Keresés

Részletes keresés

sogi01 Creative Commons License 2014.04.06 0 0 98481

Alma cefrézős szép napot!

Nemis tudom... max.10 nap múlva tegyem az üstömbe? (vagy várjak vele egy évet? ) :-)

snapszmester Creative Commons License 2014.04.06 0 0 98480

Ebben az ínséges időben ki kell főzni mindent. Nemrég hallottam, pálinkát mert rosszvolt még nem öntöttek ki. Más kérdés, nem élünk ollyan soká, hogy rossz hogy rossz pálinkát igyunk.

körte51 Creative Commons License 2014.04.06 0 0 98479

A hosszú tárolás mindenféleképpen rossz irányba befolyásolja a cefre minőségét, de ha a körülmények ideálisak , levegőtől elzárt,hűvös,megfelelően savazott, esetleg kinyerhető belőle élvezhető minőség! A körte ,cseresznye is savszegény ,ezáltal romlékonyabb! A cseresznyét meggyel lehet savasítani ,de ezt csak olvasmányaimból tudom,gyakorlatom nincs benne! A szilva eltartható ,de az biztos hogy érezhető az a cefrés íz a pálinkán  ! Van ismerősöm aki ezt szereti! Én a tiszta gyümölcsös ízt, illatot próbálom a pálinkáimban megjeleníteni ,ez pedig csak akkor lehetséges ,ha nem engedjük romlani a cefrét! A lehetőséghez képest azonnal kifőzni ,ha kierjedt!

Előzmény: Törölt nick (98478)
Törölt nick Creative Commons License 2014.04.06 0 0 98478

Üdv!

 

Nemtudom ,hogy konkrétan a körtecefrére gondol vagy minden cefrére!

Mármint ,hogy a körte nembirja sokáig vagy a cefre?!

(remélem érthető :)

 

A lényeg:

Az első cefrém cseresznye volt és megfogadtam hogy addig nemlesz kifőzve míg meg nem lesz a főzőm!Lezártam a hordókat és hűvösre raktam!kb 1 év múlva tudtam kifőzni!!!

Lehet hogy nemlett olyan jó vagy olyan sok mintha egyből főztem volna ,de jóltettem hogy nem öntöttem ki!!!

 

Szerintem ha nem ecetes akkor főzhető!

Mástnem akkor egy próbafőzést megér!

Előzmény: kiss_atti (98475)
körte51 Creative Commons License 2014.04.06 0 0 98477

Valószínűleg igaza van! Érdekességből 2hete kifőztem egy körte őszibarack ,szépen lezárt jónak tűnő cefrét! Illatában szépen őszibarackos ,ízében határozottan ecetes ! 30 fokosan indult és rögtön savanyú ízzel ! Nem finomítottam ki! Arra jó volt ,hogy kitakarította a főzőmet!:-)

Előzmény: kiss_atti (98475)
sogi01 Creative Commons License 2014.04.06 0 0 98476

                                               vf1 linkgyüjteménye  

 

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (98468)
kiss_atti (X) 2014.04.06 0 0 98475

Urak,

 

azt mondja a pálinkafőzésben járatos haverom, hogy a tavalyi körtecefrét nyugodtan kiönthetem talajjavítónak... Okos ember, igaza van ??

:-)))))

rézműves1 Creative Commons License 2014.04.05 0 0 98474

...sajnos nem tudom, hogy milyen fajta, de tavaly elég sok gyümölcs volt rajta...igaz akkor még leginkább a házzal voltam elfoglalva...a többi fával is csak most ismerkedek...

Előzmény: körte51 (98471)
zsorsz Creative Commons License 2014.04.05 0 0 98473

Mit írt a Rezes?....abszolút bio....sosincs permetezve,sajnos az érdi bőtermő permetigényes,tapasztalatom alapján.A csengődi csokros,az az igazi rezisztens.

Előzmény: sogi01 (98472)
sogi01 Creative Commons License 2014.04.05 0 0 98472

Napokban ültettem 3 meggyfát (csemetét, érdi bőtermő) ... remélem azok is lesznek olyan szépek mint a Tied. 

Igyunk a növekedésre! :-)

Előzmény: rézműves1 (98470)
körte51 Creative Commons License 2014.04.05 0 0 98471

Mindig szépek a virágzások ,de én ennyire tömött fürtös gyönyörű virágokat nem láttam! Kicsit még a rovarok is gondot okozhatnak,de reménykedjünk ! Nem beszélve a gyakori jégesők is letörölhetik a vigyort az arcunkról !Csak azért soroltam ,hogy ezek biztos elkerüljenek minket!:-) A barackot várom ,de nagyon! A lekvárlobbival  nem kell harcolnom ,mert van bőven ,úgyhogy csak a pálinka jöhet szóba!:-)

Előzmény: rézműves1 (98470)
rézműves1 Creative Commons License 2014.04.05 0 0 98470

...úgy látom, hogy ha májusban a "Pongrácék" nem keménykednek, akkor a meggyel

 

sem lesz gond......ez abszolút bió...sosincs permetezve...

rézműves1 Creative Commons License 2014.04.05 0 0 98469

...szia Babar, emil ment...

Előzmény: Babar66 (98463)
sogi01 Creative Commons License 2014.04.05 0 0 98468

                                                      vf1 linkgyüjteménye  

 

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (98464)
Törölt nick Creative Commons License 2014.04.04 0 0 98467

Üdv!

 

Mennyi megoldás,mennyi ötlet?! :)

 

Igaz a mondás:

"Ahány ember ,annyi.......pálinkaföző!" :D

Előzmény: Feriba51 (98466)
Feriba51 Creative Commons License 2014.04.04 0 0 98466
Előzmény: Feriba51 (98465)
Feriba51 Creative Commons License 2014.04.04 0 0 98465

Innen.

Jó nedűt!!!

Előzmény: Törölt nick (98462)
sogi01 Creative Commons License 2014.04.04 0 0 98464

                                                     vf1 linkgyüjteménye  

 

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (98453)
Babar66 Creative Commons License 2014.04.03 0 0 98463

Még, ha csak habzana! A trafóolajos főzőmbe (az olajba) bejutott néhány csepp víz, amitől úgy dörgött, huppogott az egész szerkentyű, azt hittem kijön az udvarra...

Üdv!

Előzmény: norris53 (98461)
Törölt nick Creative Commons License 2014.04.03 0 0 98462

Sziasztok!

 

Honnan tudnák letölteni dokumentációt, hogy kell a söröshordóból főzőt készíteni ?

Privátban  kérhetném.

 

Üdv: Tibor

 

 

norris53 Creative Commons License 2014.04.03 0 0 98461

Azért csak óvatosan!! Ha le cseréled a vizet olajra > fontos hogy a víz kiürítése után gyújts alá a főződnek hogy a maradék víz teljesen el tünjön - mert ha nem akkor rendesen habzik kifelé az olaj !!

Előzmény: m.robi (98454)
rézműves1 Creative Commons License 2014.04.03 0 0 98460

...nagyon egyszerű és biztonságos, töltsed csurig, majd a betöltő nyílásra vagy csőre szerkessz egy ideiglenes túlfolyó csövet, azt lógasd egy edénybe és gyújts alá jó alaposan...ami ki akar jönni az így kijön...aztán zárd el és ha visszahűlt, még vegyél ki belőle egy keveset...így tuti nem fog kijönni a főzéskor...

 

.........itt csak a

 

"fenekében" van olaj...

 

Előzmény: m.robi (98456)
rézműves1 Creative Commons License 2014.04.03 0 0 98459

...a trafóolaj, megfigyelésem szerint, persze hőfoktól is függ, kb. 8-12%-ot tágul...efölött

érdemes még plusz 5-10% luftot hagyni a biztonság kedvéért...

Előzmény: Mindenváró Ádám (98457)
Forman68 Creative Commons License 2014.04.03 0 0 98458

 Pontosan hány literre lenne szükséged?

Előzmény: m.robi (98456)
Mindenváró Ádám Creative Commons License 2014.04.03 0 0 98457

Jó pár decit tágul, ha nincs tágulási tartályod bőven hagyj neki helyet, nehogy kinyomja aztán tűz legyen belőle.... Inkább majd apránként töltesz bele amikor már üzemmeleg. Macerás, mert nyilván a cefefőzés legvégén fér bele a legkevesebb anyag... Az enyémbe pl. kb 3 liter fritőzolaj van, de melegen talán 3-4 decivel is kevesebb fér bele.

 

 

Előzmény: m.robi (98456)
m.robi Creative Commons License 2014.04.03 0 0 98456

és még egy kérdés:

meddig töltsem fel olajjal a hőközlőtartályt? félig?

eddig könnyen voltam, hisz, ha kiforrott a víz, folyamatosan után töltöttem

rézműves1 Creative Commons License 2014.04.03 0 0 98455

...szia Babar!...megváltozott a számod??...hívjál vissza, ha tudsz...akár "Wiberen" is jó...

Előzmény: Babar66 (98450)
m.robi Creative Commons License 2014.04.03 0 0 98454

Köszönöm az olajjal kapcsolatos válaszokat!

sogi01 Creative Commons License 2014.04.03 0 0 98453

                                                      vf1 linkgyüjteménye  

 

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (98426)
köműves Creative Commons License 2014.04.02 0 0 98452

Szia!

Keveset vagyok itthon!

Előzmény: Tucso69 (98451)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!