Ebben az ínséges időben ki kell főzni mindent. Nemrég hallottam, pálinkát mert rosszvolt még nem öntöttek ki. Más kérdés, nem élünk ollyan soká, hogy rossz hogy rossz pálinkát igyunk.
A hosszú tárolás mindenféleképpen rossz irányba befolyásolja a cefre minőségét, de ha a körülmények ideálisak , levegőtől elzárt,hűvös,megfelelően savazott, esetleg kinyerhető belőle élvezhető minőség! A körte ,cseresznye is savszegény ,ezáltal romlékonyabb! A cseresznyét meggyel lehet savasítani ,de ezt csak olvasmányaimból tudom,gyakorlatom nincs benne! A szilva eltartható ,de az biztos hogy érezhető az a cefrés íz a pálinkán ! Van ismerősöm aki ezt szereti! Én a tiszta gyümölcsös ízt, illatot próbálom a pálinkáimban megjeleníteni ,ez pedig csak akkor lehetséges ,ha nem engedjük romlani a cefrét! A lehetőséghez képest azonnal kifőzni ,ha kierjedt!
Nemtudom ,hogy konkrétan a körtecefrére gondol vagy minden cefrére!
Mármint ,hogy a körte nembirja sokáig vagy a cefre?!
(remélem érthető :)
A lényeg:
Az első cefrém cseresznye volt és megfogadtam hogy addig nemlesz kifőzve míg meg nem lesz a főzőm!Lezártam a hordókat és hűvösre raktam!kb 1 év múlva tudtam kifőzni!!!
Lehet hogy nemlett olyan jó vagy olyan sok mintha egyből főztem volna ,de jóltettem hogy nem öntöttem ki!!!
Valószínűleg igaza van! Érdekességből 2hete kifőztem egy körte őszibarack ,szépen lezárt jónak tűnő cefrét! Illatában szépen őszibarackos ,ízében határozottan ecetes ! 30 fokosan indult és rögtön savanyú ízzel ! Nem finomítottam ki! Arra jó volt ,hogy kitakarította a főzőmet!:-)
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
...sajnos nem tudom, hogy milyen fajta, de tavaly elég sok gyümölcs volt rajta...igaz akkor még leginkább a házzal voltam elfoglalva...a többi fával is csak most ismerkedek...
Mit írt a Rezes?....abszolút bio....sosincs permetezve,sajnos az érdi bőtermő permetigényes,tapasztalatom alapján.A csengődi csokros,az az igazi rezisztens.
Mindig szépek a virágzások ,de én ennyire tömött fürtös gyönyörű virágokat nem láttam! Kicsit még a rovarok is gondot okozhatnak,de reménykedjünk ! Nem beszélve a gyakori jégesők is letörölhetik a vigyort az arcunkról !Csak azért soroltam ,hogy ezek biztos elkerüljenek minket!:-) A barackot várom ,de nagyon! A lekvárlobbival nem kell harcolnom ,mert van bőven ,úgyhogy csak a pálinka jöhet szóba!:-)
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Még, ha csak habzana! A trafóolajos főzőmbe (az olajba) bejutott néhány csepp víz, amitől úgy dörgött, huppogott az egész szerkentyű, azt hittem kijön az udvarra...
Azért csak óvatosan!! Ha le cseréled a vizet olajra > fontos hogy a víz kiürítése után gyújts alá a főződnek hogy a maradék víz teljesen el tünjön - mert ha nem akkor rendesen habzik kifelé az olaj !!
...nagyon egyszerű és biztonságos, töltsed csurig, majd a betöltő nyílásra vagy csőre szerkessz egy ideiglenes túlfolyó csövet, azt lógasd egy edénybe és gyújts alá jó alaposan...ami ki akar jönni az így kijön...aztán zárd el és ha visszahűlt, még vegyél ki belőle egy keveset...így tuti nem fog kijönni a főzéskor...
Jó pár decit tágul, ha nincs tágulási tartályod bőven hagyj neki helyet, nehogy kinyomja aztán tűz legyen belőle.... Inkább majd apránként töltesz bele amikor már üzemmeleg. Macerás, mert nyilván a cefefőzés legvégén fér bele a legkevesebb anyag... Az enyémbe pl. kb 3 liter fritőzolaj van, de melegen talán 3-4 decivel is kevesebb fér bele.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: