Keresés

Részletes keresés

kupeci Creative Commons License 2014.03.15 0 0 98036

Szentöltvíz uram tudhatja a titkokat. Bár mostanában nem láttam errefelé, biztosan cigizik:)

Előzmény: nebamun (98033)
körte51 Creative Commons License 2014.03.14 0 0 98035

bivaly=démon

Előzmény: körte51 (98034)
körte51 Creative Commons License 2014.03.14 0 0 98034

Utánaolvasgattam és szinte mindenféléből  főzik! Első gondolatom az volt ,hogy keverem!Soproni bivaly már megvan , de inkább veszek még egy zsugort belőle hisz négyféle malátából főzik,alapból kevert! Majd beszámolok az eredményről! Vennem kell még habzásgátlót ,amit majd a pálinkánál is jól jöhet! A habzásgátlóról szeretnék infót, ha van valakinek tapasztalata ! Még nem használtam !

Előzmény: héjja60 (98032)
nebamun Creative Commons License 2014.03.14 0 0 98033

Én is láttam, de drágálltam nagyon, ennyi pénzből otthon háromszor ennyit ki lehet hozni.

 

Más téma: sütőtök pálinka készítéssel van valakinek tapasztalata?

Előzmény: héjja60 (98032)
héjja60 Creative Commons License 2014.03.14 0 0 98032

A szegedi pálesz fesztiválon árultak sörpárlatot (15.000 Ft/lit.) . Az árus elmondta , 

hogy ők világos sört állítanak elő és azt párolják le , az alapanyag teljesen világos sör.

 

Előzmény: körte51 (98028)
nebamun Creative Commons License 2014.03.14 0 0 98031

Szerintem egy próbát megér :)

Előzmény: körte51 (98028)
sogi01 Creative Commons License 2014.03.14 0 0 98030

                                             vf1 linkgyüjteménye  

 

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (98007)
zsorsz Creative Commons License 2014.03.13 0 0 98029

 Monília az igazi veszély,ma megvettem a szereket,holnap megelőző csapást mérek az ellenségre.

Előzmény: körte51 (98024)
körte51 Creative Commons License 2014.03.13 0 0 98028

Majd egy órát bámultam a folyékony kenyereket a tescoban! Démont párosítok Bakkal ! Mit szólsz hozzá? Kis pils nem kéne még bele? :-)

Előzmény: nebamun (98019)
körte51 Creative Commons License 2014.03.13 0 0 98027

Nem értem,mióta megvan az a rézcsöves edényem, azóta félek a tavaszi fagyoktól!:-)

Előzmény: In Lak'ech (98025)
In Lak'ech Creative Commons License 2014.03.13 0 0 98026

Miért? Történt valami?

Előzmény: héjja60 (98023)
In Lak'ech Creative Commons License 2014.03.13 0 0 98025

Füstölj neki.

Előzmény: körte51 (98024)
körte51 Creative Commons License 2014.03.13 0 0 98024

Virágzik a barackpálinkám! Megőrülök ,ha megfagy!

Előzmény: héjja60 (98023)
héjja60 Creative Commons License 2014.03.13 0 0 98023

Mi történt ?

körte51 Creative Commons License 2014.03.13 0 0 98022

Gratulálok ! Az élesztős íz az idővel halványodni fog és teljesen el fog tűnni! Számítottam rá ,hogy jó lesz a végeredmény ! :-)

Előzmény: nebamun (98019)
nebamun Creative Commons License 2014.03.13 0 0 98021

Azt hiszem igazad van. A héjat ugyan én nem tettem bele, de a gyümölcsben is bőven van illóolaj. Az alszeszt illetően is igazad lesz. Amikor elkezdett folyni, rettenetes ragasztós, észteres szaga, íze volt, sokkal durvábban mint az előpárlat egyébként szokottt, kétségbe is estem nem lesz ebből semmi, aztán egyszercsak elmúlt és finom gyümölcsös lett.

vasbicikli Creative Commons License 2014.03.13 0 0 98020

 

"40kg vérnarancs...Ami meglepett, az a brutális kozmaolaj tartalma..."

 

A citrusféléknél nem a kozma-, hanem az illóolaj dominál, főleg az okozza a homályt .

Előpárlati komponensként elég jól leválasztható, legalábbis én így oldottam meg az olajtalanítást.

Fölözős módszerrel nekem sem ment.

Előzmény: nebamun (98019)
nebamun Creative Commons License 2014.03.13 0 0 98019

Kész van, sokkal jobb lett az eredmény mint vártam. Még az anyám is azt mondta, hogy finom, pedig tőle aztán távol áll minden égetett szesz.

Ízében karamellás, malátás, élesztős, a végén határozottan friss kenyérhéj íz, az illatában is ez dominál. Ez nem tudom mennyire a barna sör alapanyag sajátja és a sima söré is ilyen lenne-e vajon. Összességében van benne egy kissé édes jelleg, inkább a whiskey-re emlékeztet az ízvilág, de az nem élesztős. Édes desszert után tudnám elképzelni iszogatni.

 

Volt egy másik kísérleti projekt: 40kg vérnarancs. Nem vacakoltam a hámozással, ki lett csavarva a leve citromfacsarón és ezt erjesztettem. A vérnarancs drágább mint a sima, de ennek kb. 55% a lékihozatala, a sima narancsé 35% körüli, ezt előtte tudományosan kimértem :D, és facsarni is sokkal-sokkal könnyebb.

Ami meglepett, az a brutális kozmaolaj tartalma, az alszesz már akkor totál homály volt, amikor elkezdett csöpögni. Szűrögettem papíron, aztán be a fagyasztóba, de reggelre kására fagyott az egész, nem sokra mentem vele. Végül 48 fokon hagytam, biztos ami biztos. Egyenlőre pihen, de finom, friss citrusos illata van.

körte51 Creative Commons License 2014.03.13 0 0 98018

Érdeklődöm a sör projektod milyen stádiumban van!:-)

Előzmény: nebamun (98017)
nebamun Creative Commons License 2014.03.13 0 0 98017

Még valami ha esetleg félreérthető lettem volna: én használok pektinbontót, mert javítja a lékihozatalt, könnyíti a feldolgozást, olcsó, egyszerű használni és szerintem minőségromlást nem okoz.

nebamun Creative Commons License 2014.03.13 0 0 98016

Tudomásom szerint a lékihozatalt javítja a pektinbontó, tehát szőlő esetén a sok léből csinál még többet. Nem azt állítom, hogy fölösleges, hanem nem annyira fontos, mert enélkül is jó lesz a végeredmény, csak kevesebb lesz. De ha valakinek fontos a "biodinamikus" technológiát használjon, akkor ennyi plusz mennyiséget beáldozhat a pektinbontó mellőzésével. Más gyümölcsök esetén mechanikailag komoly problémát okoz a pektinbontó mellőzése.

snapszmester Creative Commons License 2014.03.13 0 0 98015

Szőlő a leglevesebb cefre és a borászok még is használnak pektinbontót. Akkor most melyik az a gyümölcs amelyikbe felesleges. A történelemben többet cefréztek nélküle mint vele, de adjuk meg az esélyt. Lehet kísérletezni, de miért lenne rosszabb vele mint nélküle?

Előzmény: nebamun (98014)
nebamun Creative Commons License 2014.03.13 0 0 98014

A pektinbontó bizonyos gyümölcsöknél fontos, a többinél nem annyira. Nem tudom cefrézett-e valaki kökényt. Az úgy összeáll pektinbontó nélkül mint a beton, akármennyi vizet is adtam hozzá, szabályos golyókat lehetett belőle gyúrni és egymásra rakni. A pektinbontóval legalább egy sűrű lekvár állagot el lehetett érni.

antialkohol Creative Commons License 2014.03.13 0 0 98013

Te is telefonról írsz?

Akkor jönnek ki ilyenek,mint a ,,villamos körte ".

Előzmény: Szomjas cápa (98012)
Szomjas cápa Creative Commons License 2014.03.13 0 0 98012

Pl. a Lallzyme beta -t használják aroma feltáró enzimnek, kierjedés után alkalmazva, kb egy hónapos behatás időtartammal pl. villamoskörtéhez. Eddig még nem használtam, de az idén én is kipróbálom körtéhez és almához is. A tavalyi almám nem sikerült igazán: Jó, jó, de alig van almaíze.

Előzmény: körte51 (98010)
barkócza Creative Commons License 2014.03.13 0 0 98011

A pektinbontó enzim valóban nem aromafeltáró hatású. Az enzimkészítmények egy része (elsősorban a vörösborhoz ajánlottak) cellulózbontó enzimet is tartalmaz, annak van aromafeltáró hatása.

Előzmény: körte51 (98010)
körte51 Creative Commons License 2014.03.13 0 0 98010

Igen az lenne logikus,hogy jobban feltárt gyümölcscefréből ízletesebb illatosabb ! Ami zavar ,hogy kevésbé gazdag mint amelyikben nem használtam! Hátha van valaki aki ezt ,ugyanúgy kipróbálta mint én!  Két estben próbáltam, érett szilva és szőlő , nem lehet ebből messzemenő következtetéseket  levonni,de engem elgondolkodtatott !  Fogok én még ezzel kísérletezni, csak legyen valami alany a kertben!:-)

Előzmény: szilvakukc (98006)
kezdö kotyvaszto Creative Commons License 2014.03.13 0 0 98009

hangos bologatäs!

 

ugyan mi egylepcsösön fözünk es egyszersem probältuk a szürest,

de az összes gyümölcspälinkänk 46% -näl opälosodott.

kivetel volt a gabonapälinka amely ketszeres lepärlässal keszült.

Előzmény: norris53 (97995)
csenksz Creative Commons License 2014.03.13 0 0 98008

Bár nem nekem írtál, de nem bírom ki, h ne reagáljak rá.

 

A REGGELI  LINK olyan szakirodalom amit mindenkinek el kéne olvasni és a kezdőknek többször is! Pontosan azok írták, akik itt elismert tudással rendelkeznek és akár válaszolnak neked. Úgy készítették, h elővették a többéves kérdéseket + válaszokat, hozzárakták a tudásukat, tapasztalatikat és összegyúrták egy könnyen megérthető, tényleg használhat szakirodalomnak. Pontosan ezért van minden reggel belinkelve több éve folyamatosan.

 

Csak a link készítői és vf1 + sogi01 fáradhatatlan munkájuk tisztelete miatt írtam.

 

Zoli

Előzmény: rondavagyok és öreg (98001)
sogi01 Creative Commons License 2014.03.13 0 0 98007

                                                 vf1 linkgyüjteménye  

 

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (97987)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!