY-m  (magyarul nincs is erre szavunk!)

- szeretem, hogy itt olyan kultúrában nőnek fel a gyerekek, hogy gondolnak azokra, akik rászorulnak (anyagilag vagy az élet egyéb terén)

- szeretem, hogy pozitívan (és nem borúlátóan) gondolkodnak

- hogy nem panaszkodnak, hanem örülnek és ezt ki is tudják fejezni

- irigylem, ahogy tudják élvezni az élet apró örömeit, a természetet, azt, hogy minden kis ünnepségből jó hangulatot tudnak kihozni (GEZELLIG!!!)

- hogy minden erővel védik a természetet, egy utat pl. elvezetnek kilométerekre odébb, mert a nem tudom én milyen békák ott csattognak már évtizedek óta, és ha odaépítik az utat, akkor nekik annyi:))

- szeretem, hogy mindent begyűjtenek, újrafelhasználnak, tovább ajándékoznak (használt, de még jó orvosi műszereket, de egyszerű szerszámokat is, szemüvegeket stb. a fejlődő országoknak, mikor jutna ez nekünk eszünkbe?!?!?)

- szeretem, hogy a holland emberek PONTOSAK!!!

-hogy az orvosnak  nem kell hálapénzt dugdosnom a zsebébe

-szeretem, hogy toleránsak minden néppel szemben (persze, bizonyos határokig, ha a jövevények betartják az írott és íratlan társadalmi szabályokat)

-szeretem, hogy szociálisak, szinte minden ténykedésük csoportos szervezettségű

- szeretem, hogy érdeklődőek, ha egy idegen országba mennek nyaralni, előre megtanulják az alapvető szavakat az adott ország nyelvén, hogy ezzel is kifejezzék a tiszteletüket

-hogy önkéntes munkát végeznek,

-hogy gyerekeket adoptálnak a sajátjaik mellé,  árvákat nyaraltatnak, befogadnak,

-hogy állatbarátok (néha ugyan túlzottan),

- és szeretem a mandulás/spijs süteményeiket....

-hogy egészségesen étkeznek (általában!), és nem a zabálás a fő céljuk az életben

stb.

 

Van negatív listám is, nem rózsaszínű a szemüvegem. De ezt jó volt leírni!!!

 

sevenlife 2009.10.27

Én is nagyon örülök a "hangulat váltásnak", éppen ideje volt már visszatérni az eredeti témához.

Bár én még nem túl régóta vagyok Hollandiában (alig 6 hete) így csak egyetlen mondatot írnék amiért én szeretem ezt az országot:

Itt tudok dolgozni, nem úgy mint odahaza!!

Persze nekem is gyűlnek a pozitív tapasztalataim amit majd szép lassan megosztok veletek, de gyakorlatilag az előttem szólók már leírtak minden érdemlegest.

Ami talán még érdekes (számomra mindenképpen), hogy itt nem látok idegbeteg, kapkodó, türelmetlen embereket. Szeretem, hogy mindenki jókedvű, mosolyog (nekem ez jelenti a mindent!) az utcán előre köszönnek, a boltban kedvesek ha nem találok valamit (nem förmed rám, hogy "ott van b+ valahol keresd meg, nem látod, hogy más dolgom van!"), szeretem nézni a kocogó, futó, kerékpározó, lovagló embereket (a múltkor kinézek és egy kislány teljes lovagló cuccban a póni hátán - aranyos volt-), a tiszta rendezett házakat, jó érzés, hogy sehol sincs kerítés, max sövény ami éppen hogy csak jelzi a területi határokat, hogy nincs függöny az ablakokon, vagy ha van is max. estére húzzák be, szeretem az éjszaka megvilágított helységjelző- útba irányító táblákat, imádom a barátom konyhájában lévő "Quookert" ami egy másodperc alatt azonnal forró vizet ad a reggeli kávémhoz:-), jó dolog, hogy vasárnap lehet pihenni, mert nem fúr farag, kopácsol, ágat vág, füvet nyír, csattog-zörög a szomszéd (vasárnap tilos a munka, még a kocsit se moshatod le!), mosolyt csal az arcomra a biciklin kukát húzó emberek látványa, a szombaton hosszú sorban kígyózó menet a komposztáló állomás felé, de a legszebb látvány amikor reggel kinézek és a kert végében bájosan kérődzik a boci, mintha azt mondaná "jó reggelt ideje megint valami hasznosat tenni!"

Nagyjából eddig ennyi, folyt köv.:-))

 

 

ciceró88 Creative Commons License 2015.04.14 0 0 18598

Szia! Köszönöm neked ezt a beszámolót. Én a napokban mentem volna ki velük, de akkor ezek után kihagyom. Még jó, hogy ezeket leírtad. Még egyszer köszi.

Előzmény: Hanuta85 (18581)
jewel1979 Creative Commons License 2015.04.14 0 0 18597

Gondoltam, hogy még ebben se fogunk egyetérteni ;) Ez Hollandia :D Emlékeim szerint tavaly májusban volt pár meleg nap, aztán egész nyáron semmi... 

Előzmény: Quantumleap (18596)
Quantumleap Creative Commons License 2015.04.14 0 0 18596

Tavaly egy olyan nap sem volt, hogy szívesen felvettem volna egy nyári ruhát.

 

Pedig én emlékszem több, kimondottan kánikulás időjárással bíró napra. Vagy ez is eltérő országon belül?

Előzmény: jewel1979 (18595)
jewel1979 Creative Commons License 2015.04.14 0 0 18595

Ezekre a kérdésekre azért nagyon nehéz válaszolni, mert a hollandiai élet nagyon másmilyen mindenkinek, attól függően, hogy hogyan keveredett ide. Nagyon más annak, aki magyarokkal lakik, vagy lengyelekkel, vagy saját lakásban. Nagyon más Amszterdam, mint Limburg... Más a tengerparton élni, mint az ország közepében. Nagyon mások az ügyintézők, egyik falu városházáján teljesen más tapasztalatokat szerzel, mint a másik városban. És jellemző, hogy bármit is írok most ide, tuti, hogy valaki másnak homlokegyenest más a tapasztalata. 

Szóval, amit írok, nagyon-nagyon szubjektív...

Néha kimarad a nyár és a tél is... A hőmérséklet 10-20 fok között, sokszor esik az eső. Hó gyakorlatilag nem volt 3 éve, de igazi nyári meleg sem. Tavaly egy olyan nap sem volt, hogy szívesen felvettem volna egy nyári ruhát. Az igazi hollandok persze ezt máshogy látják, már most pólóban-sortban járnak sokan :) A tengerben lehet fürödni, ha nincs bajod a kb 17 fokos vízzel nyáron ;) 

Az emberek... igazi hollandokkal nehéz barátkozni, legalábbis úgy, ahogy Magyarországon képzeltem... nincs egymáshoz átjárogatás, csak úgy együtt lógás. Ha meg is hívnak valahová, ott minden A-Z-ig meg van szervezve/tervezve... 

A kertek, a zöld felületek fontosak - ezt én is nagyon szeretem. Minden szép, rendezett (a legzsúfoltabb városrészeket leszámítva). Viszont - nem tudom máshogy megfogalmazni - nekem minden nagyon egyformának tűnik... Lehet, hogy erre valaki azt mondja, hogy nem, pedig szerintem de. Nincsenek nagyon másmilyen emberek, kertek, kaják... minden egy kaptafára megy. Szerintem legalábbis. Engem ez zavar legjobban. Azaz rendezett, ami pozitív, de emiatt egyforma, ami negatív... Szerintem a kaja is egyforma. Alapvetően a kreativitás szerintem nem jellemző a hollandokra. Mindent korrektül elintéznek egy adott módon, de nem kacsintgatnak ki a dobozból. Tolerálják, ha valaki/valami fura, mert udvariasak, de nem fognak lelkesedni érte. A kiugróan jó teljesítménnyel sem tudnak nagyon mit kezdeni. A jó középszerben hisznek.

Igen, bicikli, szelektív hulladékgyűjtés stb működik. Azért csak nyugaton vagyunk...

Én azért vagyok inkább Amerika-párti, (a nyelv mellett), mert hiányoznak a hegyek, a nagyon meleg, a nagyon hideg, a másmilyen, a változatosság... (na ezt is biztos megcáfolja valaki, mondván, Amerika tökegyforma :) Ezért mondom, hogy mindez szubjektív. És igen, holland tudás nélkül az életben nem fogsz beilleszkedni az igazi hollandok közé. Én találtam magamnak egy helyet, közösséget, ahol jól érzem magam, igazi hollandok között, de elég nagy kompromisszumok árán. És beletelt 6-8 évembe. Azért mehet ez gördülékenyebben is, csak olyasmi a kulcsa, hogy fogadd el, ami van, és ne akarj megkérdőjelezni vagy megváltoztatni nagyon semmit. 

 

na, ettől gondolom, nem lettél okosabb ;) 

 

 

 

Előzmény: flami1973 (18594)
flami1973 Creative Commons License 2015.04.14 0 0 18594

Szia!

 

Ez az írásod is elég tanulságos. Megértem, hogy nem akarsz személyes dolgokról írni, csak annyit kérdeznék, hogy megértsem, hogy akkor amikor te kimentél, nem tudtál te sem hollandul, hanem angolul beszéltél, (erre következtetek abból, hogy Kanada, vagy az USA lett volna ideális) és ott kellett esetleg megtanulnod? Ezért érzed kidobott időnek? Mármint emiatt szenvedtél esetleg hátrányokat?

 

Egyébként igen, tényleg érdemes elgondolkodni, hogy hol is szeretne az ember  élni, ebben igazad van, ezért szeretném is megkérdezni Tőled is, és a Többiektől is, mivel ez a fő témája a topiknak, hogy milyen is valójában Hollandiában az élet, de magyarok szemszögéből nézve.

Milyen az időjárás, milyen a környezet, milyenek az emberek, mennyire hajlandóak szóba állni külföldiekkel, vagy inkább a külföldiek egymással állnak jobban szóba?

A kertészet mennyire fontos az ország profiljában? Azt tudom, hogy rengetegen járnak bringával, és ez nagyon pozitív.

Mennyire alkalmas az ottani északi tengeri partvidék a fürdésre?

Szóval mesélnétek kicsit a mindennapokról, hogy kiderüljön, milyen ott lenni valójában?

Mert azért az is elgondolkodtató, hogy ilyet írsz, hogy mentálisan nem bírtad a környeztet, holott azt hallani, hogy Hollandia az egyik legbarátságosabb állam Európában. Ezek érdekelnének, ha nem gond.

 

Üdv, és előre is köszi.

Előzmény: jewel1979 (18593)
jewel1979 Creative Commons License 2015.04.14 0 0 18593

Amúgy szerintem tényleg fontos eldönteni és magunkba nézni, hogy egészen pontosan mit akartok, mi a cél, miért indultok útnak? 

Ha csak 1-2 év pénzkereset, aztán irány vissza haza, akkor érdemes olyan országba menni, aminek a nyelvét ismered (Anglia, Ausztria, stb), esetleg lenyelni, hogy 5 másik magyarral laksz egy szobában, dolgozol, spórolsz, nem szórakozol. Megvan a pénz (nagyon spórolva több száz eurót is félre lehet tenni havonta, ha tényleg nincsenek igényeid). Aztán hazamész, ennyi.

Ha egy új hazát keresel, olyan helyet, ahol az életedet akarod leélni, akkor szerintem érdemes olyan országot választani, aminek természeti adottságai, kultúrája közel áll hozzád. És akkor tök mindegy, hogy spanyolul, vagy hollandul kell tanulni, de nem mindegy, hogy a forró spanyol tengerparton vagy az esős Hollandiában akarsz élni. És ha ez megvan, akkor el kell kezdeni tanulni spanyolul, hollandul, svédül... akár már otthon, Magyarországon (mert ott sokkal olcsóbb, és a magyar anyanyelvű nyelvtanár, tankönyv nagy segítség! Itt is ismerek Hollandiában olyan fiatal lányt, aki a nulláról kezdve, hollandot tanulva, iskolába járva halad előre, egy új életet kezdve. 

Személyes dolgokat nem akarok ide írni többet, de az biztos, hogy én éveket elvesztegettem

itt Hollandiában, mert nem azt kaptam először, amit vártam tőle (nekem az USA vagy Kanada lett volna ideális). Kidobtam 6-7 évet a semmire, mert egyszerűen mentálisan nem bírtam a környezetet. Nagyon sokat segítetek magatoknak, ha olyan országot választotok, aminek pl örömmel hajlandóak vagytok megtanulni a nyelvét és nem érzitek ezt tehernek. 

Berry May Creative Commons License 2015.04.13 0 0 18592

Kedves segítőkéz! Köszi az infót! A puzzle darabkákból tudunk kirakni egy teljes képet!

Előzmény: segítökéz (18591)
segítökéz Creative Commons License 2015.04.13 0 0 18591

Barry May!

 

Hollandiában mennyire van holland pék---kérdezed.

Vannak holland pékek, azt nem tudom kiket foglalkoztatnak, és vannak török pékségek, ahol viszont törökök az ott dolgozók. Beszélnek hollandul, azt viszont nem hiszem, hogy az angolt, vagy bármelyik világnyelvet beszélik.

Előzmény: Berry May (18587)
Berry May Creative Commons License 2015.04.13 0 0 18590

Köszönöm a linket és a belga tippet is (neked is). :)

Tőled is megkérdezem: nem tervezed az áttelepülést Belgiumba? :)

Férjemmel nem beszéltünk Belgiumról, igazából Hollandiában van 1-2 ismerősünk, de nyitottak vagyunk más irányba is, ha jobbak a lehetőségek, hiszem még itthon vagyunk, még nem döntetett el semmi.

Előzmény: mirla (18584)
Berry May Creative Commons License 2015.04.13 0 0 18589

Őszintén szólva, Belgium nem került szóba a férjem és köztem, de most, hogy bedobtátok a köztudatba, így megnézem ennek lehetőségét is! Köszi a tippet! :)

Te már nem akarsz már áttelepülni?

Előzmény: RodeTulp (18579)
Berry May Creative Commons License 2015.04.13 0 0 18588

Köszönöm a véleményt, tapasztalatot. Sajnálom, hogy ez megesett, viszont nekünk - akik még információ-gyűjtés alatt vannak - nagy segítség, hogy közzétetted!

Előzmény: Hanuta85 (18581)
Berry May Creative Commons License 2015.04.13 0 0 18587

Köszi az infót. Megmondom őszintén, azért nem volt nekem világos, hogy egy pék vajon el tud-e helyezkedni angol nyelvtudással vagy csak hollanddal, mert nem tudom azt, hogy Hollandiában mennyire van holland pék, ugyanis pl. Kanadában nagyon kevés kanadai pék van, és emiatt külföldi pékeket szeretnek alkalmazni. Tehát pl. ha egy holland pékségben multikulturális környezet lenne, akkor lehet, hogy elég lenne az angol nyelvtudás. Így értettem a dolgot.

De egyébként pedig MINDEN információ nagyon nagy segítség, amit tőletek, kinn élőktől kapok.

Előzmény: RodeTulp (18578)
flami1973 Creative Commons License 2015.04.13 0 0 18586

Szia!

 

Nagyon szépen köszönöm, hogy megírtad. :-)

 

Üdv.

Előzmény: fg123 (18577)
flami1973 Creative Commons License 2015.04.13 0 0 18585

Szia!

 

Nem értjük félre, csak nem hogy nem könnyű összegyűjteni az információt, hanem szinte lehetetlen, ha jószándékú és tájékozott magyarok nem segítenek.

Én előre írtam, hogy senkit sem fogok azzal zavarni, hogy adjon munkát, mert az a közvetítők dolga. Viszont a közvetítők egy része becsapja az embert, és ilyennel nem szeretnénk szembesülni. Az is evidens, hogy az emberek nagy része, nem hollandul kezdett el tanulni, hanem angolul vagy németül, és a magyar közvetítők is így hirdetnek, hogy angolul meg németül beszélőket ki tudnak közvetíteni. Ha ti most nem mondtátok volna el az igazságot, hogy ez nem igaz, mert a holland nyelv kell már a kezdet kezdetén is, akkor jó nagy szívás lett volna.

Sajnos a legtöbben valóban azért keresik ezeket a fórumokat, mert ki szeretnének jutni dolgozni, és  a hivatalos tájékoztatás hiánya miatt nincs más lehetőségük, mint hogy itt tegyék fel a fontos kérdéseiket.

 

Többen írtátok, hogy kint vagytok 8-10, 20 éve, ezért feltételezzük, hogy tudjátok a választ bizonyos kérdésekre.

 

Üdv.

Előzmény: mirla (18583)
mirla Creative Commons License 2015.04.13 0 0 18584

Berry May,

 

http://holland.aladar.hu/ugyintezesek/ugyintezes-oktatas.php

 

Ezen a linken (bár sok helyesírási hibával, sajnos) olvashatsz egy átfogó leírást a holland iskolarendszerről, elég pontosan visszaadja a helyzetet.

Más részei is jól használhatóak!

És csak csendben megjegyezném: a helyedben én is Belgiumot céloznám meg....

mirla Creative Commons License 2015.04.13 0 0 18583

Hey, Jewel!

 

Örülök, hogy újra itt vagy, hol jártál eddig?!?

Látod, mihelyt beléptél ide, máris pörögsz, remélem, most már maradsz is.

Mi van veled, mivel foglalkozol mostanában, és úgy következtetek, már hollandul is beszélsz:)!

Ha személyes dolgokról már nem akarsz ide írni, azt is megértem, de tényleg érdekelne, mi van veled!

 

A "nem sokat változott a helyzet"-et én úgy értelmezném, hogy most is nagyrész munkát keresők írnak ide. Ez (az újaknak írom) a fórum elvileg a hollandiai élet ügyes-bajos dolgaira lett alapítva, nem munkakeresésre, de mivel nincs más ilyen jellegű fórum, nagyrészt ezzel a témával van tele.

Megértem, ne értsétek félre! Nem könnyű összegyűjteni az infót, ha az ember új életet akar kezdeni, minden lehetőséget meg kell ragadni.

 

Pozitív fejleménynek tartom az utóbbi időben, hogy régi érdeklődők (pl. FG) most segítik az újakat, és azt is, hogy a kérdezők hálásak és reagálnak....

Hányszor volt, hogy itt írtunk lelkesen minden témában, aztán még vissza se jeleztek, miután elolvasták az infót...

 

Sok sikert mindenkinek, aki a külföldi létbe belevág! Munkaügyben én nem tudok segíteni, de ha a hollandiai életet érintő kérdéseitek is lesznek, abban benne vagyok, lassan 25 éve!

Előzmény: jewel1979 (18559)
jewel1979 Creative Commons License 2015.04.13 0 0 18582

sajnálom... :( 

Azt hiszem, érdemes itt leírni, hogy hogy működik egy uitzendbureau, azaz közvetítőiroda. Nos, vannak cégek, normális, fizetett saját alkalmazottakkal. de ezeknek a cégeknek (tegyük fel, egy logisztikai raktárnak) időnként több munkásra van szüksége. Mert feltorlódtak a megrendelések, mert valaki beteg lett a fix alkalmazottak közül, vagy elment szülni. vagy egyszerűen csak több a munka. Nos, ilyenkor szokták behívni az ilyen kiközvetített munkavállalókat. Van lehetőség túlórázni, hiszen pont azért hívnak be, mert sok a munka... De aztán meg kevesebb. Egyébként hollandok is dolgoznak ilyen rendszerben, hiszen azért nem olyan vészes ez... Fizetsz 320 eurót a szobáért (reális), 80-at havonta a biztosításért (reális és kötelező). Azért laknak kempingben, mert az az olcsó. Az, hogy kosz van, leginkább a szobában lakókon múlik... Autó? Hát vigyél magaddal, vagy vegyél egy robogót, biciklit... Tehát keres havi 1000 nettót kb, ebből levonnak 400-at a lakásra meg a biztosításra, marad 5-600 euró. Ilyen munkakörben ez reális. Ebből elő lehet fizetni egy havi 40 eurós mobilnetre, és akár első hónap végén lehet venni egy használt robogót mondjuk 300 euróért.... 

az persze nem szép dolog, ha ennél többet, csillogóbbat ígérnek Magyarországon, de aki ki akar menni külföldre dolgozni, érdemes kicsit utánaérdeklődni, hogy mennyire van kolbászból a kerítés... Rossz hír: ilyen munkakörökben itt sem gazdagodnak meg az emberek. De minden relatív, van, akinek ez is jobb, mint amit maga mögött hagy. Csak épp ezért nagyon érdemes végiggondolni, hogy ki, milyen elvárásokkal vág neki a külföldi életnek. 

Előzmény: Hanuta85 (18581)
Hanuta85 Creative Commons License 2015.04.13 0 0 18581

Sziasztok!

 

Szeretném leírni a párom jó kis sztoriját a Flex-Temp Hungary kft-vel....!

 

Aki a Flex-Temphez akar menni az gyorsan felejtse el..igérnek 1300eur fizetést  és túlóra lehetőséget is tehát olyan 150% fizetést Hollandiába...raktári munkára! amit hetente fizetnek ki de az első 2heti fizujukat bent tartják és a 3héten kapják ki de közben levonják a heti 80eur szállás díjat és a heti 20eur TB díját mert azt magának kell kifizetnie! Tehát a havi szállásuk 320eur és 80eur a TB fejenként amit minden hónapban köteles vagy kifizetni ha dolgozol hanem!!!!

Az útiköltséget ki kellett fizetnie 105 eur kértek el a busznál ami a Keleti Pu-tól indult..ezt tudtuk hogy ki kell fizetni, szal ez nem volt meglepő! a meglepetés akkor érkezett mikor kiértek az Axel céghez aláírni a papírokat/szerződés nagyon bunkó és lekezelőek voltak, és mondták neki hogy majd kedden fogja hívni a neki kihelyezett kapcsolattartó..és itt még csak szombat volt..hol van még kedd? aztán kivitték őket a szálláshelyre...50km a várostól (Tilburg) kint az erdő semmi kellős közepére, egy apartman tábor féleségbe...buszközlekedés napi 2x!!!! a bolt tőle 10km szal ha boltba akar menni akkor gyalogoljon..itt Pesten azt mondták neki céges busz fogja vinni dolgozni és hozni is! Nos életem párja belépett a szobába ahol elszállásolták...5-en nyomorogtak egy szobába egy térdig érő hűtövel 5emberre..a kosz a retek mindenhol és internet se volt!!!!!!!! Lengyelekkel és Magyarokkal lakot volna együtt, majd a magyar srác közölte vele hogy amit itt  Pesten mondtak neki a Flex-Tempnél azt gyorsan felejtse el! Nincs 1300eur alap fizetés mert nem hivják be minden nap dolgozni, max 1héten 2x vagy 3x!és a legmagasabb fizetés is 1000eur arról nem is beszélve hogy mindig máshol dolgoztatják őket! Én telefonon keresztül megkérdeztem az egyik magyar  srácot hogy minek marad ha ez van? És akkor közölte velem hogy 2hete van kint ebböl dolgozott 4napot és vészesen kevés a pénze..nem tud hazajönni és megvárja az egy hónapot! A Flex-Temp nem ezzel a feltétellel hirdette az állást a párom nem erre jelentkezett!!!!  1300eur alap bérről volt szó és tulóra lehetőséggel!!!!! heti 5X8 órás munkanappal és nem heti 2X12 órás munkával!! azt mondták minden szállásban van internet.. de nem volt..mert ugye az ember nem telefonon akar a szeretteivel kommunikálni..mert az ugy nagyon drága..! A páromnak szerencséje volt mert az a busz ami kivitte még aznap indult vissza Magyarországra..így hazatudott jönni...105euróért...! És nekem ne mondja senki hogy erről a a Pesti munkaközvetitő nem tud vagy nem tett panaszt még senki!!!!! Leírtam a véleményemet..lehet hogy kitörlik de lefogom írni más fórumra is!!!!!! 

jewel1979 Creative Commons License 2015.04.12 0 0 18580

Egyetértek Rode Tulp-pal. És tudom, van olyan is, hogy egy brigádvezető tud hollandul, és neki vannak csak angolul/magyarul stb. tudó emberei... de higgyétek el, ennek meg kell fizetni az árát. Ilyenkor jön az alacsonyabb fizetés, a trükközés a szállásdíjjal/fuvardíjjal/biztosítással/bejelentéssel, ki tudja mivel... ha hagyod, hogy mindent intézzenek helyetted, előbb-utóbb át fognak verni. De mindenki szíve joga, hogy milyen nyelvtudással vág neki. Én sokáig nem fordítottam erre gondot, meg is volt az eredménye. Előrejutni csak valamilyen szintű nyelvtudással lehet.

Előzmény: flami1973 (18575)
RodeTulp Creative Commons License 2015.04.12 0 0 18579

Berry May,

 

angollal és franciával miért nem Belgiumot célzod meg? Ők még inkább multikulturálisak, még kevésbé feltűnő náluk a külföldi, mint itt, jobban be lehet illeszkedni. A hollandok csak egy darabig barátságosak, aztán távolságtartók, főleg az utóbbi években megnőtt a külföldiellenesség. Sajnos, de kelet-európaiságunkra (nem, nem középkelet, itt kelet-európaiak a magyarok, sőt gyakran Balkánt emlegetnek velünk kapcsolatban) nemigen lehetünk büszkék, ahogy már korábban is volt itt erről szó, az iszákos lengyelekkel, a maffiózó ukránokkal, román bűnbandákkal, csaló bolgárokkal vesznek bennünket egy kalap alá, legalábbis az átlag holland, aki generalizál...

 

Én a mai napig sajnálom, hogy nem a belgáknál kötöttem ki.

 

Én a helyetekben - most még úgyis mindegy - Belgiumot céloznám meg. Hollandiában a franciával pl. nem sokra mész, ott viszont lehet, hogy azon a nyelven fogod keresni a család kenyerét. Az ország lakosságának 31 %-a vallon, akik franciául beszélnek. 55 % beszéli a flamandot (holland nyelv flamandok által beszélt változata). http://hu.wikipedia.org/wiki/Belgium

RodeTulp Creative Commons License 2015.04.12 0 0 18578

A nyelvkérdéshez:

Ugyanúgy, mint a hogy a magyar szakmunkás magyarul és nem angolul vagy más nyelven társalog a kollégáival, ugyanúgy a holland asztalos vagy pék is hollandul beszél a munkatársával.

Most csak képzeljétek el, hogy  ti vagytok a magyar villanyszerelő vagy ács, aki pl. kínai vagy orosz kollégát kap.... Nagyon jó szakemberek mindannyian, de kommunikálni nemigen tudnak egymással.... Elvállalnátok egyáltalán, hogy egy napot is "dolgozzatok" vele? Mondjuk, egy építkezésen villanyt szerelni.... Ráadásul nem is ismerik az adott ország szabványait, anyagait, munkafolyamatait, biztonsági előírásait, egyéb szokásait, sőt, még a szerszám vagy géphasználat is más lehet, stb.

 

Szóval, teljesen egyértelmű, hogy a szakmunkásvilágban az adott ország nyelvén kell dolgozni.

Persze, kivételek mindig akadnak, de miért gondolja mindenki, hogy egy holland szaki angol nyelvet törő külföldivel akarna szépen együtt dolgozni? Őszintén szólva, én nem vállalnám, egy napig sem, nemhogy hosszú távon!

Fordítsátok meg a szitut, ahogy feljebb vázoltam, és akkor mindjárt érthetőbb! A magyarok pedig még a románt vagy erdélyi magyart is kinézik maguk közül, nemhogy egy még messzebbről jöttet... Itt viszont mindenki elvárja a hollandoktól, hogy mosolyogva befogadjanak minden külföldit....

 

Angolul vagy bármilyen más nemzetközi nyelven  csak a nagyvárosi vendéglátóhelyeken,  multiknál és magas vállalatvezetői, esetleg bankári beosztásokban lehet munkát vállalni Hollandiában.

fg123 Creative Commons License 2015.04.12 0 0 18577

A szobabérlés a legolcsóbb szerintem. Nekem heti 50 euróért bérelnek egy szobát. De láttam már havi 350ért is. Sok mindentől függ az ár, meg a lakótársak nagyon lutri.

Itt tudsz keresgélni pl: http://www.pararius.com/english

 

Csak azt írtam be a gugliba hogy: rent a room in eindhoven

 

Üdv!

Előzmény: flami1973 (18576)
flami1973 Creative Commons License 2015.04.12 0 0 18576

Szia!

 

Köszönöm, egyenlőre nagyon sokat segítettél, sajnos még az élelmiszer árak később lesznek aktuálisak, mert még meg kel tanulnunk rendesen valamelyik nyelvet. :-)

Viszont arra van esetleg rálátásod, hogy mik a legolcsóbb szállástípusok? Mármint az albérletnél van olcsóbb szállás típus, ami kezdetben esetleg megfizethető?

 

Köszön előre is. Üdv. :-)

Előzmény: fg123 (18565)
flami1973 Creative Commons License 2015.04.12 0 0 18575

Szia!

 

Hát én itt maradok a fórumon szívesen, de mivel én is most próbálom összeszedni az információkat, nem vagyok elég jól informált, hogy másoknak segítsek. De mindenképpen követem az oldalt, mert nagyon sok a hasznos információ, és amiben tudok, segítek.

 

Most viszont még egyszer megkérdezem a nyelvtanulás problematikáját. Tehát: a Párom asztalos, 20 éves tapasztalattal. Kérdeztem, hogy melyik nyelvet tanulja, az angolt, amiből már van egy kis alapja, vagy a hollandot. De mivel azt javaslod, hogy aki pék, tanulja a hollandot, akkor az asztalos is nagy valószínűséggel a hollandot kell, hogy tanulja?

 

Mert Fg viszont, aki forgácsoló, ő angol nyelvvel tudott kijutni, és brilliánsan elhelyezkedni. Most ez ügyben kicsit zavart a kép.

 

Most pedig pár szó magamról, és papíron középfokú vagyok angolból, valóságban most inkább csak társalgási szinten beszélek, amin már dolgozom. Foglalkozásom adminisztrátor, de vannak pedagógiai végzettségeim is, amikben nincs tapasztalatom, valamint megtanultam a webdesigner szakmát. Szerinted én milyen típusú munkákat kereshetek?

Nagyjából látom, hogy milyen munkaerőket keresnek, és erre hagyatkozva elgondolkodtam, azt hiszem, én el tudnám képzelni, ha nem is örökké, de hogy egy ideig szociális gondozó legyek, mert azt látom, hogy arra van kereslet. Esetleg vendéglátóiparban is, de inkább kávét főzni, takarítani nem nagyon szeretnék.

De szívesen lennék házvezetőnő is, csak az meg nem tudom, bejelentett állás e.

És még egy, ha közvetítő cég közvetít ki valakit egy állásra, de egy év múlva mondjuk más állásra szeretnék pályázni, akkor a közvetítő cég ehhez hozzájárul? Mármint a közvetítő nem gátolja azt, hogy felmondjak?

 

Ja, és még volt egy korábbi mondatod, hogy asztalosokat nem szoktak interjúra repülővel kihívni. :-) Ez jó hír, mert egy csomó anyagi tehertől szabadít meg. De miért nem? A szakmunkásokkal lekezelően bánnak?

 

 

Előzmény: jewel1979 (18566)
Berry May Creative Commons License 2015.04.10 0 0 18574

Köszönöm a linket, valamint a facebook-os oldal-ajánlatot is, csatlakoztam is. :)

Közben nagyon sokat böngészek én is (google a barátom) :D, próbálok minél több infót összeszedni. Találtam egész jónak tűnő oldalakat is korrekt vagy korrektnek tűnő információkkal mindenre kiterjedően, mint pl. ez: http://hollandiaimagyarok.nl/

Ezen kívül egy holland bruttó-nettó bérkalkulátort is találtam, ami tudom, hogy csak nagyjából ad reális képet, mert az adólevonás több mindentől függ. 

Egyébként 34 és 35 évesek vagyunk, így a 23 éves kor alattiakra vonatkozó szabályok minket már nem érintenek. :)

 

Az elkövetkező napok az alapos utánaolvasás, helyzetfelmérés napjai lesznek, és valószínű a kérdezgetéseké... :)

Előzmény: jewel1979 (18572)
jewel1979 Creative Commons License 2015.04.10 0 0 18573

https://www.minimumloon.nl/

Előzmény: jewel1979 (18572)
jewel1979 Creative Commons License 2015.04.10 0 0 18572

itt egy link az aktuális minimum bérekről (google translate-tel le tudod fordítani;) 

jár még évi 8 % vakációpénz. 

a kifizetés változó: van, aki hetente fizet, más 4 hetente, más havonta...

vonhatnak le pénzt a szállásra, vagy arra, ha ők utaztatnak munkába, esetleg fizetik az étkezést.

ezen kívül 23 éves kor alatt alacsonyabb a fizetés. Illetve ha ők intézik a betegbiztosítást. 

ami kellemetlen lehet, (sok esetben betanított munkáknál), hogy nem full time szerződést kötnek, hanem ún. 0 órásat, és akkor ha egyik héten nincs annyi munka, nem hívnak be, csak mondjuk 2-3 napra - rögtön alacsonyabb a fizetés. Irodai munkáknál is gyakori a részmunkaidős ajánlat.

Ja, és mindig jobban jársz, ha nem közvetítőcégen keresztül szerződsz, hanem magával a munkaadóval (de nehezebb is olyan munkát találni.)  

Van a facebookon egy csoport, hivatalos ügyek Hollandiában. Érdemes csatlakozni, ott könyvelő segít a hivatalos ügyekben, illetve adóbevallást intézni, ilyesmi. 

 

 

Előzmény: Berry May (18571)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!