"Aha,szóval te ezt már próbáltad és most itt írogatsz! :)Vagy csak tipp.."
Akkor egy néhány gondolat a felgyűlt rézelővel kapcsolatban:
igen, egyszer már öntöttem rézelejét a cefrébe, amikor nem találtam más féle felhasználást.
többször is olvashattuk a fórumon, hogy vannak, akik a felgyült előpárlatot és utópárlatot összeöntik és kifőzik. Egy közepes minőségű párlatot kaptak
van egy társunk, aki többször is úgy ért el jó minőségű pálinkát, hogy nem választott le sem rézelejét sem előpárlatot
én nem tudom eldönteni a rézeleje és az előpárlat közti különbséget. Egyik kevesebb a másik több.
a párlás első cseppjeiben vannak az igazán aromahordozó anyagok töményen és ez mind a rézelejébe megy.
én még nem éreztem kellemetlen szagú rézelejét. Igaz csakbió gyümölcsöt dolgozok fel.
azt, hogy a rézelejében valamilyen méreg lenne túlsúlyban még nem olvastam sehol. Régen a rendszer kimosására vélték alkalmazni
szerintem, azért nem érdemes ilyen mennyiségben összegyűjteni inkább minden párlás után, utópárlattal együtt mehet a következő cefrébe. Ha méreg is, ennyi nem árt.
Ez csak egy néhány megjegyzés lenne, majd ti eldöntitek mi is a hihető benne.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Én is úgy csinálom, ahogy írtad: cefre a hordóba ( persze készen, pépesít, pektinbont, élesztőz, Ph-beállít), de én csak a második nap zárom le, miután biztosan meggyőződtem róla, hogy nem akar kijönni a hordóból (mert egyszer már kijött...)
Utána minden nap egy-két alkalommal körbe-körbe billegtetem amíg a lé feljön a tetejére (ellepi a bundát). Ezt így csinálom 7-10 napig, aztán főzöm.
Aha,szóval te ezt már próbáltad és most itt írogatsz! :)Vagy csak tipp..
Azért mondtam hogy konkrét tapasztalatokta vagyunk kíváncsiak MERT MI IS TUDJUK HOGY MÉRGEZŐ csak gondoltam médegyszer leírom a sok fókusz néző topikolvasónak!!!Szóval még a cefréhez hozzáönteni sem merte és reméljük nem is fogja!
Az ablakmosó folyadék a nyerő szerintem is!Köszi!
Ha a whiskynél megszoktad, hogy az ár kb. tükrözi a minőséget, akkor a pálinkánál felejtsd ezt el. Tényleg nem szégyellik átverni az embert. A díjakat szintén a vakfoltodba igazítsd, mert ezek nem a független megmérettetésről szólnak (se itthon, se külföldön), hanem csak marketing naiv embereknek. Egy ilyen versenyen minden minta után ott kell hagyni egy ötszámjegyű nevezési díjat (minél több mintát nevezel be, annál jobban szeret a zsűri), aztán a verseny végén minden zsírosabb résztvevő kaphat aranyat arra, amire éppen jól jönne. A vízízű kukoricagrízes Kőbányai (tetszőleges kategóriatársa behelyettesíthető) szerinted hogy lett többszörösen díjazott? :)
Megfigyelhető olyan tendencia is, hogy a legtöbb kereskedelmi főzde a kisüstivel ellentétes jellegű, könnyedebb, túlfinomított pálinkával próbál hódítani, most vagy azért, mert nem akar versenyezni a házival (inkább azoknak főznek pálinkát, akik nem szeretik a pálinkát), vagy mert olyan alapanyagból dolgozik, hogy abból jobb minél kevesebbet érezni. Szerintem mindkettőre van példa. Nem szükséges hamisítaniuk a pálinkát, van a világon selejt gyümölcs is, a finomítóoszlop majd elbánik vele. A szocializmus idején még nyíltan leírták az ipari kézikönyvekbe, hogy a pálinkát selejt gyümölcsből kell főzni, másból kár.
A felsoroltak közül a múltkor kóstoltam a panyolai barackját, hát azt inkább főzték volna meg lekvárnak. Íze még volt nagyjából, de 40 fokon is olyan száraz volt, mintha vodkával vágták volna...
Szerintem, csak úgy "okoskodásként" meg lehet próbálni a következőt. Vegyes gyümölcs cefréhez lehet önteni egy litert/100 liter cefre, az erjedés befejezése felé. Aztán egy kicsit figyelmesebben (többet) elvenni a rézelejét és lesz 1-1,5 liter pálinkája pluszba.
Szerintem beszéld le az okoskodásról, ha nem akar "celeb" lenni egy esti híradóban, ahol arról számolnak majd be, hogy "lám lám milyen pancsolásokkal foglalkoznak a felszabadított otthoni pálinkafőzők, és meg is történt az első mérgezés tőle"
Fel kéne fogni hogy az elején lejövő párlat, nem csak rosszízű, hanem mérgező is.
Ha kevés a pálinkája inkább csináljon cukorból, mint akár ő, akár az ismerősei megigyák, azt a mocskot.
Kérdés; egyik ismerősömnek összejött vagy 6 liter rézeleje.Mondtam neki hogy az kuka.Erre ő -tudom csak megpróbálok még valamit kihozni belőle (aktív szenen átszűrni,vagy a franc sem tudja..)
Szerintetek valahogy ki lehet 'tisztázni'?Mégis csak 6 liter 80 fokos szeszről beszélünk.
Konkrét lehetőség vagy tapasztalat érdekel?mi is tudjuk hogy mérgező!!! Köszi,további szépet..
Hasonló élményem nekem is volt a munkahelyemen(fő terület,exkluzív vendéglátás),neveket nem írhatok,de a "nagyok"ide is "berobbantak".Alkalomadtán végig mentem a "termékeken",csak szesz és semmi más és nagymenően tervezett üvegek,cimkék,kész, ennyi.
Igazából wiszkit meg vodkát ittam inkább, pár éve "szoktam" rá a pálinkára. Én arra gondoltam, hogy épp az eladások miatt manipulálhatják az erjesztést vagy az előállítást, hogy több készüljön el. Ha több a pálinka több a pénz, de ez csak az én összeesküvés elméletem. Hazahoztam az Árpád pálinkából egy kis üveg barackot (1000ftért 4clert), mert a barátok gondoltam nem fogják elhinni amit mondok és alávetettük a vasárnapi ebéden után a jelöletlen pohár tesztnek (egy házi barackkal). Egyértelműen kiválasztotta mindenki a házit ízre is illatra is (megjegyzem nem tudta senki, hogy mi a teszt célja egyáltalán vagy mit mivel hasonlít össze). Nem tudom, lehet hülye vagyok, de engem bánt, hogy megvezetik az embert és 4-8 ezer ftot elkérnek valamiért, amire azt mondják, hogy díjnyertes pálinka. Vegyünk le egyet a tesco polcáról vigyük el azt a versenyre és nézzük meg, hogy hány díjat nyer szerintem.
Rendkívül elszomorító és az a tapasztalatom,hogy nem egyedi esetről van szó ! Az egyik említett a környezetemben van ! Ami érdekes ,hogy a saját pálinkája illat és ízmentes,pont ahogy mondod ,viszont amit bérfőzésben készít az jó! Ugyanavval a készülékkel főz, szakértelem is megvan! Innentől kezdve lehet gondolkozni,hova tűnik a gyümölcs illat,íz ??
Bocsi ha kicsit off de muszáj megosszam! Tegnap a párommal kimentünk szegeden a toros pálinkafesztiválra, hogy pálinkát kóstoljunk mivel szeretjük a jó pálinkát, de nem igazán ittunk még "drága, neves, díjnyertes" pálinkát. Mi magunk is főzzük itthon, meg vannak ismerőseink, akik főzetik szóval szoktunk kapni innel onnal házit ami finom. Na de kimentünk és kóstoltunk! 4 standot próbáltunk ki: árpád pálinka, széchenyi, panyolai és az utolsóra nem emlékszem sajnos mind díjnyertes, márkás és méregdrága volt (3-4 ezer ft/0,5 minimum, 2cl 400-600ft, 4cl 600-1000ft). Nem akarom mindet részletezni csak úgy átfogóan az egész élményt. Nagy reményekkel mentünk és sajnos hatalmasat csalódtunk. A kóstolt pálinkák: meggy, kökényt, barackot, almát, birskörtét, feketeribizli. Senkit sem szeretnék megbántani, aki bármelyik említett márkát is szereti vagy képviseli, de mindet kiöntöttük a gyepre (túlzás nélkül). Akkora csalódás volt mind, hogy a hideg is kiráz, ahogy visszagondolok rá. Az első bódénál még 4 centeseket kértünk, de hamar rájöttünk, hogy jó lesz a 2 is, de így is 5 ezer ftot hagytunk ott. Nem tudom egymáshoz hasonlítani őket mert mind szörnyű volt. Fizikailag kihívást jelentett nekem is és a páromnak is gyümölcs illatot és ízt érezzünk rajta inkább a tömény szesz volt az ami uralkodott és zéró ízvilág. Nem tudtuk meginni EGYIKET SE. Épp a panyolai 52es almával trágyáztam meg a gyepet amikor egy hozzánk hasonló fiatal párocska öklendezett és szörnyülködött mellettünk, vettem a bátorságot hogy megkérdezem mit isznak, mondták, hogy valamelyik dizájner pálinkát de sajnálják kiönteni mert annyira drága volt. Mi lennénk a hozzá nemértők és jók ezek? Próbálok nem elfogult lenni a sajátom és a barátaim termékével, de ilyet még sose csináltam, hogy kiöntsek 1500ftokat a földre. Miért nem éreztünk se ízt se illatot? Miért volt lakbenzin íze és miért szaladtunk kiköpni? Ki az aki ezt jóízzel issza? Ki az aki erre arany meg ezüstérmet ad? :D Egy díjnyertes méregdrága pálinkát gyártó cég is manipulálná a gyártást? Mi a véleményetek? Nagyot csalódottak vagyunk :(
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: