Ez így van,egyedül a gyártáshoz kell engedélyt kérni,ha otthon akarsz csinálni magad.Innen szokott a vita indulni,mert egyesek úgy értelmezik,ha nem kell bejelenteni, és engedély a birtokban tartáshoz akkor ebből egyenesen következik, nem gond ha otthon csinálok egyet. No, itt van benne a bal csavar.
Pontosan. De hát ugye, mint tudjuk, a jogértelmezés mindenkinél más. Az élet egyéb területén is. Párom könyvelő. Tucatjával vannak olyan jogszabályok, amikről értelmezést kérve, ahány ügyintézővel beszél, annyiféleképpen értelmezik. Írásos véleményt adnak ugyan, de apró betűvel ott szerepel mindig alul, hogy a megfogalmazott véleményre nem hivatkozhatsz. Fasza....
a véleményeket, megpróbáljuk, legfeljebb eltöltünk együtt egy délutánt... :-)))
annyit hozzáteszek, hogy légmentesen lezárt edényben, 80-10 fokos helyiségben volt a télen, mot nyitottam fel, nem ecetes, ellenben kellemes alkoholillata van....
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
"Kell jelentem a NAV-nak? A magánfőzőnek a desztillálóberendezés beszerzését nem szükséges a vámhatósághoz bejelenteni, birtokban tartásához nem kell vámhatósági engedély."Erre gondolsz.Üdv.
Ebben az ínséges időben ki kell főzni mindent. Nemrég hallottam, pálinkát mert rosszvolt még nem öntöttek ki. Más kérdés, nem élünk ollyan soká, hogy rossz hogy rossz pálinkát igyunk.
A hosszú tárolás mindenféleképpen rossz irányba befolyásolja a cefre minőségét, de ha a körülmények ideálisak , levegőtől elzárt,hűvös,megfelelően savazott, esetleg kinyerhető belőle élvezhető minőség! A körte ,cseresznye is savszegény ,ezáltal romlékonyabb! A cseresznyét meggyel lehet savasítani ,de ezt csak olvasmányaimból tudom,gyakorlatom nincs benne! A szilva eltartható ,de az biztos hogy érezhető az a cefrés íz a pálinkán ! Van ismerősöm aki ezt szereti! Én a tiszta gyümölcsös ízt, illatot próbálom a pálinkáimban megjeleníteni ,ez pedig csak akkor lehetséges ,ha nem engedjük romlani a cefrét! A lehetőséghez képest azonnal kifőzni ,ha kierjedt!
Nemtudom ,hogy konkrétan a körtecefrére gondol vagy minden cefrére!
Mármint ,hogy a körte nembirja sokáig vagy a cefre?!
(remélem érthető :)
A lényeg:
Az első cefrém cseresznye volt és megfogadtam hogy addig nemlesz kifőzve míg meg nem lesz a főzőm!Lezártam a hordókat és hűvösre raktam!kb 1 év múlva tudtam kifőzni!!!
Lehet hogy nemlett olyan jó vagy olyan sok mintha egyből főztem volna ,de jóltettem hogy nem öntöttem ki!!!
Valószínűleg igaza van! Érdekességből 2hete kifőztem egy körte őszibarack ,szépen lezárt jónak tűnő cefrét! Illatában szépen őszibarackos ,ízében határozottan ecetes ! 30 fokosan indult és rögtön savanyú ízzel ! Nem finomítottam ki! Arra jó volt ,hogy kitakarította a főzőmet!:-)
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
...sajnos nem tudom, hogy milyen fajta, de tavaly elég sok gyümölcs volt rajta...igaz akkor még leginkább a házzal voltam elfoglalva...a többi fával is csak most ismerkedek...
Mit írt a Rezes?....abszolút bio....sosincs permetezve,sajnos az érdi bőtermő permetigényes,tapasztalatom alapján.A csengődi csokros,az az igazi rezisztens.
Mindig szépek a virágzások ,de én ennyire tömött fürtös gyönyörű virágokat nem láttam! Kicsit még a rovarok is gondot okozhatnak,de reménykedjünk ! Nem beszélve a gyakori jégesők is letörölhetik a vigyort az arcunkról !Csak azért soroltam ,hogy ezek biztos elkerüljenek minket!:-) A barackot várom ,de nagyon! A lekvárlobbival nem kell harcolnom ,mert van bőven ,úgyhogy csak a pálinka jöhet szóba!:-)