Keresés

Részletes keresés

Mentol frász Creative Commons License 2011.12.02 0 0 48555

Egyébként, gondolom, hogy a nem elégséges enrgialekötés+gazdijelenlét az oka a különböző viselkedéseinek. Ezen még tudok segíteni, bár nem sokat, sajnos.

Viszont, nem is akarom én versenyeztetni, dolgoztatni! Csak az alapvető tudnivalókat jó lenne elsajátítania:

- behívás (ezzel nincs gond, csak ha ismerős kutyák vannak a közelben)

- ezt vagy azt ne csinálja

- ne egyen meg minden (sz@rt), főleg idegentől

- stb.

Pisces72 Creative Commons License 2011.12.02 0 0 48554

Vagy tudja, h hazamész, és marha ideges leszel.... :) De mi lehet az oka? ;-)

Előzmény: Gabiiiiii (48552)
Pisces72 Creative Commons License 2011.12.02 0 0 48553

És még az sem biztos, h tudja, h rosszat csinált. Minek azért kapott szét egy férficomb vastagságú banántövet -és csak azt az egyet-, mert vmi üldözendő bogár belemászott. :):):)

A vizslám falat bontott a gyíkok miatt.

Előzmény: donci2 (48551)
Gabiiiiii Creative Commons License 2011.12.02 0 0 48552

ez nem igaz....Ha hazamegyek,meg eszre sem vettem,hogy rosszasagot csinalt,mar huz az agy ala,tehat tudja,hogy delelott megzabalta a cipomet es en ezert este 8-kor marha ideges leszek:)

Előzmény: donci2 (48551)
donci2 Creative Commons License 2011.12.02 0 0 48551

Nézd meg a helyzetet az eb szemével. Napközben elköveti a "rosszaságot". Végre hazaért a gazdi rohadtul örül Neked, mert végre hazajöttél. Te meglátod a felfordulást és elkezdesz vele kiabálni, megbünteted. Gondold végig (azon túl, hogy a guta megüt). A kutyának fogalma nem lesz, hogy miért harapod le a fejét. Azt gondolja majd, hogy hazajött én örültem neki erre lecseszett... Nem látja majd a kapcsolatot a hiba és a lecseszés között.... Más módszer kell ide és nem a kutya büntetése. Már elnézést... Szintén -nemklikkeres- alapszabály, hogy büntetni csak ott és akkor lehet a kutyát, ahol és amikor a rosszaságot elkövette.

Előzmény: Mentol frász (48546)
Pisces72 Creative Commons License 2011.12.02 0 0 48550

A behívás az elvárt viselkedés kategória, fel sem merülhet, h arra klikkert használjunk. :) Max az első 1-2 esetben, amíg a hozzá tartozó utasítást megtanulja.

Előzmény: donci2 (48547)
Pisces72 Creative Commons License 2011.12.02 0 0 48549

Sehogyan nem kezeli.

A kutya "tevékenysége" az ember szempontjából 2 alapvető csoprtra osztható:

-elvárt magatartás a falka működőképességének fenntartása érdekében;

-extra tudás, feladat a kutya és a gazdi együttes jóérzésének érdekében.

Mindkettő rohadt fontos, de a klikker CSAK a másodikra használható. Az első csoportba tartozó problémák életmódbeli kérdések, a rendezésükhöz a falkakérdések módszerei kellenek (csak nem mindegy, h melyik problémához melyik módszer), vagy az együttes életetek átszervezése, pl. közös séták, kiegészítve vmi rendszeres közös feladattal. 

 

A klikker meg azért nem tetszik, mert vagy te nem akarsz vele ennyit -vagy ilyen módon-  foglalkozni, vagy nem érted, mire való. :) De "feladat" akkor is kelleni fog a kutyának. A klikkeres képzés mindössze a lehető legyegyszerűbb, legolcsóbb és legkényelmesebb megoldás lenne az összes szóbajöhető közül. :)

 

 

Megértem az ellenállásodat. Nem láttad, nem tapasztaltad, nem tudod. Minket meg nem ismersz, nincs miért elhinned pont nekünk, h megéri. :)

Megkérdeztem a páromat, mi a véleménye, mivel lehet a "drágaságot" enyhíteni, és nem volt jobb ötlete, mint az, h csináljunk egy árösszehasonlítást -csak a mi tapasztalataink alapján:

-a másik módszeres kutyasulik megadják az engedelmességi faktort, de nekünk a mi kiemelkedően inteligens egyedünkkel a vizsgához 2x kellett végigjárnunk az elsőt, mert a módszerei nem voltak megfelelőek- na ott már egálba jött a két suli;

-abban szó sem volt a kutya szükségletei szerinti feladatokról, arról meg pláne nem, h ennek érdekében mi mit tudunk tenni, így az információ hiányában nem jól építettük fel az életünket, aminek magatartásproblémák lettek a következményei (nálunk hiperaktív séta pórázrángatással, mindenkit megutatok-leordítok típusú hírigelésekkel; másnál rombolás, láttam egy 400E Ft-os kanapét "átszabva" -már bőven ez a suli vezet);

-és arról sem volt szó, h a kutyának mi a valóban megfelelő életmód, aminek a hiánya hosszútávon ugyanúgy szervi problémákat eredményez, mint az embereknél -egy ilyen  probléma orvosi kezelése is többe kerül, mint a suli (gyanús, h a nyári "felfázásunk" vami ilyesmi miatt következett be, mert kizárt, h egy ridegtartott labi felfázzon abban a Balatonban, amiben a 2 éves lányom nem.);

- és ami nekünk a legfontosabb volt: ez volt az első olyan suli/módszeregyüttes, amit kutyája meg gazdája is nagyon-nagyon élvezett, és nem csak a suli időtartama alatt (pedig korábban voltunk már érmesek kisebb agility-vesenyen, és mégis...)

 

De ne hallgass rám. Menj el, nézd meg az oktatást, halgass meg egy előadást vmelyik ingyenes napon, és nézz meg más sulit is . :)

 

Előzmény: Mentol frász (48531)
Gabiiiiii Creative Commons License 2011.12.02 0 0 48548

:)

 

szerintem is...hetvegen esetleg,mikor rajta tudod kapni?

 

bar megmondom oszinten,a regiek tudjak,en sem tudtam mit kezdeni a cipozabalassal...A fejem tetejere allhattam..Aztan egyszercsak magatol abbahagyta...3 eves ivartalanitott labikeverek kislany:)

Előzmény: Mentol frász (48546)
donci2 Creative Commons License 2011.12.02 0 0 48547

Ha egy feladatot már jól tud, akkor arra sem klikker nincs, sem pedig juti. A jutit mindíg be kell kalkulálni a kutya rendes kajájába. Kvázi ennyivel kevesebb rendes kaját kap. Vizsga előtti hetekben eljuthatunk odáig, hogy a teljes kajáját jutiként kapja. A klikker véleményem szerint csak az új dolgok megtanítására használható. Arra a könyvek külön fel szokták hívni a figyelmet, hogy tilos mondjuk behívásra használni. (Tehát az eb már ismeri a klikkert és a gazdi úgy próbálja magához hívni, hogy megnyomja. (Csak először tűnik jó módszernek, a behívással ezután sok gondja lesz szegény gazdinak)

Előzmény: Pisces72 (48544)
Mentol frász Creative Commons License 2011.12.02 0 0 48546

Óóó, én olyan biztos vagyok benne, hogy amikor meló után hazaérek, és el van rágva a frissen ültett facsemete szára, hogy valami szankció kéne...

Óóó, én olyan biztos vagyok benne, hogy amikor meló után hazaérek, és lyuk van a kerítésen, hogy valami szankció kéne...

Óóó, én olyan biztos vagyok benne, hogy amikor meló után hazaérek, és 3-4 új gödör van a kertben, hogy valami szankció kéne...

 

2éves ivartalanított labi, többnyire azért nincs egyedül a nagy kertben.

Előzmény: Gabiiiiii (48545)
Gabiiiiii Creative Commons License 2011.12.02 0 0 48545

persze,hogy ertem...De azert en mindenkeppen magambaneznek,vagyok-e eleg hatarozott,eleg kovetkezetes,nem erzi-e rajtam a kutya a felelemet,a bizonytalansagot..Hidd el,remek antennaik vannak es ha te bizonytalan vagy,o is az lesz...Minden mas modszer csak ez utan szerintem

Előzmény: Mentol frász (48543)
Pisces72 Creative Commons License 2011.12.02 0 0 48544

izé... a klikker egyik lényege az is, h a kajajuti átkódolható lesz -átkódolódik "hangjutivá". Vagyis a kutya megtanulja, h a klikk azt jelenti, h ő most jót csinált. A jutifalatot idővel el kell hagyni a klikk mellől. (Különösen igaz ez hízékony kutyák esetében.)

Előzmény: donci2 (48542)
Mentol frász Creative Commons License 2011.12.02 0 0 48543

Nem jövök! Sőt, én is csak egyedül foglalkozom a kutyával, mert nem telik oktatóra. Viszont a módszereket jó lenne megtanulni! Ééérted?

Előzmény: Gabiiiiii (48540)
donci2 Creative Commons License 2011.12.02 0 0 48542

Ha klikk van, akkor juti is van. Azaz olyan értelemben rászokik, hogy ha klikkert hall, akkor jutit kap. Ez olyan szabály, amit nem szabad megsérteni. Ha a zsebben véletlenül megszólal, akkor adni kell a jutit, mert ebben a kutyának nem szabad csalódnia. Akkor a leggázosabb, amikor rossz mozdulatot tett, de a bénaságom miatt véletlenül lenyomom a klikkert. Sajna ekkor is megy a juti, mert az, hogy a klikkerben feltétlenül bízzon a kutya, mindennél fontosabb. De a kutyával klikker nélkül is lehet bármilyen más módszert használni. A megvezetés, varázspálca stb. ugyanúgy működnek.

Előzmény: Mentol frász (48539)
Gabiiiiii Creative Commons License 2011.12.02 0 0 48541

ismerek olyan kutyat,akihez hazboz jart a trener honapokig,a kutya eppen csak nem szaltozik neki,csak eppen a gazdajat szarja le magasrol

Előzmény: Gabiiiiii (48540)
Gabiiiiii Creative Commons License 2011.12.02 0 0 48540

nezd...en parszor voltam osszesen meg annakidejen a kutyaval meg oviban es azt gondoltam,hogy megprobalom egyedul,ha nem megy,kerek segitseget..Tudom,elsokutyaskent ez meresz vallalkozas,de egyvalamit egeszen biztosan megtanultam...Olyan a kapcsolatom a kutyammal,amilyet mindig is elkepzeltem szinte csak jutalmazas modszerrel.

 

Tapasztalatom szerint a legtobb esetben nincs a kutyaval semmi baj,kivetiti a gazda viselkeset,termeszetet..Ha hatarozott es kovetkezetes vagy,ezerszer jobban tudod kezelni barmilyen tudomanyos modszernel..Lattam en mar sokvizsgas kutyat,aki ugy ment labnal,maradt,csinalta a nyolcasokat,hogy orom volt nezni,csak eppen ledominalta a tobbieket es behivhatatlan volt...Akkor inkabb ne tudjon szabalyosan labnal menni,de odajojjon hozzam elso szora,mert ha nem,annak kovetkezmenyei lesznek.

 

Ugyhogy ne gyere nekem azzal,hogy jolnevelt kutyat csak sokpenzert,neves oktatoval lehet nevelni,mert csipobol cafolom...Eloszor nezz magadba,mit csinalsz rosszul,mert az oktato nem helyetted fogja nevelni a kutyadat es foleg nem a kutyadat,hanem teged.

Előzmény: Mentol frász (48533)
Mentol frász Creative Commons License 2011.12.02 0 0 48539

Még soha nem próbáltam, és nem is láttam működés közben. Egyébként nem "szokik rá" a kutya a kattintásra?

Előzmény: donci2 (48538)
donci2 Creative Commons License 2011.12.02 0 0 48538

...csak nehogy az maradjon meg benned, hogy ez az egész szart se ér! Próbáld ki és meg fogsz lepődni. Fantasztikus dolog, amikor a kutyád kitalálja, hogy Te mit is szeretnél úgy, hogy konkrétan Te nem hoztad az ő tudomására. Nagyon jó kapcsolatot lehet a kutyával felépíteni. Persze mondjuk száz évvel ezelőtt a juhász elég hülyén nézett volna ki egy klikkerrel a kezében menedzseli Morzsit, de változnak az idők. A kutya ma nem csak használati eszköz már. Bár ezt lehet ölebként is fordítani, de azért már kevés az olyan kutya, akik egész nap a nyáj mellett tolják...

Előzmény: Mentol frász (48536)
donci2 Creative Commons License 2011.12.02 0 0 48537

A kérdés az, hogy "akinek nincs pénze" problémát mennyiben a kutyaiskola hivatott megoldani. Azt gondolom, hogy ezt nem nála kell számonkérni. Ő pénzért szolgáltatást nyújt. Lehet lazacot enni és lehet csirkefarhátat. Senki nem vádolja a hentest.

Előzmény: Mentol frász (48534)
Mentol frász Creative Commons License 2011.12.02 0 0 48536

Tehát sehogy. A klikker módszert ki kell egészíteni mással is. OK!

Előzmény: donci2 (48535)
donci2 Creative Commons License 2011.12.02 0 0 48535

Nézd! Ezek módszerek. Sok úton el lehet jutni a célig. A Te döntésed, hogy melyiket választod. Az ösztönkezelésnél a gyorsaság a baromi nagy előny. A klikkernél a kreativitás, pozitív visszacsatolás erősíti a kapcsolatot a kutyával (ez a tankönyv szerint olyan "közös akció", amely mindkét fél épülésére szolgál).

 

A klikkeresek sem kizárólag klikkerrel dolgoznak. Azt hogy ne másszon rá egy szukára a kan, a büdös életbe nem klikkerezzük le. Nyilván vannak egyszerűbb, jól modellezhető klikkerezhető letiltások. Pl.: Maradsz! Ez egyfajta letiltás az adott pozíció elhagyásáról. Ezt klikkerrel úgy tanítom, hogy ha lefekszik kap egy jutit. Ha felkel vissza fektetem, ha kellő ideig marad, akkor klikk-juti. Ez először egy másodperc, aztán egyre több. Ez például egy letiltás. A Te virágos példád klikkerrel sok virágba kerülne. Azt jelentené, hogy leteszed a virágot és ha közelébe megy és nem nyúl hozzá, klikk-juti. Ha hozzányúl,új virág és kezded előlről... :)

 

Előzmény: Mentol frász (48531)
Mentol frász Creative Commons License 2011.12.02 0 0 48534

Ja, és ebből már megint mi következik?

Akinek van pénze, az engedelmes ölkutyát nevelhet, a többi (ahol tényleg fontos volna - beteg ember mellé, stb.) meg ott dögöljön meg.

Persze, ez a saját egyéni szoc.problémám, tehát most csak acsargok ittene.

Előzmény: donci2 (48532)
Mentol frász Creative Commons License 2011.12.02 0 0 48533

Jó, akkor máshogy fogalmazok:

Ha nekem házhoz jönne 1 oktató, akkor még többet kéne kifizetnem az árlista szerint, pedig:

- nem kell területet, eszközt bérelni,

- nem kell bíró (nem versenyeztetni akarom, csak ügyesebben kezelni a jószágot)

- sőt, ha sokáig tart a foglalkozás, akár még enni is adok a trénernek

 

...

Előzmény: donci2 (48532)
donci2 Creative Commons License 2011.12.02 0 0 48532

Ha belegondolsz egy képzés kb 7X2 napot jelent, azaz 14 nap. Mindegyik 1,5 óra (de tüköréknél van egy 3 órás előadás is). Azaz 21 óráról beszélünk (legyen 20 óra 40eFt ért az egyszerűség kedvéért)

 

3-4 segéd és egy oktató szokott ilyen helyeken lenni. Vegyünk 4 embert átlagosan. 6-7 kutya gazdája nagyjából 12-14eFt-t hagy ott egy órára. Azaz egy ember átlagosan 3-4eFt-t keres egy óra alatt egy ilyen képzésen és akkor nem fizetett semmit a pályáért, eszközökért az esetleges vizsgáért a végén (ahol bírót stb-t kell fizetni). Hamar kijön, hogy nem az ár sok, hanem a fizetés kevés. Bár tény, hogy ettől a helyzet nem változik meg, de az árat én nem tartom irreálisnak.

Előzmény: Mentol frász (48526)
Mentol frász Creative Commons License 2011.12.02 0 0 48531

Nekem nem annyira tetszik ez a klikker dolog, és nem is szeretném ilyenre "rászoktatni", csak érdekel, hogy a klikker iskola módszer hogyan kezeli azt a kérdést, amikor NEM a jutalmazás a cél, hanem egy rossz viselkedés "leszoktatása".

Előzmény: donci2 (48530)
donci2 Creative Commons License 2011.12.02 0 0 48530

Ez a legnehezebb dolog. Nem érdemes ezzel kezdeni a klikkerezést, mert ez nem hoz gyors sikerélményt. Szabály szerint abban az esetben klikk-juti, ha láthatóan tartózkodik az addig megszokott rossz viselkedéstől. Nagyon nehéz ezt a fajtát klikkerezni és ez azért ösztönkezeléssel (letiltás vmiról, kitolás stb.) sokkal hatékonyabb szokott lenni...

 

De mondjuk hogyan tanítanád meg egy bólya-fal-csap stb.  orral érintését. A legegyszerűbb, ha leteszed a bólyát és amikor közelít felé klikkel jutizod. Előbb-nagyobb távolságról is tudja, hogy ha kimegy a bójához megérinti az orrával, akkor abból juti lesz. Ezek látszólag lényegtelenek. A kutya egy ilyen projekttől szellemileg teljesen elfárad. gondold el. ha már tud ilyet dolgokat, megőrül azért, hogy kitalálja, hogy te most mit is akarsz és mitől fog ő jutit kapni. A kutya gondolkodását is fejleszti, nem kicsit... Hideg-meleg játékot játszol, ahogy közelít a vár viselkedéshez, egyre célirányosabban kapja a jutit. Ez mindkét félnek egy baromi jó játék!

Előzmény: Mentol frász (48526)
Mentol frász Creative Commons License 2011.12.02 0 0 48529

Köszi, megkeresem.

 

PONT EZ a lényeg: a klikker=jutalom. Akkor a negatív dolgot honnan tanulja meg a kutya?

Pl.: szétszedi a növényt, ás...

Előzmény: Pisces72 (48528)
Pisces72 Creative Commons License 2011.12.02 0 0 48528

Akkor olcsóbban: Neked ugatok, Korom Gábor könyve. Van egy a klikkerről is.

 

Pl. mi az, amit meg akarsz tanítani, h nem szabad?

A klikkeres tanítás lényege nem a tiltás, nem a negatív megerősítés, hanem az adott helyzetben elvárt cselekvés pozitív megerősítése.

Előzmény: Mentol frász (48526)
Pisces72 Creative Commons License 2011.12.02 0 0 48527

Szerintem mondtam: véleményt. :)

Előzmény: Mentol frász (48525)
Mentol frász Creative Commons License 2011.12.02 0 0 48526

Más: most megnéztem a viszonylag közelemben lévő kutyaískola oldalát. Ééés, leesett az állam: mi a frász kerül 39000 Ft-ba egy alapfokú képzésen? Ja, és még el is kell oda jutni az ebbel valahogy.

Én nagyon szívesen eljárnék ilyen helyre a kutyával, de ennyi pénzért? Ez a havi bérem 1/3-a...

 

Ezért inkább autodidakta módon tanulok, és itt kérdezgetek (a kedves topictársak között is összeszedtem már rengeteg hasznos tudnivalót ingyér!).

 

Most a klikker módszerrel kapcsolatban merült fel bennem: hogyan tanítják a klikkeresek a kutyának azt, amit NEM szabad/javallott csinálnia az ebnek?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!